Fronleichnam este o sarbatoare foarte indragita celebrata in Biserica Catolica, la inceputul verii. Anul acesta am avut bucuria sa fiu in Bayern, cand s-a celebrat si sa pot face cunostinta cu alte obiceiuri si traditii din aceasta zona de poveste, mult diferite de cele de din Banat.
Cu alte cuvinte, sarbatoarea Fronleichnam mai este numita si Corpus Cristis sau Solemnitatea preasfantului trup si suflet a lui Hristos. Sarbatoarea se tine de obicei in aer liber, daca vremea este frumoasa si se merge in procesiune prin oras. Daca in orasul unde locuiesc eu, la Biserica Catolica se obisnuieste a se face in fiecare colt de biserica cate un altar si se inconjoara biserica in procesiune, cu opriri la fiecare dintre aceste 4 altare, aici lucrurile se petrec mult mai amplu.
Bad Hindelang este o statiune turistica foarte frumoasa, situata in sudul Bavariei, in Alpii Allgäu. Aflasem despre aceasta sarbatoarecare a Bisericii Catolice Sfantul Johan din Bad Hindelang si abia asteptam sa vad cum sta treaba in Bad Hindelang. Sarbatoarea pica mereu intr-o joi. Tot orasul era pregatit de marea sarbatoare, cu multe altare de flori si impodobit cu steaguri lungi si rosii la ferestrele caselor sau in balcoane. Pentru turistii care nu stiau ce urmeaza, supriza poate fi colosala!Am trait-o ‘’pe pielea mea.’’
Inainte de inceperea slujbei in fata bisericii deja se strangeau gupuri de participanit, majoritatea imbracati in port popular. Unii aveau in mana diferite steaguri ale asociatiilor din care faceau parte, care mai de care mai frumos. Nici portul popular nu era acelasi, pentru ca diferea in functie de varsta. Nu stiam de acest lucru pana atunci. Am intrat in biserica si am asteptat cuminte si curioasa ca un copil. Cand a inceput slujba, toate acele grupuri au intrat din spate catre altar, pe muzica de orga, pe o melodie care si un suflet de piatra ar fi miscat!!! Surpriza a fost mare pentru mine, am trait momente de care imi voi aminti toata viata si senzatia aceea de ‘’ti se face pielea gainii’’ am avut ocazia sa o simt intens. In biserica nu am indraznit sa fac decat cateva poze, pentru ca nu vroaiam sa stric momentul, ci sa fiu atenta la tot in fiecare zecime de secunda .Erau foarte multi si cum treceau si ocupau loc in primele randuri din biserica. Frumusetea costumelor populare, atitudinea plina de mandrie cu care le purtau, cat si acele steaguri de catifea brodate foarte frumos, au facut ca aceasta zi sa fie una spectaculoasa pentru mine.
Dupa vreo jumatate de ora in care preotul a tinut slujba, am mers cu totii in procesiune prin oras. Vremea era frumoasa, iar Bad Hindelangul era plin de turisti. Circulatia a fost oprita pe traseul pe unde se mergea, iar pe fiecare parte a soselei ne asteptau zeci sau sute de credinciosi, pregatiti cu aparatele de fotografiat. Multi erau imbracati tot in tracht (denumirea portului lor popular) de la mic, la mare, iar muzica de fanfara dadea acestui eveniment o nota speciala.
Se fac opriri la fiecare altar amenajat unde se fac rugaciuni, iar de obicei sarbatorea se incheie tot in biserica. Pana la urma a inceput un pic si ploaia, dar in Bad Hindelang asta face parte din normalitate, ca la Londra. Cei din grupurile care purtau portul traditional chiar au si umbrele de aceeasi culoare, pregatiti de fiecare data sa se protejeze la astfel de evenimnete de ploaie sau de soare cu ele. Despre cat de importante sunt umbrelele in Bavaria, mai puteti citi in articolul meu intiulat Muzeul de umbrele din Sonthofen.
In pozele pe care le voi atasa articolului veti observa mai multe detalii decat am reusit, poate, eu sa le descriu. La un moment dat veti observa un domn cu barba, care poarta la gat un sir de galbeni, la fel si doamna din dreapta lui. Curioasa fiind, am cerut explicatii apropiatilor si mi s-a spus ca el este regele si regina din anul acesta, care au fost desemnati in cursul anului la concursul de tragere cu arcul. Iar barbatii care nu poarta ciorapi bavarezi gri, cu rosii sunt aceea care sunt mai batrani.
Am fost impresionata de ceea ce poarta domnele mai in varsta pe cap, sau la gat, dar si de frumusetea costumelor. Nici barbatii nu se lasau mai prejos, cu palariile lor verzi, nostime, care iti sar in ochi, cu camasa cu maneca lunga, dar stransa pana la cot, cu bretelele verzi, brodate cu floare de colt si cu si sosetele bavareze gri pana la genunchi! Si….pantalonii scurti si piele. Aici chiar as avea ceva de obiectat: daca doamnele poarta rochiile lungi si-si ascund picioarele, domnii si le expun cu naturalete in orice anotimp, purtand trachtul, fie in biserica, la nunta sau la inmormantare. Nu mi se pare cinstit, cred ca cine a inventat portul lot traditional a fost barbat, nu femeie, pentru ca femeile sunt puse in inferioritate din acest aspect, prerea mea!!!Noroc ca moda face ca bluzele femeilor sa fie croite un pic mai decoltate, iar lungimea rochilor difera in functia de varsta si model. Am remarcat o multime de magazine care vand haine traditionale. Nici la capitolul pantofi nu poti lua orice, pentru ca aproape toti aveau acelasi model. Iar coafiura doamnelor si a domnisoarelor pastreaza si ea moda aceea cu impletiturile traditionale bavareze.
Dupa ce am mers in procesiune pe traseul stabilit, de la Hotelul Sonne ne-am intors la biserica, unde dupa cateva minunte slujba s-a sfarsit si din nou am putut admira si mai atenta tot convoiul care a trecut catre partea din spate a bisericii.
Dupa slujba majoritatea au ramas la povesti grupuri-grupuri in fata bisericii, iar eu am reusit sa ma fotografiez cu doua doamne din cor, in frumosul lor port traditional. Fronleichnam este o sarbatoare care aici are o insemnatate mult mai mare ca la noi pentru comunitatea catolica, copii fiind liberi de la scoala, iar adultii primesc si ei zi libera de la servici, pentru a se bucura cat mai mult de importanta religioasa a acestei zile. Iar magazinele sunt toate inchise. Se tine cam in aceeasi perioada cu sarbatoarea de Sanziene, pe care o tin si in Romania credinciosii ortodocsi. Pe mine m-a impresionat foarte mult acest obicei si sunt convinsa ca imi voi aminti de el in fiecare an, indiferent unde ma voi afla! Despre alte obiective turistice si alte obiceiuri si traditii din Bavaria, mai puteti citi pe blog aici.
Un comentariu