Pentru ca ma aflam pentru a 4 a oara la Venetia, cu ocazia carnavalului, m-am gandit sa vizitez si cateva obiective pe care nu reusisem in vizitele precenedente sa le vad. Unul dintre ele este Muzeul Naval, pe care il vazusem din vaporetto de fiecare data cand plecam din statia San Zaccaria, catre insulele din laguna, Murano, Burano,Torcello, Mazzorbo, Lido si San Michele. Este cel mai mare muzeu de acest gen din Italia! Apoi am vizitat si Muzeul de Muzica Antonio Vivaldi si Piata de Peste.
Ca sa ajung la muzeu din Piazza San Marco am mers pe jos, pe langa tarm, pe faleza din sudul Venetiei, traversand 6 poduri peste 6 canale. Se afla in Campo Biagio, pe Rio dell Arsenale, cu fata catre laguna, fix pe colt, o strada duce catre Arsenale-Santierul Naval din Venetia, iar cealalta catre Giardini. Daca veniti cu vaporetto, ori coborati la statia Arsenale,ori la Giardini,pentru ca muzeul se afla intre cele doua.
Chiar mi-am dorit sa vizitez acest muzeu! Inainte de plecare citisem pe internet despre el si vazusem cateva fotografii care mi-au trezit interesul. Despre Arsenale va pot spune ca dateaza de sute de ani, mai exact din anul 1220 si candva lucrau aici 16.000 de muncitori. De aici a plecat bogatia si puterea Venetiei! Ca sa poti vizita Arsenale nu este o treaba simpla, pentru ca este necesar sa ai anumite aprobari.
Exteriorul muzeului nu este impunator. Este o cladire foarte simpla, zugravita in cafeniu, cu mai multe etaje, cu ferestre patrate si mici, cu grilaj . Candva fusese siloz de grau. Este dedicat navigatiei. Muzeul este detinut de Marina si cuprinde dovezi din istoria maritima italiana si marina venetiana. Programul de vizitare este cam scurt, asa ca daca doriti sa vizitati Muzeul de Istorie Navala, este bine sa va programati acest lucru de la 8,45 pana la 13,30. Duminica este inchis. Un bilet de intrare costa doar 1,55 e, o suma mica pe care muzeul o doneaza unui orfelinat din oras.
Inca de la intrare am putut admira diferite obiecte de lupta din al 2 lea Razboi Mondial. Nu stiam ca exista torpile ghidate de om si ca acestea au fost inventate de un italian! Muzeul se intinde pe 4 niveluri .Daca va imaginati ca vizitatori erau doar barbati, va veti insela! Nu, nu erau doar pasionatii de navomodelism, ci turisti de toate felurile, din diferite zone ala lumii, aflati ca si noi la Carnavalul de la Venetia, despre care v-am povestit pe blog in alte doua articole.
Inca de la inceput eram cu gandul la nava Bucintoro, stiind ca este cel mai de pret exponat al muzeului , dupa care ma tot uitam . Chiar si hotelul aflat fix langa acest muzeu ii poarta numele- Hotel Bucintoro. La etajul I se afla exponate pentru constructia navelor si diferite machete. Si Bucintoro, barca de aur, un vas imens folosit de Dogii venetieni intr-o ceremonie anuala. Aici se afla o macheta a acestui vas plutitor din lemn aurit, care era mandria flotei venetiene , un adevarat palat plutitor.
De fapt , navele Bucintoro se construiau periodic, ultima datand din anul 1729, care a fost distrusa de armata lui Napoleon Bonaparte. Pe langa alte scopuri militare, Napoleon dorea sa topeasca aurul de pe aceasta nava aurita, care avea 2 punti , era lunga de 35 de m si lata de 10 m.
Pe scari si pe holurile de trecere erau diferite harti, fotografii si un glob pamantesc dupa care navigau venetienii in secolul al XVIII lea. La etajul al II lea ne este prezentata istoria navala italiana de la unificare si pana astazi. La etajul al 3 lea am putut admira modele de nave chinezesti, dar si ultima gondola privata a milionarei americance Peggy Guggenheim, care a avut in Venetia si un palat impresionant, care adapostea o colectie de arta.
La etajul al IV lea se afla numeroase vase nordice ale vikingilor. Multe dintre exponate se aflau in vitrine din sticla si din acest motiv fotografiile nu sunt toate atat de reusite. Am putut vedea si sabia de onoare care i-a fost daruita marelui revolutionar italian Giuseppe Garibaldi de catre femeile din comunitatea italiana din Montevideo. Apoi am recunoscut dupa modelele ornamentale unice macheta Corabiei lui Columb , pe care o vazusem in urma cu 2 ani in Porto Antico, din Genova.
Muzeul de Istorie Navala adaposteste peste 25.000 de exponate. E greu sa va povestesc despre ele, dar am admirat ambarcatiuni din toata lumea, busole astronomice, tunuri, arme, uniforme, decoratii, drapele, instrumente de navigatie, machete de corabii , ghiulele, torpile, fregate si galere din secolul al XVI lea.
Stiam ca la iesire , pe dreapta , pe Fondamente della Madona, langa intrarea de la Arsenale, trebuie sa fie Pavilionul Navelor si ca in bilet este inclusa si vizita aceasta. Ne doream mult sa vizitam acolo exponatele mai mari, care nu au avut loc in muzeu, dar in special Scale Reale, vasul de ceremonii cu care a fost condus pe ultimul drum Papa Pius al X lea.
Din pacate pe strada care ducea la Arsenale era pustiu, nu misca nimeni, doar pe canal se intreceau in concurs de canoe elevii Liceului de Marina din apropiere . Poate se apropia ora de inchidere, 13,30 si am renuntat la aceasta idee si ne-am continuat drumul catre Piazza San Marco , unde era atmosfera frumoasa, de carnaval.
Vizita la Muzeul de Istorie Navala din Venetia ( Museo Storico Navale) a fost o experienta unica. Pe toata durata vizitei, care ne-a cam luat mai mult de 2 ore , tot timpul am facut comparatie si asemanare cu Muzeul de Arme din Belgrad, din Parcul Kalemegdan, de care am fost atat de incantata in vizita din toamna trecuta. Aici erau in plus navele. Si am intalnit toata gama de vase de razboi, de parada , comerciale sau de agrement, fie in marime naturala , sau machete. Este un mod inedit de a petrece timpul de vacanta, mai ales pe o zi friguroasa, cum am prins noi atunci. Iar pretul biletului merita inzecit si nu ai restrictie la fotografiat! Deci, vi-l recomand tururor, nu doar celor pasionati de corabii.
Si eu am trecut pe langa el, dar nu am intrat niciodata…a cam trebui …din ce vad la tine e foarte interesant 😉
Da, e interesant, usor de ajuns si cu un bilet de intrare cu un pret foarte mic! Deja ai 3 motive:))
Chiar azi am sunat la Arsenal sa intreb daca au ceva tip ”Ziua Portilor deschise” , ca stiam ca in mai au un week-end de genul, dar nu fac nimic…doar ce se poate vedea la Biennale :(. Eu tot vreau sa intru in locuri inaccesibile :))))…dar nu ma las :)))). Poate o sa am noroc ;). Sa ma anunti cand mai vii la Venetia sa iti mai recomand cate ceva interesant din ce descopar si eu in ultimul timp 😉
Da, negresit. Tu scrie pe blog se descoperi, ca suntem cu ochii pe tine. Adica ne bazam pe tine, care vorbesti italiana si descoperi mai usor secretele bine pazite!
Acum am înțeles de ce era totul închis dup-amiază. Data viitoare voi încerca să ajung mai devreme
Sincer, nu inteleg de ce au asa un program scurt. Daca nu ma informam dinainte de pe internet, nici eu n-as fi reusit sa-l pot vizita.