Lido este o alta insula din laguna venetiana pe care am vizitat-o anul acesta, in luna februarie, cand am sosit aici, cu prilejul Carnavalului de la Venetia. Face parte integranta a ‘’comune di Venezia.’’ Este, de fapt, o fasie de nisip, lunga de 11 km, situata in partea de sud-est a Venetiei. Se invecineaza cu o alta limba de pamant pe care se afla localitatile Punta Sabbioni, Cavalino si Lido di Jessolo. Lido este o destinatie de lux, preferata deopotriva atat de venetieni , cat si de turistii straini, in primul rand pentru ca aici se poate face plaja si baie in apele Marii Adriatice. Intr-un sejur, pe langa vizita la muzee, biserici si palate, plimbari pe stradutele inguste ale Venetiei, sau cu gondola pe canale, o alta optiune ar fi o zi de plaja in insula Lido, daca este sezon de vara.
Cum ajungi in insula Lido
Ne era dor de mare si niciodata nu o mai vazusem iarna si asa ca ne-am bucurat nespus ca ne-a ramas o dupa amiaza libera, in care mai aveam valabil abonamentul la vaporetto si am plecat mai intai in insula San Michele, apoi in Lido. Chiar daca era inceputul lunii februarie, la Venetia era primavara!
Se poate ajunge usor in insula Lido, in functie de unde vii. Aeroportul Treviso se afla cam la 30 km de Venetia. Daca vii de acolo, cum am venit si noi, se poate ajunge cu autobuzul (5 euro) pana la Piazza Roma din Venetia, apoi trebuie sa iei un vaporetto de aici sau din Piaza San Marco, de la compania ACTV, cu nr : 1, 8, 17, 51, 52, 61 SI 62. Calatoria nu dureaza mult, depinde de unde te urci, in general sub o ora. La fel pot proceda si cei care vin cu trenul la Venetia, coborand in gara Santa Lucia, adica sa ia unul din acele nr. de vaporetto.
Daca vii de la celalalt aeroport, Marco Polo, care se afla la 8 km de Venetia, va trebui sa iei hidrobuzul galben Alilaguna pana in Lido, iar un bilet costa 12 e. Circula la intervale de jumatate de ora, adica la si 15 si la si 45. Mi se pare grozav sa pleci de la aeroport cu vaporul!
Daca ai venit cu masina, trebuie sa stii ca poti circula cu ea doar pana la parcarea Tronchetto, care este cel mai mare parc auto din Europa, unde parcarea pe-o zi e 21 e. De acolo, se poate ajunge in insula Lido cu fery-boat-ul nr 17, iar un bilet costa de la 10 in sus , in functie de masina. Dar se poate veni si ca pasager, masina ramanand inTronchetto. Pentru cei care au cazare in Lido si au parcarea gratuita la hotel se merita , dar daca vii doar in vizita pe insula, e mai bine sa lasi masina in Tronchetto.
Se mai poate ajunge in insula Lido cu ambarcatiuni private de orice tip, dar preturile sunt mai mari. Exista in insula si un mic aeroport turistic, ‘’San Nicola’’, cu o pista pe iarba lunga de 1 km, fara zboruri programate, folosita de pilotii particulari din spatiul Schenghen, care e destul de aproape de statia de fery-boat.
Despre trecut
Insula, precum va povesteam este foarte ingusta, dar lunga. S-a format in timp, prin depuneri de aluviuni, pe care fluxul si refluxul nu le-a putut lua. Autoritatile o intaresc periodic, in diferite puncte, cu blocuri de piatra de Istria. Se cunosc dovezi foarte vechi de cand aceasta insula ar fi fost locuita, existand chiar si o manastire benedicta, pe locul careia s-a ridicat Biserica San Nicola, care este considerat patronul navigatorilor. Candva insula era acoperita de paduri, care cu timpul au fost defrisate, luandu-le locul noile case, vile si hoteluri care au facut din Lido, una dintre cele mai cunoscute destinatii turistice din Italia, la inceputul secolului trecut, renumita pentru atmosfera aristocratica. Din secolul al XVII lea , statiunea a inceput sa se dezvolte in special in jurul bisericii Santa Maria Elisabetta. Din 1857 s-a fondat prima statiune balneara in Lido, devenind apoi foarte indragita in intreaga Italia.
Statiunea Lido a devenit cunoscuta si gratiei romanului lui Thomas Mann, care aici a scris cartea ‘’Moarte la Venetia’’, in 1921, iar dupa aceea a urmat si filmul Visconti. Am inceput sa citesc romanul si l-am abandonat , pentru ca l-am gasit plictisitor.
Lido desparte laguna de Marea Adriatica. Insula este foarmata din 3 parti: in nord Lido , unde este cazinoul si hotelurile scumpe si elegante, in mijloc Malamocco, unde erau candva resedintele dogilor, plus alte hoteluri si vile frumoase si multa vegetatie, iar in sud este Alberoni, cu Fortul San Nicola si renumitul teren de golf.
Ce putem facem in Lido?
Cum am coborat din vaporetto, la statia Piazzale Santa Maria Elisabetta, am fost uimiti sa vedem in apropiere taxi-uri si autobuze, dupa ultimile zile in care ne-am plimbat doar pe apa cu tragetti sau cu vaporetto. Eram pentru prima oara aici si pur si simplu nu stiam incotro s-o luam. Bininteles ca am intrebat pe cineva unde este una dintre plajele publice si am fost indrumati foarte usor. Am fi ajuns in 10-15 minute, daca nu ne-am fi oprit atat de des sa ne uitam in vitrinele magazinelor elegante, la ornamentele de la fatadele hotelurilor sau a vilelor si sa facem foarte multe fotografii.
Ne-a placut faptul ca te poti bucura de linste si relaxare, fiind o alta alternativa a Venetiei care era agitata si aglomerata atunci, fiind perioada carnavalului. Aici, in schimb, nu am vazut pe nimeni costumat, cum am intalnit in celelalte insule din laguna venetiana. Strazile sunt largi, cu multe spatii verzi si arbori inalti.
Cea mai importanta si cea mai lunga strada, care strabate intreaga statiune este Grand Viale Santa Maria Elisabetta. Pe ea ne-am plimbat si noi indreptandu-ne spre plaja cea mai apropiata la care am fost indrumati, Plaja Bianca. Fiecare hotel are plaja lui particulara, dar exista si doua plaje publice in partea de nord si de sus a insulei. De fapt ‘’lido’’ in italiana inseamna chiar ‘’plaja’’ !
Nefiind sezon de plaja, pentru ca era inceputul lunii februarie, credeam ca vom fi doar noi doi pe plaja. Surpriza a fost sa constat ca fiind soare, erau multi care iesise sa se plimba la malul marii, sa stea pe dig sau pur si simpu sa respire aer curat, de mare si sa se bucure de o dupa amiaza insorita, in asteptare primaverii.
Erau tineri, batrani, familii cu bebelusi in carucior, si copii care plimbau cateii. Toti ne bucuram de mangaierea nesperata a razelor de soare, de nisipul plin de scoici stralucitoare de pe plaja lata, sau pur si simplu razand cu hohote cand din neatentie un val de mare venea si ne uda!
Dupa aceea, ne-am oprit sa ne odihnim la o terasa fix la malul marii, care avusese inspiratia sa deschida si in extrasezon. Am baut un expresso excelent, bucurandu-ne de o priveliste grozava. Amintirea acelei dupa amiezi, la mare, in februarie….este unul din lucrurile cele mai de pret din acest sejur la Venetia.
Cam atat poti face pe litoral in Lido in extrasezon, dar vara cred ca este superb, precum am vazut eu in filmuletele de pe youtube, se poate face si tenis, volei, inot si alte activitati pentru copii.
Marea Adriatica am indragit-o din prima mea vacanta in Italia, in 2007, cand am fost nu departe de insula Lido, cam la 20 de minute de aici, in statiunea Lido di Jessolo. De atunci am mai fost de cateva ori la mare aici, dar si pe tarmul Adriaticii dinspre Slovenia, Croatia si Muntenegru.
Trebuia sa ne grabim sa ne intoarcem , sa prindem macar un asfintit la Venetia. Sau cel putin asa ne doream. Am oprit la o inghetata, din aceea exceptionala, cum doar in Italia am mai mancat, mi-am cumparat un tricou frumos ( dupa care inca suspin, pentru ca nu stiu unde l-am pus la intoarcere), apoi am intrat intr-un magazin ‘’Bila’’ si uite asa….soarele deja se pregatea de culcare si am ratat asfintitul la Venetia. Dar nu-i nimic, avem un pretext sa ne intoarcem, pentru ca am fost de 4 ori la Venetia si niciodata nu am vazut apusul spectaculos despre care s-a dus vestea!
Si mai am un mic regret, ca nu am vizitat Cimitirul evreiesc din Lido, datand din 1938, renovat si deschis turistilor, despre care nu am stiut atunci, afland ulterior. Am vizitat doar Ghetoul evreiesc din Cannaregio, Venetia.
Festivaluri in Lido
Daca va aflati in Lido vara aveti si alte optiuni de a va distra, la diferite festivaluri.
1. Festa della Sensa-se desfasoara in mai sau iunie si se mai numeste siZiua Inaltarii.Se sarbatoreste atunci mariajul Venetiei cu marea! Suna ciudat,nu-i asa?! Este un obicei vechi, datand din anul 1000, in care dogele arunca arunca un inel in mare si oamenii inoatau sa-l gaseasca. In ziua de astazi primarul este cel care arunca inelul in mare. Evenimentul se continua sarbatorind in piata si pe mare este urmat de o procesiune formata din mai multe ambarcatiuni.
2. Festa della Retentore – se sarbatoreste fix in mijlocul lunii iulie. Este un semn de bucurie ca au scapat de ciuma, din 1576. Se fac slujbe in biserici, concerte de muzica si se organizeaza regate pentru adulti si copii. La sfarsit urmeaza spectacolul de artificii, care dureaza o ora si se vede in intreaga laguna.
3. Festivalul de Film’’ Leul de Aur’’– este cel mai vechi festival cinematografic din lume, iar ca valoare este echivalent cu Festivalul de la Cannes si Premiile Oscar. Se organizeaza la finalul lunii august in Venetia, dar epicentrul este in Lido, cand intreaga statiune e invadata de cinefili si fanii lor. Datorita denumirii festivalului, insula Lido se mai numeste si ‘’Insula de aur’’.
O alta varianta de petrecere a timpului liber ar fi o vizita in insula invecinata, Poveglia, care este in Top cele mai infioratoare insule! De ce? Pentru ca in trecut era folosita ca loc de carantina, aici fiind adusi din Venetia si insulele din jur muribunzii, bolnavii de ciuma si chiar mortii. A functionat ca si azil, pana in anul 1975. Eu nu am fost curioasa sa merg, dar…mai stii data viitoare?! Asa am zis candva ca nu am ce cauta pe insula San Michele, unde-I cimitirul venetienilor… iar anul acesta am fost in vizita!
Despre cazare in insula Lido va pot pot spune ca sunt foarte multe optiuni, pe care eu le-am refuzat, pentru ca in timpul carnavalului cand am fost eu preturile erau colosale. Exista si cazare in apartamente la particulari, in perioada estivala. Dar in rest, decat o cazare in Mestre, Marghera sau Lido di Jessolo, e mai practic si mai aproape in insula Lido, unde marea atractie a locului e chiar tihna mediteraneana , plus casele fermecatoare ale locuitorilor. Cred ca e grozav sa locuiesti aici, in Lido, sa fii la marginea lagunei , cu ochii catre Venetia si in cateva minute sa poti ajungi la plaja, sa te scalzi in apele limpezi ale Adriaticii !!! O vacanta in laguna nu poate fi decat un adevarat paradis pentru cei romantici!
Pentru a te bucura de frumusetea orasului Venetia, nu trebuie neaparat sa mergi in timpul carnavalului. In aceasta perioada preturile sunt exorbitante, in schimb daca iti facii rezervari din timp la avion si cazare tarifele sunt cumsecade.
Da, ai dreptate, dar Venetia in timpul carnavalului este alteceva. Am vazut-o si-n iulie si-n august si-n septembrie, dar in februarie , la carnaval, mi-a placut cel mai mult. Si atunci am mai tras inca o concluzie:la Venetia e bine sa mergi doar in doi!
Superbe fotografii si un loc de vis!
Buna, Georgiana!Felicitari pt articole,chiar mi-am printat tot ce tine de Venetia deoarece plec peste o saptamana.Te rog lamaureste-ma in privinta transportului…dupa cate am citit sunt speriata de lipsa strazilor si a orientarii pe canalele insulei…Noi avem cazare in Mestre,am inteles ca ajung cu autobuzul 2 in Venetia…intrebarea mea este urmatoarea:pot sa vad si insula Murano si insula Burano in aceeasi zi?au legatura intre ele?Am timp sa le vad fara sa risc sa nu mai am cu ce sa ma intorc?Abonamentele acelea de 48 ore sunt valabile din momentul in care compostezi prima oara sau de la ora 0 in ziua respectiva?Multumesc mult!
Da, ai timp pentru ambele insule, ba chiar si pentru Mazzurbo. Abonamentul acela e valabil si pe autobuze si pe vaporetto si nu uita la fiecare urcare sa compostezi.Venetia e superba, am fost acolo de 5 ori si tot m-as mai duce,in fiecare anotimp e frumos!Incearca sa faci si pas partea opusa Piezzei San Marco. Nu uita de inghetata de la Grom!Piata de peste, urca-te in Campanilla si neaparat plimbarea pe Canal Grande cu vapporetto.Ia o harta si va fi usor si fii atenta la schema de sus din vaporetoo.Bucura-te ca esti la Venetia!!!
buna ziua,
Multumesc mult ,foarte util articolul si elaborat . Mergem pe 14 august ,cazare in LIDO si ne-ati ajutat foarte mult. vacante superbe sa aveti.
Ma bucur ca v-am putut fi de folos!Dar intre timp anumite lucruri e posibil sa se fi schimbat, pentru ca articolul e mai vechi!Sper sa aveti o vacanta memorabila in bella Italia!