Insula Torcelo este cea mai nordica din laguna venetiana , situata la 8 km de Venetia, un loc bogat prin istoria lui, dar si prin arhitectura sa antica. Este o insula mai mica decat celelalte, avand doar cateva zeci de locuitori in prezent,fiind o destinatie excelenta pentru turistii iubitori de istorie si pentru cei dornici de a explora natura, locurile pustii si abandonate. Dateaza din secolul al V lea, fiind chiar mai veche decat Venetia si ascunde comori istorice si artistice inestimabile.
Cum ajungi in insula Torcello
Am trecut mai intai pe langa alte insule din laguna venetiana, pe langa San Michele, Murano , Burano si Mazzurbo. Am vizitat toate aceste insule intr-o singura zi, sarind dintr-un vaporetto in altul, un traseu spectaculos, pe care l-am savurat fiecare minut petrecut in laguna. Am cumparat un abonament pe 24 de ore valabil atat de toate numerele de vaporetto care apartineau companiei ACTV, cat si pe autobuze. Este mai rentabil si mai practic, pentru ca nu mai ai grija timpului si a banilor, dar totusi trebuie validat la fiecare inceput de calatorie. Nu am prins control niciodata, dar …’’niciodata sa nu spui niciodata’’.
De pe malul nordic al insulei Burano am ajuns repede in doar 5 minute in insula Torcello si cursele sunt cam 2 la o ora si pot spune ca nu prea se respecta intocmai programul. Din Venetia faci aproape o ora. De departe mi se parea a fi o insula cam pustie, o intindere de pamant tacuta, comparativ cu celelalte vizitate de mine pana atunci, din laguna venetiana. Doar turnul acela, vreo 2-3 cladiri vechi si cativa pomi se vedeau in zare, de pe tarmul insulei Burano. Si…curiozitatea era mare!
Cum am pus piciorul pe insula, prima grija a fost sa ma uit in statie la orarul de intoarcere de la vaporetto. Au coborat aici foarte multi turisti, care au pornit-o inspre dreapta. Incepuse sa ploua marunt si fiecare si-a scos umbrela, dar din fericire ploaia nu a tinut decat 5 minute. Pacat ca norii au colorat cerul in gri si fotografiile nu mai sunt atat de colorate ca cele de la Burano.
Nu aveam prea multe optiuni, fiind si prima oara cand ne aflam aici, decat sa ne tinem dupa grupurile de turisti (drum de vreo 5-10 minute), care mergeau incolonati intr-o singura directie, pe malul stang al unui canal , catre centrul insulei pe Fondamenta dell Borgognoni. O zona plina de vegetatie, dar fara cladiri.
Despre trecutul insulei
A fost prima insula locuita din laguna,Torcello fiind cea mai populata insula din laguna, avand cam 10.000 de locuitori in evul mediu, devenind de-a lungul timpului o mare putere economica si politica. Candva,era un mare port comercial unde deseori veneau nave din Orient, incarcate cu matasuri si mirodenii , sau plecau de aici incarcate cu peste sau sare. Perioada care a tinut o vreme, cam pana in secolul al XII lea, cand pana a venit decaderea.
A folosit si ca loc de refugiu pentru cei de pe continent, in primul rand hunii , sub conducerea lui Attila, mai exact prin secolul al V lea. Mai tarziu, localitatea a devenit o mlastina,impiedicand navigatia, iar malaria facea ravagii si bastinasii nu au mai avut cum sa locuiasca aici, fiind nevoiti sa-si caute alt loc unde sa traiasca. Multi ani dupa aceea insula a fost parasita aproape complet. Astazi mii de turiști o vizitează anual datorită istoriei sale, a monumentelor arhitecturale și a picturilor unice, dar si pentru linistea care nu este tulburata decat de bataile clopotelor celor doua biserici de pe insula.
Ce poti face in Torcello?
Poti hoinari pe aleile de langa canale, minunandu-te vegetatia care lipseste in insuleledin apropiere. Aici te poti bucura de o liniste deplina , poti admira gradinile si casele de vanzare, din pacate au un pret prea mare fata de valoarea lor. Exista cateva restaurante cu meniuri la preturi astronomice, dar si cateva locuri de cazare. Poti servi macar o cafea sau poti lua masa in insula. O vizita de cateva ore este o adevarata placere de a te afla in Torcello.Printre personalitatile care au trecut prin Torcello se afla si Ernest Hemingway , unul dintre cei mai cunoscuti scriitori americani din intreaga lume. Acesta s-a odihnit şi a scris aici, timp de o luna. De aceea ei se mandresc cu acest lucru si i-au păstrat memoria , ridicand o placă comemorativa langa Restaurantul Cipriani.
O mare parte a insulei este o rezervație naturală, accesibilă numai pe trasee de mers pe jos. Insula m-a cucerit prin faptul ca e diferita fata de altele din laguna. Va recomand o vizita aici macar o data-n viata, chiar si in februarie, cand se organizeaza cel mai mare carnaval din Europa, Carnavalul de la Venetia.
Ponte del Diavolo ( Podul Diavolului)
Este primul obiectiv turistic pe care l-am intalnit , peste canalul pe langa care mergeam si pe care se fotografiau foarte multi turisti. L-am recunoscut imediat din fotografiile de pe internet si ii retinusem si legenda lui, veche de peste 200 de ani. Podul a fost construit in secolul al XV lea, pe locul unui alt pod, mai ingust, din secolul al XIII lea. Este un pod fara balustrada, cu un nume infricosator, care se presupune ca poarta denumirea unei familii italiene- Familia Diavolo , sau…. al celui din poveste.
Are si propria-i legenda care, ca mai toate legendele, fascineaza orice cititor: legenda este de prin secolul al XIX lea, cand o tanara italianca din Torcello s-a indragostit de un chipes soldat din armata austriaca . Contrar interdictiilor parintilor sai, ea se tot intalnea pe ascus cu iubitul ei in fiecare noapte. Nemultumiti de acest lucru, parintii au pus ca acesta sa fie ucis, dar situatia nu a avut nici un fel de rezolvare, pentru ca tanara de atata tristete a picat intr-o depresie severa. Aceasta recurge la sfaturile unei vrajitoare, cu care isi da intalnire noaptea fix pe acest pod, numit de atunci Podul Diavolului si ii cere vrajitoarei sa-I aduca inapoi iubitul dupa care suferea enorm, iar aceasta invoca diavolul, care apare noaptea langa pod cerand la schimb sufeletele a 7 copilasi, care sa-I fie adusi pe pod, inainte de noaptea de Craciun, mai exact fix in 24 decembrie.Undeva, langa pod, in intuneric, era cineva ascuns, care a fost martorul tacut al acestui dialog si care in acea noapte a incercat sa preintampine moartea acelor 7 copii, dand foc casei vrajitoarei care a ars de vie. Nestiind ca vrajitoarea murise, diavolul fiind prezent la ora stabilita a asteptat in zadar.Se spune ca de atunci,in noaptea de 24 decembrie, pe Podul Dracului vine si asteapta o pisica neagra, fiind practic mesagerul diavolului !Asadar va mai ganditi si voi daca pasii va vor purta prin Torcello daca va fotografiati sau nu pe Ponte dell Diavolo !
Piazza di Torcello
Este locul unde se afla cateva constructii din putinele care au mai ramas de atunci, deoarece multe palate si biserici au fost demolate,iar materialele de constructii au fost transportate in Venetia. Candva existau 12 parohii si 17 manastiri pe aceasta insula. Cele cateva cladiri medievale care ne mai vorbesc astazi despre gloria trecuta a insulei Torcello, sunt: Catedrala Danta Maria Assunta, Biserica Santa Fosca si Muzeul dell’ Estuario di Torcello. Alaturi exista un chiosc de unde va puteti cumpara bauturi racoritoare sau alcoolice, cafea si cateva gustari. De asemenea se pot cumpara o multime de suveniruri din dantela lucrata manual la Burano si obiecte din sticla de la Murano in Torcello, de la negustorii veniti aici din insulele invecinate.
In Piazza Torcello si in majoritatea piezzelor din Venetia si imprejurimi am observat partea exterioara a unor fantani, folosite astazi cu rol decorativ, dar care in trecut constituiau rezerva de apa , fiind adusa din alte localitati apartinatoare Venetiei nu din leguna, ci de pe continent.Se numesc ‘’vere da pozzo‘’ si sunt caracteristice zonei Venetia. Ce se vede astazi este doar partea externa, iar sub constructia asta se gasesc niste rezervoare unde se tinea apa. Nu cred ca astazi mai sunt folosite undeva. Stilul lor difera in functie de moda timpului in care a fost construita, in unele locuri erau facute chiar din marmura scumpa. Mi-au placut intotdeauna si le-am fotografiat.
Catedrala Santa Maria Assunta (Cattedrale di Santa Maria Assunta)
A fost ridicata in secolul al VII-lea, pe vremea cand Torcello avea legaturi comerciale cu Imperiul Bizantin. De aceea se si pot observa usor cateva elemente de arhitectura bizantina in exteriorul ei, dar si mozaicul bizantin din secolul al XII lea. Este o Biserica Catolica, dedicata Sfintei Maria. Are un turn inalt( Campanilla) care domina orizontul. Este o biserica frumoasa, cea mai veche din laguna, de aceea anual vin mii de turisti sa viziteze aceasta insula. A fost reședința episcopului de Altinum. Catedrala este deschisa zilnic intre orele: este deschis zilnic de la 10:00 – 17:30.Un bilet de intrare costa 5 e. Se poate urca si in turnul clopotnita, unde veti admira din varf panorama insulei si a intregii lagune venetiene.
Biserica Santa Fosca (Chiesa di Santa Fosca)
Alaturi de catedrala si de Baptiseriul de alaturi dedicat lui San Giovani ( Sfantul Ion), constituie un singur complex religios. Este o cladire circulara, construita in secolul al XI-lea, in stil venetian- bizantin, este un monument deosebit de frumos. Se afla chiar langa catedrala, iar intrarea este libera. Aspectul actual il are din secolul al XII lea. Interiorul este sub forma unei cruci grecesti. Exteriorul este inconjurat de un portic cu 5 laturi, cu arcade si coloane inalte. In apropierea intrarii, in exterior, se afla din anul 2008 statuia lui Papa Albino Luciani Giovanni Paolo I.
Muzeul din Torcello (Muzeul dell’ Estuario di Torcello)
Este inchis lunea si este amenajat in doua palate, care in secolul al XIV lea erau folosite ca sedii ale guvernului: palatele Palazzo dell’ Archivio si Palazzo del Consiglio. Acestea au fost legate, devenind un muzeu impunător, care gazduieste artefacte arheologice din perioada romana si chiar din paleolitic, care s-au descoperit in zona Venetia. Intrareala muzeu costa 3 e.
Tronul lui Atilla
Este un scaun din piatra, care se afla in Piazza Torcello, de mai multe secole, in apropierea muzeului si a bisericilor, care poarta denumirea fiorosului hun, Atilla, care in urma cu 1500 de ani a bagat frica in Imperiu Roman, find denumit si ‘’Biciul lui Dumnezeu’’. Dupa anumite cercetari s-a ajuns la concluzia ca acest scaun vechi, din piatra nu are nici o legatura cu legendarul Atilla, deoarece a aparut dupa mult timp de la moartea lui, fiind , practic, scaunul in care statea Episcopul de Torcello.
O veche veche zicala spune ca:” cine se aseaza in scaunul lui Atilla, cu siguranta se va reintoarce in insula.” Eu….nu m-am asezat, pentru ca mereu era cineva in el si facea fotografii, dar peste cativa ani chiar mi-ar place sa revin sa vad cum mai stau lucrurile aici.
Daca v-au placut articolele din seria celor despre insulele din laguna venetiana ramaneti conectati pe Vacanta Reusita, pentru ca urmeaza altele despre celelalte insule din laguna venetiana , pe care le-am vizitat!
Nu degeaba iubesc asa de mult Italia!
Am vizitat anul asta biserica-muzeu din Torcello.
M-a mancat undeva si am intrebat-o pe prostovana de la intrare, care scana biletul(o foaie tip A4) daca nu cumva biserica este bizantina?
Vaca, pentru ca altfel nu pot sa ii spun, mi-a raspuns cu un tupeu fantastic, ca biserica este si a fost MEREU catolica.
Desi pentru un cunoscator, stilul bizantin al constructiei bisericii, cu coloane la intrare, te frapeaza!!!
Am lasat-o cu prostia ei, dar cand am revenit in tara m-am convins de adevarul afirmat de mine!!!