Orasul si Lacul Ohrid se afla in Macedonia si este o destinatie in care ar fi bine sa poate ajunge fiecare om, macar o data in viata! Este unul din cele doar 28 de locuri de pe mapamond, aflate in Patrimoniu Mondial Unesco, atat la capitolul natura, cat si la cultura.
La Ohrid mi-am dorit sa ajung inca de anul trecut cand am vizitat Skopje, capitala Macedoniei, unde m-am simtit minunat si care mi-a lasat o impresie foarte placuta. Anul acesta am reusit sa aranjez treburile oarecum si sa rezerv o zi si pentru orasul Ohrid si alta pentru Bitola, in vacanta din care tocmai ne-am intors, care de fapt a fost un circuit cu masina, organizat de noi, incepand cu vizitarea unor zone frumoase din Romania, apoi continuand prin Bulgaria, Macedonia si apoi in Grecia.
Cum ajungi
Am parcurs drumul prin Serbia, iesind din Romania prin vama Jimbolia. Ne-am oprit, ca de obicei , la Motel Predejanie, la o cafea. Inainte de capitala Macedoniei, Skopje, am oprit sa alimentam la o statie de benzina, unde am fost serviti de un domn care stia limba romana. Pentru noi a fost o surpriza placuta si am mai ramas cateva minute de vorba cu domnul Mihai, povestindu-i despre unde dorim sa mergem si am fost ajutati cu cateva sfaturi destul de importante despre Ohrid. S-a bucurat foarte tare cand i-am spus ca am vizitat anul trecut orasul Skopje si ca am scris doua articole pe blog si chiar a dorit sa citeasca si sa vada ce am surprins in fotografii. Dumnealui s-a nascut Romania, la Deva, a locuit o vreme in Brasov si s-a casatorit cu o grecoaica si acum locuieste in Macedonia. Intortochiate mai sunt uneori cararile vietii!!! Bineinteles ca am discutat mai multe despre Macedonia, dar si despre viata din Romania. Dupa acest dialog abia asteptam sa ajungem in Ohrid. Dar de acolo mai aveam inca vreo 180 de km, care mi s-au parut atat de greu de parcurs, deoarece nu tot drumul era pe autostrada, dar era destul de bun, adica mult mai bun decat drumurile noastre din tara. La un moment dat treceam prin munti si traseul era cam monoton si nu mai erau nici indicatoare de informare ca sa stim cati km mai avem sau daca nu cumva am gresit la drumul. La toate astea mai era si nerabdarea noastra de a ajunge cat mai repede, uitandu-ne mereu la linia orizontului sa vedem daca u cumva se zareste o pelicula de apa.
Orasul si Lacul Ohrid
Intrand in orasul Ohrid, prima impresie nu a fost deosebita, deoarece descopeream din mersul masinii un oras tipic balcanic, destul de obisnuit. Dar asta, pana am ajuns pe straduta care ducea in port, la Lacul Ohrid. De aici, impresia s-a schimbat ! Am avut senzatia ca sunt in Grecia, la Marea Ionica, in Parga, iar acum ma gandesc ca seamana mult si cu portul Kavala, de la Marea Egee, ambele orase avand casele asezate sub forma de amfiteatru, iar undeva deasupra lor este cate o cetate, care domina intreg orasul. Deci ma simteam in Grecia 100% , iar atmosfera mediteraneana m-a coplesit din prin primele clipe cand am coborat din masina. Ce bine e in vacanta, nu-i asa?
Unde ne cazam in Ohrid?
Cum am parcat si am coborat au si venit sa ne imbie cu locuri de cazare in apartamente cativa localnici, foarte insistenti. Bineinteles ca nu aveam nimic rezervat, pentru ca era luna mai, extrasezon si speram sa ne alegem cazarea ‘’pe vazute’’. Am gasit cazarea buna si foarte ieftina, 15 e pe apartament, cu vedere laterala la lac. Apartaman Jovan este, de fapt, un lant de apartamente pentru inchiriat, din orasul Ohrid, care sunt situate central, la 2-3 minute de port, cu parcare gratuita, destul de spatioase, cu balcon, cu internet si cu chicineta complet utilata. Sunt confortabile si se pot caza acolo chiar si 4-6 persoane. Intr-un cuvant- am fost foarte multumiti de ce am ales.
Lacul Ohrid
Am ajuns in Ohrid impreuna cu o familie de prieteni, cu care urma sa ne petrecem si sejurul in Grecia. Orasul Ohrid este cel mai mare oras, situat pe malul lacului cu acelasi nume din Macedonia. Pentru ca nu aveam la dispozitie decat o singura zi, ne-am hotarat sa ne-o facem cat mai placuta si relaxanta, sa nu alergam in cautarea tututror obiectivelor turistice importante, cu care Ohridul se poate lauda din belsug. Sa lasam lucrurile in voia lor si sa ne bucuram de ce ne-o iesi in cale. Intr-un cuvant- sa simtim pulsul strazii si sa patrundem pentru cateva clipe in viata macedonenilor de zi cu zi.
Am inceput din port, care e micut si cochet, iar pe faleza lui sunt o multime de terase frumoase, care mai de care mai imbietoare. Vremea era cam rece, mai mult de primavara. Ambarcatiunile de agrement erau acostate in port in asteptarea turistilor, fie barcute, fie salupe sau chiar vaporase. O calatorie costa 600 denari sau 10 euro. Nu eram foarte hotarati daca dorim sa ne plimbam pe lac, pentru ca cerul era cam innorat si ne temeam ca va incepe ploaia. Si stand cu fata la lac si c in contemplandu-l, am ajuns de comun acord, bineinteles dupa o sedinta de foto, sa pornim pe faleza, inspre dreapta, apoi in partea stanga.
Lacul Ohrid este printre cele mai vechi si mai adanci lacuri din Europa, care adaposteste peste 200 de specii de pesti si alte vietuitoare care traiesc in apa si se afla la altitudinea de aproape 700 de m fata de nivelul marii. Un sfert este in Albania, care se afla imediat, peste munti si trei sferturi in Macedonia. Mai este denumit si ‘’litoralul macedonean’’, avand in dotare cateva plaje dragute cu pietricele si nisip, unele amenajate destul de frumos, care atrag in fiecare vara multi turisti din strainatate. Lacul este vizibil din orice punct al orasului si este atat de intins, incat ai impresia ca esti la mare. De fapt, are lungimea de 30 km, este adanc de 288 de metri, suprafata de 350 km patrati si se presupune ca vechimea lui ar fi de peste 5 milioane de ani. As putea ore in sir sa stau sa-l privesc fara sa scot nici un cuvant, atat este de frumos!
Orasul Ohrid
Se afla la sud-vest de Skopje si la vest de orasul Bitola si este al 8-lea oras ca marime din Macedonia. Populatia majoritara este alcatuita din macedoneni, iar un procent cam de 20% este format din turci, albanezi , bulgari si alte nationalitati. Candva Ohridul era denumit si ‘’Orasul Luminii’’- Lychnidos. De-a lungul timpului acest popor s-a aflat sub dominatia mai multor popoare, dar dintre toate parerea mea este ca cel mai mult si-a pus amprenta Imperiul Otoman aici. Multimea de moschei, pe care nu ai cum sa nu le remarci, pentru ca minaretele iti sar in ochi, foarte multe magazine care vand bijuterii din aur, arhitectura cladirilor din Orasul Vechi, cat si influenta orientala care domina bucataria macedoneana, sunt doar cateva argumente. Totusi ici si colo mai zaresti si cate un steag albanez, rosu cu vulturul negru, sau indicatoare de informare turistica in 2 limbi: macedoneana si albaneza. Cu limba ne-am descurcat de minune, sotul fiind un as in limbile slave, vorbind cand a fost nevoie sarbeste si bulgareste. Sunt oameni calzi , foarte prietenosi si mandri ca Ohridul are ce arata!
Biserici la fiecare pas
Orasul Luminii sau Ierusalimul din Balcani, este o alta denumire a Ohridului, care prin secolul al XVII lea avea 365 de biserici din piatra, cate una pentru fiecare zi din an. Intre timp au disparut multe, sau au fost trasformate in spitale, dar tot iti trebuie ceva timp sa le poti vizita pe toate. Una dintre cele mai indragite este Biserica Sfantul Jovan Kaneo, asezata pe o stanca, deasupra lacului, ridicata in urma cu 750 de ani, la care se ajunge de pe faleza, urcand pe-o poteca, strajuita de chiparosi. In apropierea ei este o mica plaja cu pietricele si un restaurant unde poti bea ceva intr-un cadru romantic, ascultand muzica buna sau pur si simplu privind luciul lacului si dorind pentru o clipa sa poti opri timpul in loc. Biserica Sfantul Naum se afla mai departe, la 27 de km, undeva unde sunt si izvoarele lacului, unde ne-ar fi placut sa ajungem si noi, dar timpul a zburat repede si am lasat-o pe data viitoare, la fel si Muzeul pe Apa si Parcul National Galicica.
Fortareata Tarului Samuil al Bulgariei
Este vizibila de peste tot, pentru ca se afla sus, pe deal de unde vegheaza orasul de sute de ani. Este unul din simbolurile orasului Ohrid. De sus, privelistea aspura orasului, dar mai ales aspupra Lacului Ohrid este una de nepovestit! Este un loc potrivit nu doar pentru pasionatii de istorie, cat si pentru cei de fotografie.
Teatrul antic
Se poate ajunge destul de usor de la fortareata. Este singurul teatru grec din intreaga Macedonie. Astazi este folosit pentru a gazdui unele festivaluri care se desfasoara in general vara in orasul Ohrid.
Statui, scutere si barci
In Piata Sfantul Kliment, chiar langa port, de unde porneste Strada Tito era plin de lume. Multe flori si spatiu verde, bancute si multe statui, care nu putea sa nu-mi aminteasca de numarul si marimea celor din Skopje, despre care v-am povestit pe blog in articolul La pas prin Skopje, sau slalom printreun statui. Nu departe era un punct unde se strangeau ajutoare pentru cei necajiti care au fost victimele inundatiilor chiar in acea sapatamana din Serbia si Bosnia.
In Ohrid, toate strazile coboara si dau in Tsarul Samoil, care este strada pricipala si cea mai importanta artera comerciala din oras, plina de magazine de toate felurile si de terase. Mai este denumita si Vechiul Bazar, separand orasul intre crestini si musulmani. Mi-a placut aici, dar atmosfera orientala este mult mai pregnanta in Vechiul Bazar din Skopje, parerea mea. Din scoicile care sunt in Lacul Ohrid se fabrica aici celebrele perle de Ohrid, care se puteau cumpara de la fiecare magazine de bijuterii de pe aceasta strada, la preturi bune. Nu, nu mi-am luat, pentru ca aveam din Palma de Mallorca, dar cu ceva amintire la capitolul bijuterii tot am plecat!Pe langa perlele de Ohrid, am remarcat foarte multe suveniruri lucrate foarte ingenious din scoici, cum nu am mai vazut in multe locuri asa ceva.
La capitolul dulciuri sunt fruntasi, de la bomboane, nugat cu sau fara fructe confiate, susan, rahat de trandafiri , fistic si cacao si halva adevarata. In general preturile sunt accesibile si la obiectele de imbracaminte, dar si la restaurant. Cum se apropia seara, am cautat in bazar un loc la o terasa, unde sa servim cina: ciorba de fasole si pui la gril cu cartofi prajiti si salata. Si bere macedoneana, bineinteles. Toata strada era plina de pui gril, care se invarteau in ochii nostri si era un miros de nu puteai sa nu gusti si daca nu-ti era foame.
Dupa ce am terminat plimbarea in partea dreapta ne-am intors in port si am continuat pe faleza, in cealalta parte. Se apropia seara si foarte multe persoane iesise in oras, la plimbare sau la o terasa, pe malul lacului. Am mai oprit si noi din nou la o alta si am mai incercat o alta firma de bere sa le putem compara. Atmosfera frumoasa, linistita, intr-un cadru natural deosebit de frumos la Ohrid, pacat de timpul scurt pe care l-am avut rezervat pentru aici.
Ce mi-a placut cel mai mult?
Veti spune ca ….perlele de Ohrid!! Ei daaa, si perlele de Ohrid, dar mi-a ramas in minte Ohridul ca un oras muzeu, in care se imbina armonios istoria, natura, arta si cultura. Speram sa mai revenim, mai avem atatea de vazut aici, preturile la cazare sunt mici, iar benzina lor e cu 0,50 de centi mai ieftina decat cea din Grecia. Si…poate avem norocul sa nimerim in perioada unuia dintre festivalurile de uzica folk si dans foarte renumite din Ohrid. Urmeaza si-un articol cu orasul Bitola, din Macedonia, in curand.
Am fost la Ohrid de doua ori si de ambele dati m-am simtit foarte bine. E un loc frumos, aproape de casa:)
Da, asa este.Si eu sper sa mai revin si sa pot sta mai mult, sa trag o tura si in Albania!
Si eu am fost in doi ani…superlativ totul…am fost incantata
Mai ales mancarea si ospitalitatea lor!