Am avut bucuria sa pot participa din nou la evenimentul ‘’ Povesti de pe mapamond’’, organizat de comunitatea Ghiduri Turistice, in Timisoara, care a avut loc miercuri, 19 iunie 2013, in Bugar’D Pub (Str. Gh. Lazăr nr. 1, colţ cu Piaţa Unirii). Daca la editia I am fost speaker, vorbind invitatilor despre insula Capri, din Italia, acum am venit cu scopul de a ma bucura de povestile altor calatori, de pe alte meleaguri unde nu am reusit sa ajung inca, pana acum.Dar si pentru a ma reintalni cu altii pe care i-am cunoscut atunci , legand prietenii, deoarece ne leaga aceeasi pasiune: calatoria!
In ciuda caniculei de afara, unde termometrele aratau spre seara 36 de grade, in bar era atmosfera placuta, un pic parca prea intuneric ,pentru gustul meu as zice! Daca la prima editie au fost invitati 4 speakeri, acum au fost doar 3 si nu a mai fost pauza. Timpul a zburat iute,cum zboara de obicei cand sunt momente deosebite.
Dupa deschiderea celei de-a treia editii a Povestilor de pe Mapamod , primul povestitor a fost Alex Rosca, vorbindu-ne despre Lisabona. Este unul dintre locurile la care si eu visez sa ajung candva si prin urmare l-am ascultat cu mare atentie. Este foarte tanar, student in anul al II lea si a ajuns acolo castigand un proiect si astfel a stat 2 saptamani in capitala Portugaliei, timp in care a reusit sa imbine utilul cu placutul. A calatorit cu avionul si a fost in Portugalia in a doua jumatate a lunii iulie. Vremea a fost frumoasa in acea perioada, dar temperatura osciland in jur de 23 de grade. S-a deplasat cu autobuze si trenuri ca sa poata vizita aceste obiective turistice. Cu metroul in 20 de minute se putea traversa intreg orasul.
Ne-a incantat cu imagini frumoase din Lisabona si cu povesti despre viata de acolo si despre ce a reusit el sa viziteze in timpul liber cat a stat acolo: despre cel mai vestic punct european-Capo da Roca , despre centrul orasului si despre podul Vasco da Gamma, vazut din telegondola. Apoi ne-a vorbit despre Castelul maurilor din Sinatra, care a fost de fapt o citadela cu scopuri militare, din care astazi au mai ramas niste ziduri de cetate, de unde privelistea este spectaculoasa. Apoi despre statuia Cristo-Rei, inalta de 28 de metri, care a devenit un simbol al recunostintei poporului portughez pentru ca a fost iertat de cele mai mari distrugeri cauzate de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Este o copie a celebrei statui din Rio de Janeiro.
Nu a omis sa ne spuna ca intr-un cartier ( care mi-a scapat numele) se afla peste 150 de baruri si ca Torre de Belem este un turn considerat simbolul Lisabonei, o adevarta poarta de intrare in oras, dar si parte a sistemului de aparare .Alex nu a ajuns la Fatima, dar a ajuns si in Cascais, o suburbie cosmopolita a Lisabonei, aflata la 30 de km de aceasta, pe coasta Oceanului Atlantic. In Portugalia a lucrat pentru o companie care producea jucarii .M-a amuzat sinceritatea cu care ne-a povestit cum a iesit dintr-un club de lux cu buzunarele goale, fiind nevoit sa mearga 2 ore pe jos pana la hotel!In concluzie, imi cam facea cu ochiul Lisabona si acesta a fost unul dintre motivele care m-a si determinat sa vin la prezentarea pe care Alex a facut-o minunat!
Cea de-a doua povestitoare a fost Oana Kovacs, pe care am recunoscut-o usor de la prima editie a Povestilor de pe Mapamond, zarind-o atunci in sala. A venit sa ne povesteasca despre excursia lor la Barcelona, pe care si-au organizat-o chiar ei, alegand sa zboare cu compania Wizz-Air, biletele achizitionandu-le cu aproape 5 luni inainte, cu 1200 lei si cazandu-se undeva in apropierea celebrului bulevard Las Ramblas, la Pedro, cu 178 e / 2 persoane/ 7 nopti.
A fost la Barcelona in a doua parte a lunii septembrie, atunci fiind o mare sarbatoare in oras si din pacate nu a putut vizita catedrala Sagrada Familia , unul din simbolurile orasului, pentru ca se intra doar cu programare facuta in prealabil,pe internet. Oana draga, nu te intrista, pana vor termina acest proiect grandios al marelui Antonio Gaudi, se va mai ivi o posibilitate ca sa te reintorci in Barcelona, daca faci o exceptie de la regula ta de a nu reveni in locurile pe unde ai mai fost, cum afirmai undeva, pe blogul tau!
In Barcelona s-a deplasat cu metroul, cu taxiul si pe jos, bucurandu-se de frumusetea arhitecturii constructiilor .Nu a reusit sa merga la plaja. A vizitat cea mai veche biserica din oras, ridicata din secolul al IX lea si s-a plimbat si prin Cartierul Gotic, avand ca ghid un prieten din oras. Mancarea era cam scumpa, in jur de 20 de e/portia, dupa cum ne povestea Oana. A incercat si diferite cocktailuri pe baza de rom .
S-a bucurat, fiind sarbatoare , de parada cu tobe si de un minunat spectacol de lumini seara, in zona catedralei. Preturile la majoritatea operelor lui Gaudi i s-au parut cam mari. O inteleg perfect ! Si eu m-am revoltat de curand, in Croatia, pentru ca pretul unui bilet de urcare pe zidurile Cetatii din Dubrovnik, costa 90 de kuna , ca sa vad de sus modelul si culoarea tiglei cladirilor din Orasul Vechi!
Oana avea o multime de fotografii interesante, dar se derulau cam prea repede , iar eu aveam locul mai in spate si nici nu am prea inteles cam tot ce spunea. Ceva tot am retinut despre ce ar trebui sa stiam cand ne hotaram sa vizitam Barcelona: se vorbeste mult catalana si se fura!
Cea de-a treia poveste am acultat-o fascinata ca un copil ! Zora Panici ne-a luat de mana si ne-a dus la celalalt capat al mapamondului, in partea de S-E a Asiei, mai exact in Bali, Malaezia si Singapore! Pe rand !Cu toate ca nu vizez sa ajung vreodata aici, m-am informat despre cum se poate ajunge pe acel taram exotic si cam cat costa exotismul in Asia de S-E !
Zora a fost de 2 ori acolo, o data in mai-iunie anul trecut si s-a reintors si in 2013. A ales sa zboare din Budapesta, 20 de ore, achizitionand un bilet ieftin de 470 de e, iar cazarile si le-a rezervat de pe Booking.com. La inceput ne-a invitat sa vizionam un film, apoi ne-a vorbit apoi despre pretul benzinei in Kuala Lumpur, al preparatelor culinare si despre alte fructe de care nici macar nu auzisem.
Acum stiu ca durianul este regele fructelor acolo , cu un gust delicat, dar cu miros de ceapa stricata si ca la un anumit restaurant plateai la sfarsitul mesei , dupa numarul farfuriilor golite si ca in apropiere de Ecuator se innopteaza la 6 seara si ca trebuie avuta grija la soparlele veninoase.
In Singapore la Zoo nu exista garduri. Exista copaci care canta seara si super copaci care capteaza energia solara . A fost la cel mai inalt bar cu o priveliste excelenta si la cea mai inalta piscina din lume, la care accesul doar cine are cazare acolo, la hotel !A vizitat o Gradina Botanica veche din 1822 si un parc de distractii din insula artificiala Sentosa, dar si cel mai mare acvariu din lume.
In Bali s-a deplasat mult cu scuterul, putand cumpara benzina la sticle, cu 1,5 lei litrul din fata casei locuitorilor.Sunt multe plantatii de cafea,iar orezul se vinde la sac. Bastinasii obisnuiesc sa aduca ofrande zilnice in cosulete facute din frunze de banan, in care pun bomboane ,la colturile cladirilor si fac baie imbracati intr-un templu special.
Zora a stat cam 3 saptamani de fiecare data acolo si s-a simtit mereu in siguranta. A circulat mult si cu autobuzul, iar pe distanta de 700 km a platit doar 50 lei. Afirma ca nu este prea confortabil cu trenul. Mancarea e picanta sau dulce. Recomanda plata in dolari sau in moneda lor ,daca extragem din bancomat. Ca perioada de vizita ar fi de evitat iarna ,cand este musonul. Mi-a placut foarte mult prezentarea ei!Evenimentul s-a incheiat ca de obicei cu o tombola.
Multumesc prietenilor de la Ghiduri Turistice care mi-au facut invitatia, Anca si Florin si va asigur ca am ramas cu amintiri frumoase. Astept cu nerabdare cea de-a 4 a editie a Povestilor de pe Mapamond. Nici nu simtim cat de repede zboara luna !
Draga Vacanta Reusita,as vrea sa spun de la inceput ca mi-am propus sa particip la toate editiile Povesti de pe mapamond.La primele doua am reusit sa ajung si mi-a placut foarte mult.Felicitari tuturor.La a treia editie din pacate nu am fost,dar din fericire ma aflam chiar in Lisabona.Sper sa mai fiu invitata de Ghiduri Turistice la urmatoarele povesti.Le multumesc lor,iti multumesc tie,pentru ca imi dezvoltati placerea de a calatori.P.S. imi place mult descrierea facuta din a treia editie,m-am simtit din nou in acel grup frumos.
Oooo, ai venit din Lisabona? Poate ne impartasesti cate ceva din ceea ce te-a incantat acolo aici, daca vrei!
Am avut un sejur de 5 zile in Lisabona,de vis a fost.Nu stiu tot ce a povestit baiatul de la editia a treia si poate repet anumite lucruri,dar am sa iti povestesc pe scurt ce mi-a atras atentia si ce am vazut diferit de alte orase.
Primul impact l-am avut din avion cand a aterizat in aeroportul Lisbona,deoarece se afla in oras si am avut impresia ca va atinge cu aripile lui lungi toate cladirile.Nu a fost o aterizare in linie, a fost ceva de genul se lasa in jos,mai mergea drept cativa metri,iar in jos si tot asa.Mi-a placut 🙂 ca am simtit totul ca dintr-un carusel.
Al doilea impact l-am avut cu vremea,plecand din Romania pe canicula,acolo au fost 15 grade cu vant si ploita.Dar totul dispare in 5 minute si se face frumos, dar gradele nu treceau de 17.
Tot respectul pentru localnici,sunt extraordinar de saritori si de ospitalieri.Toata lumea zambeste si te ajuta.De retinut ca toti oamenii de la mic la mare stiau perfect engleza(cred ca fac intensiv la scoala) si spaniola.
Toata Lisabona este in urcare,toate strazile sunt cu pavele,fara guri de canal,daca esti cu pantofi in picioare,te-au rupt strazile,un adevarat sport pentru mentinere 🙂
Multa politie care umblau cate unul nu cate 2,3 ca la noi,multi cersetori inofensivi care aveau un stil diferit de cersit ma refer fata de cei din Praga(inchinandu-se in fata turistului ca la o icoana),ei aveau un pahar de plastic cu o moneda in el si il loveau de asfalt sa faca zgomot cat mai mult sa iti atraga atentia.
M-au uimit barbatii portughezi, deoarece erau imbracati toti in costume majoritatea,indiferent unde mergeau. Si femeile elegante.
Mancarea buna in oras dar eu am prins sezonul de peste Sardina si peste tot era de vanzare.Si multa,multa carne de vita.Iar dulciurile o nebunie,au niste prajituri…Atentie dupa ce comandati mancare,grija ca aduce pe masa ori painita mica,ori grisine,ori putin gem,toate se platesc separat.
In rest totul la fel de frumos,cladirile inalte,arhitectura frumoasa,peisaj uimitor,manastiri si
castele impresionante : Castelo Sao Jorge,Torre Belem,Mosteiro dos Jeronimos,Padrao dos Descobrimentos,etc.
Cred ca te-am plictisit putin,daca mai vrei sa stii anumite informatii care eu nu le-am scris,te rog sa ma intrebi caci raspund cu mare drag.Poate despre Sintra si Cabo da Roca.
In concluzie mergeti cu incredere ca este superb totul mai ales oceanul Atlantic.
Multumesc mult pentru completari. M-ar interesa sa stiu daca ai ajuns la Fatima si daca da, cum a fost?