Românii din vestul ţării obisnuiesc să-şi petreacă vara weekend-urile la ştrandurile maghiarilor, aflate nu departe de graniţă. La fel am procedat si eu, in ultimii ani reusind de mai multe ori sa vad urmatoarele stranduri: Mako, Kiskunmajsa, Morahalom, Orashaza, Hajduszloboslo si Hódmezővásárhely.
Morahalom – este o localitate tanara, in anul 1950 a devenit comuna, iar in 1989 a devenit oras. Se poate ajunge usor cu masina, de la vama Cenad mai sunt aproximativ 60 de km, iar de la Szeged vreo 20 km, urmarind indicatoarele ce duc catre Baja.
Cand ajungi in oras, trebuie sa urmaresti indicatoarele de Erzebet Morahalmi Gyorgyfurdo. Strandul se afla chiar langa unul dintre cele mai frumoase si elegante hoteluri de 4 stele din oras, Colosseum Hotel. Tot acolo se poate parca si masina, iar in cazul in care ajungeti mai tarziu, cautati alt loc undeva in jurul bisericii din apropiere. Strandul dateaza din anii’60, dar pe parcursul anilor a suferit multiple modernizari, ultima modernizare este facuta in anul 2003.
Cei curiosi care si-au achizitionat din primavara tichetele din brosura informativa cu aquapark- urile din Ungaria, pot afla ca la Morahalom nu sunt valabile. Cel mai apropiat strand de langa granita unde pot fi valorificate aceste tichete este cel de la Mako si apoi cel de la Kiskunmaisa, despre care am scris in articolele precedente de pe blog.
Programul de functionare de la Erzebet Morahalmi Gyorgyfurdo este de la 8-20 ,ora Ungariei. La intrare am platit 1800 de forinti de adult, iar copii plateau 1300, avand o mica reducere, daca prezinta carnetul de elev.
In fata strandului se afla un mic grup de statui , care reprezinta cateva femei , imbracate dupa moda secolului trecut , foarte interesant, cu carafe de apa in maini.
Strandul termal din Morahalom dispune de 21 de piscine, pentru cei dornici de relaxare si 11 saune sunt disponibile. Aici fiecare găseste locul preferat în piscină, pentru toate grupele de vârstă. În piscine sunt locuri unde se pot masa tălpile, spatele, gâtul. Se poate face bai si iarna aici, in 16 piscine care functioneaza pe timpul rece, dintre care 14 sunt acoperite si 2 se afla in aer liber.
Exista 11 saune aici, iar accesul la ele este inclus in pretului unui bilet obisnuit.Noi am intrat doar la sauna simpla si am stat vreo 10 minunte doar.Dar exista sauna cu citrice, cu tuica, cu miere, sau cu alte arome, dar pentru acestea trebuie sa te inscrii, la receptia din apropiere.Si se fac o data la 3 ore, iar numarul de inscrisi este limitat.
Alte atractii la Erzebet Morahalmi Gyorgyfurdo ar fi sistemele de masaj, care sunt in toate bazinele,cu exceptia celui bazinul de înot. Noi am ajuns in jurul amiezii si nu am mai gasit sezlonguri disponibile si am stat pe iarba, pe prosoape, la umbra copacilor batrani. Era aglomerat si m-a uimit numarul mare al sarbilor veniti aici, deoarece Morahalom este destul de aproape cu granita cu Serbia de la Horgos.
Exista o camera destinata copiilor, care era plina de jucarii si erau in permanenta supravegeati de cineva.In rest, in interior erau fel de fel de bazine pentru masaj, la talpi, la umeri, la gat,etc.Si un topogan imens pe care te urcai din interior.
Afara, la orele amiezii, cand caldura devine arzatoare , daca nu doresti sa inoti in apa la soare, sunt bazine care au o mica parte acoperita si poti sta la umbra, lucru foarte placut.Temperatura apei era de la 27 grade la bazinul de innot, pana la 38 de garde, la bazinul cu apa termala. o multime de proceduri aici, dupa sfatul medicului, pentru persoaneele cu diferite afectiuni.
La capitolul mancare exista multe posibilitati, in functie de dorintele fiecaruia. Se poate cumpara incepand de la clatite, hot-dog, giros, pui,inghetata, etc si bere la halba sau alte bauturi reci.
Intr-un cuvant mi-a placut mult, am fost doar o singura data, anul trecut si am fost pentru baie si relaxare, alaturi de prieteni dragi. Pacat ca nu sunt valabile si tichetele acelea cu reducere aici, ca mergeam mai des! Nota mare pentru amplasare, servicii, dotari si pentru curatenie!
Cate piscine are! Pe cand o sa vedem un astfel de strand organizat si in Romania?…
Nu stiu !!!
Dar mi-as dori.
Din orasul nostru tot mai multi aleg sa se relaxeze la fiecare sfarsit de saptamana la Morahalom ! Pretul este undeva sub 30 de lei de persoana, dar include pe langa baia in toate piscinele si accesul la 11 tipuri de saune. Lucru neintalnit la alte stranduri pe care le-am frecventat eu in Ungaria, unde accesul la saune era taxat separat.Si ,bineinteles, se pot face mai multe tipuri de abonamente.