Am ajuns in Zlatibor de doua ori, cu ocazia vacantei noastre in Muntenegru, din luna iunie a anului trecut. Auzisem foarte multe lucruri frumoase despre aceasta statiune din Serbia, de la niste prieteni care mergeau frecvent aici si, am oprit pentru un mic popas in drumul nostru catre Budva. La fel de celebra precum cealalta statiune din Serbia, Kopaonik, statiunea Zlatibor este o destinatie deschisa tot anul, atat vara si cat si iarna, avand preturi accesibile. Este un fel de Poiana Brasov, varianta anilor 2000. Tradus din sarbeste, Zlatibor inseamna Pinul Auriu.
Unde se afla statiunea Zlatibor
Dupa ce treci de Uzice si te indrepti catre vestul Serbiei, nu departe de granita cu Bosnia, se afla Statiunea Zlatibor, mai exact la 230 km de Belgrad, capitala Serbiei. Se afla la altitudinea de 1000 m, la poalele lantului muntos Zlatibor,pe un platou, facand parte din Alpii Dinarici. Are doua varfuri renumite: Tornik (1496) si Cigota (1422).
Caracteristici
Cand am ajuns, pe 1 iunie, era in jurul pranzului si era foarte frig. Multi turisti erau echipati cu imbracaminte de iarna. La chioscurile cu suveniruri se vindeau obiecte de imbracaminte tricotate manual din lana de oaie si aproape ca-mi venea sa-mi cumpar un set de caciuli, fular si manusi! Fiindca ne cam grabeam sa ajungem in Budva, nu am zabovit in Zlatibor decat vreo ora, ca sa ne facem cat de cat o idee si ne gandeam ca la intoarcere sa facem aici un popas si sa dormim o noapte si cu acest prilej sa avem ocazia sa descoperim cat mai mult din tainele acestei statiuni populare, indragita de sarbi, cat si de banateni.
Dupa ce am facut turul statiunii cu masina, am descoperit un cartier frumos de cabanute. La sosea erau proprietarii vilelor in asteptarea clientilor, cu cheile in mana. Peste tot se construieste! Am remarcat si cateva hoteluri mai aratoase, care aveau reclama si la sosea, avand toate dotarile, chiar si sali de conferinte. Locul este indragit si de elevii care veneau aici cu autocarele din multe zone ale Serbiei. Statiunea este plina de pini si pe strazi poti zari adesea plimbandu-se nestingherite veveritele.
Ce poti face in Zlatibor
Statiunea are o clima blanda si cadrul natural de exceptie, facand din acest loc un punct de atractie atat pentru turistii care vin aici sa se odihneasca si sa se relaxeze, cat si pentru cei cu probleme de sanatate. Este recomandata celor cu alergii, cu astm, cu anemie si celor cu afectiunicardiace sau ale glandei tiroide. Si am remarcat ca erau destul de multi turisti in acea perioada.
Zlatiborul are o pista pentru biciclisti care se intinde pe suprafata de 100km. De asemenea, aici puteti face drumeti montane, puteti sa va plimbati si cu ATV-ul, sa jucati tenis, fotbal,sa pescuiti sau inotati in raurile si paraurile care se afla in imprejurilile statiunii.
Am mers sa vedem si piata agro-alimentara si aceasta abunda de produse de toate felurile: de la carne, mezeluri, siropuri, dulceturi, miere, tuica si vin pe gustate! Preturile sunt destul de accesibile pentru un buzunar de roman. Pentru care vorbim limba sarba, nu ne-a fost greu sa negociem. Si ne simtim in Serbia ca si acasa! De aceea va pot recomanda si alte locuri frumoase din apropierea Zlatiborului, pe care le-am vazut in alte vacante si ne-au ramas amintiri placute.
Atractii turistice in imprejurimile statiunii Zlatibor
Nu departe de Zlatibor se afla Mokra Gora! Aici este o gara de unde incepe o cale ferata cu ecartament ingust. Trenuletul cu aburi strapunge muntele, trecand prin 20 tuneluri si mai multe viaducte si poduri. Are 2 statii de oprire, frumos amenajate si vreo 5 locuri de belvedere. Un cimitir a trebuit stramutat, ca se intinsese peste liniile vechi. Iar o ciupercarie din apropierea unui tunel a fost mutata in alta parte. Calea ferata are foarma cifrei 8. Dar despre asta as dori sa revin candva cu un articol mai amplu.
Mecavnic este denumirea unui deal de la marginea localitatii Mokra Gora, unde Emir Kusturita a contruit un sat traditional din lemn. Un fel de Maramures vechi, in miniatura! Case traditionale din lemn, sculpturi din lemn, reprezentand diferite animale, masini de epoca, vreo 3 restaurante, in care toata lumea servea cate ceva, pentru ca in Serbia totul este accesibil ca pret, sa stiti! Au si hotel, cu receptie, frumos amenajata, au chiar si-o biserica si o clopotnita, de care Kusturica a avut nevoie de ea intr-unul din filmele sale, in 2004, in ,,Viata este un miracol’’. Chiar si pavajul care coboara in trepte rare, este tot din lemn.
Parcul National Tara este o alta atractie turistica importanta din apropierea Zlatiborului! O zi in Tara a fost pentru noi un bun prilej de a petrece cateva ore respirand aer curat, admirand muntii maestuosi si impaduriti, crestele golase, platouri ametitoare, izvoarele jucause, pesteri, mici cascade, campurile cu ierburi salbatice cat si o mare diversitate de arbori, plante si animale!
Cazarea
La intoarcerea din Budva eram deja obositi de drum, pentru ca de dimineata ne-am hotarat sa nu mergem direct, ci mai intai vedem Canionul Tara. Si drumul mai scurt era prin alta vama, nu prin cea pe unde am trecut cand ne-am dus. Ne-a prins si ploaia, am vazut si curcubeul ! Si apoi s-a indreptat vremea si am ajuns in Zlatibor. Acolo am gasit cazare intr-un loc central, la o vila cu apartamente de inchiriat, chiar langa Parcul de distractii, nu departe de piata. Pentru un apartament cu 2 camere am platit 25 de e. Pe fereastra din camera vedeam padurea de pini si o parte din muntele pe care pasteau caii si vacile.
Seara ne-am plimbat prin statiune, de data aceasta pe jos si am descoperit si lacul, pe malul caruia erau cateva terase si restaurante, de unde rasunau melodii sarbesti vechi, de prin anii ’80. Pe malul lacului sunt o multime de banci si statui, iar aleea de promenada dadea intr-o piata mai larga cu multe magazine si restaurante. Acolo copii se dadeau pe role, altii isi plimbau catelusii. Cei mari se plimbau bucurandu-se de de aerul deosebit de curat si de imaginea pinilor care se reflectau pe luciul lacului. Dupa o pizza, o inghetata si-o cafea sarbeasca, ne-am retras si noi catre apartamentul nostru, pentru ca eram obositi si a doua zi mai aveam inca o bucata buna de mers pana acasa.
Concluzia
Mi-a placut si recomand Zlatiborul nu doar ca o cazare de tranzit cum am ales noi, ci si ca o destinatie de vacanta atat vara, cat si iarna. Se poate schia pe Muntele Tornik, care este la doar 7 km si are 3 partii de schii , tunuri de zapada si o instalatie de telescaun. Si cred ca si iarna este superb aici! Si sarbii sunt oameni foarte calzi si populari, dornici oricand sa te ajute cu ceva. Si inca un amanunt de retinut : nu sunt preturi mari!
Am trecut şi noi prin Zlatibor, dar nu am apucat să-l explorăm. Oricum ne dorim să-l vizitam mai pe îndelete că doar vrem şi noi să ajungem în satul lui Kusturica
Sigur veti fi incantati. Pentru Mokra Gora sa va rezervati o jumatate de zi cel putin, pentru ca sunt 3 obiective de vizitat, plus plimbarea cu mocanita. Si am auzit ca mai este in apropiere de Uzice o pestera foarte frumoasa!