Se numeste, de fapt, Kiskunmajsa Jonathermal si se afla undeva in partea central sudica a Ungariei. Am ajuns acolo la sfatul prietenei mele , care a venit foarte incantata de acolo, anul trecut. Românii din vestul ţării obisnuiesc să-şi petreacă vara weekend-urile la ştrandurile maghiarilor, aflate nu departe de graniţă. La fel am procedat si eu, in ultimii ani reusind de mai multe ori sa vad urmatoarele stranduri: Mako, Kiskunmajsa, Morahalom, Oroshaza, Hajduszloboslo si Hódmezővásárhely. Ne-am hotarat sa plecam la Kiskunmajsa sambata de dimineata, cu gandul ca duminica va fi foarte aglomerat. Am iesit din tara pe la vama Cenad- Kiszombor si de acolo am mai facut 80 de km pana in Kiskunmajsa.De la Szeged mai erau 45 de km pana acolo,iar daca veniti dinspre Kecskemet, strandul se afla la 60 km distanta.
Inca de la inceputul verii , prin orasul nostru in fiecare an circula un grup de tineri dintr-o Asociatie a Aquapark-urilor din Ungaria care vand niste brosuri informative cu tichete care asigura la jumatate de pret 10 intrari la anumite stranduri, care sunt specificate acolo. Nu am cumparat pana acum, pentru ca de obicei ma cam indoiesc de ceea ce se vinde pe strada , dar deja avand foarte multi prieteni care au cumparat an de an si au fost valabile, anul acesta m-am hotarat sa cumpar si eu. Din pacate doar strandul de la Mako ne este mai apropiat, restul fiind la mai mult de 100 km distanta de orasul in care locuiesc. Doi adulti cand se prezinta la casa de bilete, cand dau acel tichet , in loc de achitarea sumei pentru 2 bilete, vor plati doar unul, la care in unele locuri se cere sa se completeze pe dosul tichetului numele si adresa .Tichetele sunt valabile din luna mai , pana la sfarsitul lunii septembrie.
De la vama pana la Szeged nu e necesar sa mergeti pe autostrada pentru ca….ea costa!E bine inainte de plecare sa aruncati o privire pe o harta, ca sa va faceti cat de cat o idee. La iesirea din Szeged catre Baja urmariti indicatoarele care la un moment dat va vor trimite in dreapta,despartindu-se de soseaua ce duce la Morahalom si veti trece pe un pod peste autoastrada care vine de la Budapesta.
Pe drum am tot facut exercitii de dictie, ca sa pot retine denumirea localitati : Kiskunmajsa. Soseaua este buna, iar drumul foarte placut, trecand prin numeroase sate din Campia Panonica. Am admirat serele de legume, prezente la tot pasul, livezile de piersici , campurile ordonate si lucrate frumos, sistemele ingenioase de irigatii si balotii rotunzi de paie, statiile de autobuze de la sosea, cu bancute la umbra, padurile care arata cum erau si la noi ….candva. Satele sunt atat de pitoresti, cu case inalte si aratoase, cu oameni harnici care isi vand in fata casei produsele agricole.
Ajungand, in sfarsit, la Kiskunmajsa, din nou am fost surprinsa in mod placut, deoarece imi imaginam ca este o localiatea mica si nu este chiar asa. Am strabatut orasul pana am trecut de centru, apoi la primul semafor am luat-o spre dreapta, iar la iesirea din oras abia dupa 2 km se afla Kiskunmajsa Jonatermal. Sa urmati indicatoarele turistice, cele de culoare maro, in care este desenat un om si niste valuri. Daca nu va descurcati, opriti si cereti ajutor in ce limba vreti voi!
Va si puteti caza in localitate, pentru ca am observat cateva pensiuni mai aratoase, pentru cine doreste sa ramana mai mult acolo. De fapt va recomand sa mergeti acolo din 2 august , pentru ca se va tine Festivalul berii, chiar in incinta strandului. Si in 21 septembrie va fi din nou sarbatoare, se vede bine ca maghiarilor de aici le place mult sa petreaca, pentru ca atunci va fi Harvest Festival.
Parcarea era foarte aglomerata la ora 10 dimineata,ora Ungariei cand am ajuns noi. Am achitat 300 de forinti parcarea pe o zi, chiar la intrare , platind unul domn in numerar, care ne-a si dat o reclama pentru Festivalul berii din 2 august. Alaturi de parcare am observat si campingul.
Am intrat in strand pe intrarea dinspre parcare, care are 3 case de bilete. Un bilet pentru un adult costa 1700 de forinti ( in jur de 25 de lei) , noi am dat un tichet si 1700 de forinti si a fost de ajuns. Pentru copii costa 1400, iar daca veniti doar de la 15-19, un bilet de adult costa 1400, iar unul pentru copii 1200.
Strandul este foarte mare , intins pe vreo cateva hectare. Peste tot este gazon bine intretinut si multi copaci umbrosi. Toata lumea avea in dotare si geanta frigorifica. Multi aveau si corturi din acelea simple, doar pentru umbra.Majoritatea stateau pe patura. Nu am inteles cum sta treaba cu sezlongurile, pentru ca erau langa intrare o multime nesupravegheate, dar scria 2 cuvinte in limba maghiara pe un bilet atasat langa ele si nu am intelesanume ce:”Pihenoagy kolcsonozheto” ! Ajungand acasa, am aflat ca scria ‘’Pat de inchiriat’’. Cum e cu inchiriatul n-am aflat, dar am vazut la plecare ca oamenii le carau inapoi ei.
La capitolul bazine, piscine….stau foarte bine. Am numarat vreo 8, dar poate ca nu le-am descoperit eu pe toate. Exterioare si interioare .La cel cu toboganele mari am trecut doar pe langa, ca sa fac cateva fotografii, dar in rest le-am incercat pe toate de 2 ori : 4 bazine termale, unul exterior si 3 in intetrior, unul mare cu apa rece, altul cu apa de 35 de grade si ultimul de 38 de grade. Afara mi-a placut foarte mult bazinul cu valuri, in care chiar aveai impresia ca esti la mare. Cand urma sa fie valuri, acest lucru era anuntat de salvamar din clopotel, ca sa ne adune.
Si in celalat bazin cu hidromasaj mi-a placut mult. Avea intr-un capat amenajata o piscana pestera, in care era plin de copii. Acesta comunica direct cu bazinele interioare, care erau pline de foarte multe plante ornamentale naturale si de sezlonguri, care aici erau gratuite. Am fost cateva minute si la sauna cu sare de mare, care este gratuita si se afla langa bazinul termal cu apa de 38 de grade, unde o statatueta simpatica face pisi in capul celor care inoata!
Locuri de joaca pentru copii am vazut vreo doua, dar nu le-am cautat, poate ca erau si mai multe. Piscina copiilor era foarte aglomerata, majoritatea doreau sa se dea pe toboganul elefant.
Ne facusem de acasa cateva sandwici-uri, dar credeti-ma ca nu am rezistat mirosului puternic de gulas, care venea de undeva din apropierea locului unde stateam noi. Curiosi fiind , ne-am apropiat langa cele doua ceaune in care se fierbea mancarea lor traditionala. Cand am comandat, ne-a intrebat din care dorim. Foarte simpatic bucatarul, a zis cam asa : ‘’Muuuu’’, ori ‘’ Beee’’ !!! Si am ales ‘’muuuu’’ adica un gulas de vita, nu de ”Beee”’ , adica de oaie, care costa 1400 de forinti cu salata de castraveti , plus paine si vreau sa va spun ca portia este foarte mare si ca a fost intr-adevar grozav.
Alte variante de mancare in incinta strandului sunt destule, in fuctie de gusturi si, bineinteles, de buget. Lipseau,in schimb, carnatii picanti traditionali, pe care intotdeauna ii preferam! In schimb puteai alege o clatita cu 120 f, un langos cu 350, un hot-dog cu 350, cartofi prajiti cu 350 f, un ghiros cu 1350 f , care avea si un pepsi in meniu, cu 1250 un meniu cu jumatate de pui cu cartofi prajiti, salata si un pepsi. Era o alee intreaga unde se servea de mancare, dar si cateva baruri, unde cafeaua era 150 f. Dupa aceea era pop corn, inghetata, dulciuri si din nou gratelele sfaraiau. Exista si doua-trei magazine cu jucarii , articole de plaja si imbracaminte, pentru cei care au venit aici nepregatiti. Preturile nu erau mari, chiar am vazut niste costume de baie reduse de la 3200-2000 f !
Undeva in spatele aleii cu mancare exista un fel de lac cu plaja cu nisip artificial, amenajat cu sezlonguri si umbrele , exact ca la mare. Apa era potrivit de rece si curata, doar pe margine erau cateva alge.
Mi-a placut peste tot, pentru ca era curatenie,civilizatie, iar totul era facut in asa fel incat sa nu ai nici cea mai mica retinere de a intra in apa. Peste tot erau salvamari. Foarte multe cosuri de gunoi , toalete , dusuri si cabine de schimbat. Am mai remarcat terenul de fotbal, de volei,de baschet, de popice si loc de sah in aer liber, cum mai vazusem doar o singura data in Grecia , in insula Corfu,la Moraitica.
Ma uimea atatea modele de costume de baie ,niciunul la fel ca celalalt si atatea modele de slapi ! Copii maghiari si domnisoarele lor am observat ca multe au cam predispozitie pentru obezitate. Mai rar am zarit fete subtirele cum sunt pe la noi! Barbatii…. majoritatea tatuati si chei, cu cercei si barba lunga a’ la Ginghis Han. Este prima oara cand in Ungaria, la strand , cand nu am auzit vorbindu-se romaneste.
Programul de functionare este de la 9-19. Biletul este valabil peste tot in incinta strandului. La iesire a trebuit sa mergem prin celalalt loc, pentru ca pe unde intrasem era inchis. Aceasta este , de fapt, intrarea principala, pe care ajungi pe o minunata alee plina de flori. Am petrecut o zi frumoasa. Ne-am cam balacit prea mult si nu ne induram sa iesim din apa si de aceea nu am prea avut timp de bronzat.Va recomand cu incredere acest strand celor din vestul tarii, dar si celor care au drum prin zona sau chiar doresc sa-si petreaca un week-end sau o vacanta la Kiskunmaja Jonatermal!
Fac o completare: daca platesti parcarea 300 de HUF, biletul trebuie pastrat si prezentat la casa de bilete,pentru ca se va scadea valoarea din pretul intrarii,adica in loc de 1800 HUF, vei plati doar 1500 HUF.Eu nu am stiut pana astazi acest lucru, e greu cand nu stii limba maghiara!
De ce oare numai in afara tarii noastre gasim respect pentru client, preturi normale si conditii pentru a te simti un om apreciat? Pacat ca nu stau aproape de granita…
Intebarea aceasta ne-o punem toti….