Verona, visul oricarui turist romantic

Azi,de Sfantul Valentin, de Ziua Indragostitilor, a trebuit sa caut un subiect despre o destinatie mai romantica.Si m-am gandit la Verona , acest oras italian care a devenit cunoscut de toata lumea ca fiind scena povestii de dragoste a eroilor din opera lui Shakespeare , ”Romeo si Julieta’‘.Cui nu-i plac povestile de dragoste, sa nu citeasca!
La Verona, n-ar fi bine sa veniti neinsotiti, parerea mea!
Despre acest oras vechi de peste 2000 de ani, s-a scris foarte mult mult !
In primul rand, nu as vrea sa povestesc prea mult despre multimea obiectivelor turistice care se afla in acest oras, fiind declarat Patrimoniu Unesco, ci despre cat de vizitata este Verona de turisti din toata toata lumea si cum stie statul italian sa profite de acest fapt.

SDC14356Dupa ce treci Ponte Scaligeri, un pod deosebit de frumos, construit din caramida rosie,nu te poti pierde nicicum pe stradutele boeme care te duc inevitabil in Piazza Bra.De acolo, pe cea mai indragita strada pietonala , Via Mazzini, vei fi impins de marea de turisti intr-o anumita directie ….cea pe care ne-a trasat-o Shakespeare, cu multi ani inainte de a ne naste.Mai exact spre Palazzo Capuleti, adica la Casa Julietei.Strada Capello, o strada misterioasa, era foarte aglomerata.Julieta locuia la nr 23.

DSCF3059In capatul strazii, nu putea fi decat autorul, adica statuia marelui William Shakespeare!Cel care a reusit sa ne capteze tuturor atentia scriind cu succes despre iubire, incat romanul sau a devenit unul dintre cele mai cunoscute si ecranizate romane de dragoste,despre care a auzit intreaga omenire.

DSCF3076

SDC14452
Recunosc cu mana pe inima ca si eu imi doream sa vad balconul cu pricina, de unde se presupune ca iesea Julieta si la care Romeo ii facea serenade noaptea, dupa ce sarea gardul.Aici intervine o mica problema: nu am vazut nici un gard pe unde Romeo ar fi putut patrunde, pentru ca la intrare este o poarta in stil gotic si o bolta ,in rest numai ziduri groase si inalte din piatra.

DSCF3080

In holul de la intrare, peretii sunt plini de mesaje de dragoste scrise cu diverse culori, numele iubitilor si mii de inimioare.Daca esti insarcinata si nu te-ai hotarat ce nume sa alegi pentru bebe,te sfatuiesc sa vii aici,pentru inspiratie.Daca as fi vrut sa scriu si eu ceva, chiar ca nu mai era loc,decat daca veneam cu scara!
Gluma ca gluma, dar recunosc faptul ca aveam emotii.

SDC14472

Era plina toata curtea de turisti, unul langa celalalt,nici nu puteai sa-ti faci o poza,ca mai intrau si alti straini in ea,vrand-nevrand.Am dat cu ochii si de balcon.Se poate urca in el, contra cost.De fapt aici se pot oficia casatorii,iar pentru cine vrea sa se casatoreasca intr-un balcon,fie el si unul legendar, ar trebui sa stie ca acest rasfat costa serios!Dar este posibil.La mine nu mai era cazul !

DSCF3083

SDC14453
Curtea nu este foarte mare, este imprejmuita de ziduri inalte, cam cat doua etaje, pe care se catara iedera. Deci bietul Romeo ar fi avut foarte putine sanse sa sara gardul la iubita lui ,daca nu era alpinist! Prin colturi erau montate anumite grilaje de fier, doar cu scopul de a servi ca suport celor care vor sa-si incuie aici lacatele,in semn de a-si pecetlui iubirea.Langa balcon exista o placa comemorativa, pe care sunt scrise niste versuri, prin care suntem asigurati ca poveste de dragoste dintre Romeo si Julieta s-a desfasurat intre aceste ziduri.

SDC14466
Casa este din caramida si are 2 etaje.Momentan este declarata muzeu si poate fi vizitata ,iar un bilet costa 4 euro. Sub balcon,e un smochin inalt, statuia Julietei si mare aglomeratie.
Stiti din ce motiv sanul ei drept este mai mic?
Din cauza ca majoritatea turistilor care se fotografiaza cu ea pun mana pe san, conform unei traditii care spune ca acest lucru ar aduce noroc in dragoste.In curte mai exista un magazin cu suveniruri, de unde toata lumea isi cumpara fel de fel de nimicuri dulci, cu inimioare,la preturi colosale.

DSCF3086

DSCF3082

SDC14460
Ne-am indreptat,apoi , la Casa lui Romeo, ca povestea sa fie completa.Dar…Romeo nu era acasa.Ne-am multumit sa privim si sa fotografiem de la strada poarta si alta placa de marmura ,care din nou ne asigura ca aici chiar a locuit Romeo Montagu, pe Via Delle Arche Scalingeri, la nr. 4.

DSCF3117

DSCF3115
Verona mai poarta denumirea de ”Orasul indragostitilor” , pentru ca Shakespeare a ales ca aici sa se desfasoare scena celei mai legendare idile din literatura universala.Adevar sau mit, orasul indragostilor este vizitat anual de mii de turisti.Nu exista dovezi ca aici ar fi locuit personajele din poveste.
Si, pentru ca legenda fascineaza orice calator, statul italian,la inceputul secolului trecut , s-a gandit sa cumpere o gradina, pe locul unde fusese candva un bordel si au renovat acesta casa,adaugandu-i si-un balcon,ca sa se potriveasca cu descrierea autorului.

SDC14474

DSCF3067

DSCF3072

SDC14520
A mai creeat un astfel de loc unde turistii se inghesuie, pe locul unei vechi manastiri franciscane, unde s-ar afla Capela Julietei.Este un loc retras,abia l-am gasit, un loc care te fascineaza. Se afla pe Via dell Ponte, la nr. 35.
Daca ati ajuns la Venetia si nu ati ajuns sa vedeti Casa Julietei, este ca si cand nu ati fost.Legenda sau nu , este important faptul ca aceasta poveste de iubire a prins viata si ca Verona a reusit sa fie atat de celebra.

DSCF3142

SDC14556

DSCF3098

SDC14442

SDC14392

SDC14560

6 comentarii

  1. Sânul drept al Julietei nu este mai mic, ci doar mai lucios. De la atâta pipăit! 🙂 Pe mine mă distrează teribil când văd cum se înghesuie turiştii s-o pipăie 🙂 Acolo niciodată nu poţi să faci o poză doar Julietei 🙂 E full non stop.

    1. Mie mi s-a parut a fi si mai mic si mai tocit,de la atatea atingeri indecente, dar…n-are importanta asta,ideea era ca statuia Julietei din Verona in opinia unora a devenit Zeita Iubirii!Intr-un cuvant , ii sfatuiesc pe cei indragostiti si nu numai ca macar o data in viata sa viziteze orasul Verona ,in doi obligatoriu si neparat si Casa Julietei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *