Baile termale din Ungaria au o istorie veche, de peste 2000 de ani. Chiar daca nu are iesire la mare, la capitolul bai termale exceleaza. Se cunosc peste 20 de bai termale, care functioneaza inca din timpul romanilor.
Romanii din partea de vest a tarii , in special cei care locuiesc in apropierea frontierei cu Ungaria, obisnuiesc sa mearga vara la strandurile unguresti, avand o multime de motive sa faca aceasta alegere. La fel am procedat si eu, in ultimii ani , reusind de mai multe ori sa vad urmatoarele stranduluri : Mako, Kiskunmajsa, Kecskemet, Morahalom, Oroshaza, Hajduszloboslo si Hódmezővásárhely.
Am sa incerc, mai jos, sa enumar cateva motive care ne fac sa trecem frontiera, aproape in fiecare week-end, ca sa mergem la Baile Hagymatikum din orasul Mako:
1. 1. In primul, rand daca am avea asa ceva la noi in oras, nu am mai pleca. Punct !
2. 2 Ne place acolo pentru ca toata lumea se poarta civilizat.
3. 3. Pretul unui bilet nu este accesibil chiar oricui . Un bilet simplu costa 2200 HUF de persoana. Sauna mai costa 800 HUF , iar daca ai nevoie de dulap pentru haine inca 200 HUF. Deci un bilet costa aproximativ 35 de lei pentru aduti, iar copii au o mica reducere. La inceput ma gandeam ca e scump , dar merita si chiar pretul face diferenta si in randul categoriei de clienti. Deci nu-si permite sa vina aici orisicine.
4. 4. Se ajunge foarte usor de peste tot. De la Szeged in jumatate de ora, iar din Budapesta in 2 ore pe autostrada. Strandul Hagymaticum din Mako se afla la doi pasi de frontiera Cenad-Kiszombor. De la vama cum ajungi la sensul giratoriu, virezi dreapta , treci podul peste Mures, intri in orasul Mako , iar la primul sens giratoriu, apare indicator de strand si virezi stanga. La 100 m va apare pe dreapta strandul, o bijuterie arhitectonica, o constructie unicat in Europa, de care locuitorii orasului sunt la fel de mandri, cum sunt parizienii de Turnul Efel sau cei din Roma de Coloseum-ul lor! Nu glumesc!
5. 5.Cladirea are o forma ciudata si interesanta in acelasi timp. Arhitectura este asemanatoare cu cea a Casei de Cultura din oras, care atunci cand am remarcat-o, am crezut ca e biserica de pocaiti. De fapt , are forma unei cepe, pentru ca orasul Mako este renumit pentru productia culturilor de ceapa. Chiar se organizeaza si Festivalul Cepei! Proiectul Bailor Hagymatikum este visul implinit al arhitectului Imre Makovecs. Strandul a existat mai demult, dar aspectul actual il are din luna ianuarie 2012, cand si-a schimbat nu doar infatisarea, de atunci devenind un centru SPA de 5 stele. Interiorul este uimitor, daca ar fi sa-l compar cu restul strandurilor din Ungaria vazute de mine, doar cel din Hajduszloboslo l-ar mai putea egala in frumusete.
6.
6. Atat personalul de la casa de bilete, cat si salvamarii fac eforturi ca sa invete limba romana. Unii chiar stiu perfect. La fel si cei Pcare lucreaza la chioscurile sau in restaurantul cu autoservire.Deci comunicarea nu este o mare problema. Anul trecut, intr-o duminica, era animatie la bazinul cu bila in limba romana si multe melodii romanesti.
7. 7. Parcarea este gratuita. Din pacate, nu este suficient de mare, parerea mea. Ultima oara am sosit pe la ora 12 si am prins ultimul loc liber si ultimile 2 sezlonguri.
8. 8. Si sezlongurile sunt gratuite, chiar sunt faine si reglabile. Un mare minus, ar fi lipsa copacilor batrani, care ar fi de folos la orele toride ale amiezii, cum se gasesc din abundenta la alte stranduri din Ungaria. Exista doar unul mai mare, alaturi de bazinul cu bila. In schimb, cand venea caldura, ne refugiam in interior, facand baie la cele 3 bazine acoperite cu apa rece, plus cel termal.
9. 9. Baile Hagymatikum au o multime de bazine: unul se afla exact dupa casa de bilete, apoi afara bazinul olimpic, apoi cel pentru copii, bazinul rotund cu bila, cu hidromasaj si valuri si un bazin termal. In interior poti face baie si iarna. Aici se afla inca vreo 3 bazine, unul dintre ele avand intr-un capat improvizata o pestera, plus inca un bazin cu apa termala, la temperatura de 35 de grade, unde exista si o plasma imensa unde puteti sa vedeti un meci sau alt program preferat.
10 10. Fiind un strand nou, totul este frumos, in perfecta stare de functionare. Apa rece …nu e rece, este exact la temperatura potrivita cu cea de afara, incat sa te simti bine cand intri si cand iesi din ea. Bazinele sunt albastre, iar culoarea apei pare la fel, exact cu cea de la Marea Ionica pe care o ador. Nu am observat parti nefinizate corespunzator care sa fie considerate un pericol pentru copii sau pentru adulti.
11 11. Peste tot foarte curat, angajatele de la curatenie mereu strang apa ca sa nu fie pericol de lunecus pe gresie. Se poate sta pe iarba cu toata increderea, in cazul in care nu ai gasit sezlong si vreau sa va spun ca absolut niciodata nu am vazut vreo insecta prin iarba. De la Moneasa, in schimb , sotul meu a venit acasa cu ‘’suvenir ‘’ viu, adica cu o capusa infipta bine in zona abdominala.
12 12. La capitolul vegetatie, daca excudem lipsa copacilor mari, e chiar de laudat! Multe flori si multe specii de arbusti. Totul este bine amenajat si intretinut.
13 13. Imapatimitii sportului pe langa inot pot practica volei, ping-pong,sah sau tenis. Unii chiar si… ‘’aruncatul cu privirea’’!
14 14. Dintre cei care vin frecvent la strandul din Mako, majoritatea sunt romani. La o prima privire in parcare, din 20 de masini, doar 2 erau cu numar de Ungaria, restul de Romania. Mai vin cand si cand si din Serbia, granita de la Horgos, fiind cam la o ora de mers distanta.
15 15. Baile Hagymatikum nu este un simplu strand, aici se pot desfasura si alte activitati : diferite tipuri de masaj, sauna si tratament . Exista si saloane de infumusetare. Recunosc faptul ca eu nu am trecut decat pe langa ele si ii rog pe cei ce citesc acest articol sa vina cu anumite completari mai jos, la comentarii. Dar este un loc perfect pentru relaxare.
16. 16. Exista si locuri de joaca amenajate pentru copii de toate varstele, atat in interior, cat si afara.
17.17. La capitolul ‘’mancare’’ va pot spune ca exista diferite chioscuri de unde sa va luati langosi, colac secuiesc, hot-dog, inghetata, racoritoare sau alte dulciuri. Acestea nu sunt deschise chiar la prima ora , iar daca ati venit iute si nu ati servit acasa micul dejun e bine sa va aduceti ceva de acasa. Majoritatea erau cu genti frigorifice. Exista in interior un restaurant cu autoservire, care are si afara o terasa. O data si noi am am servit pranzul acolo si cred ca nu am avut o alegere inspirata, pentru ca ce am luat nu prea ne-a incantat. De atunci ne luam de acasa bauturi racoritoare, mici gustari si fructe, pentru ca dupa atata balaceala tot iti vine inevitabil sa rontai ceva. Preturile erau prietenoase, in general.
18. 18. Exista cabine amenajate in care va puteti schimba la plecare, daca nu v-ati luat dulap la sosire, iar daca sunt aglomerate se poate si la toaleta. De asemenea, sunt multe dusuri, cuiere pentru prosoape sau halatele de baie si multe banci.
19.19. Pentru cei fumatori exista un loc special amenajat , care se afla undeva in spatele topoganului, care este cam de vreo 75 de m si este o mare bucurie pentru copii si nu numai.
20. 20. La capitolul animatie am mai multe de spus si numai lucruri frumoase. Spre exemplu, duminica trecuta a fost Festivalul de baie si tot week-end-ul au fost o multime de activitati sportive si culturale, dintre care amintesc cateva: concurs de gatit, concurs de frumusete pentru copii, concurs de inot, de volei, apoi ne-au incantat ochii prezenta majoretelor din Tabara internationala de majorete, grupul de dans Forgotos, orchestra de tineret din Csanapalota, dansuri din buric, Kick box, Zumba si Grupul de dans ‘’Maros’’ din Mako.Vremea a fost grozava,mai spre seara am putut lua parte la un numar de magie, in care unei fetite i s-a dat nectar sa bea si peste vreo 5 minute l-a scos dintr-o ureche! Seara a continuat cu multa muzica si cu un Fashion Show ’’ Victoria Maxi’’, in care femeile mai plinute au defilat pe scena prezentand creatiile , in aplauzele tuturor .Intre timp tatuai, jocuri extreme,trambulina si altele.
In mai- iunie au fost alte activitati la fel de frumoase cu prilejul Zilei Portilor Deschise si a Zilei Tatilor, cand in ziua respectiva un tatic daca venea la strand insotit de un copil sub 14 ani, avea intrarea gratis. De Ziua Copiilor, cei mici au avut parte de mai multe surprize, beneficiind si de clovni. Ca sa tineti pasul cu ei, va sfatuiesc sa urmariti postarile lor pe pagina de Facebook a strandului, in limba romana. De acolo am aflat si eu ca maine, va fi acolo Filarmonica din Germania, unde 120 de acordionisti vor canta pentru cei prezenti la Baila Hagymatikum din Mako , plus alte surprize.
Despre program va pot spune ca este zilnic de la 8-20, iar vineri si sambata seara se poate cumpara un bilet cu 1000 HUF, de la 20-24, cu acces la toate bazinele interioare si exterioare vinerea, iar sambata seara cam la fel, dar fara accesul la termal vara. In perioada rece este permis accesul si la temal si la saune in biletul de 1000 HUF.
21. Lunea si miercurea se pot lua lectii de inot, dar pentru asta va trebui sa va informati mai concret la fata locului.
22. Un ultim motiv ar fi ca aici sunt valabile si tichetele pentru aquapark-uri. Se pot face, de asemenea si unele abonamente. Inca ca de la inceputul verii , prin orasul nostru in fiecare an circula un grup de tineri dintr-o Asociatie a Aquapark-urilor din Ungaria care vand niste brosuri informative cu tichete care asigura la jumatate de pret 10 intrari la anumite stranduri, care sunt specificate acolo. Din pacate doar strandul de la Mako ne este mai apropiat, restul fiind la mai mult de 100 km distanta de orasul in care locuiesc. Doi adulti cand se prezinta la casa de bilete, cand dau acel tichet , in loc de achitarea sumei pentru 2 bilete, vor plati doar unul, la care in unele locuri se cere sa se completeze pe dosul tichetului numele si adresa .Tichetele sunt valabile din luna mai, pana la sfarsitul lunii septembrie. Aici am dat un tichet, plus suma de 2200 HUF. Si pentru perioada de iarna se pot achizitiona tichete, la acelasi pret, dar in plus au si accesul la noul strand din orasul Szeged.
Pentru cine doreste sa ramana pentru o perioada mai lunga in oras, se poate caza la pensiunile ,hanurile sau hotelurile din zona, oferta fiind frumos prezentata pe site-ul Bailor Hagymatikum din Mako. Nu stiu daca v-am convins sau nu sa mergeti la strandul de la Mako, dar m-am straduit. Am prezentat cu subiectivitate tot ce am crezut eu ca va poate interesa, fiind incurajata de numarul mare de vizualizari ale acestui subiect, despre care am scris in anii precedenti pe alte site-uri turistice romanesti. Cu siguranta va va placea in Complexul balnear Hagymatikum, pentru ca este un loc ideal pentru relaxare, dupa o saptamana incarcata de lucru! Puteti citi si articolul aniversar Baile Hagymatikum din Mko, la aniversare.
Ce bine ca esti asa aproape!!!!
Da, chiar sunt aproape, din fata casei am doar 25 de km pana la acest strand si cu tot cu vamare nu ne ia mai mult de aproximativ 30 de minute!
Foarte bine dokumentat. Data viitoare o sa ne luam in mod sigur timp ca sa ne imbaiem in Mako.
Cu stima maxima, Christine si Imi!
Wowww, ce surpriza! Acum poate va pare rau ca nu mi-ati acceptat invitatia, vazand fotografiile de la strandul din Mako. Sper sa mai existe o data viitoare si sa mergem impreuna. Va salut si eu si va mai astept pe Vacanta Reusita!
Se poate plati cu cardul intrarea in strand, mancarea si bautura ?
Sincer, eu am platit mereu cu tichetele acelea, plus diferenta in numerar si chiar nu am fost atenta daca au sau nu posibilitatea de a platit cu cardul. Logic ar trebui, pentru ca este un strand nou si modern, aflat mai nou pe locul 5 in Topul strandurilor din Ungaria , din 2013. Ma voi interesa si voi reveni in curand cu un raspuns exact.Pot sa mai adaug ca am mai fost aici si de curand,in ultimile duminici din luna septembrie, dar doar la bazinele interioare si chiar mi-a placut, doar ca e suficient daca stai 4-5 ore. Nu era aglomerat.Fii atent la pagina lor de Facebook, unde saptamanal posteaza ce evenimente noi se organizeaza acolo.
PT Mihai: DA, se poate plati cu cardul la intrare! oricare ar fi, important este sa ai bani pe el 😀 , iar schimbul este bun la tranzactie! insa la mancare si bautura nu mai stiu! Oricum se merita din toate punctele de vedere sa te duci acolo cu familia, chiar de este iarna sau vara! Felicitari Georgiana ptr articol, este foarte bun!
Merci, Violeta! Am vazut ca este foarte citit, zilnic imi apare pe locul 2 de cateva luni bune, in programul cu care imi verific vizualizarile, dupa Londra acum, iar vara era dupa articolul despre insula greceasca Lefkada.
Buna. Felicitari pentru aceasta exceptionala pagina! Nu-mi venea sa cred ca sant oameni din tara ca apreciaza asa de frumos locurile vecinilor.Tare mi-a placut fiecare descriere despre baile vizitate de dv. Succes mai departe si apreciez tare mult rabdarea cu care scrieti aceste pagini.
Numai bine si toate cele bune.
Multumesc mult pentru cuvintele frumoase! Nu am facut decat sa scriu asa cum am vazut eu aceste locuri de relaxare, in care imi petrec zilele libere de la sfarsitul saptamanii. Recunosc faptul ca acest articol are mult success, fiind aproape zilnic pe locul 2 ca numar de vizualizari in topul celor mai citite 10 articole de pe blogul meu, din cele 100 cate am reusit sa scriu pe blog intr-un an. Iti recomnad sa citesti si articolul de aniversarea a 2 ani a Bailor Hagymatikum:
http://vacantareusita.ro/baile-hagymatikum-din-mako-la-aniversare/
Si… te mai astept pe blog!
foarte adevarat este un loc frumos curat noi mergem foarte des merita toti bani o adevarata relaxare pt noi nadlacani
Si ajungeti destul de usor din Nadlac pana in Mako, prin Ungaria!
Cat este pretul la copii ??
Cred ca este o poza cu preturile pe articol. Sincer,nu stiu, pt ca baiatul meu e mare!
Foarte interesant, Georgiana, categoric de pus pe lista! Trebuie incercat si asta.
Daaa, merita pe deplin! Un centru SPA de 5 stele, langa granita de vest a Romaniei nu-i de ratat! Chiar la intoarcerea din Budapesta puteti face o oprire de jumatate de zi macar!
Este cel mai frumos ștrand la care am fost. Ma bucur ca este asa aproape de Arad.
Da, sunt de acord cu tine. De fapt e un centru SPA de 5 stele! Noi, oare, de ce nu putem avea asa ceva in oras, de trebuie sa trecem granita la vecini?
am fost la strand inainte de modernizare si totul a fost ok.intrebarea mea este daca a mai fost cineva recent si ne poate da detalii despre conditii si tarife.merci
Eu am fost saptamana trecuta,inainte de aniversarea a 2 ani a strandului nou. Vinerea seara,dupaora 19,30,ora Ungarieiintrarea este de doar 1000 de HUF de persoana si ai acces la vestiar,la sauna si la toate bazinele. Noi suntem foarte incantati de acest loc si mergem destul de des .
In ce localitate, oras se afla mai exact acest strand? Cat ar fi in lei intrartea pentru un adult? 40-50 de lei? Cat? Multumesc anticipat!
Acest centru SPA de 4 stele se afla in localitatea Mako, iar pretul unui bilet nu trece de 40 de lei.Veti fi incantata de ce veti descoperi acolo, cu siguranta!
Articol foarte bine documentat, multumim frumos pentru detalii.
Eu sunt din Arad si merg impreuna cu prietena mea din Timisoara.
Pe vremea aceea mergeam foarte des aici.
Un nr de tel poate cineva sa ma ajuta pentru o rezervare mersi la mako
Nu e nevoie de rezervare !
Recomand acest ștrand ,am fost pentru prima dată cu familia și nu am avut timp să mă plictisesc .Apa este foarte curată,oamenii disciplinați, servirea impecabilă și tobogane faine( mai ales cel alb) .Îți stă inima când te dai in el