Cum ajungi

Salonicul este situat in Peninsula Balcanica, in nordul Greciei, in Golful Termaikos, nu departe de granita cu Macedonia (Evzoni). Din Timisoara se poate ajunge iesind din tara prin vama Jimbolia, strabatand Serbia si Macedonia, in aproximativ 10-11 ore de mers cu masina. Salonicul are si aeroport, unde din Budapesta exista o varianta de zbor low-cost , pentru cei care nu doresc sa faca un drum lung cu masina. Din cate stiu eu, cu trenul nu se poate ajunge in Grecia. Din Halkidiki, agentiile de turism organizeaza excursii cu autocarul la Salonic, la pretul de 25 e de persoana si 12 e pentru copii, in functie de zona de plecare.

Despre trecut
Orasul Salonic, cel de-al doilea oras ca marime din Grecia, este orasul care a fost sub stapanirea a trei imperii de-a lungul timpului: imperiul roman, imperiul bizantin si imperiul otoman. Inainte de Primul Razboi Mondial reuseste sa devina parte integranta a Greciei. Astazi putem descoperi in Salonic influentele tututror celor care au trecut pe aici, imbinate armonios cu ceea ce este nou si modern. Cu toate ca istoria a lasat urme peste tot, Salonicul este un autentic oras grecesc, care m-a cucerit pe deplin. Format prin unirea a 25 de sate mici pe locul unei terme, Salonicul este si locul unde a fost exilat oratorul roman Cicero.

Fiind asezat pe drumul roman care lega Occidentul de Orient, Via Egnatia, acest lucru a avut o mare importanta pentru Salonic, deoarece a reusit sa prospere. In timpul ocupatiei germane, multi evrei au fost deportati in Polonia, de unde nu s-au mai putut intoarce. De-a lungul timpului, orasul trece si prin alte incercari, cum ar fi incendiu din 1917 si cutremurul din 1950. Dar Salonicul a renascut si in 1997 a fost declarat Capitala Culturala Europeana!Acum, dupa ce am vizitat si orasul Kavala, pot spune ca seama izbitor aceste doua orase din nordul Greciei, ambele porturi la Marea Egee.

Ce sa vizitam in Salonic
Citisem de-a lungul anilor multe despre acest oras si chiar imi doream de mult sa-l pot vizita. Intrasem in Salonic fara sa vrem in 2008, pentru ca ratasem iesirea catre granita Evzoni, in drumul de intoarcere acasa din vacanta din insula Zakynthos si eram impresionata la maxim de ceea ce vazusem. Cand a sosit momentul sa vedem Salonicul eram cazati in peninsula Halkidiki, in Psakoudia, la Philoxenia Boungalow si ne-am rezervat o zi pentru o plimbare prin oras. Ne-am facut griji pentru gasirea unui loc de parcare, dar a fost destul de usor. Am gasit pe strada cu promenada, cam la 1 km de Turnul alb, in Piata Elefterias, la un pret acceptabil.

Mentionez ca era intr-o zi de luni si nu mi-am dat seama cand am ales aceasta zi pentru vizitarea Salonicului, deoarece lunea majoritatea muzeelor sunt inchise. Deci am vizitat orice, in afara de muzee si galerii de arta. Dar daca timpul va permite si daca sunteti pasionati de asa ceva, in Slonic sunt foarte multe muzee, eu voi aminti aici doar cateva: Muzeul Bizantin, Muzeul de fotografie, Muzeul de Etnologie si Folclor, Muzeul Macedonean de Arta Contemporana, Muzeul evreiesc, Muzeul de Arheologie, etc. Casa memoriala Mustafa Kemal Ataturk(intemeietorul Turciei moderne) este una dintre atractiile turistice ale Salonicului, care astazi adaposteste un muzeu si sediul consulatului.

Pentru ca ne uitasem notitele cu ce dorim sa vizitam la hotel, ne-am lasat purtati incotro ne vor duce pasii. Si tot mergand am ajuns la una din statiile autobuzului turistic Hop-On – Hop Off, iar de acolo am luat un pliant cu traseul lor si l-am urmat pana la un anumit punct. Este o varianta pe care o recomand tuturor turistilor (care nu si-au ’’facut temele acasa’’), indiferent de oras, pentru ca acolo obiectivele turistice se succed si exista indicatoare ca sa poti ajunge pe jos peste tot. Si ce este mai placut intr-o zi frumoasa de mai, in vacanta, decat sa descoperi la pas un oras grecesc atat de interesant ca Salonicul?

Turnul Alb (Lefkos Pyrgos)
Este un monument bizantin impunator, fiind unul din simbolurile orasului, iar imaginea lui am putut –o admira pe majoritatea cartilor postale care reprezinta orasul. Mai purta denumirea de Turnul insangerat. Candva a facut parte din zidurile orasului, apoi a fost inchisoare turceasca si loc pentru executii pentru ienicerii nesupusi. Se afla pe faleza si este vizibil de peste tot. Are inaltimea de 30 de metri si de sus se poate vedea chiar si Muntele Olimp. Din 1912 grecii l-au vopsit in alb si se poate vizita de la 8,30-15, iar lunea este inchis. La etajul al 5 lea este Muzeul Bizantin, care adaposteste o colectie impresionanta de mozaicuri, bijuterii si icoane. De sus se poate admira tarmul Marii Egee si o parte din oras.


Biserica Agia Sofia
Este o biserica ortodoxa care adaposteste fresce vechi din secolul al X lea.Ca majoritatea biserilor grecesti in perioada imperiului otoman a fost trasformata in moscheie. Am intalnit foarte multi vizitatori . Este biserica care mie mie mi-a placut cel mai mult din Salonic!Ulterior am reusit sa vizitez si Agia Sofia din Istanbul, despre care se spune ca se aseamana cu aceasta, dar ca este mult mai mare.




Arcul lui Galerius
L-am zarit de cand am intrat in oras cautand parcare si am exclamat un’’ Wooow!’’. Da, este un monument antic care atrage privirile oricui , in varinata Arcului de Triumf. Construit din anul 204 d.Hr, chiar pe Autostrada Egnatia, ridicat in cinstea victoriei persilor, din blocuri de marmura , caramida si 8 piloni (4 mici si 4 mari).

Am putut admira numeroase basoreliefuri ce au supravietuit timpului, care reprezinta sculpturi din scenele de batalie, imparati si zei grecesti. Arcul lui Galerius Maximianus este cel mai vizitat monument antic din Salonic. Am ramas profund impresionata de frescele de pe fatada, de maretia lui, dar un monument de valoarea si talia acestuia are nevoie de mai mult spatiu liber in jurul lui, pentru a fi pus mai bine in valoare. Mie mi se pare ingramadit si „sufocat” de noile constructii din jurului lui.




In apropiere am mai vizitat o biserica care adaposteste cateva icoane foarte frumoase, voi atasa cateva poze mai jos si din interiorul ei.



Rotonda
Se afla in vecinatatea Arcului lui Galerius. Este un alt monument inclus in patrimoniul Unesco, care a fost pe rand biserica in secolul al V lea, catedrala in secolul al XV lea, si moscheie in secolul al XVI lea. A fost ridicata cu scopul de a fi un mausoleu pentru Galerius. Impresioneaza prin mozaicurile sale si zidurile foarte grooase, care dau aspectul unei cetati. Rotonda mai este cunoscuta si sub numele de Biserica Sfantul Gheorghe. Minaretul a fost daramat in timpul cutremurului din 1978. Astazi aici se organizeaza diferite evenimente culturale si expozitii de arta. Se poate vizita de marti pana vineri de la 8-19, iar sambata si duminica 8-15. Lunea este inchis!

Biserica Sfantul Dumitru ( Hagios Demetrios)
De la Rotonda retin ca am coborat niste strazi in panta si am ajuns la un alt monument Unesco –Biserica Sfantul Dumitru, considerata a fi cea mai mare biserica din Grecia.Despre ea am scris un articol pe blog , pe care il puteti citi aici. Hagios Demetrios este o biserica ortodoxa, cu hramul la 26 octombrie. Este patronul si ocrotitorul orasului Salonic, iar cand este hramul se tin procesiuni .Mostele Sfantului Dumitru se afla in aceasta biserica, intr-un mic altar. Biserica Sfantul Dumitu, izvoratorul de mir, dateaza din secolul al IV lea,cand a fost construita pe locul unor bai romane.


Fortareata Eptapyrgion, Kastra , Ano Poli ( Orasul de Sus) sau Citadela
Este, de fapt, unul si acelasi lucru. Orasul de sus, precum zice denumirea, este asezat in cea mai inalta zona a Salonicului. Merita sa mergi pana acolo si chiar daca nu esti un mare iubitor al istoriei, doar pentru a admira panorama extraordinara a intregului oras, pana la mare. De la Biserica Sfantul Dumitru am hotarat sa luam un taxi pana sus la cetate, pentru ca deja era amiaza si era foarte cald, iar urcusul pana acolo devenea obositor.Nu a costat mult si am coborat la Trigonion Tower. De acolo am mai mers vreo 10 minute pana la Fortareata Eptapyrgion, despre care puteti citi un articol dedicat in intregime acestui loc.
Piata Aristotel
Este cel mai boem loc din oras parerea mea!Piata este situata central, avand in mijloc statuia marelui Aristotel. Majoritatea strazilor centrale duc aici si cam toate sunt pline de taverne si baruri, foarte aglomerate de te tot intrebi daca in Salonic mai si lucreaza lumea sau doar petrec sub umbrele , asteptand ca temperatura sa mai scada. M-am uitat intamplator si la ce este pe mese si aproape deloc bauturi alcoolice, multa cafe-frape si pahare cu apa si gheata!Grecii se bucura ca se intalnesc si traiesc din plin momentul!Pentu impatimitii schopping-ului le recomand Bulevardele Eganatia și Tsimiski, care străbat întregul oraș paralel cu faleza.








Piata Modiano
Din Piata Aristotel, pe niste stradute cochete ajungi in piata de legume-fructe si piata de peste.Este o adevarata placere sa pierzi timpul admirand diferitele sortimente de masline si dulciuri traditionale, condimente, fructe,legume sau peste si fructe de mare. Piata poarta numele celui care a infiintat-o, in 1922, un evreu bogat, pe nume Eli Modiano. Pe vremuri aici veneau tiganii cu ursi care dansau pe muzica, atragand cati mai multi clienti la terasele din piata. Lasam pozele sa spune mai multe.








Promenada
Este locul cel mai romantic din oras, unde seara se poate admira un superb apus de soare . Sau puteti alege sa va petreceti seara pe unul din barurile plutitoare, care este o experienta de care va veti aminti cu siguranta de fiecare data cand va veti gandi la vacanta in Grecia.



De retinut
Salonicul este unul dintre cele mai frumose orase grecesti care rivalizeaza , oarecum, cu Atena, prin frumusete , cat si prin faptul ca exista si aici numeroase artactii turistice care trezesc interesul vizitatorilor in toata perioada anului. Pentru mine a fost o experienta minunata !



Bine scris, bine documentat.
Despre Grecia….numai de bine!
Sa vina vara!
Mulțumim că ai împărtășit din experiența ta și pentru cei care încă nu au reușit să ajungă la aceste obiecte turistice.
Salonicul este superb!Chiar mi s-a facut dor de el, dar va trebui sa mai astepte pana la vara!
Multumim pentru impartasire