
Candva doar un sat de pescari, Ayia Napa astazi se bucura de un mare renume in randul turistilor indragostiti de soare, nisip fin si ape cristaline! Am fost pentru prima oara in Cipru toamna, pe 1 octombrie. Pentru o insula din Mediterana, precum Cipru, situata foarte aproape de Orientul Mijlociu (la doar 200 de km de Liban si Siria), octombrie este o luna calda, in care avioanele zilnic aduc mii de turisti, brazdand vazduhul! 320 de zile pe an sunt binecuvantati de razele generoase ale soarelui, iar in rest mai ploua cate putin. Pentru cine nu stie, Cipru este o insula in care partea de nord apartine Turciei, iar sudul Greciei. Ayia Napa din limba greaca ar insemna in limba romana ’’Padurea Sfanta’’, dar totusi aceasta denumire se spune ca ar veni de la Saint Panaya – ‘’Sfanta Fecioara Maria’’, mama lui Christos.

Cum ajungi la Ayia Napa
Statiunea se afla in partea de est a insulei, nu departe de Cap Greco.Eram cazati in sud, in Larnaka. M-am interesat la receptia hotelui unde eram cazati, cum putem ajunge acolo si erau doua variante: cu un taxi, cu 10 euro sau cu autobuzul, cu 5 euro dus-intors de persoana. Intre timp este posibil ca preturile sa se fi modificat. Adica mai exista si varianta de a inchiria un mijloc de transport, dar am refuzat-o pe aceasta, alegand un mijloc de transport in comun, stiind ca ei au un sistem foarte bine pus la punct de autobuze.Taxi-ul l-ar fi chemat receptionera pentru noi si ne lua de la hotel. Pentru a lua autobuzul, a trebuit sa ajungem in centru, deci sa mergem vreo 2 km de-a lungul marii, pana la plaja Finikoudes, care este alaturi de aleea cu palmieri, unul dintre locurile care mi-au fost tare dragi mie, in timpul celor cateva zile cat am stat in Larnaka.Orarul autobuzelor catre Ayia Napa l-am primit tot de la receptie si la ora 9 asteptam sa plecam. A intarziat vreo 15-20 de minute. Biletele le-am primit si achitat de la sofer. Era aproape plin de turisti. Calatoria a durat mai putin de o ora, pentru ca a mai oprit de cateva ori. Pana la destinatie aveam de parcurs cam 40 de km.

Dupa cum stiti majoritatea, in insula se circula dupa sistemul britanic, pe invers decat la noi. Adica masinile merg pe stanga si au volanul pe partea dreapta. Stiam, dar fiind sofer in vacanta, mai tot timpul am avut socuri de fiecare data, mai ales cand intra intr-un sens giratoriu. Drumul pana in Ayia Napa a fost placut, trecand prin mici sate pitoresti, asezate la malul marii, fiecare cu farmecul lor. Solul este cam rosiatic si iarba cam uscata. La un moment dat am intrat si pe autostrada. Masinile inchiriate le poti recunoste usor, deoarece au numar rosu de inmatriculare.

Am ajuns in Ayia Napa! Aceasta statiune este cea mai renumita din Cipru. Candva,orasenii din capitala insulei, Nicosia, o preferau acest loc pentru fiecare week-end pentru baie, plaja si relaxare. Apoi, dAyia Napa a devenit o statiune foarte populara, datorita plajelor cu nisip de buna calitatea si a golfurilor cu apa deosebit de limpede si curata. Ayia Napa se intinde pe o portiune de coasta de cativa km.

Autobuzul ne-a lasat in centru, fix in fata bisericii. Am intrebat, ca sa fim siguri daca orarul ce il aveam cu programul autobuzelor inspre Larnaka este bun si ne-a fost confirmat de sofer, care ne-a aratat si locul unde urma sa-l asteptam inspre seara, cand doream sa ne intoarcem in statiune. Am avut, din nou, acea senzatie stranie pe care o am de fiecare data cand sunt intr-un loc nou, aceea de a nu sti in ce parte s-o luam, dar ne-am dezmeticit rapid. Am inceput cu vizitarea bisericii din apropiere.


Deplasarea in statiune
Dupa aceea am luat-o la pas pe stradutele in panta, in cautarea unui Birou de Informare turistica si l-am gasit, chiar intr-o strada fix perpendiculara bisericii. De aici am primit cateva pliante si o harta pe care doamna de aici ne-a insemnat cateva obiective importante frumoase si crezand ca suntem cazati in statiune a dorit sa ne convinga sa ajungem, neaparat, la cea mai frumoasa plaja de aici – Nissi Beach, dar aceasta este situata la 2-3 km de aici si era nevoie sa luam alt autobuz. O calatorie cu autobuzul in Ayia Napa costa 1 euro, sau 2 euro pentru intreaga zi, nu e scumpm si circula la o anumita perioada de timp, iar programul e de obicei afisat in statie.

Festivalul Ayia Napa
Cu nespus regret am ratat Festivalul Ayia Napa, care se desfasurase cu o saptamana in urma, adica la sfarsitul lunii septembrie, unde am fi putut admira cat de bine s-au pastrat traditiile si obiceiurile de aici in sculptura lemnului, tesutul, impletitul cosurilor din nuiele, olaritul si alte vechi obiceiuri de sute de ani.

Muzeul Thalassa
Am fost indrumati catre un muzeu din apropiere. Se numeste Muzeul Thalassa, am trecut pe langa el, dar nu am intrat, era dimineata si era cam pustiu, nu se vedea nici o miscare si nici masini in parcare nu prea erau. Poate nu era deschis inca.Muzeul este nou, din anul 2006 si este dedicat vietii marine. Mai cuprinde si o colectie importanta de animale impaiate si o copie a navei antice’’Kyrenia’’, din anul 400i. Hr.

Ne-am continuat apoi plimbarea pe strazile statiunii, curiosi fiind sa descoprim de ce Ayia Napa este atat de faimoasa. Hoteluri mari, cu gradini frumoase, magazine de toate felurile, un fel de’’ London Eye’’, ne privea din orice colt al statiunii, iar marea se zarea pe sub frunzele palmierilor! Turisti deloc grabiti, cu fete relaxate si bronzate se indreptau la plaja, care nu era deloc greu de gasit, pentru ca era logic ca o vom gasi, doar coborand panta!

Distractia e la ea acasa
Stiam ca Ayia Napa mai este suparanumita de tineri si Ibiza Ciprului, precum statiunea Laganas din insula Zakynthos (Grecia), sau Kavos-ul din insula Corfu (Grecia) ! Lagans-ul am avut sansa sa-l vad in 2008, Kavos-ul si Ibiza, doar fiul nostru, aflat la varsta cand e necesar sa treci si prin aceasta experienta.Statiunea si-a dobandit aceasta faima din cauza vietii de noapte foarte intense, fiind considerate a fi capitala distractiei. Inainte de plecarea din tara, am urmarit o multime de videoclipuri pe internet, despre aceasta statiune si abia dupa aceea ne-am hotarat sa alegem Larnaka pentru cazare, nu Aya Napa, pentru ca nu mai aveam de mult 20 de ani! Si pot spune ca ni s-a potrivit mult mai bine.

Nu aveam cum sa nu remarc numarul mult prea mare de cluburi, discoteci si baruri, dar care fiind dimineata, majoritatea erau inchise, pentru ca functionau, de obicei, pana in zori! Erau terase tip ‘’pub’’, cu specific londonez, din cauza numarului mare al turistilor englezi. Dar erau si terase spaniole, italiene sau grecesti. Am observat cateva afise lipite pe ziduri care faceau recalama la ‘’Seri cipriote’’ si alte spectacole.Cateva denumiri care le-am retinut ar fi Barul Fred Flinstone, Clubul Moulen Rouge, Clubul Castel si Yoga Yoga.Restaurantul cu specific mexican ‘’Tequila’’ l-am observat la soseaua pe care am intrat in statiune si mi-a atras atentia prin gradina frumos amenajata, palaria mexicana si multimea de tauri care ornamentau curtea.

Ne-am oprit sa ne cumparam ceva rece de baut, pentru ca era deja foarte cald si ne-a atras atentia o anumita imagine de pe o vedere, de la un chiosc alaturat. Toate erau frumoase, dar aceea le intrecea pe toate in frumusete: era plaja Nissi! Deja regretam ca nu i-am putut urma sfatul doamnei de la informatii, pentru ca avea dreptate, nu degeaba Nissi Beach era pe locul al 6 lea, in Topul cele mai frumoase plaje din insula Cipru! Majoritatea, fiind ocupate de plajele din nordul insulei, adica din Republica Turca a Ciprului de Nord! Daca eram cu masina, situatia s-ar fi rezolvat mult mai rapid. Poate am fi ajuns sa vedem si imprejurilile statiunii, unde auzisem ca exista niste morminte sapate in stanca, de pe vremea Imperiului Roman si o alta minunatie a naturii, Cape Greco, un Parc Natural, format dintr-o serie de stanci inalte, care imbratiseaza marea, unde este o apa deosebita, preferata in primul rand de iubitorii de scuba-diving!
Despre plajele din Ayia Napa
In statiunea Ayia Napa, cea mai vesela si populara din Cipru, daca mergi pentru doar cateva zile e foarte greu sa iti imparti timpul, mai ales ca noi am plecat de acasa hotarati doar pentru plaja si leneveala, dar …precum vedeti n-am rezistat! Ne-am intreptat catre plaja din apropiere, o plaja supeba, care se lasa ascunsa printre palmieri.

Palm Gardens Beach
O plaja cum nu am mai vazut in Cipru, atat e de frumoasa! Cu umbrele si sezlonguri in culorile marii si palmieri inalti cat hotelurile din jur. Daca nu mai doresti sa faci plaja, poti alege sa te relaxezi, in alte sezlonguri, mai mari si mai confortabile, cu saltele groase, chiar la umbra palmierilor, asezate in randurile mai din spate. Iar daca privesti toate aceste lucruri din largul marii formeaza o imagine incredibila albastra-verzuie, incat te intrebi cui ii mai trebuie Maldive???

Despre apa marii…… nu-mi amintesc sa mai fi vazut undeva o apa atat de curata si limpede ca aici! Va vor convinge fotografiile mele, sper. Este foarte mica la mal si este plina de pietre, dar cipriotii sunt foarte inventivi. Au realizat un mic pod din saci incarcati cu nisip si i-au asezat pe cate doua randuri, pana in locul unde se sfarseau pietrele si incepea nisipul. De acolo mai aveai de mers mult in larg ca sa poti innota. Apa era foarte calda, fiind inceput de octombrie. Era plin de turisti din Rusia.

Am facut baie si plaja pe saturate. Nisipul era fin si ne cam ardea la talpi, pana ajungeam in mare. In spatele plajei se inaltau hotelurile, iar in spatele lor incepea sa se inalte o colina, pe care cu greu mai vedeai cate un pic de vegetatie. Mai mult stanca.

Ar trebui sa retineti ca plajele sunt deosebite, unele au distinctia ‘’Blue Flag’’ si ca pot indeplini visele oricarui turist pretentios, pentru ca sunt multe si diferite. As mai aduga ca aceasta statiune este preferata foarte mult si de turistii din Rusia. Si dimineata pe plaja nu intalnesti prea multi tineri, doarece ei se odihnesc, pentru ca au chefuit pana in zori, ci doar oameni trecuti un pic de prima tinerete, asa ca noi, sositi aici pentru relaxare. Dar si copii cu parintii.

Karousos Beach
Se afla in apropiere de plaja descrisa mai sus. Aici apa marii s-a retras si turistii puteau face plaja si pe pietrele mari de la intrarea in apa. Cand plecai de pe plaja era un dus, pe care il puteai folosi, in primul rand, ca sa te scapi de nisipul care se lipea de picioare.

Portul
Portul era in apropierea celor doua plaje de mai sus. Un port dragut si pitoresc, asezat intr-un glof, a carui inchidere era formata de un dig, la capatul caruia este si farul. In apropierea farului este montat un telescop, pe care il poti folosi, daca introduci o moneda si poti admira imprejurimile coastei. Exista si cateva banci aici, daca te asezi nu-ti vine sa te mai ridici, pentru ca privelistea este una de vis, atat catre statiune, cat si inspre largul marii, unde poti admira scafandrii, pescarii si ambarcatiunile de tot felul care vin si pleaca din port.

Se spune ca in Cipru sunt foarte multe pisici. Eu doar aici am intalnit cateva, care isi luau pranzul oferit de-o turista care le vorbea in limba engleza, stand pe-o banca, pe dig. De pe dig poti face fotografii foarte frumoase.

Excursii din portul Ayia Napa
Dupa plimbarea pe dig si dupa ce am terminat de fotografiat, ne-am continuat plimbarea prin port. Am ajuns in zona celor care vand excursii Peste tot afise, oferte si insistente. Le-am studiat pe toate, destul de tentante, dar noi venisem aici pentru o zi in care nu stiam nici noi cum sa impartim timpul mai bine. Si depindeam si de orarul autobuzului cu care urma sa ne intoarcem in Larnaca, unde aveam cazarea. Majoritatea aveau traseul pana in orasul Famagusta, devenit o mare atractie turistica, fiind considerat un ‘’oras fantoma’’fiind invadat de fortele turcesti in 1974, cand acestea au intrat in Cipru, iar localnicii au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele. Se pot vizita zidurile orasului fortificat, centrul istoric, amfiteatrul, baile romane si niste morminte regale. In cateva cuvinte-un adevarat exemplu de arhitectura medievala din estul Mediteranei.

Excursie cu Famagusta
Pentru ca timpul era scurt, am ales o excursie cu barca cu fund de sticla’’Famagusta’’! Calatoria dura o ora si jumatate si ne incadram perfect in timp. O vizita in Ayia Napa nu ar fi completa daca am venit pana aici si sa nu am avut sansa de a vedea cum arata statiunea din largul marii, mai ales ca mi se implinea si dorinta de a putea vedea si Nissi Beach, care ma zapacise de-a dreptul, dupa ce am cumparat o vedere cu totul deosebita, care imi sarise in ochi in statiune.Aceasta excursie se face zilnic, de aici, din port, si costa in extrasezon doar 5 euro. De obicei plecarea se face la urmatoarele ore: 12,00,2, 30,4, 30 p. m. Noi am ales –o pe cea de la ora 2,30 p. m. Am cumparat biletele si ne-am si urcat. Barca avea o multime de steaguri. Muzica, voie buna, vacant, iar la carma era Capitanul Nickos!

Nu am fost foarte multi turisti, poate vreo 20! Nu era o barca simpla si mica, cu fund de sticla, cum am mai mers in insula Zakynthos la Blue Caves sau la Navagio. Aceasta avea posibilitatea de a urca la puntea superioara, unde erau cateva sezlonguri si saltele si puteai face plaja. Vara sezlongurile erau contra cost, acum nu.Jos era si un bar, unde in functie de cat consumai, puteai primi gratis inca o calatorie in ziua respectiva. Itinerariul era urmatorul: Sea Caves-Konnios Bay-Nissi Beach –Makronissos. . Barca mergea repede, portul si farul ramaneau in urma noastra si ne indreptam catre primul popas, pesterile si alte forme geologice unice din zona, unde apa marii a sculptat aceste forme interesante. Am oprit cateva minute, sa le putem observa, admira si fotografia si ne-am continuat calatoria pe mare.Urmatoarea oprire Konnos Beach, este o zona foarte populara pentru scufundari. Este o plaja interesanta, in golful Protaras, la baza unei stanci, peste care se poate vedea hotelul cu acelasi nume. Stanca este cu vegetatie saraca. Ajungem la Nissi Beach, aparatul de fotografiat nu avea voie sa mai stea inchis, dar era potrivit pe zoom, deoarece doar ne-am apropiat de plaja, ramanand in larg. Eu tot cu gandul la imaginea deosebita de pe vedere, tot cautam cu privirea umbrelele rosii care contrastau cu verdele palmierilor, cum vazusem, dar mi-am dat seama ca, poate, vederea e din anii trecuti si umbrelele rosii au fost distruse de soare si inlocuite cu alte de alta culoare!

Nissi Beach, este in Top 10, Cele mai frumoase plaje din Cipru! Numele ei ar fi in romaneste ‘’plaja mica’’ (nissi inseamna mic) ! Dupa cum ne-a sfatuit doamna de la Biroul de Informare turistica, realizam ca avea perfecta dreptate cand ne-a sugerat sa nu plecam de aici pana nu o vedem, fiind deosebit de frumaosa. Multa vegetatie luxurianta, iar langa aceasta plaja se afla o mica insula la care turistii puteau ajunge usor, mergand prin apa. Este renumita pentru practicarea diferitelor sporturi de apa: volei, ski nautic, windsur, hidrobiciclete. In rest, nisip auriu, palmieri, sezlonguri si …umbrele albe!Undeva, intr-un loc mai linistit din apropiere, barca a oprit, iar cei curajosi si doritori de baie, si-au pus vestele de salvare si s-au aruncat in mare! Dupa cateva minute am plecat catre Makronissos Beach, care este o plaj larga, cu nisip fin, care se intinde intr-un grup de vreo 3 golfuri.Daca tot barca era cu fund de sticla, trebuia sa ne foloseasca la ceva! Capitanul Nickos a avut grija de acest aspect si in repetate randuri ne-a oferit placerea de-a putea vedea prin geamul care separa barca de mare, cum se hranesc pestii.

Excursia noastra se apropia de sfarsit. Barca mergea catre port, de data asta fara oprire, iar noi am putut admira din larg toata statiunea Ayia Napa si imprejurimile si aceasta distractie costa doar 5 euro de persoana!

Mai jos voi aminti alte excursii pe care le puteti alege din port si cateva cuvinte despre ele, poate va vor ajuta in vacantele viitoare. Mie mi-ar fi fost de un real folos, daca le-as fi citit inainte de plecare.

Perla Neagra
Dupa cum este si numele, este un vapor mare si negru, unde se tine un adevarat show, iar membrii echipajului sunt echipati ca eroii din filmul ‘’Piratii din Caraibe’’. Este un vas din anul 2009, pe care puteti naviga alaturi de Capitanul Jack si piratii lui, care va pot oferi multa distractie la bord. Este incusa si masa de pranz in bilet, de obicei pui la gratar, iar excursia dureaza toata ziua. Seara, vasul ramane in port si functioneaza ca bar.

Afrodita
Este o excursie pe un vas pe care se si poate pescui, innota si face snorkeling si bineinteles, plaja. Traseul-spre coasta de est. Este inclusa in pret si masa.

Dolphin Boat Safari
Excursia se face cu o ambarcatiune mica si rapida, cu care se poate intra si in pesteri. Merge si la Cape Greco, care este o formatiune de stanci deosebit de frumoase, care imbratiseaza marea. Apoi destinatia finala este orasul ‘’fantoma’’ Famagusta. Dureaza o jumatate de zi.

Excursia Nemo Dolphin Aventuri
Este o calatorie cu yachtul, cu Capitanul Pavlos, in care aveti si un pranz inclus. Se poate innota, face plaja, snorkeling, sau pur si simplu sa va relaxati.

Yellow Submarine
Era o ambarcatiune tare draguta, mi-ar fi placut cu ea, dar vroiam altceva, pentru ca mai fusesem in Paleokastrita, in insula Corfu cu asa ceva, in luna iulie. Excursia costa 10 euro si calatoria dura tot o ora si jumatate, ca cea aleasa de noi. Iar pentru copii, 5 euro. Poti sta sus, iar daca vrei sa cobori , sunt cam 30 de ferestre prin care poti vedea ce este pe fundul marii. Un scafandru de la bord se ocupa cu hranirea pestilor. Ca traseu mergea la pesterile din apropierea statiunii si in final la Famagusta. La bordul vasului se poate servi anumite bauturi.

Cam atat am observat eu prin port. Poate ca in sezon, sunt si alte variante. Dar consider ca o excursie scurta, cu bani putini, pe mare este una dintre cele mai potrivite moduri de a explora imprejurimile, de a te relaxa, si a te bucura in acelasi timp de mangaierea soarelui de octombrie, a brizei racoroase prin par si de fi alaturi de oameni noi, minunati si prietenosi.

Se apropia ora de plecare. Dupa ce am strabatut orasul, cu autobuzul, care deja devenise destul de aglomerat, la vreo 3 km catre Larnaka, pe partea dreapta, am observat un alt punct de atractie turistica foarte important din insula: Waterworld Waterpark, preferata in primul rand de catre cei tineri. Este cel mai mare Aqua Park din insula, si cel mai mare parc tematic din Europa, iar un bilet stiu ca ar costa 36 de euro pentru intreaga zi, date luate dintr-unul din plinatele de la Biroul de Informatii turistice. Este intins pe o suprafata destul de mare, si au niste decoruri inspirate din istoria si mitologia Greciei Antice si o parcare generoasa. Autobuzele lor sunt foarte curate, dotate cu clima, iar despre priceperea soferilor si amabilitatea lor am doar cuvinte de lauda.


Am ajuns in Larnaka! Autobuzul ne-a lasat exact in locul de unde ne luase dimineata. Mi-a placut mult in Aya Napa si v-o recomand tuturor pentru plaja si relaxare, dar si celor care doresc sa aiba experiente tari in cluburi!Privind fotografiile chiar si eu ma mir cat de multe nuante capata aceeasi mare la Ayia Napa in aceeasi zi de octombrie!!!

Frumos
In realitate e mult mai frumos ca-n poze:))
Mulțumesc