In Italia putem gasi o parte din cele mai frumoase lacasuri de cult din lume. Istoria lor bogata a fost marcata intens de catolicism. Cateva lucruri despre acest subiect le-am deprins si eu, frecventand uneori Biserica Catolica din orasul meu. Am avut norocul sa pot vizita multe biserici din toate zonele Italiei, poate mai mult de 40 la numar in total. Despre cateva dintre ele v-am mai povestit, aici, pe blog, iar despre altele…urmeaza! Despe Basilica Sfantul Anton din Padova stiam ca este o biserica deosebit de frumoasa, fiind a doua ca marime din Italia, dupa Basilica Sfantul Petru din Roma.
Cum ajungi
In 2012 am avut bucuria sa-mi pot indeplini aceasta dorinta, chiar mai repede decat speram. Eram in vacanta in Italia si aveam cazare in Marghera, o localitate foarte aproape de Venetia si de Padova. Logic ca abia asteptam sa vizitez nu doar Venetia, ci si Padova. Aveam o jumatate de zi la dispozitie si in plan 3 obiective turistice importante: Basilica Sfantul Anton, Prato della Valle si Biserica Sfanta Giustina. Ambele sunt foarte aproape una de cealalta. Am zarit-o si-am si recunoscut-o cu usurinta, dupa ce am mai zabovit pe stradutele medievale din centrul vechi al orasului Padova. Strada care duce la ea este plina cu diferite chioscuri cu suveniruri si obiecte religioase, iar biserica ne apare mareata, fix in mijlocul strazii.
Despre viata Sfantului Anton
Sfantul Anton a fost un preot catolic de origine portugheza, care a trait in secolul al XII lea .Cea mai mare parte din viata a trait-o in Portugalia, dar a murit la Padova, devenind patronul spiritual al Padovei si al Lisabonei. Este unul dintre cei mai venerati sfinti din Biserica Catolica. Pe langa faptul ca este considerat a fi sfantul care te ajuta sa-ti regasesti obiectele pierdute si sa ai succes la examene, ii mai ajuta pe cei care calatoresc pe ape, pe cei cu boli grave si pe cei care si-au pierdut linstea sufleteasca! Basilica din Padova i-a fost inchinata in memoria sa si astfel acesta a devenit un important loc de pelerinaj pentru turistii din toata lumea!
Il SANTO
Se facuse amiaza cand am ajuns si era destul de cald. Totusi, nu ne-am grabit sa intram imediat cum am ajuns. Ne-am oprit cateva minute in fata ei s-o contemplam si sa studiem imprejurimile ei. De fotografiat abia am reusit, pentru ca nu ne prea intra toata in poza, cat este de inalta! In dreapta bisericii se afla Oratoriul St. Giorgio. In piazzeta din fata se afla una dintre sculpturile din bronz a lui Donatello.
Constructia bisericii a inceput imediat dupa moartea Sfantului Anton, in anul 1232 si a durat mai mult de 70 de ani. De-a lungul timpului biserica a suferit o serie de renovari si modificari. Este o Biserica Catolica, una dintre cele mai vizitate din lume, dar care nu detine titlul de Dom. Locuitorii ii spun ‚’Il Santo’’ ! Exteriorul bisericii este din caramida rosie. Arhitectura este surprinzatoare, prin combinatia mai multor stiluri. Am remarcat prezenta catorva cupole inalte, iar alaturi turnuri subtiri asemeni minaretelor turcesti. Biserica este mai mare decat mi-am imaginat eu privind-o din afara! Nu era slujba, dar erau foarte multi turisti, de toate nationalitatile. Fotografiatul era interzis si este chiar primul loc in care nu am incalcat aceasta restrictie, nici macar pentru o poza!
Stiam de la o prietena care lucra in apropierea Venetiei si care venea des pe aici ca nu este voie in biserica cu pantofi cu toc, pentru ca fac zgomot. La inceput m-a distrat ideea, dar cand am intrat, m-a impresionat totul in asa fel incat chiar te face sa ramai inmarmurit! Toata lumea vorbea foarte putin si in soapta. Ca sa intelegi pe deplin, chiar trebuie sa te afli acolo. E greu de povestit !!!
Mi-e foarte greu sa vorbesc despre Basilica Sfantul Anton. Este un subiect mult prea delicat! Nu am poze din interior, doar un mini ghid pliant, cu vederi, care sa-mi improspateze memoria. Dar mi-a ramas in suflet dorinta de a o revedea si in minte imaginea Capelei Mormantului Sfantului Anton, care m-a emotionat profund. Nu stiu daca am mai vazut ceva atat de maiestuos! Cateva trepte din marmura alba,acoperite cu un frumos covor rosu aprins, strajuite de cateva sfetnice inalte si negre cu lumanari care ardeau. Cate sa fie? In gand imi si zic ca-s 7, fara sa le innumar. Si-s chiar 7 trepte si tot 7 sfejnice! Din nou 7… cifra perfecta (7 zile ale saptamanii, cele 7 culori ale curcubeulu, cele 7 sacramente, cele 7 porunci ale bisericii, cele 7 minuni ale lumii, etc) ! Dupa ce am inconjurat capela, am ramas cateva minute s-o pot privi, in asa fel incat sa-mi ramana pe veci intiparita in minte! Pe pereti se pot admira cateva basoreliefuri, foarte frumos realizate, cu minunile infaptuite de Sfantul Anton, in timpul vietii sale scurte, de doar 36 de ani. Anul acesta cred ca am vazut de 2-3 ori filmul ’’Sfantul Anton’’ si cred ca si acest lucru a contribuit un pic la a pune in practica dorinta mai veche de a vedea locul unde se afla Sfintele Moaste.
Ne-am continuat vizita in acest locas de cult, admirand Capela Madona Neagra, Capela Gattamelata, Capela Sfantului Sacrament si Capela Saint James. Undeva mai in spate se afla Capela Tezaurului, opera remarcabila in stil baroc, realizata de un elev al marelui Bernini, unde se afla 6 statui din marmura si dupa o balustrada puteti observa cateva obiecte personale ale sfantului si cateva moaste pastrate foarte bine in cutii aurite. Cea mai importanta relicva este limba Sfantului Anton, o bucata din maxilar, cat si o parte din schelet, toate asezate in potire din aur, argint sau sticla. Acestea s-au pastrat aici, fiind extrase de la aniversarea de 750 de ani de la moartea sfantului. In rest, in biserica au fost adunate foarte multe picturi celebre si sculpturi ale lui Donatello si a lui Lombardo. Ingerasi, crucifixe, cololonade, cupole inalte, candelabre imense si stralucitoare, scene din Cartea Genezei, mult lemn de nuc, multa marmura si tesaturi fine , totul potrivit cu mult bun gust, incat creeaza o atmosfera extraordinara pentru meditatie si rugaciune.
Dupa ce am terminat de vizitat toata basilica, intr-un colt mai retras am observat un preot de culoare si multi crediciosi care asteptau la rand. La inceput, am crezut ca asteapta pentru spovedanie. Ne-am gandit, pe moment, ca nu avem de ce sta, pentru ca e greu sa te spovedesti si in limba materna, dar in alta limba straina! Totusi, am ramas mai de-o parte si am urmarit ritualul catolic italian. Preotul statea dincolo de banca unde crediciosii ingenunchiau .Cand ne-a venit randul, ne-a invitat si pe noi. Eram 8 ! Am incaput toti odata, ne-am asezat in genunchi si am fost intrebati in ce limba sa ne binecuvanteze si am ales in engleza. A fost o rugaciune scurta, dar acele momente mi-au umplut sufletul de bucurie, pentru ca nu speram la asa ceva : sa primim o binecuvantare de grup, chiar din prima zi de vacanta si intr-un asemenea locas de cult important!
Ne-am indreptat apoi catre gradinile basilicii. Sunt 4 locuri pline de verdeata, cu gard viu, multe flori, cu arcade in stil gotic si fantani extraordinare. Am vazut si-o magnolie imensa ! Ca o adevarata oaza in care vizitatorii si preotii se pot bucura si relaxa! Alaturi sunt zidurile inalte ale cladirilor administrative si ale locuintelor calugarilor. Aici nu este restrictie pentru fotografiat.
Moastele sfantului se scot anual in procesiune, spre bucuria credinciosilor care nu au posibilitaea sa se deplaseze pana aici, din cauza diferitelor probleme de sanatate. Sfantul Anton a fost supranumit si ’’Sfantul minunilor’’. Eu inca mai cred in minuni! Iar daca si voi credeti, va sfatuiesc daca pasii va vor purta prin Regiunea Veneto din Italia, sa faceti un mic popas la acest locas de cult, pentru reculegere si rugaciune, sau pur si simpu pentru a admira aceste lucrari de mare arta, aceste mari comori adapostite aici. Sau… si pentru una si pentru cealalta, asa cum am facut noi. Nu-i necesar sa fiti catolici ! Ceva in sufletul vostru se va misca, cu siguranta !
Mi-a placut si mie Padova dar nu am nimerit o zi asa frumoasa cum ai avut tu. Reusite fotografii!
Merci, eu am fost la inceput de toamna.
Am citit cu ochii in lacrimi descrierea facuta mai sus. este atat de frumos acolo incat nu reusesc sa imi opresc emotia. am fost si eu la Padova ,la basilica Sfantului Anton de trei ori, si mi-am propus sa ajung acolo in fiecare an, deoarece acel loc ma face sa vibrez si imi da un sentiment pe care nu-l pot descrie in cuvinte. Desi nu sunt catolica, il venerez pe Sfantul Anton care m-a ajutat de cate ori i-am cerut. Anul acesta am fost sa-i multumesc pentru ca vegheaza neincetat asupra mea si a familiei mele.
Ma bucur sa aud ca ti-a placut acolo! Eu am vazut inainte de cateva ori filmul cu Sfantul Anton si mai mult mi-am dorit sa ajung acolo!