Bucuresti, ”micul Paris”

Candva, Bucuresti era supranumit intre cele doua razboaie ‘’Micul Paris’’. E logic ca aceasta comparatie a pornit atunci, de la multe asemanari. Am ajuns in Bucuresti de nenumarate ori, fie in calitate de turist, fie cu probleme de servici! De cele mai multe ori am fost cu masina, dar am mai fost uneori  si cu trenul. Am reusit sa surprind orasul la ore diferite din zi si din noapte. De fiecare data m-au fascinat diminetile, cand la blocuri abia se zareau 2-3 luminite aprinse, iar primii oameni care se trezisera asteptau somnorosi tramvaiul sa mearga la serviciu.

Imi placea din goana masinii sa admir cladirile vechi, ascunse sub arborii seculari si sa  incerc sa-mi imaginez cine traieste acolo, sau cine a construit acea cladire. Consider ca arhitectura bucuresteana chiar poate rivaliza cu cea occidentala. Nu am uitat nicicand agitatia orelor de varf si aglomeratia de pe strazi. Si nici cat de mirata am fost intaia data cand am vazut masini circuland pe liniile de tramvai, ca si cand ar fi cel mai firesc lucru din lume! Acum chiar m-au napadit amintirile….Locuind intr-un oras mic din vestul Romaniei, renumit pentru linistea si calmul lui, va puteti imagina ca in Bucuresti ma simteam ca si cand as fi fost  prinsa intr-un vartej! Si….pentru un turist venit din vest, Bucurestiul are un anume parfum oriental!

M-am ratacit de multe ori in Bucuresti! Dar cine a zis ca ratacirile nu au farmecul lor? Doar asa poti descoperi alte locuri despre care nici nu stiai ca exista si uite asa inveti sa cunosti mai bine orasul! Sunt multe locuri in Bucuresti care ma atrag, dar… cum e si firesc exista, din pacate, altele care mi-au lasat un gust amar! Despre acelea nu se merita sa amintesc aici. Decat despre care mi-au incant ochii si sufletul si mi-au ramas in amintiri: stradute medieval,  parcuri, poduri, biserici,monumente, magazine, blocuri imense sau cladiri vechi cu importanta istorica mare, hoteluri sau pensiuni in care am fost cazati sau terase stradale incantatoare.

Este unul dintre cele mai vizitate orase din tara, nu doar de turistii romani, ci si de cei din strainatate. Va recomand daca ajungeti in capitala sa nu ratati principalele obiective turistice: Casa Poporului, Ateneul Roman, Arcul de Triumf, Manastirea Plumbuita, Muzeul George Enescu, Muzeul George Antipa, Palatul Cotroceni, Parcul Cismigiu  si Herastraul. Si neaparat o plimbare prin Centrul Vechi al Bucurestiului . Daca ati obosit, ar suna bine si-un pranz sau o cina la Hanul lui Manuc, nu doar pentru ca suna bine romaneste!

Si…daca v-ati saturat de aglomeratie si doriti o evadare, va recomand sa vizitati Forturile orasului, care delimiteaza orasul si se afla langa centura. Sunt construite la sfarsitul secolului al XIX lea si sunt in numar de 18. Cel mai important este Fortul Mogosoaia si povestea lui ne aduce aminte de eroismul soldatilor din Primul Razboi Mondial, cat si de tristul destin al detinutilor de la Jilava. Chiar daca aceste forturi sunt cam uitate si neingrijite, o vizita acolo este o experienta unica, mai ales pentru impatimitii de istorie si de arta fotografica. Pentru cei care doresc sa ajunga la Forturile Bucurestiului, care nu sunt posesori de automobil, va pot recomanda un serviciu bun de inchirieri auto in Bucuresti.

Bucurestiul are farmecul  lui pe care-l simti doar cand esti acolo si cand  te amesteci in multimea pestrita. Poate ca il intuiai, oarecum, din romante, din melodiile vechi, sau din fotografiile bunicii cu tramvaii trasi de cai si cu femeile imbracate cu rochii lungi, dupa moda vremii. Ori din romanele  scrise in vremurile de demult.

Bucurestiul nu-ti ramane indiferent! Am o multime de prieteni dragi aici! Am chiar si rude apropiate, despre care nu mai stiu mai nimic, pentru ca viata m-a trimis departe. Dar intotdeauna mi-au fost dragi bucurestenii, pentru ca sunt foarte amabili si primitori, intotdeauna gata sa te ajute cu o vorba sau cu un sfat! Sa speram ca problema gropilor din sosele, a cainilor vagabonzi si a hotilor de buzunare s-a mai rezolvat intre timp si ca Micul Paris isi va capata faima si stralucirea de-odinioara!Bucuresti, micul Paris6Bucuresti, micul Paris7Bucuresti, micul Paris4

2 comentarii

  1. Foarte frumos articol, Bucurestiul are multa istorie de aratat, cel mai bine este sa apelati la un rent a car daca nu aveti o masina pentru a vedea cat mai multe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *