De mult visam sa ajung sa vad Castelul Miramare, pur si simplu pentru ca ma fascina acest loc cu o atmosfera romantica si cu legendele lui! Mult timp studiasem cam tot ce este acolo, citisem tot ce am gasit , am urmarit numeroase filmulete pe Youtube si am ascultat povestile verisoarei mele care a ajuns acolo inaintea mea.
Localizare
Castelul Miramare se afla in Italia, la 5 km N-Vde orasul Trieste, fix la malul Marii Adriatice, intr-un golf de o frumusete rapitoare, in localitatea Miramare. Pentru noi a fost foarte simplu sa ajungem aici, pentru ca veneam de la Venetia si urma sa ne continuam drumul care Croatia. Mai intai am oprit intr-un loc de belvedere si am admirat castelul de departe. Drumul trecea fix pe langa mare, care este in dreapta, iar in stanga erau muntii, care impreuna creeau un piesaj de poveste! L-am descoperit usor, urmarind indicatoarele. Am dat de-o parcare imensa langa mare , care era si gratuita. Nu doar castelul este frumos, ci si drumul pana la intrarea in curte, deoarece din acel unghi se vede foarte bine partea cealalata a golfului, unde se afla orasul Trieste. La malul marii erau o multime de stanci de diferite forme si foarte multi pescarusi. Castelul Miramare are o asezare demna de invidiat , pe o frumoasa stanca, fix la malul marii! Singurul inconvenient era vremea, destul de urata, nu era soare si batea vantul rau. Dar eu iubesc marea in orice anotimp si pe orice vreme, de aceea niciodata nu ma satur sa o contemplu ore in sir, de fiecare data! Inainte de intrare, pe dreapta, este un Centru de Informare Turistica , foarte bine aprovizionat cu pliante,vederi si harti.
Programul de vizitare
Intrarea pentru a vizita gradinile este gratuita, doar in castel se plateste.Un bilet costa 6 euro. Este deschis zilnic de la 9 la 19, dar sambata si duminica se inchide de la ora 17. Începând din 1955, castelul este un muzeu de stat, care poate fi vizitat de public. Exista aici un mic bar unde poti servi o cafea sau altceva. Castelul alb al Mediteranei străjuieşte orasul Trieste. Cetatea fascinează orice vizitator, oferind surprize după surprize.Cred ca din largul marii castelul arata si mai frumos! Sper sa aflu candva.
Despre castel
A fost construit de catre fratele Imparatului Franz Joseph I – arthiducele Ferdinand Maximilian von Osterrich si sotia lui Charlotte von Belgien. Miramare este unul dintre puţinele castele care şi-au păstrat spiritul romantic. A fost martorul iubirii dintre Maximilian si Carlotte, care era considerata a fi una dintre cele mai frumoase printese ale Europei. In interior sunt expuse opere de arta. Toate camerele mai au inca mobilierul, decoratiunile si ornamentele originale, datand de la mijlocul sec.al XIX lea. Castelul este decorat cu multe blazoane ale celui de-al doilea Imperiu Mexican, pe care Maximilian l-a condus o vreme, precum si de ornamente exterioare din piatra cu vulturul aztec. De fapt, peste tot se simpte amprenta sa. In timpul primului razboi mondial, tot mobilierul si operele de arta au fost mutate la Viena si adapostite in palatele Schonbrunn si Belvedere. .
Ferdinand Maximilian von Osterrich
Arhiducele la 22 de ani deja a devenit comandantul Marinei Imperiale, iar in timpul unei furtuni s-ar fi adapostit aici si atunci si-a dorit ca acest loc sa fie locul unde el sa-si ridice un castel frumos, demn de numele si rangul sau. Constructia acestui minunat castel a inceput in anul 1856, iar el a fost cel care a ales acest proiect pentru castel si dotarile interioare, dar si cele ale gradinilor tot el le-a comnadat arhitectului Carl Jungher. Din pacate, viata lui nu a fost prea lunga, ca sa se poata bucura de acest minunat castel, iar sotia lui, ramanand vaduva, a mai trait o vreme aici, apoi s-a reintors in Belgia. Constructia a fost gata cam prin 1870, cand deja el moare. A fost denumit Miramar, dupa numele resedintei Printului Ferdinand de Saxonia din Pena, Portugalia. Stilul elementelor din constructie l-au inspirat pe Maximilian din Anglia, Germania si Austria, dorind sa creeze un loc frumos pentru el si famila lui, intr-un cadru natural de exceptie, neaparat in ton cu tendintele epocii. Si trebuie sa recunostem ca a reusit cu succes!
Curtea castelului
Nu ai cum sa ratezi statuia lui Maximilian, pentru ca este locul unde se fotografiaza majoritatea turistilor care viziteaza acest obiectiv turistic. De sus, marea se intinde nelinistita in fata castelului. Este de ajuns o singura privire, ca sa uiti de grijile zilnice! Sa privesti cum pescarusii roiesc in jurul turnului, sa observi linia orizontului si sa te minunezi ca un copil cum marea se uneste ,undeva…cu cerul albastru! Apoi, poti cobora pe niste scari, pana aproape de mare. De aici privelistea asupra castelui este extraordinara. M-a emotionat foarte mult acest loc! Fiind sambata dupa amiaza si inceputul lunii septembrie, cat am stat noi acolo am numarat 7 alaiuri de nunta care au sosit aici cu masinile impodobite festiv, alegand acest loc romantic de la malul marii, construit din multa iubire, fiind cel mai potrivit sa faca fotografii si filmari , in ziua fericita a casatoriei lor.
Castelleto
Daca la noi este Peles si Pelisor, de ce n-ar fi si la ei Castello si Castelleto??Este un castel mai mic, mai izolat, cu aspect de cetate, zugravit in galben, asezat intr-un luminis,in fata serelor,in fata unei fantani superbe. A fost construit cu rol de fortareata si distrus in cel de-al doilea Razboi Mondial, dar refacut dupa aceea. Are un numar mic de camere, mobilate simplu. In spatele lui e un mic port, plin de ambarcatiuni si-o mica plaja. Minunat si acest loc ales! Poti asculta cum valurile inspumate se sparg de mal stand pe-o banca , sau te poti plimba in voie pe aleile cu dafini. Intr-un cuvant ,impresioneaza prin frumusete si maretie. Poti sa-ti petreci o zi intreaga prin curtea castelului.
Parcul Miramare
Candva nu a avut nici un de fel vegetaţie, iar acum are o suprafata de 22 hectare si stă pe un promontoriu stancos cu vedere la Marea Adriatica. Brazi, copaci ecuatoriali, pini,dafini, bonsai, palmieri, toate cresc laolaltă de 150 de ani, transformand regiunea intr-un adevărat paradis. Predomina mirosul de dafin cel mai mult.Chiar erau garduri vii din dafin, care strajuiau aleeile din gradini si ne zapaceau cu mirosul placut in plimbarile noastre. Vegetatia prezenta in parc nu este specifica zonei, pentru ca in timp de 10 ani au tot fost aduse numeroase specii de plante si copaci din toate zonele Europei si chiar ale lumii. Miramare nu a fost conceput ca un parc, ci ca o gradina privata. Serele de aici erau folosite pentru a cultiva plantele. Mai exista ramasitele unei capele vechi, cat si alte ruine, undeva in apropiere de Castelleto. Parcul acvatic nu l-am vizitat.
Legenda
Daca va fascineaza legendele, puteti afla ca si despre acest castel exista cateva. Una dintre ele spune cam asa:
’’ Se spune ca cine doarme in acest castel cel putin o noapte, va avea parte de o moarte brutala. Acestei legende istoria i-a dat crezare datorita faptului ca arhiducele Maximilian s-a oprit in 1864 o noapte in acest castel, in drumul sau spre Mexic, unde urma sa fie incoronat, dar in 1867 a fost impuscat. Arhiducele Ferdinand si-a petrecut noaptea dinainte de calatoria la Sarajevo la castelul Miramare, unde a fost asasinat, acesta fiind inceputul primului razboi mondial. Ducele Amadeo de Austria, unul dintre proprietarii castelului, a fost de asemenea asasinat in 1938.’’
Asadar fie ca dati crezare legendelor sau nu, eu zica sunt de ajuns cateva ore de vizita la Castelul Miramare. Oricum, banuiesc ca nu poate dormi acolo, nici sa vrei!
Concluzia
Pentru mine a fost o experienta extraordinare si un vis implinit. Am vizitat Castelul Miramare, dupa ce am vazut Palatul Schonbrunn si Palatul Alchillion al prinetesei Sisi din insula Corfu (Grecia) , alte resedinte ale familiei imperiale de Habsburg.Toate sunt deosebit de frumoase, dar cel din insula Corfu are ceva in plus.Va sfatuiesc daca va aflati in trecere pe acolo, sa nu ezitati sa faceti un mic popas la Castelul Miramare, pentru ca este un obiectiv turistic important, asezat intr-un cadru natural de exceptie, fiind construit de o persoana care iubea nespus marea. Si opriti-va sa vizitati si orasul Trieste, despre care va voi scrie pe blog impresiile mele intr-un alt articol. Pe curand!
Frumos castel! Daca nu ma insel, a fost si locatia unde s-a filmat filmul”Rebecca”.
Posibil! Dar nu stiu nimic despre acest aspect! Si mie mi-a placut mult!