Hai-hui prin Halkidiki – Muzeul de Folclor din Polygyros

Intr-una din zilele, cand ma aflam intr-un sejur de 7 zile in peninsula Halkidiki, mai exact in Psakoudia, ne-am hotarat sa mai combinam zilele de plaja cu alte activitati la fel de placute prin apropiere. Am oprit mai intai in Gerakini, unde nu am stat mai mult de o ora, pentru ca batea vantul tare si erau valuri mari, apoi ne-am indreptat catre o localitate invecinata, in care am ajuns in mai putin de jumatate de ora. Este vorba de Polygyros,  un oras in nordul peninsulei Halkidiki, nu departe de Salonic (67 km), mai exact in provincia Macedonia Centrala, actuala capitala a zonei Halkidiki.

Am plecat pe nepregatite, in sensul ca nu citisem nimic despre acest oras important din Halkidiki si va pot spune ca am avut norocul sa intalnesc in parcul central doua tinere studente, care afland ca suntem turisti curiosi sa le vizitam orasul, s-au oferit ele sa ni-l arate, pentru ca nu aveau momentan cursuri si orasul nu era foarte mare. Despre acest lucru va voi povesti in articolul dedicat acestui oras, acum vreau sa va povestesc despre Muzeul de Folclor, la care ne-au condus fetele. Muzeul se afla in centru, nu departe de zona pietonala, intr-o casa renovata, care a fost donata de primarul orasului Polygyros, Mr. Karaganis, pentru a gazdui acest muzeu.  Acest obiectiv turistic important mai este cunoscut si sub numele de Casa Karaganis. 

Muzeul de folclor din Polygyros 4 Muzeul de Folclor este deschis din anul 1998, de catre Asociatia de Dezvoltare a Femeilor pentru Dezvoltarea Comunitatii din Polygyros. Acest grup de voluntari in ultimii 20 de ani se ocupa indeosebi cu organizarea diferitelor evenimente legate de folclor. Majoritatea exponatelor au fost donate de locuitorii din oras si din imprejurimi. Astazi, este cel mai bogat muzeu dedicat traditiilor si mestesugurilor din  Halkidiki. Accesul este gratuit , iar programul de functionare urmatorul; lunea este inchis, sambata 9-14, iar in restul zilelor dimineata 9-13, pauza, apoi din nou 18-20. Noi am avut norocul sa prindem deschis, deoarece am ajuns in jurul orei 12.

Pe mine personal m-au fascinat intotdeauna astfel de muzee si incerc intotdeauna cand sunt intr-o tara straina sa pot vizita si un muzeu de folclor. Pentru ca asa inteleg mai bine istoria, obiceiurile si traditiile tarii respective. La intrare ne-a intampinat domnul care se ocupa de acest muzeu, iar Fedra, una dintre fete, i-a explicat ca suntem turisti din Romania si ca ne-a insotit pana aici ca sa putem vizita acest muzeu. Intrarea este gratuita si se poate fotografia. Domnul a fost deosebit de amabil si ne-a dat cateva informatii in limba engleza despre muzeu, in care frecvent amintea de Domnul Karaganis, prin bunavointa caruia a lui fiinta acest muzeu, donand aceasta casa ca spatiu pentru muzeu. Si fotografii si picturi infatisandu-l pe Domnul Karaganis ne-a aratat in multe locuri pe peretii din muzeu.

Muzeul  de Folclor este format din 2 etaje. La parter se afla unelte agricole folosite de locuitori in trecut pentru arat, semanat, cules, treierat si recoltat. Am observat si cateva ustensile straine mie, care intreband am aflat ca sunt pentru fabricarea uleiului de masline. Mai erau si cateva costume traditionale din orasul Polygyros si din provincie.

La etaj este amenajata o casa burgheza de la tara din secolul al XIX lea si inceputul secolului XX, cu mai multe incaperi. Camera de zi avea mobilierul vechi din perioada respectiva, cu canapea, masa mica, rotunda in mijloc, diferite costume populare expuse pe pereti, masina de  cusut si cateva tablouri si fotografii vechi. Plus cazanele si semineul.

Urmeaza dormitorul, cu  patul metalic,lenjerie traditionalasi dulapul cu oglinda rotunda, unde grecoaicele isi impleteau cositele. Am observat si un razboi de tesut, care mi-o amintea pe mama mea, in tinerete, aplecata, cum tesea serioasa la razboi. Erau si o multime de obiecte tricotate manual sau crosetate. Ca si cand ‘’autoarea ‘’ lor a iesit doar un pic sa prepare pranzul pentru copii si revine sa continuie.

Bucataria  era un spatiu cam mic, dar avea in dotare absolut toate ustensilele necesare pentru prepararea hranei familiei. Si toate erau la indemana si pareau ca parca ieri au fost folosite! Toate obiectele sunt bine conservate si prezentarea excelenta. Este ca o adevarata intoarcere in timp, sau de ce nu, ca si cand copii fiind, scotoceam fel de fel de chestii asemanatoare prin podul bunicii. Numai ca acestea nu erau prafuite!

Mi-a placut foarte mult vizita la Muzeul de  Folclor din Polygyros. Am facut o multime de fotografii . De fapt intreg orasul Polygyros a fost pentru mine o mare surpriza.  Am inteles cam ce viata duceau grecii in urma cu un secol, chiar si ce  haine imbracau si ce fel de lenjerie purtau pe dedesubt!  Femeile cred ca erau cele mai  harnice, foarte talentate in lucrul de mana.  Mai puteti citi pe blog si alte articole despre peninsula Halkidiki sau depre alte zone din Grecia. Daca aveti de gand sa va petreceti vacanta de vara in Grecia, in Halkidiki, includeti in planurile voastre si-o jumatate de zi in Polygyros. Pentru cei pasionati de istorie, puteti afla ca in oras mai exista si un Muzeu Arheologic. Il veti descoperi usor, in Piata Heroon, dar in centru exista si o harta a pricipalelor obiective turistice din oras. Mai bine va las cu pozele! Sa-mi spuneti daca v-au placut!Muzeul de folclor din Polygyros 5Muzeul de folclor din Polygyros 6Muzeul de folclor din Polygyros 10Muzeul de folclor din Polygyros 11Muzeul de folclor din Polygyros 12Muzeul de folclor din Polygyros 13Muzeul de folclor din Polygyros 14Muzeul de folclor din Polygyros 15Muzeul de folclor din Polygyros 16Muzeul de folclor din Polygyros 17Muzeul de folclor din Polygyros 18

4 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *