Ma bucur mult ca am avut ocazia de a ne petrece o zi in Skopje, capitala Macedoniei! Cu aceasta ocazie am reusit sa ne facem o idee despre cum traiesc alte popoare din Balcani, ce au de vizitat si daca ne dorim sa revenim cu alta ocazie, sau nu. Am tranzitat Republica Macedonia in repetate randuri, de-a lungul timpului, in drumul catre Grecia. Mai exact de 8 ori dus si tot de-atatea intors. Ramasesem cu amintirea unei tari mici, cu relief predominant muntos si cu multe rauri curgatoare. Niciodata nu am oprit decat sa platim taxa de autostrada sau sa alimentam la statiile de benzina, unde pretul era mai mic ca in tarile vecine. Ne grabeam sa ajungem in vacanta in Grecia! Asta…pana de curand.
Despre Macedonia, in general
Este o tara cu risc seismic. O tara din Peninsula Balcanica cu un peisaj extraordinar,brazdata de raul Vardar si Strumica, cu munti cu varfuri de peste 2700m si cu peste 50 de lacuri naturale de o frumusete rara.Unul dintre ele este Lacul Ohrid, un adevarat paradis, unde chiar imi doresc un popas in urmatoarea mea vacanta in Grecia, lacul fiind granita naturala dintre Macedonia si Albania, despre care v-am povestit in alt articol. Macedonia este o poveste de cultura sarba, bulgara si greaca , dar si un amestec de islam si crestinism! E si firesc …dupa vreo 500 de ani de ocupare turceasca! O alta tara in care tinerii pleaca in strainatate, pentru a castiga mai multi bani!
Capitala Macedoniei, Skopje este infratita cu capitala Olteniei, cu Craiova. Are si aeroport, care se numeste Aleksandar Veliky, adica Alexandru cel Mare. Oamenii , conform tiparului balcanic, sunt foarte primitori, distractivi si cam galagiosi.Si au o muzica extraordinara! Populatia orasului este formata in general de macedoneni , albanezi, apoi in procent mic sarbi, bulgari, rommi si aromani si greci. De aceea si si obiceiurile si religiile sunt amestecate. Cu limba nu am avut probleme, sotul este de nationalitate bulgara, dar si familia de prieteni cu care ma fost, iar sarbeste vorbim toti . Limba macedoneana se aseamana foarte mult cu acestea doua. Dar sunt locuri in care am vorbit si in engleza. La casele de schimb valutar am primit 61 de denari pentru 1 euro. Se gasesc peste tot, dar central noi am schimbat undeva in jurul Arcului de Triumf, la intrarea in Piata Alexandru Macedon.
Situatia din Macedonia nu este foarte roza! Dupa desprinderea in mod pasnic de fosta Iugoslavia , din 1991, tara se confrunta cu criza economica , traind in saracie, avand multi someri si mai exista si disputa cu Grecia asupra numelui tarii, pentru ca provincia din nordul Greciei se numeste tot Macedonia. Despre acest lucru va pot povesti inca un lucru real: intorcandu-ma din prima mea vacanta in Grecia, din insula Zakyhthos, undeva pe autostrada in apropierea Salonicului, deci in nordul Greciei, cautam un indicator care sa ma scoata din Grecia, catre Macedonia si Sebia, tari pe care le tranzitam. Cum pe atunci nu stiam atat de multe lucruri despre Grecia, mai ales ca Evzoni este vama, asteptand sa scrie in primul rand o denumire de tara, am tot oprit si intrebat unde este vama catre Macedonia, in 2-3 randuri, la care am primit acelasi raspuns:’’ Aici este Macedonia’’ !!!
Premierul Macedoniei in secret este un mare fan al lui Putin. Deciziile lui referitoare la noua fata a capitalei sunt respectate, dar nu apreciate in totalitate. In lipsa altor atractii turistice importante, care sa aduca in Skopje mai multi turisti, el a decis sa rezolve situatia trecand la monumentalizarea orasului, incat orasul cred ca este pe un loc fruntas in Europa prin numarul de statui pe km patrat! Monumente, fantani arteziene si …statui. Statui cat mai multe ,peste tot , la tot pasul, cat mai inalte si cat mai diverse si in cele mai ciudate locuri, chiar si in rau, daca se poate! Cu personaje pe tronuri , pe cai sau in alte ipostaze! Pentru ca aceasta pasiune a lui pentru ridicarea de statui, baga poporul in datorii, iar proiectul costa 500 de milioane de euro pana la finalizarea lui in 2014. Ciment, marmura si bronz! Asa doreste el sa cladeasca el identitatea nationala!
Ce simte un turist cand observa atatea statui pe km patrat?Nu stiu…eu la inceput le-am admirat, apoi devenea nostima si in final….te obisnuiesti! Pe langa aceste statui , am intalnit si ”statui vii”. Orice coltisor din Balcani are necajitii lui si nu numai.
Cum ajungi in Skopje?
In 6 ore am fi ajuns deja in Skopje, iesind din tara prin vama Jimbolia, trecand Serbia prin Belgrad si Nis. Dar am asteptat la vama cu Macedonia cam o ora. Nu este nevoie de pasaport! In 2 ore si jumatate se poate traversa toata Macedonia, de la nord la sud. E o tara mica, cu oameni cu suflet mare, aveam sa constat la finalul vizitei. Dupa ce am intrat in Macedonia pe autostrada , am facut plinul la o statie de benzina, pentru ca pretul benzinei este mai mic aici, decat in Grecia si Serbia. Taxa de autostrada pentru cei care tranziteaza Macedonia se plateste de 3 ori, de preferinta in moneda lor – denarul – sau daca nu cu cardul, sau in bancnote mici de euro, de preferinta de 5 e, pentru ca restul vi se va inapoia in denari. In total in jur de 3 e ar fi pe tot tronsonul. Veti primi si bon fiscal de la functionarul din ghereta de la bariera, care are in dotare niste case de marcat atat de vechi, incat par aduse de la vreun muzeu. Este posibil ca imediat dupa bariera sa fiti deranjati de cersetori, in general femei cu copii in brate, dar nimic nou sub soare, veneam din Romania doar! Au sosele bune si autostrazi bine intretinute care traverseaza tara.
Skopje, o noua capiatala ‘’ de cucerit’’ !
Era sfarsitul verii la noi, dar la ei soarele dogorea cu putere si se simtea din plin influenta climei mediteraneene.Si vegetatia era alta, asemanatoare celei din frumoasa Ellada. Am iesit de pe autostrada care ducea in Grecia, in maxim jumatate de ora, apoi am continuat pe cea care ducea la Skopje, unde am si ajuns , dupa 17 km. GPS-ul ne-a dus fix la hotelul unde aveam rezervata cazarea de pe internet pentru o noapte . Apoi am gasit si un loc fain de parcare, de unde puteam vedea masina si din camera, ne-am instalat, ne-am luat imbracaminte subtire si apoi am si plecat in oras. Tot cu masina, pentru ca hotelul era situat undeva mai departe de centru.
M-au atras intotdeauna orasele mai putin promovate. Skopje este un oras inconjurat de munti, strabatut de raul Vardar. De aici cred ca a luat si denumirea echipa de fotbal cea mai importanta din oras! Pe Muntele Vodno se observa de pretutindeni Crucea Millenium, inalta de 66 de m. Este un oras in plina renastere, cu strazi largi, locuri de parcare suficiente si …masini mai putine , multe tip vechi. Au si autobuze turistice moderne , etajate, rosii, donate de japonezi. In anul 1963 a fost distrus in mare parte, mai exact in proportie de 70% de un cutremur devastator. Cu greu, incet-incet , orasul a inceput sa-si revina .
Nu aveam asteptari prea mari. Un drum prin Balcani e ca o intoarcere in trecut! Strabatand strazile de la marginea orasului Skopje aveam sa constat ca nu e nimic stralucitor. Aceeasi atmosfera trista de la noi , din vremurile comuniste, doar denumirea strazilor in doua limbi, macedoneana si albaneza imi aminteau ca sunt in Macedonia. Aspect de mahala, ca-n unele cartiere marginase din Bucuresti, un aspect neincurajator. Aproiindu-ne de zona centrala am zarit si cladiri frumoase si moderne din sticla, blocuri inalte si noi si case aranjate. Au si un mall, care arata ca toate mallurile din lumea asta si se numeste Vero!Deci se schimba situatia!
Receptionerul ne sfatuise sa parcam masina la Hotelul Holiday Inn. Nu l-am zarit, dar am gasit un loc umbros, intr-o parcare cu plata apropiata de centru. Mai exact eram undeva in partea de sud a raului Vardar, care traverseaza nu doar orasul Skopje, ci si o mare parte din Macedonia. Inainte de plecarea de acasa ma plimbasem virtual pe harta orasului si am cam studiat un pic ce m-ar interesa de vazut pentru o zi in acesta capitala. In parcare am intrebat la ghiseu despre un Birou de Informare turistica si ne-a indrumat in apropiere sa ne orientam singuri pe o harta turistica stradala a orasului Skopje , care intr-adevar era foarte clara si utila si care ne-a ajutat sa ne descurcam usor, pentru ca acolo erau si fotografiile a vreo 50 de obiective turistice importante din oras.
Prima grup statuar intalnit l-am si recunoscut usor, ajungand din parcare pe strada cu Guvernul, care da fix in Arcul de Triumf. De fapt este un parc inchinat eroinelor unui razboi macedonean, in care sunt o multime de statui. Prima data am dat de Templul lui Prometeu, unde ardea si faclia , printre colanele de marmura alba, in fata caruia trona statuia nud a acestuia ( era imbracat foarte sumar, doar intr-un fel de scutec) !
Alaturi era un grup de revolutionari stand la o masa, in uniforme de comnunisti ( era chiar culmea si acestia sa fie imbracti sumar,precum vecinul Prometeu). De aici si pana la Arcul de Triumf urmau alte cateva statui, despre care nu stiu absolut nimic, dar le-am fotografiat. E si firesc sa nu stiu nimic, pentru ca sunt noi, nu sunt cu valoare istorica, despre care sa fi auzit vorbindu-se.Ne-am continuat drumul, trecand pe sub Arcul de Triumf si ajungand in Piata Macedonia, in mijlocul careia iti lua ochii cea mai impresionanta statuie a lor , cea a lui Alexandru Macedon.
De acolo ne-am plimbat pe strada principala, Strada Macedonia, care este pietonala si am urmat indicatoarele turistice catre Memorialul Maria Tereza, care s-a nascut la Skopje, unde am si ajuns in cateva minute. Mi-am cumparat un stegulet, ca sa-l pun la colectie , apoi ne-am intors in Piata Macedonia si am savurat acele clipe frumoase, cum le traiesc de fiecare data cand ajung intr-un loc placut , pentru prima oara!
Ne-am indreptat apoi catre Podul de Piatra, peste raul Vardar, care imparte orasul in doua, pe care l-am recunoscut usor din vederi si am admirat cladirile noi construite din acesta zona. Din nou muzee, statui cat cuprinde…si monumente. Kiril si Metodiu, intemeietorii alfabetului kirilic, Monumentul Maternitatii, cai, tari si regi si tot ce a avut vreodata legatura cu trecutul tarii. Chiar din in apa este o statuie feminina, reprezentand o inotatoare. La fel si pe mal. In mijlocul raului , premierul a decis sa planteze salcii in ghivece imense de inox, care cred ca eu ca au costat o mica avere! Am retinut ca anul acesta urmeaza dincolo de pod un fel de London Eye.
Mania aceasta cu statuile s-a oprit cum cobori dupa pod, la intrarea in partea veche a orasului, unde se afla Cetatea Kale ( pe care am vizitat-o) si Vechiul Bazar. De aici poti vedea la tot pasul femei elegante , cu rochii lungi si batic, femeile albaneze care ieseau la cumparaturi, o multime demoscheie si barbati cu fes in cap, stand la un ceai in fata teraselor, dar si o multime de magazine magazine mestesugaresti . Intr-un cuvant totul pare neschimbat.
Am urcat pe stradutele in panta cu pravalii de cartier pana la cea mai frumoasa moscheie a lor, la Moscheia Mustafa Pasa. Iar de acolo , printr-un parc frumos, in care o multime de oameni se relaxau la umbra copacilor, pe iarba, am ajuns la Cetatea Kale, pe care am vizitat-o si de unde privelistea asupra orasului Skopje este una extraordinara.
De acolo ne-am intors din nou in Piataia Macedonia, pentru ca venea seara si doream sa nu ratam spectacolul de lumini din jurul celei mai frumoase statuie a lor, cea a lui Alexandru Macedon, cel atat de ravnit si de greci , dar si de macedoni. Despre asta, dar si despre principalele obiective turistice din Skopje, voi scrie in alt articol. Era multa lume, orasul stralucea sub zecile de lumini , era sambata seara si era zi de nunta si cateva mirese si alaiul lor au venit aici sa faca fotografii! Minunat!
In concluzie
Mi-a placut si m-am simtit bine aici! O capitala in plina renastere, in care se construieste foarte mult, cu un centru turistic impresionant, aerisit, in care am intalnit multe grupuri de turisti. Cu indicatoare turistice la tot pasul. Cu oameni primitori si o bucatarie extraordinara, cu influente diverse si preturi mici. Cu toate acestea nu poate inca rivaliza cu marile capitale europene. Nu mi-as dori un concediu intreg in Skopje, dar 2-3 zile as avea ce face aici. Si ma gandesc serios sa ma duc anul viitor la Lacul Ohrid, la Bitola si din nou sa revin in Skopje, sa vad ce s-a mai construit! Despre alte obiective turistice importante din Skopje, puteti citi mai pe larg in celalalt articol de pe blog.
**Capitala Macedoniei, Skopje este infratita cu capitala Olteniei, cu Craiova. Are si aeroport, care se numeste Aleksandar Veliky, adica Alexandru cel Mare.** IMI PLACE ACEST LUCRU!!!!
Frumose poze..frumosa descriere!!!FELICITARI!
deci, sslujire..sunt eu-tatiana
Multumesc, Tatiana!
Te-ai simtit in siguranta acolo sau ai avut un oarecare sentiment de insecuritate?
Auzisem despre nebunia statuilor din oras, telul fiind, se pare, atragerea cat mai multor turisti. Am zambit privind fotografiile si citindu-ti comentariile.
Daaa, m-am simtit in siguranta peste tot si nu doar atat, chiar am savurat toate clipele petrecute acolo. Adevarul ca atunci cand stii limba ai un plus de confort psihic, indiferent de situatie. Si recunosc ca sunt niste oameni tare draguti si foarte primitori. In curand intentionez sa scriu si celalalt articol in care descriu principalele obiective turistice vizitate de mine. Asa ca …fii pe faza!
Am ajuns și eu anul acesta, în 2023, la Scopje. În afară de Fortăreața Kale și Bazarul Vechi, nu știam ce obiective vom vedea. Am lăsat totul în seama ghidului. Mi-a plăcut orașul! Acasă, când m-am uitat la fotografii, nu prea știam să mă orientez nici măcar cu harta Google, așa că m-am bucurat să descopăr această postare. Chiar mi-a fost de ajutor.
Ma bucur ca ti-am fost de ajutor.
Un sfat:pe viitor cand se mai intampla sa ajungi undeva si nu ai avut timp sa te documemtezi ce sa vizitezi,inspira-te de pe imaginile care le vezi pe cartile postale care se vand peste tot cu acel loc!Sau ia un pliant de la autobuzele turistice care sunt in toate marile orase-Hop On-Hop Off si in ele vei descoperi toate opririle la cele mai importante obiective turistice!