Viena s-a imbracat in haine de sarbatoare ! Incepand de sambata, 16 noiembrie s-a deschis Targului de Craciun 2013, care va tine pana in data de 24 decembrie. Cu aceasta ocazie, la Viena s-a inaugurat si pomul de iarna, un brad frumos si inalt de 30 de metri, impodobit cu 1000 de beculete. Acest Targ de Craciun este unul dintre cele mai renumite, mai mari si mai vechi din Europa. Este cunoscut de mai bine de 700 de ani, de cand Imparatul Albrecht a organizat prima Piata de Craciun. De atunci s-a pastrat traditia vieneza ”Criskindlmarkt” si in fiecare an se organizeaza astfel de targuri, care se tin in cele mai frumoase locuri istorice din oras. Am avut si eu bucuria sa ajung la doua dintre aceste Targuri de Craciun in anii precedenti, mai exact la Targul de Craciun de la Palatul Schonbrunn si la Targul de Craciun de la Primarie. Am hotarat sa ne deplasam cu masina si in 4 ore si jumatate de la Vama Cenad-Kiszombor deja ajungeam in Viena. Drumul in Ungaria este usor, circuland pe autostrada noua Mako-Budapesta- Viena. Am trecut cu regret pe langa Pandorf, deoarece era duminica si magazinele erau inchise. De fapt as dori sa precizez ca nici un magazin nu este deschis duminica in Austria.
Intrand in marea metropola am admirat in treacat stradutele intortochiate, cladirile impunatoare si arhitectura lor, trecand pe sub multe pasaje. Totul era deosebit de frumos impodobit pentru Craciun. Chiar si tramvaiee erau impodobite cu ghirlande si beteala, iar in ferestrele lor erau o multime de pachete de cadouri de la Mos Craciun. Daca pe noi adultii ne impresioneaza atat de mult, dar pe cei mici?!
Vremea a fost placuta, ca intr-o zi decembrie. Ziua a fost si un pic soare, dar seara ne cam inghetau urechile. Mai fusesem in Viena in decembrie, in anul precedent, intr-o duminica, la intoarcerea de la munte, din statiunea Mariazell. Era dupa Craciun, intr-o duminica si am mers in Stephanplatz. Inca mai era ceva din atmosfera de sarbatoare si atunci chiar am regretata ca ratasem acest Targ de Craciun si ne-am propus ca anul viitor sa venim din timp sa-l vedem.
Targul de Craciun de la Palatul Schonbrunn
In oras, parerea mea este ca un GPS este deosebit de util. Trecerile de pietoni sunt foarte bine semnalizate, dar la semafor se statea cam mult, sau eram eu prea nerabdatoare! Dupa vreo jumatate de ora de plimbari, ne-a adus pe Schonbrunner Schlosstrasse, la Palatul Schonbrunn. Apoi ,dupa alte cautari, am descoperit si parcarea amenajata, unde ca sa gasesti un loc liber, intr-o zi de duminica, poate fi o adevarata aventura. Pretul pentru o ora de parcare a unei masini era de 3,40 de euro. La palat, invazie de turisti, ca la Buckingham, in Londra sau ca la Castelul Buda, in Budapesta! De fapt chiar semanau si portile de intrare !
Era in jurul amiezii. Turistii veneau in grupuri mari si umpleau strazile, din apropierea palatului. Multi veneau cu autocarele si autobuzele, opreau si sute de turisti coborau. Palatul Schonbrunn este un monument cultural foarte important al Austriei. In curtea palatului, nebunie mare! Nu puteai sa faci o fotografie singur, ca-ti mai ieseau vreo zece-n poza, atat era de aglomerat acolo, la ora aceea. Nu era ger, era placut. Ninsese si doar in unele locuri mai erau cateva petece de zapada.
Targul de Craciun este foarte mare si este amplasat in apropierea intrarii la palat, acest lucru ii confera un plus de romantism. Dupa Craciun se transforma in Targul de Anul Nou! Chioscurile sunt distribuite sub forma unui semicerc. Intrarea in curtea palatului este gratuita, doar cine vrea sa viziteze interiorul va merge la casa de bilete. In fata palatului este un brad urias impodobit foarte frumos cu multe beculete.
Casutele de lemn n-as putea sa spun cate sunt, dar cred ca in jur de 100. Toate sunt ornamentate cu ghirlande frumose si beculete si alte decoratiuni. La inceput am facut un tur complet sa vedem cam ce este, apoi cu greu am gasit locul unde vazusem ceea ce doream sa cumparam, pentru ca este amplasat pe un loc destul de mare. Nici nu va puteati imagina cat de mult m-au incantat obiectele din ceara, expuse spre vanzare, globurile si clopoteii, renii sau Mosi Craciunii de diferite marimi. Globurile pictate manual erau de o frumusete aparte, dar si preturile pe masura. De fapt multe preturile erau foarte mari, pentru un buzunar de roman. Dar regret ca nu mi-am cumparat o ghirlanda din plante aromatice sau un globulet impodobit cu scortisoara si cuisoare. Se zice ca ornamentele facute in Salzburg sunt de o calitate unica in lume, dar au preturi pe masura.
Daca la sectorul suveniruri am rezistat ispitei, la sectorul mancare, aici nu, pentru ca este unul dintre puctele mele slabe! Aromele imbietoare imi gadilau narile si m-am gandit sa rezolv si aceasta problema. Vreau sa va spun ca am gustat din toate cate mi-am dorit! Mai intai, am descoperit niste cartofi copti uriasi. Cred ca daca cantaream unul crud, avea aproape un kg! Si imi placea locul in care ii cocea, intr-o chestie speciala. Cartoful mi l-au servit in coaja, dar partea superioara era curatata si despicata si deasupra puteai alege un sos, eu mi-am ales sos de iaurt. Era fierbinte si delicios! Am luat si o cana cu vin fiert, daca nu mi-am luat nici un souvenir, macar o cana cu Palatul Schonbrunn sa-mi ramana ca amintire. A costat 9 euro si a fost totul foarte bun.
Erau chiar si casute din turta dulce! Eu mi-am luat la pachet o plasa de dulciuri, de la o cofetarie cu traditie, din 1888. Sunt extraordinare, mai ales turta dulce cu portocale in mijloc, apoi trasa in ciocolata adevarata. Un alt model de turta dulce, avea in ea o multime de bucatele din fructe uscate, in special smochine. Cu toate ca erau scumpe, de la 3 euro in sus bucatica, merita, pentru a-ti face pofta si mai ales pentru a te convinge de adevaratul gust. Cum nu stiam ce sa aleg, m-am folosit din nou de ‘’legea imitatiei’’, care este foarte la moda, cand esti intr-o tara straina. Adica mai intai am urmarit ce cumpara nemtii si am cerut sortimentele care am observat ca sunt cele mai cautate.
Castanele coapte costau cu 2 euro o pungulita, cu vreo 6-7 castane in ea. Astea nu prea m-au incantat. Ceea ce mi-a placut la acest targ este faptul ca in mijloc sunt niste mese, unde poti sta sa servesti ceea ce ai cumparat de mancare sau de baut. Am mai vazut o multime de bunatati pe-acolo, mere coapte cu scortisoara si niste sandwichuri speciale, cu untura de rata sau cu pasta de jumari, care aratau bestial, dar…chiar nu mai puteam manca si ma gandeam sa mai pun din ‘’pofta-n cui’’ pana ajung si la celalat targ.
Targul de Craciun de la Primarie (Rathauszplatz)
Se organizeaza in Piata Primariei, intr-un parc mare, cu zeci de chioscuri mai mari sau mai mici, dar toate confectionate din acelasi material si impodobite cu aceleasi ornamente! Si copacii din jur erau impodobiti cu globuri de diferite forme si marimi! Cladirea primariei este situata in centru capitalei vieneze, construita in stil neo gotic, pe care o stiam foarte bine din imaginile de la televiziune (cu turnurile impunatoare, care o fac usor de remarcat: 4 mici si unul mare in mijlocul lor). Creeaza o imagine de poveste, mai ales seara, cand se lasa inserarea incetisor si luminitele straluceau peste tot. Se poate face o plimbare cu trenuletul mov pe aleile parcului, care are cateva vagoane si opreste in fata primariei, langa o ikebana uriasa, din fata Teatrului Hofburg, care compleza aceasta imaginea de poveste.
Anul acesta este a 28 aniversare a targului. Si aici, ca dincolo, foarte multa lume, dar mai multi copii, cu toti veselindu-se! Erau cateva deosebiri intre cele doua targuri si anume, aici numarul casutelor in care se vindeau suveniruri erau mult mai mare ca dincolo. Vanzatorii faceau eforturi sa poata comunica cu toti turistii straini, chiar daca stiau doar cateva cuvinte din limba respectiva. Erau cam multe suveniruri fabricate in China, dar si produse austriace de inalta calitate. In afara de decoratiunile pentru casa si gradina, cu prilejul sarbatorilor de Craciun, se mai vindeau vase de lut, papusi in port traditional, fulare, caciuli si manusi, majoritatea lucrate manual.In mod sigur nu puteti pleca de acolo fara alegerea cadoului potrivit de Craciun!
Daca tremuri de frig si nu mai vrei vin fiert, retele delicioase de punch se servesc peste tot, in cani personalizate, la fel ca si in celalalt targ. Daca nu doresti sa pastrezi cana ca amintire, ti se restituie banii. Aici canile de vin erau albastre, iar la palat albe, cu imaginea palatului pe ele.
La capitolul mancare, statea mult mai slab ca dincolo. Nici urma de mere coapte sau de acele sandwichuri la care-mi ramasese gandul! Nu erau nici locuri amenajate ca dincolo unde sa poti manca. Aici langosii erau la mare caurare, crenwustii si carnatii. Am cumparat si noi carnati, ca iar ne razbise foamea, pe care i-am mancat in fata locului unde ii vindea, cam ingramaditi.
La sectorul dulciuri stateau foarte bine. Mi-am cumparat nugat cu alune si alte fructe si mi-a placut la fel de mult, este la fel ca si-n Grecia. Auzisem foarte multe lucruri interesante despre cafenele lor, care fac parte integranta din viata lor si mi-as si dorit sa intru si eu, dar va imaginati ca dupa 2 targuri vizitate, unde era tot ce-ai visat si inca mai mult, era inutila ideea. Dar am observat peste drum de Primarie ‘’Café Landtmann’’, care se spune ca ar fi fost preferata lui Sigmund Freud. Asadar cafeneaua, beraria si degustarea celebrului snitel vienez din vitel, prajit in untura, alaturi de renumita salata de cartofi, le-am lasat pentru data viitoare.
La targuri am auzit vorbindu-se toate limbile, foarte des si romaneste. Seara sunt spectacole gratuite in aer liber, concerte de Craciun, valsuri vieneze si altele atractii pentru copii.Totusi, Targul de la Palatul Schonbrunn mi-a placut un pic mai mult decat acesta.
In Viena, odata cu lasarea serii, atmosfera din Viena este plina de magie. Beteala, decoratiunile pline de fantezie cu care sunt impodobite locuintele, chioscurile, magazinele si lampioanele sporesc atmosfera de basm! Daca vrei sa savurezi din plin aceasta atmosfera plina de stralucire si eleganta, poti inchiria o trasura. Caii te asteapta in Stephanplatz, undeva in spatele Catedralei Sfantul Stefan. Preturile pentru o astfel de plimbare iti poate goli portofelul, cam cu o suma asemanatoare plimbarii cu o gondola pe canalele Venetiei!
Toti trecatorii erau veseli, traind cu adevarat magia Adventului vienez. Mi-a placut foarte mult si aici, dar un pic mai mult la Targul de Craciun de la Palatul Schonbrunn, pentru plusul de romantism pe care il da palatul si pentru spatiul mai mare in care este amplasat. Sper sa mergem si anul acesta, in acesta perioada, in alte orase europene. O sa revin cu alte articole despre Targurile de Craciun din Ungaria. Iar voi, cei care cititi acum, inca mai aveti timp sa va faceti bagajele, pentru ca se apropie cu pasi repezi vacanta de iarna! Indiferent daca alegeti sa mergeti persoana iubita, cu familia sau chiar cu prietenii, va sigur ca distractia va fi mai mare si va vor ramane amintiri de neuitat, cu miros de scortisoara si brad!
Da! Este minunat un Craciun petrecut la Viena. Si eu am trait bucuria de a calatori in orasul valsului chiar in zilele de Craciun. A fost cea mai frumoasa sarbatoare de Craciun traita de mine pana acum. As vrea sa traiesc astfel de clipe si in alte orase europene…tot de Craciun. Sunt convinsa ca ar fi super! 🙂
Ma bucur ca impartasim aceleasi impresii! Mie mi-a placut foarte mult si la Targul de Craciun de la Budapesta, mai ale ca am ajuns in 3 piete unde se tinea. Despre asta voi scrie pe blog cat mai curand posibil.
Imi doresc din tot sufletul sa ajung la un moment dat la Viena la un astfel de targ! Am indragit Viena inca din primul moment de cand am pasit in ea, iar sarbatorile de iarna aici trebuie sa aiba un gust aparte…
Pai….poate vine Mos Craciun la tine cu 2 bilete de avion Bucuresti-Viena:)
I’m still learning from you, while I’m improving myself. I definitely love reading everything that is written on your site.Keep the posts coming. I enjoyed it!