Karlovy Vary !!!! O denumire care mi-a ramas in minte si-n ureche ca o melodie! Prima oara am auzit de aceasta destinatie de la prietena mea, Monica. Nu am uitat nicidecum, asteptam doar sa se iveasca momentul. Si cand s-a ivit , aflandu-ne in Cehia, la Praga, cu timp liber cam limitat, am intrebat-o care dintre cele doua excursii sa o aleg: Dresda sau Karlovy Vary? Si ea mi-a raspuns concis: Karlovy Vary! Adevarul este ca nu m-am indurat nici sa ratez o vizita la Dresda si le-am cumparat pe amandoua, fiecare fiind organizate in zile diferite. Am fost multumita de ambele, dar ne-a ramas timp cam putin pentru Praga, fiind luna decembrie , cand ziua este scurta, nu am vazut Praga decat seara, la lumina felinarelor!Luate la pachet, cele doua excursii cu autocarul au costat 45 de e de persoana.
De la Praga la Karlovy Vary sunt 120 km, pe care i-am parcurs in mai putin de 2 ore cu autocarul. Pe toata durata drumului am suferit cumplit , deoarece am avut un ghid profesor de istorie, care ne-a umplut capul cu o multime de date istorice si denumiri care chiar nu ne interesau. Probabil era grozav la catedra acest tanar domn, dar ca ghid intr-o destinatie turistica a fost un dezastru. De ce unii dintre noi nu pot face diferenta?Un turist aflat intr-o excursie vine ca sa se relaxeze si asteapta cateva date despre locul in care urmeaza sa ajunga, ca sa fie in tema cu ce se intampla. La fata locului, e firesc sa mai adauge cate ceva care ar fi important. Iar noi putem pune intrebari.Ce-i mult, chiar strica, daca puteti sa ma intelegeti!Se numeste ’’ exces de zel’’! Atatea date, atatia ani, atatea nume !!!
Ajunsi in Karlovy Vary, inca din autocar, impactul a ceea ce descopeream aici a fost coplesitor si asa a ramas pana astazi!Am pornit apoi tot grupul intr-un tur pietonal prin statiune. Pentru cine nu stie, acest oras –statiune balneoclimaterica – se afla in partea de vest a Cehiei, la poalele Muntilor Metaliferi, la altitudinea de 447 de metri si este strabatut de raul Tepla.
O veche legenda spune ca regele Carol al IV lea al Germaniei, Boemiei si al sfantului Imperiu roman, care avea cetatea de scaun la Praga ,in a doua jumatate a secolulului al XIV lea, intr-o zi a plecat la vanatoare de caprioare in aceasta zona . Intamplarea a facut sa se raneasca la un picior si a descoperit in apropiere un izvor, de unde a luat apa sa-si spele rana si mirarea a fost mare, deoarece rana s-a vindecat miraculos intr-un timp foarte scurt! Acest lucru i-a dat de gandit, realizand ca apa are puteri vindecatoare si s-a hotarat sa ridice in acest loc la inceput o colonie, apoi un adevarat oras, care pana in 1918 i-a purtat numele – Karlsbad – adica Baile lui Carol.
Acest oras a devenit repede faimos datorita apelor sale tamaduitoare, atragand pe toata perioada anului o multime de personalitati ale vremii, capete incoronate, compozitori, scriitori si oameni de cultura din toata Europa. Astazi, multe dintre vilele unde ei au locuit, le poarta numele. A atras usor aristocratia din Rusia, Saxonia, Polonia si Curtea imperiala din Austria. Pentru a face fata cerintelor vremii si gusturilor oaspetilor, pe langa peisajul pitoresc , orasul a fost modernizat, asteptandu-si oaspetii cu hoteluri , vile luxoase si cladiri elegante, in stil rococo, art nuveau sau neoclasic. Multi veneau nu doar pentru tratament, ci pur si simplu pentru ca le placea aerul aristocrat al acestui orasel renumit pentru frumusetea lui . Bineinteles ca era o statiune foarte scumpa. Apele tamaduitoare au intre 30 grade C si 72 grade C si sunt indicate pentru diverse afectiuni: diabet, guta, gastrita, ficat, pancreas, afectiuni neurologice, etc.
Astazi sunt accesibile doar 13 izvoare, iar restul de 66 sunt folosite pentru alimentarea bailor. Sunt indicate a se bea din cani speciale din portelan de Boemia, care se gasesc la magazinele de suveniruri din oras, avand o portiune mai lunga a toartei, care permite apei sa se mai raceasca un pic, inainte de a fi bauta. Ne-am cumparat si noi, nu sunt scumpe si sunt chiar dragute. Dar apa nu am baut de la nici un izvor!!!
Statiunea a fost distrusa intr-un incendiu in anul 1759, in care este salvata Biserica Sfanta Magdalena, iar apoi este reconstruita apoi intr-o maniera si mai eleganta, incat la inceputul secolului al XX lea era considerata cel mai elegant oras-statiune din intreaga Europa. Multi spun ca se asemana cu Baile Herculane din tara noastra, in perioada ei de glorie, dar plimbandu-ne pe stradutele in panta , printre vilele si palatele somtuoase, gandul m-a dus undeva in Turcia, intr-unalt loc exclusivist, un mic paradis in care-si petrec sfarsiturile de saptamana magnatii din Istanbul – insula Buyukada- sau insula Printilor, cum mai este denumita.
Incepand din anul 1950, in Karlovy Vary se organizeaza Festivaluri de teatru, moment in care statiunea se umple de pasionati ai acestei arte.Unul dintre cele mai elegante hoteluri din lume se afla in Karlovy Vary, fix pe malul raului Tepla, acolo unde face curba aceea cea mai mare. Este vorba de Grand Hotel Pupp, renumit pentru sala de concerte, baile romane si sufrageria cu colonade si candelabre de cristal. Poarta numele celebrului cofetar Georg Pupp care l-a ridicat in anul 1775. L-am vizitat si noi, fraudulos, ca sa spun asa, intrand prin Becher’s Bar si iesind pe usa principala.
E bine de amintit ca in anul 1807 farmacistul Becher a avut un succes teribil, realizand din plante si condimente un anumit tip de biter, care astazi este foarte cautat in Cehia, purtandu-i numele- Becherovska, fiind imbuteliat la diferite gramaje. Napolitanele Karlsbad sunt la fel de cautate ca si acest biter, de catre turisti. Dar cristalurile Moser, renumite pentru finetea si transparenta lor, raman pentru multi dintre noi un vis de neatins, datorita preturilor mari la care se gasesc chiar in fabrica lor. Pentru cei interesati programul Fabricii Moser este de la 9-18, iar la atelierul unde se prelucreaza doar pana la 14,30.
Dintre monumentele importante din Karlovy Vary pot aminti colonadele , adevarate dantelarii din lemn sau din fier forjat, despre care se pot scrie multe. Amintesc aici doar cateva denumiri ale lor, facandu-va curiosi sa mergeti acolo sa le descoperiti singuri: Colonada Parc, Colonada Morii, Colonada Izvorul Fierbinte, Colonada Pietei, Colonada Sadova si Colonada Castelului.
Pentru cei pasionati de muzee in KarlovyVary exista cateva: Muzeul Jan Becher, Muzeul orasului Karlovy Vary, Muzeul sticlei Moser, Muzeul Luca, Muzeul Postalionului, Galeriile Arta, etc. Iar cu funicularul se poate ajunge pana sus la Turnul Dianei, sau Turnul de veghe , cum se mai numeste, de unde te poti bucura de o panorama deosebita asupra intregii statiuni, daca timpul si vremea buna va permite acest lucru.
In Karlovy-Vary , in calea noastra am intalnit 3 biserici: Biserica anglicana Sfantul Luca( astazi metodista) , Biserica Catolica Sfanta Maria Magdalena ( cea care a supravietuit incendiului) si Biserica Ortodoxa Sfantul Petru si Pavel ( cea cu cupole aurite) . Poate ca sunt mai multe, dar noi doar pe acestea le-am vazut. Toate sunt diferite, impresionand si ele, ca si statiunea de altfel, prin arhitectura. Am intrat doar in cea ruseasca, din apropierea consulatului rusesc.
Pentru plimbarea prin centrul statiunii se poate opta si pentru o calatorie cu trenuletul. Noi am mers pe jos pentru a putea admira pe indelete tot ceea ce ni se infatisa in fiecare moment inantea ochilor. Nu va pot descrie incantarea traita in acele clipe petrecute in Karlovy Vary, pentru ca nu as putea sa aleg atat de bine cuvintele. Va spun doar ca fotografiam in continuu, ca acasa sa pot din nou sa savurez din nou , bucuria acelei zile alese . Karlovy Vary a fost pentru mine, poate, revelatia anului ! Si chiar 2015 a fost un an bogat in calatorii! Daca in decembrie Karlovy Vary arata asa, in mijloc de iarna, fara lumina soarelui, fara prea multa vegetatie, ma intreb eu, oare, cum o fi primavara , cand natura se trezeste din nou la viata, iar soarele insufleteste orice coltisor din acest loc privilegiat?