1. In primul rand, se pronunta Palici . Este o statiune in care se poate ajunge repede din vestul tarii, fiind situata in nordul Serbiei, in provincia Voivodina, in apropiere de granita cu Ungaria.
1. E clasificata ca fiind a 5 destinatie turistica a Serbiei. Din Romania se poate ajunge in doua moduri: direct prin Serbia, prin vama de la Jimbolia, apoi spre Kikinda, Senta, Kanija, Horgos ,Palic. Sau iesind din tara prin vama Cenad, spre Ungaria, apoi spre Szeged, Horgos, Palic. Statiunea Palici se afla la 40 km de Szeged, la 8 km de Subotica si la 180 de Belgrad. Am fost de doua ori in statiunea Palic, prima oara in august, in urma cu 3 ani si anul acesta , de curand. Am fost prima oara prin Ungaria, dupa Szeged la 18 km este vama Roske –Horgos , apoi am urmarit indicatorul de Subotita si in vreo 10 minute deja intram in statiunea Palic. La vama la dus nu am stat , a mers vamarea repede. Pentru ca era duminica si doream sa ne intoarcem inspre seara, vamesul a avut bunavointa sa ne anunte ca de obicei este foarte aglomerat, pentru ca multi sarbi lucreaza in Austria si au fost in tara, acasa, in week-end si duminica seara se intorc din nou la munca si se formeaza cozi la vamare, pentru ca intram in UE. Din acest motiv, noi am preferat sa intram in Ungaria prin alt punct vamal, aflat la nord de Szeged, prin Kelebia-Tompa, dar si acolo am pierdut vreo ora la rand. Recomand pentru la intoarcere vama Jimbolia, chiar daca e un mic ocol. Lucru pe care l-am facut si noi in cea de-a doua vizita. La dus se intra un pic pe autostrada E 75 Belgrad-Subotica si vreo 10 minute se circula pe ea, dar nu sunt puncte de taxare,asa ca nu am avut nimic de platit.
2. 2. Este o statiune balneoclimaterica , descoperita inca din secolul al XVII lea, fiind renumita pentru izvoarele termale din zona. Se afla la altitudinea de 102 metri. Exista multe pavilioane unde in fiecare anotimp vin turisti atat pentru agrement, dar si pentru tratament. In parcare am observat cateva autocare cu turisti din alte zone ale Serbiei. Nu se plateste parcerea. Primele bai s-au dat in deschis in anul 1845, folosindu-se cazi din lemn cu apa calda, apoi au aparut si baile de namol. Pe vremea aceea erau folosite doar pentru tratarea bolilor de piele si a hemoroizilor. Statiunea atinge apoi apogeul si este cunoscuta la nivel european , ba chiar devenise un loc la moda al Imperiului Austro-Ungar, incat rivaliza cu Karlovy Vary, Opatija sau St. Moritz. In a doua jumatate a secolului trecut se amenajeaza foarte multe facilitati sportive si de agrement , iar apele binefacatoare mai trateaza si alte cateva afectiuni, cum ar fi: reumatismul, sciatica, fracturile, afectiuni digestive si ginecologice.
Cazarea nu este o problema, sunt o multime de hoteluri si pensiuni noi. Unele sunt renovate si m-a surprins arhitectura lor, prin faptul ca aveau turnuri medievale. Hotelul Prezident, hotel de 4 stele, se afla chiar in partea nordica a lacului si l-am remarcat in primul rand pentru ca mi-a placut arhitectura si gradina frumos amenajata din fata, cu un mic iaz cu pesti si nuferi roz.
3. 3. Lacul Palic este imens si se intinde pe 360 de ha. Este lung de 17 km, adanc de 2 m si lat de 650 m. Are si-un debarcader si se pot inchiria barcute. Am facut o fotografie cu pretul inchirierilor, ca sa va ajute in cazul in care va conving sa va duceti la Palic! Se poate inota, in zonele special amenajate, denumite ”Strandul femeilor’’ si ‘’Strandul barbatilor’’. In anul 1971 s-a intamplat o mare nenorocire, cand una din fabricile din oras a poluat lacul prin deseurile aruncate in el , cand au au murit toti pestii. Cu greutate , in urmatorii ani s-a reusit ca sa se restabileasca situatia, iar acum lacul are aceleasi proprietati binefacatoare, dar necazul inca nu este dat uitarii!
Pe faleza turistii se pot plimba , exista si-o multime de terase si restaurante , unde se poate face un mic popas. Noi am ajuns aici la sfatul unui prieten care mergea destul de des aici. De atunci si noi am povestit altora si uite-asa statiunea Palic e devenit’’ un must see’’ , pentru cei din orasul nostru. Exista si cateva tarabe mobile pentru a va cumpara suveniruri, dar mai mai mult mi-au placut cele de la chioscul de la intrarea in Gradina Zoologica. La Teatrul de vara se desfasoara Festivalul de Film si alte Festivaluri de Muzica ale artistilor din Subotita.
4. 4. Parcul Eroilor se afla alaturi de lac si este un loc de agrement foarte indragit si pentru copii, dar si pentru adulti. Este construit in stil baroc, in anul 1842. Pe langa plimbari pe malul lacului, de aici se pot inchiria si biciclete duble (200 de dinari ora), cu care sa poti descoperi toate aleile superbe incarcate cu flori multicolore. Exista o serie de sculpturi in lemn, sau din piatra, care de care mai haioase,cateva fantani arteziene, sau locuri de joaca pentru cei mici. Aleile din parc duc in strada principala, trecand printr-o padurice frumoasa si racoroasa , din salcami si plopi canadieni, pe care se urca plantele cataratoare. Una dintre alei duce la un frumos restaurant , de fapt e o pizzerie,care are o terasa plina de flori , foarte izolata de restul statiunii si asadar cu atmosfera intima.
5. Sarbii sunt foarte inventivi , mai ales la creearea obiectelor din lemn. Inspirandu-se din gradinile londoneze. Pe langa diferite chipuri, sirene, piramide, locomotive, punti si poduri, am vazut si Calul Troian, tronul reginei si al regelui si alte labirinturi, care nu necesita o cheltuiala prea mare, dar sunt de efect, in primul rand e o chestie pozitiva, aducand turistilor zambetul pe buze. Si noi avem lacuri cu mult mai frumoase, dar nu ne dam interesul sa le amenajam si sa pastram cum trebuie, din pacate si de aceea trecem frontiera ca sa ne bucuram de o zi petrecuta in aer liber printre straini.Peste tot domneste curatenia, ordinea si bunul simt! Si inca un paradox: toata ziua nu am vazut nici un sarb vorbind la telefon, pana seara pe la 9, cand am facut un mic popas in orasul Kikinda. Noi in schimb, toata ziua suntem nedespartiti de telefon !
6. Turnul de apa se afla fix la soseaua principala si am ajuns acolo pe o alee care pleca fix de la Velika Terasa. Este vechi din anul 1912 si este impunator, fiind construit in stilul arhitectural Art Nouveau de catre arhitectii Marcell Komor si Deszo Jakab. Este simbolul orasului Palic si practic pe langa el este intrarea principala catre Lacul Palic.
6. 7.In apropierea parcului exista un restaurant unde se servesc 80 de feluri de mancare , plus vinul casei , si te taxeaza 11 e de persoana, iar tu poti manca si bea cat poftesti. In rest este o atmosfera placuta, cu muzica in surdina, iar servirea este ireprosabila. Nu am fost, dar deja imi doresc. Nu am fost, pentru ca nu i-am stiut numele si nu l-am gasit. In schimb, am servit masa la Restaurantul Abraham, pe terasa, undeva la intrarea in statiune, pe partea stanga. Bucataria traditionala sarbeasca este influentata de popoarele care au trecut pe aici de-a lungul timpului. Muzica lor o ador, este ritmata si melodioasa, plina de pasiune, cum sunt si ei!
Inghetataaaa ! Offff, imi vine sa ma intorc acolo! Este extraordiara, la fel ca cea italiana, care in opinia mea este cea mai buna din lume! Vorbesc despre inghetata la cupa, cu diferite arome. Se poate cumpara de pe faleza, in apropierea centrului de inchirieri de biciclete. Costa doar 40 de dinari o cupa mare, adica de trei ori mai putin ca cea italiana. Imaginati-va ca fiind o zi calduroasa, am mancat vreo 3, plus inca una din Peco. Si tot mi-a ramas gandul la ea.
G 9. Gradina Zoologica este a treia ca marime din Serbia. Mie mi-a placut mai mult ca cea din Belgrad. Voi scrie un post separat despre ea in curand, pentru ca merita si am poze foarte frumoase cu animalele. Am revenit si puteti citi aici, despre Zoo Palic ( Serbia).
Este bine sa aveti la voi euro, nu lei, pentru ca sa schimbati in moneda lor, la casele de schimb valutar. De 10 euro veti primi aproximativ 1100 de dinari. In acest coltisor de tara se vorbesc 3 limbi: sarba, maghiara( pentru ca Voivodina a fost sub stapanire austro-ungara) si uneori romana. Serbia nu este doar o tara de tranzit, ci o mandra tara balcanica , o destinatie primitoare si extrem de interesanta, cuprinzand un numar mare de parcuri nationale, manastiri celebre, statiuni montane si balneoclimaterice, pesteri calcaroase si lacuri montane. Sper ca v-am starnit dorul de Serbia si pofta de a o revedea , cu cele 9 motive de a vizita statiunea Palic! Poporul sarb, greu incercat, renaste mereu, vazand cu ochii. Mai puteti citi si aici impresii din Belgrad.
Fantastic!
Merci , Larisa. Sunt convinsa ca mai sunt foarte multe lucruri interesante de vazut acolo, dar noi atat am descoperit in cele doua zile din 2 ani diferiti, cat am fot acolo.
Frumoasa descriere iar pozele m-au fermecat pur si simplu. La multi ani! (si aici!! :))
Merci, Ileana. Poze mai aveam o multime, abia m-am hotarat pe care sa le aleg. Voi pune altele si mai frumoase despre Gradina Zoologica, facute in doua anotimpuri diferite. Era plina de ornamente florale, de aveai impresia ca esti intr-o Gradina Botanica, nu la Zoo:)
Stii ce nu imi place? ca se vorbeste sarba si maghiara, deci sansele sa inteleg ceva sunt minime. Apoi ar mai fi si faptul ca desi o statiune nu are si ea niste tabele in engleza…in rest…e minunata 😉 (da , stiu, mi s-a mai spus, sunt tare carcotasa..hihihihi)
Pe unele panouri informative este scris in 3 limbi: sarba, maghiara si engleza. Si pe indicatoarele turistice din statiune , cat si in Gradina Zoologica, la fiecare tarc al animalelor. Poate ca unii mai si vorbesc engleza, dar la noi nu a fost necesar , pentru ca toti stiam limba sarba. Sotul stia sa si citeasca, eu doar sa vorbesc strictul necesar.
Si nu, nuuu esti carcotasa, din contra mi-ai demonstrat ca mi-ai citit articolul cu atentie. Te pup!
De regula tinerii stiu engleza, mai mult sau mai putin.
Mi-ai dat o idee buna, Georgiana! Vom da si noi o tura pe acolo, numai ca noi vom merge din Szeged, e mai aproape.
Asa am mers si noi mereu, doar ca aultima oara ne-am intors prin Jimbolia, cu o oprire in Kikinda, pe care nu am vazut de aproape 20 de ani. Acum regret ca nu am oprit macar o ora si-n Subotita, am vazut-o doar de la sosea.
Buna, am citit articolul tau si chiar m-ai facut curios.
Am o intrebare totusi, vreau sa merg probabil luna aceasta si as vrea sa stiu unde mai exact pot gasi un schimb valutat in acea zona. Mersi frumos!
Noi am schimbat undeva in centru, aproape de piata.
Se poate plati cu cardul peste tot, nu e nevoie de schimb valutar!
Ma bucur sa aud acest lucru!Noi cand am fost, la Zoo trebuia cu dinari,nu cu cardul.
Frumoasă descriere!
Vom vizita și noi stațiunea cât de curând!
Sper sa ramaneti cu amintiri placute!