Am ajuns pentru al 3 lea an consecutiv la Targul de Craciun din orasul Szeged. Daca in primul an nu am acordat prea multa atentie detaliilor, anul trecut chiar am avut anumite asteptari, avand experienta altor targuri de Craciun din Europa, la care am fost , mai exact la Targul de Craciun din Viena si la Targul de Craciun din Budapesta. In 2012 am venit usor dezamagita, pentru ca mi s-a parut ca este un targ oarecare, un targ de suveniruri, unde se punea prea mult accentul pe mancare si mult mai putin pe sarbatoareaa Craciunului, care era in definitiv tema targului. Intr-un cuvant, daca intr-un an nu merg la un astfel de targ din strainatate, parca nici nu simt atat de bine magia sarbatorilor de iarna!
Despre Szeged
Pentru cine nu stie, Szeged este un oras frumos, situat in partea sudica a Ungariei, in Campia Panonica. Este foarte aproape de frontiera cu Romania, de unde se poate ajunge aici in 20 de minute cu masina de la vama Cenad-Kiszombor. Locuind in apropierea frontierei ajung in Szeged aproape in fiecare saptamana, pentru ca este un oras pe care il ador. Iarna e un pic mai trist, fara vegetatie, dar si acum gasim mereu un pretext de mers si ceva de facut acolo!
Daca in 2012 am mers la Targul de Craciun in timpul saptamanii si la mijlocul zilei, de data aceasta ne-am gandit ca e cel mai bine sa mergem la sfarsitul saptamanii si in apropiere de inserare. Si a fost o alegere inspirata! Dupa o tura data prin super-market-uri, am ramas uimita cat de aglomerate erau si inca mai este mult pana la Craciun, dar lumea umplea de zor cosurile de cumparaturi cu de toate! Un alt lucru care m-a impresionat era ca am observat o multime de autocare cu turisti din Serbia si din Romania, mai ales din Timisoara, majoritatea veniti cu scopul de vedea Targul de Craciun de la Szeged. Acest lucru a fost posibil si din cauza ca orasul Szeged este asezat ‘’strategic’,’ la doar cateva minute de ambele granite. Daca timisorenii si aradenii vin prin Cenad sau Nadlac, sarbii vin pe la vama Horgos , la fel de apropiata.
Cum puteti ajunge
Dupa ce am intrat in Szeged prin partea sudica a orasului, am circulat doar pe aceeasi sosea, pana la primul pod peste Raul Tisa. Pentru a ajunge in locul unde se tinea Targul de Craciun, care se afla undeva in partea din stanga a soselei, a trebuit sa coboram de pe ea si am cautat o strada care sa ne scoata undeva sub pod si sa putem continua sa mergem inainte, circuland paralel cu Tisa, noi aflandu-ne in partea dreapta a ei.
Dupa ce am trecut de statuia denumita Tisa, de pe malul raului cu acelasi nume, am si gasit parcare gratuita, pe dreapta, inainte de podul care duce in Piata Domului. Am lasat masina acolo si am trecut printr-un mic parc plin de statui invelite, astfel fiind protejate de inghet. Parcul chiar daca era cam pustiu la ora aceea era bine iluminat. In maxim 5 minute am si ajuns la targ, mai intai trecand pe langa Teatrul National si apoi pe langa Hotelui Tisa.
Amplasarea targului
Târgul este deschis din 28 noiembrie până în 23 decembrie anul acesta și poate fi o destinație perfectă pentru o escapadă de week-end, cu costuri mici. Se organizeaza in Centru Istoric al orasului, in parcul din fata primariei, mai exact pe aleea centrala , incepand de langa Hotelul Tisa, continuand pe strada pietonala. Si… pentru ca ‘’anul acesta magia se dubleaza’’ ,targul continua pana dincolo de Universitatea Szeged. Anul trecut s-a tinut si in Parcul Central din fata primariei, dar si in Piata Domului, unde anul acesta se fac anumite lucrari de reabilitare.
Targul din fata Primarii Szeged
In capatul targului dinspre Hotelul Tisa se afla locul de joaca destinat celor mici, locul cel mai plin de veselie din intreg targul! Era amenajat un labirint foarte ingenios, realizat dintr-o multime de baloti de paie, alaturi de un mic foisor, impodobit cu multe beculete. Alaturi privirea mi-a fost atrasa de focul care ardea in fata unui imens brad impodobit , in varful careia stralucea o cruce.
Tot pentru cei mici era la dispozitia lor o masina de Salvare, iar copii urcau in ea si acolo era amenajat un adevarat spital in miniatura, cu papusi’’bolnave’’, in rol de pacienti, care erau consultate de copii’’doctori’’, sub directa indrumare a echipajului de serviciu. Mi-a placut aceasta idee si mi-a amintit de Targul de Craciun din Piata Eroilor din Budapesta, unde acolo erau prezente doar pentru cei mici cateva masini ale Pompierilor, incat acestia sa stie cat mai multe despre operatiunile care se fac cu aceste masini in caz de urgenta.
Aleea era plina pe ambele parti de casute iluminate frumos, unde se comercializa o multime de preparate culinare, dintre care as aminti carnatii traditionali, gyros, pizza pe vatra, caltabos cu orez, ciolan, castane coapte, peste si sandwiciuri diferite, alaturi de palinca, vin fier sau ceai. La colacul secuiesc erau cozi interminabile si cu toate ca de acasa ma gandeam ca voi cumpa unul, am plecat fara sa-mi satisfac si aceasta dorinta. Existau locuri suficiente unde sa stai la masa sa poti servi linistit ceva.
Era sambata seara si era aglomerat, asa cum imi place mie sa fie la targurile de Craciun, abia ne strecuram printre zecile de oameni. Se vindeau cam de toate cele ce se vand la targurile de acest gen: ornamente de Craciun , cosmetice bio, covoare sau presuri lucrate manual, blanuri si tricotaje traditionale, bijuterii, pietre semipretioase, imbracaminte, suveniruri mesterite in lemn sau lut, carti, mezeluri si branzeturi.
La capitolul mezeluri trebuie sa fac ‘’o paranteza’’: inca de anul trecut observasem chioscul celor care vindeau produse de casa facute din carne de porc Mangalita, care mai este denumita pentru calitatile sale deosebite ‘’somon’’ sau ‘’ulei de masline’’ ! Stiam ca slanina si carnea aceasta nu are colesterol si ca in urma cu 50 de ani se crestea si in Romania aceasta rasa de porci, la care s-a renuntat in vremea socialista, pentru ca nu crestea atat de repede ca altele. Vecinii nostri unguri au fost destepti si nu au facut ca noi si astazi dau la export cantitati importante de produse din porc rasa Mangalita. Si am tot stat si am studiat produsele si preturile si tot nu am plecat de la ei cu mana goala, cumparand o bucata de gusa de porc fiarta si afumata dupa reteta lor, care vreau sa va spun a fost o alegere inspirata. Nu se compara cu nimic, e unt curat, atat e de buna!!! Si este si singurul loc in care chiar am primit si bon de casa!
Strada pietonala
Dupa ce am mancat, ne-am continuat plimbarea pe strada pietonala. Aici decoratiunile de pe sus sunt atat de frumoase, de pur si simplu nu ma putem stapani sa nu le fac fotografii din loc in loc! Si acolo este un frumos brad de Craciun, atat de inalt si atat de impodobit, o scena pe care copii de varsta gradinitei aveau spectacol si cateva casute cu suveniruri si colac secuiesc. Strada este foarte eleganta, cu multe banci, spatii verzi si o multime de statui. Magazinele de pe acesta strada erau iluminate foarte frumos, iar vitrinele lor iti luau pur si simplu ochii! Si aici era multa lume si din loc in loc am intalnit cativa clowni de circ, care incercau sa-i distreze pe cei mici care stiau limba maghiara. Spun asa, deoarece autocarele cu turisti sarbi inca mai erau in parcare si auzeam adesea vorbindu-se sarbeste pe aleea de promenada.
Targul de Craciun de la Universitate
Ajunsi in cealalta parte a targului, aici am observat in primul rand cat de mare si de frumoasa este coronita de Advent, asezata fix in fata Universitatii.Tot acolo, in fata ei era amenajat un minunat decor de Craciun, in mijlocul caruia era un ren mare care straluceste de la distanta si toata lumea facea fotografii acolo. De jur imprejur sunt 2 randuri de casute cu acoperis rosu, impodobite cu ghirlande stralucitoare, in care se vand fel de fel de produse mestesugaresti, care pur si simplu m-au fascinat prin modelele si culorile alese lor.
Un mester imbracat in port popular maghiar facea diferite jocuri cu mai multe potcoave puse pe un bat, care ii amuza foarte tare pe baieteii de varsta gradinitei. M-a distrat aici ca la baruri se vindeau clatite, langosi si diferite bauturi, pe care clientii le serveau pe bancile improvizate tot din baloti de paie, pe care erau asezate mai multe paturi!
Atentia mi-a fost atrasa aici de un mester fierar, care facea demonstratii de prelucrare a fierului la fata locului, inrosind bucatile de fier in forja improvizata, transformandu-le intr-o anumita forma, prin loviturile de ciocan. Bineinteles ca era tare aglomerat si chiar mi se parea o alta chestie educativa pentru copii prezenti, care il priveau cu veneratie.
Lumea era fericita, fiecare iesise cu familia, cu mic cu mare sa petreca, in ciuda faptului ca vremea era rece, nu aveau ce face acolo fara caciuli, fulare si manusi. Imposibil sa pleci de aici fara cadoul ideal pentru Craciun! La capatul targului era un alt loc destinat copiilor: Aici se putea calari pe ponei si chiar erau destui solicitanti. Prin spatiul dintre cele doua strazi se zarea silueta inalta a Domului din Szeged. Bineninteles ca nu ne multumeam doar cu atat si am mai facut o plimbare si pana in Piata Domului, cam pustie la aceasta ora, dar la fel de impunatoare!
In concluzie
De jur imprejur, in centru orasului Szeged sunt cladiri vechi, foarte inalte, cu o arhitectura extraordinara si cu importanta istorica deosebita, care arata impecabil, in ciuda trecerii timpului. Acest lucru, alaturi de stralucirea luminitelor de la decorurile din piata, curatenia impecabila, frigul care ne patrundea pana in oase si bucuria din ochii copiilor, m-au facut sa ma las cuprinsa usor de magia sarbatorilor de iarna. La toate acesta lucruri se mai dauga inca ceva: stralucirea deosebita a lunii pline, pe care nu aveam cum sa n-o observ. Am constientizat atunci, acolo, ca Targul de Craciun de la Szeged din 2013, este amplasat intr-un decor minunat si are cam tot ce-i trebuie. Pentru mine este aproape la inaltimea celorlalte targuri despre care aminteam mai sus, in primul paragraf. Asadar ma gandesc sa mai venim din nou aici saptamana viitoare, cam tot la ceas de seara! Si va lansez si voua aceasta invitatie, mai ales celor din apropirea frontierei cu Ungaria. Mai puteti citi pe blog un alt articol de sezon, despre Targul de Craciun din Bad Hindelang, Germania.
Cu aceasta ocazie, urez tuturor cititorilor blogului meu de calatorii
Craciun fericit!
si traditionala urare
Craciun fericit!
Multumesc si voua, Larisa!