O lume de basm…cu casute albe si ingerasi, cu stelute, inimioare si alei cu ghirlande de brad natural, incarcate de zeci de luminite stralucitoare! Imaginati-va aceste lucruri, apoi puneti-le pe un fond muzical potrivit, adica o melodie traditionala bavareza si apoi priviti fotografiile pe care le voi atasa acestui articol! Este primul Targ de Craciun din Germania, la care merg! Pana acum am mai mers la altele in Europa si anume la Viena, la Budapesta si la Szeged, despre care am mai povestit in cateva articole pe blog.
Despre Bad Hindelang
Este o statiune foarte indragita de turisti in toate lunile anului, in special pentru sporturile de iarna. Este situata la cota 850, in Muntii Alpii Allgau, in partea de sud a Bavariei, nu departe de granita cu Austria, unde varfurile muntilor ating aproape 2000 de metri.
Cum ajungi
Eu de data aceasta am venit cu avionul, din Timisoara pana la Memmingen. Rapid (o ora si jumatate), confortabil si ieftin!Din Memmingen m-a asteptat cineva cu masina, dar in caz contrar se poate merge cu trenul pana in Sonthofen, apoi cu autobuzul pana in Bad Hindelang. Nu este deloc complicat, pentru ca distanta e mica, cu masina se parcurge in 50 de minute.
Programul
Trebuie stiut ca Targul de Craciun ((Wiehnachtsmarkt) din Bad Hindeland este unul dintre cele mai frumoase din Bayern si ca se deschide din 28 noiembrie si tine doar pana in 7 decembrie, comparativ cu celelalte targuri la care am fost, unde tinea pana in Ajunul Craciunului. In zilele de week-end se deschide de la 10 dimineata si tine pana seara la orele 21. In zilele din timpul saptamanii, de la 14 la 21.
Unde se desfasoara Targul de Craciun (Wiehnachtsmarkt) ?
Cum e si firesc in centrul statiunii Bad Hindelang, incepand din piata din fata Primariei si Bisericii Catolice Sfantul Johan, continuand pe strazile din jur si pe aleeile secundare care duc catre Kurhaus. Din acest motiv circulatia este intrerupta in zona centrala si deviata pe rute ocolitoare.
Intrarea nu e gratis !!!
La inceput si eu m-am mirat! Da, exista mai multe intrari la Targul de Craciun (Wiehnachtsmarkt) din Bad Hindelang, unde este o casuta de unde se pot cumpara bilete. Cei care sunt din localitate au un fel de legitimatie din lemn cu denumirea targului, legata cu un snur care se poarta la gat si care este valabila pe toata durata celor 10 zile cat tine targul si costa 10 e. In rest un bilet pentru o zi este 5 e, iar pentru week-end 15 e.
Unde ne cazam in Hindelang?
Va recomand Hotelul Sonnenbichl, despre care am scris un alt articol pe blog, care se afla in apropierea Targului de Craciun din Bad Hindelang, atat pentru asezarea deosebita pe care o are, pentru serviciile ireprosabile, cat si pentru raportul pret-calitate, care este unul corect! Dar exista o multime de alte unitati de cazare, de la aprtamente de inchiriat, pensiuni sau hoteluri de 3-4 stele, in functie de dorintele si posibilitatile fiecaruia.
Despre Targul de Craciun (Wiehnachtsmarkt) – Bad Hindelang
Este unul dintre evenimentele cele mai importante din an, pe care toata lumea il astepata cu nerabdare. Nemtii gasesc ei repede motive de petrecere, prilej de bucurie in care se intalnesc cu prietenii, colegii sau familia la o halba de bere din aceea imensa, cum doar in Bavaria puteti gasi!La targ exista diferite activitati culturale si de divertisment pentru toate varstele. Copii se pot bucura de prezenta catorva animalele care se afla in tarcuri amenajate( magari, oi si capre), se pot da in carusel, sau pot face plimbari cu caruta cu cai. De asemenea pot degusta o multime de dulciuri traditionale, migdale si alune caramelizate, diferite fructe confiate sau sub forma de frigarui trase in ciocolata, castane coapte,etc. Temperatura oscila intre 3-5-8 grade, nu era frig, in targ existand cateva locuri cu foc unde ne puteam incalzi. Zapada lipsea cu desavarsire, pentru ca se topise prima zapada din luna octombrie!
La Kurhaus (Casa de cultura), se tin o multime de programe artistice atat pentru copii, cat si pentru adulti. In rest, sunt programe muzicale stradale, atat pe scena amenajata din fata primariei, cat si in cele mai neobisnuite locuri. Cel mai mult mi-a placut grupul de barbati care canta din instrumentele numite alphorn, un fel de corn foarte lung, specific zonei, care facea sa rasune pana in departare. Si fanfara orasului Bad Hindelang – Harmoniemusik – reusea de fiecare data sa stranga ropote de aplauze!
In incinta Parohiei Romano-Catolice exista o frumoasa expozitie de pictura pe teme specific Craciunului si una de brazi impodobiti fiecare pe diverse teme: muzicale, religioase,traditionale, etc, fiecare avand scris si numele celui care l-a impodobit. M-au incantat decoratiunile specifice Craciunului din oras si mi-a placut mai mult seara decat ziua la targ, pentru ca sutele de luminite faceau ca atmosfera sa fie magica, cum doar in preajma Craciunului poate fi! Dar am fost si ziua de cateva ori. Imi pare rau ca nu am prins si zapada, sunt convinsa ca era si mai frumos!
Casutele din lemn decorate cat mai original prezentau fel de fel de produse hand-made, foarte ingenioase, dar cu preturi pe masura muncii depuse. Predominau globurile pictate manual, tricotajele si sculpturile in lemn . Nu am vazut decat la o singura casuta produse din China.
Si magazinele erau frumos impodobite de sarbatori in mod festiv si erau pline de cumparatori, avand programul prelungit pe toata durata targului. Preturile sunt destul de mari, fiind statiune de munte si sincer nu mi-am cumparat nici un suvenir de aici. Mi-au tot fugit ochii dupa niste cercei cu floare-de-colt, unul din simbolurile orasului, dar ….mi-am pus pofta in cui de data asta!
Despre gusturi si arome
Nu fac un secret din faptul ca sunt o mare gurmanda! Dupa ce am studiat cam tot ce se poate manca pe aici, m-am decis mai intai sa incerc o ‘’racletta cu branza ’’, adica o bagheta taiata in doua cu cascaval topit si castraveti acri, cu 4 e. Apoi nu puteam sa ratez traditionalii bratwursti, 2 bucatele intr-o chifla imensa cu mustar, cu 3 e. Alta data am vrut sa imi cumpar Allgauer Kassespatzen, cu 4 e, o mancare traditioanala aici, in Allgau, din paste mici de casa, cu cascaval si ceapa prajita deasupra, dar tot timpul era coada si am renuntat. In rest mai erau diverse sortimente de supa in farfurii din paine si alte ciudatenii care nu m-au ispitit deloc. Fata de alte targuri de Craciun, cu mancare si bautura nu stateau atat de bine, aici toata lumea plimbandu-se si admirand ceea ce este de vanzare. Vinul fiert si punchul, avea trecere, berea mai putin fiindca vara este vremea ei.
Concluzia
Sunt bucuroasa ca am ajuns sa merg si la un Targ de Craciun din Germania si de fiecare data am incercat sa descopar acel ceva care il face unic in felul sau!Un mare plus dau acestui targ pentru programele muzicale care in fiecare zi erau de alt fel si produselor de calitate care erau expuse spre vanzare. Dar mi-ar fi placut sa tina pana la Craciun, nu doar pana in 7 decembrie. Despre Bavaria, sau Bayern, cum i se mai spune aici, mai puteti gasi pe blog si alte articole despre care am scris cu mare drag. Iar despre cateva Targuri de Craciun din Romania pe care ar trebui sa nu le ratam, mai puteti citi si pe blogul Povesti de calatorie.
Va doresc tuturor cititorilor blogului meu un Craciun fericit si imbelsugat !
Georgiana
si
Te rog să bei un pahar de Glühwein şi pentru mine. Distractie placuta în continuare!
Ovidiu, duminica am baut paharul de Glühwein!Merci!
Super targ de Craciun! As fi vrut sa fiu si eu acolo…
De notat pentru anul urmator!
Si eu o sa ajung la acest trag de craciun impreuna cu iubitul meu pentru ca ii pregatesc o surpriza de craciuna, sper sa ii place!
E cam tarziu, daca citeai intreg articolul aflai ca s-a incheiat in 7 decebrie!ASa ca pentru Craciun… orienteaza-te la o alta surpriza pentru iubit:)
Ce coincidenta, Georgiana! Chiar acum sunt in Germania, la Stuttgart, si am vizitat si eu doua targuri de Craciun, despre care voi scrie spre sfarsitul saptamanii viitoare. Frumos targul „tau” de Craciun. Aici, am vazut unul cu povesti pentru copii si altul in stil medieval. Targurile astea sunt deosebite de ceea ce vedem la noi, unde, asa cum ai observat, predomina mancarea si bautura. M-a mirat faptul ca este intrare la targul la care ai fost! N-am intalnit nicaieri asta. Ca o curiozitate, aici, in zona, la Tubingen, a fost un targ de doa o zi. Explicatia probabila ar fi faptul ca e o localitate destul de mica si, desi centru universitar, studentii sunt plecati in perioada Craciunului.
Ma bucur ca esti in Germania acum! Si emrci de comentariu! Stiu unde este Tubingenul,am acolo o matusa care lucreaza si tinem legatura!Trebuie sa adaug cateva fraze la articol si multe poze, pentru ca dupa ce l-am scris am mai fost si duminica seara, cand a fost inchiderea, in mod festiv. Chiar nu stiu daca pot descrie in cuvinte cate emotii am trait in cele 40 de minute cat a durat parada tuturor celor care au participat! Va spun doar ca avem 3 aparate de fotografiat si doar….2 maini. Cu una filmam si cu cealalata fotografiam, pana am terminat spatiul in card si curentul:))