Ce este Breitachklamm?
Este un monument al naturii si-o experienta extraordinara atat pentru cei tineri, cat si pentru cei batrani! Am auzit mai intai despre acest colt de rai de o frumusete tulburatoare de la Rosina, o prietena care a ajuns acolo in plina iarna si a admirat de sus, de la o anumita inaltime, o multime de ghetari care s-au format din cascade,din cauza gerului si au ramas asa multa vreme, deoarece soarele patrunde mai greu printre chei. Si mi-a zis asa :„Trebuie negresit sa vezi si tu asa o frumusete, pana nu vine vara„!
Breitachklamm este unul dintre cele mai spectaculoase canioane din Europa Centrala si un obiectiv turistic de neratat din Bayern, Germania. Am vazut multe chei in vacantele mele de-a lungul timpului, dar in Bretachklamm am fost in fiecare minut uimita de fiecare pas pe care l-am facut! Raul Breitach curge vijelios, facandu-si loc printre stancile de o inaltime impresionanta, fiind situate la o distanta foarte mica una de cealalta. Frumusetea locului capata un oarecare plus iarna, cand cascadele sunt inghetate, formand niste formatiuni de gheata de dimensiuni mari , cu forme interesante.Bineinteles ca toata lumea sta cu aparatul de fotografiat in pemanenta pregatit sa surprinda totul!
Unde se afla Breitachklamm?
Intr-unul din cele mai sudice puncte ale Gemaniei, In Alpii Allgau, langa Obersdorf, nu departe de granita cu Austria , foarte aparoape de statiunea Riezlern (1086 m altitudine), despre care v-am mai povestit pe blog. Din informatiile culese de pe internet am aflat ca Pastorul Johannes Schiebel , om curajos și înțelept, nascut in satul invecinat-Tifenbach, a facut posibil ca acest defileu sa fie o atractie turistica,la inceputul secolului trecut. Ajutat de anumite donatii, de lopeti, dinamita si de 20 de oameni, a reusit sa faca dintr-un loc salbatic ceea ce astazi vedem, adica un monument al naturii care anual atrage peste 300.000 de turisti aici sa viziteze Breitachklammul.In anul 2005 a avut loc prima ascensiune in Breitachklamm.
Cum ajungi la Breitachklamm?
Cel mai simplu este,bineinteles, cu masina, dar se poate si cu autobuzul si, eventual cu trenul pana in Obersdorf. Eu am ajuns cu autobuzul pana in Obersdorf, cumparand un card de-o zi cu 9,50, care este valabil pentru deplasarea in toata zona,iar de acolo am luat un alt autobuz cu care am mers cam 5 minute, pana in Breitachklamm.Pentru cei care vin aici cu autobuzul, este bine de stiu ca din Obersdorf , se ia autobuzul din fata garii, din zona D, pe directia Tifenbach-Obermaiselstein-Fischen. Autobuzele circula si duminica cam o data la o ora. Iar pentru cei care vin cu masina, se merge in directia Sonthofen, la iesirea din Obersdorf , iar de acolo se cauta Tifenbach, undeva la stanga. Consider ca aceste amanunte sunt importante, pentru ca eu chiar de ele am avut mare nevoie ,inainte de porni la drum. De la Hotelul Sonnenbichl din Bad Hindelang primisem ca documentatie un pliant informativ despre aceast loc , fiind o atractie turistica atat vara,cat si iarna. Apoi, in pauza dintre autobuze, am intrat la Biroul de Informare Turistica din Oberdorf, care este chiar in fata garii si de acolo am mai primit cateva file cu informatii in limba engleza si cam stiam la ce sa ma astept. Autobuzul opreste fix in apropierea Gasthof-ului Breitachklamm. Parcarea era foarte plina de masini si autocare. Frumusetea acestui defileu stancos impresionant aduna zilnic aici turisti din multe zone ale Gemaniei si din alte tari. Am intalnit acolo si niste cupluri chiar din India!
Intrarea si programul de functionare la Breitachklamm:
Este, undeva, pe partea stanga, in incinta unui mic muzeu amenajat din pietre de rau, culese din defileu. Fiecare piatra, cu povestea ei! Un bilet pentru adulti costa 4 euro . Veti primi o cartela care trebuie scanata aici la Casa 1 si pe care o pastrati pana la iesire. Programul difera in functie de sezon.Iarna este deschis pentru vizitare dela 9-16,iar la 17 cel tarziu trebuie sa fiti iesiti din chei.Vara Vara de la 9-17,cu iesirea la 18.Se pot face mai multe tururi ,in functie de dorintele fiecaruia. Chiar si tururi nocturne, organizate in grupuri ,cu faclii,in zilele de vineri , de la orele 19, fara programare facuta dinainte. Cred ca ar fi o experienta de neuitat, cand luminile tortelor creeaza umbre impresionante in defileul ingust!
Amenajarea traseelor in Breitachklamm
Traseul este foarte bine amenajat, in mare parte este asfalt, dar si piatra marunta. Am vizitat acest loc la inceputul lunii martie, iar vremea era insorita, nu a fost necesar de caciula sau manusi.Pe jos era zapada in mare partea drumului, dar era presarata piatra marunta si nu era pericol de lunecus. Peste tot esti in siguranta, sunt balustrade de protectie, iar ghetarii sunt in partile laterale, nu sunt in zonele pe unde se merge, incat sa fii expus pericolului de a cadea vreunul in cap. Pretutindeni sunt panouri informative si indicatoare turistice care te ajuta sa te hotarasti ce tur sa alegi. Din cate stiu eu nu au existat accidente in defileu.In septembrie 1995 , la 6 dimineata o stanca imensa s-a prabusit si timp de cateva luni traseul a fost inchis pana in primavara, dar nu a fost nici o victima.Chiar exista un panou informativ cu acest fapt, undeva in apropiere de Casa 2. Ramane, totusi, un mare semn de intrebare: ce se intampla daca stanca pica in timpul programului de functionare?
Ruta circulara in Breitachklamm
Eu am ales acest tur care porneste de la Casa 1 , din parcare -intrarea in vale, intrarea in munte-panorama Zwingsteg – Alpe Dornach -revenind iarasi la parcarea de unde am pornit. Acest tur dureaza in medie cam o ora si jumate, daca nu faci foartemulte opriri pentru poze si contemplare. Are 4,25 km si o diferenta de nivel de 165 de metri. Nu este un traseu greu pentru nimeni, am intalnit si tineri si batrani, chiar si copii . Este permisa intrarea in canion si cu cateii.
Cum este acolo?
Imaginati-va niste zidurile verticale inalte, foarte apropiate in anumite locuri, care creeaza intuneric. Apoi….o lumina care patrunde printre crengile copacilor sau printre gaurile dintre stanci si cam ce umbre creeaza!Si toate aceste imagini insotite in permanenta de zgomotul apei raului Breitach cazand de la o inaltime mare!Plus perdele de gheata de dimensiuni colosale si forme interesante!Un adevarat paradis de zapada si gheata!O lume de cristal cu turturi stralucitori, cascade inghetate si pesteri misterioase care te atrag in vraja lor! Intr-un cuvant…esti ca’ntr- poveste frumoasa de iarna!
Dupa ce te-ai obisnuit cu emotia si-ai ajuns la Casa 2, o alee duce in dreapta si alta in stanga,drum ales si de mine, pentru ca la 5 minute de mers este punctul de belvedere cel mai interesant. Aceste 5 minute sunt cele mai grele pentru ca altitudinea creste, sunt multe scari de urcat, dar cu cateva pauze…merge! Cand jungi sus, pe pod si privesti jos, la celalat pod pe care ai trecut cu jumate de ora in urma….vezi oamenii ca niste furnici de mici!Iar peisajul este uluitor, de-a dreptul!
Dupa aceea iesim din defileul ingust, dar urcusul continua, prin serpentine, pe traseu bine amenajat, prin padure de data aceasta. La fieare curba sunt bani pe care te poti odihni. Sunt multi turisti pe ruta aleasa de noi. Imi scot ciocolata din rucsac, simtind nevoia sa „ma indulcesc”. Se zice ca e indicata pentru a preveni febra musculara a doua zi. La un moment dat, drumul da intr-o sosea asfaltata, pe care circula ,mai rar, cate-un automobil. Se zaresc cabane razlete si Restaurantul Alpe Dornach in stanga. In dreapta,printre copaci, recunosc silueta zvelta a Bisericii Catolice si varfurile muntilor din Obersdorf. Dupa aceea drumul coboara si merge tot pe sosea,trecand din nou peste raul Breitach, pana ajungem din nou in parcarea de unde am inceput excursia.
A fost o experienta minunata si tare-mi doresc sa aflu cum este acolo vara sau noaptea, cu tortele aprinse si zeci de lumini si umbre!
Un loc frumos, bine ilustrat de tine, Georgiana. Multe informatii utile pentru cei care doresc sa viziteze zona.
Da, e un loc de poveste,atat cheile cat si intreaga zona!Multumesc!
Fotografii frumoase, Georgiana! Informatii utile pentru turisti, precum si descriere detaliata pentru cei interesati. Locurile sunt minunate! Unele le-am vizitat si eu. Zona Allgäu este superba! Are multe atractii turistice. Concediu placut tuturor !
Merci. Ramai pe aproape, voi publica acum un nou articol depsre cazarea din Bayern.
Recomand si canionul din apropiere de GP, http://www.partnachklamm.eu/ ,noi l- am vazut vara intr-‘una din zilele cand temperaturile au reusit printr-o minune sa ajunga si in germania la 38 grade.
O sa incerc sa ajung si acolo!Multumesc!