Viehscheid este un eveniment important in multe localitati germane, din sudul Bavariei, in special in zonele de munte, care consta in coborarea turmelor de vaci care din iunie pana in septembrie au fost in munte. Nu, nu este ceva intamplator, totul este anuntat, controlat, si foarte bine organizat. Este chiar un eveniment care se sarbatoreste cum se cuvine, cu bere servita in halbe mari, cum numai in Bayern gasesti, cu wursti si alte specialitati traditionale si muzica. Pentru turisti este un must-see, iar in aceste zile parcarile hotelurilor si pensiunilor fiind pline de masini.
Mare eveniment in Hindelang
Va voi povesti, mai jos, cum s-au petrecut lucrurile in statiunea Bad Hindelang, care este situata la altitudinea de 850 de m. Data evenimentului difera in fiecare localitate, dar din cate am inteles nu se tine in zilele de duminica, ci sambata, dar intotdeauna in luna septembrie, pentru ca la munte iarna vine mai devreme.Unul dintre simbolurile Hindelangului este vaca! La intrare in statiune, cand vii dinspre Austria, prin Oberjoch, este chiar un panou imens care infatiseaza o vaca maronie, cum sunt majoritatea aici. Este o zona extraordinar de frumoasa, plina de turisti, o localiatate asezata intr-o vale pe unde curge raul Ostrach, inconjurata de munti de peste 2000 de metri, Alpii Allgäu. Pentru mine a devenit un loc de suflet, in care am ajuns de mai multe ori pana acum. Asadar aici am putut descoperi multe din obiceiurile si traditiile lor, care va marturisesc ca m-au fascinat. Incerc in limita timpului liber sa scriu pe blog cate un articol despre fiecare obicei sau coltisor care mi-a trezit interesul, bineinteles ilustrat din belsug cu multe fotografii.
Urcarea vacilor la munte
Am avut norocul sa vad si cand au urcat vacile la munte, chiar pe soseaua principala, intr-o seara de iunie, pe la orele 20, cand circulatia masinilor era redusa, vacile avand mai multi insotitori, incat sa nu deranjeze prea mult cand trec. Rasuna strada de la zgomotul talangilor mari de la gatul lor!Toata treaba se intampla repede, pentru ca ele merg in galaop. Abia daca am reusit sa fac 2 fotografii de la geam si-un film scurt, drept amintire!
Și apoi, după aproximativ 100 de zile petrecute pe pasunile alpine, vitele împreună cu pastorii vin la vale, apoi revin la proprietarii respectivi. Traditia cresterii vacilor este o indeletnicire veche pe aceste meleaguri, avand pasuni multe, pentru ca iarba creste frumoasa din cauza precipitatiilor abundente din cursul anului, zona fiind renumita pentru branza si cascavalul de Allgäu. In Allgäu există 674 de pășuni montane în care animalele isi petrec vara si 43 de fabrici de produse lactate.
Despre Viehscheid
Dimineata, devreme, aleile ce duc catre locul unde era anuntata sosirea vacilor de la munte erau pline de oameni care se indreptau catre acest loc, pentru ca Viehscheidul este unul dintre cele mai asteptate evenimente din an. Din cate am observant eu, urca la munte pe pasunile alpine doar vacile mai tinere sau cele care nu au vitei. Locul era bine amenajat pentru acest eveniment, fiind ingradit pe toata distanta care era de la coborarea din munte si pana la iesire. Cand a sosit ora potrivita, 8,30, deja randurile oamenilor erau ingrosate, abia daca prinzi un loc bun de fotografiat. In afara de noi, turistii curiosi, erau si localnicii cu funiile in mana care isi asteptau nerabdatori vacutele de care s-au despartit in iunie pe toata perioada verii sa le duca din nou acasa.
Erau anuntate ca in acea zi sa soseasca 900 de vaci din Hinterstein, dar nu toate o data, ci in mai multe ture, cam la fiecare ora. Vremea a fost frumoasa. Vacile sunt insotite de pastori, care pentru aceasta zi deosebita si-au schimbat hainele, luaind pantalonii scurti din piele cu bretele brodate cu flare de colt și cu cămașă albă și pălăriile decorata cu flori proaspete. Erau si cateva fete si femei si chiar copii, tot imbracati in portul popular, care ajutau ca lucrurile sa se desfasoara normal. Cand la orizont se si zarea turma imensa de vaci, toata lumea astepta curioasa si nerabdatoare, de la mic la mare. Deja rasuna valea de zgomotul talangilor mari de la gatul vacilor.
Sosirea spectaculoasa a turmelor din Alpi
Turma se apropia destul de repede si atmosfera era din ce in ce mai palpitanta. Cine nu a vazut vreodata asa ceva poate zambi ironic, dar va spun ca ma incercau oarece emotii privindu-i pe cei care asteptau la iesirea din tarc cu funiile in mana intalnirea cu animalele, care dupa o vara intreaga de libertate se impotriveau din rasputeri sa fie legate la gat. Inainte de predarea lor catre proprietar, li se dadea jos de la gat clopotul acela imens, pe care de cele mai multe ori era scris numele si anul cand au venit pe lume si adresa proprietarului.
Mandra coroana de flori
In fruntea lor sunt cateva vaci, alese dintre cele mai frumoase. ‘’Regina frumusetii’’ astazi poarta pe cap poarta coronita (krantz) luxurianta din flori, nuiele, ierburi și panglici si oglinzi, impletita cu multa dragoste! Conține, de obicei, o cruce, care este pusa pentru protecția cerului, iar oglindă este pentru a alunga spiritele rele!Din cate am aflat, coronitele sunt confectionate de persoane foarte pricepute, care au facut din acest lucru o adevarata arta. Iar modelul impletiturilor difera in functie de zone. Am vazut intr-un videoclip pe Youtube cum se impodobesc in Austria, in zona Insbruk-ului si mi s-au parut prea incarcate, chiar exagerate! Vacile care sunt incoronate sunt un semn de bucurie, pentru ca ele sunt alese sa stea in fata in fruntea unei turme care se intoarce inapoi la fel de numeroasa, adica nici una nu s-a imbolnavit, nu s-a ratacit in lunile de vara cat au stat plecate la pascut in Alpi, nu a picat in prapastie sau a patit vreun accident cauzat de caderile de pietre sau de fulgere. Drumul pastorilor care insotesc turmele dureaza mult, ei vin de departe, pleaca de seara sau chiar mai devreme si nu e usor, uneori sunt supusi sa faca fata intemperiilor naturii.
Si despre schellen….
Cine ar spune că toate vacile arata la fel? Pe rand fiecare vaca este asteptata de stapan si cu funia la gat sunt urcate in tractoare sau masini mari si duse la destinatie, pana la primavara. Dar inainte i se da jos de la gat talanga uriasa (schellen), pe care scrie numele si adresa . Chiar am vazut in ziua aceea, mai dupa-amiaza o camioneta plina cu astfel de clopote (glocken), care aici, este un suvenir foarte cautat de turisti. In Bayern acest clopot se agata in casa la loc de cinste! Chiar am vazut si la Muzeul de Istorie din orasul invecinat, Sonthofen ,o multime de talangi colectionate de-a lungul timpului din aceasta zona, fiecare avand alt model. In acest timp, pe jos situatia devine critica, deoarece inevitabil este plin de baliga de vaca. Nu doar acolo, ci si in oras. Noroc ca in ziua urmatoare a venit ploaia si a spalat strazile.
Petrecere cu bere, wursti si fanfara
In acelasi timp, lumea petrece! Un sir lung de pavilioane sunt amplasate legand pur si simplu Bad Hindelang-ul de satul invecinat – Bad Oberdorf, pline de fel de suveniruri, de chioscuri cu mancaruri si bauturi, jucarii, etc.
De undeva se aude muzica de fanfara si mergand dupa ureche am ajuns intr-un cort imens, plin de mese si banci, unde abia mai gaseai un loc. In fata – o scena improvizata, iar pe scena fanfara orasului – Harmoniemusik!Pe lateral un adevarat paradis gastronomic. M-am hotarat sa iau pui la rotisor pentru ca erau apetisanti cum se tot invarteau acolo in ochii nostri si-n ritmul muzicii! Aici am vazut pentru prima oara chelnerite dinalea ca-n filmele germane, care duceau tavi imense cu multe halbe uriase, imbracate in port popular, cu camasile foarte decoltate !Petrecerea a tinut pana spre seara, iar punctual culminant a fost tombola cu tragerea la sorti a talangilor!
Viehscheid 2
A doua zi dimineata, pe la 6 din nou se auzeau zgomotele talangilor, semn ca veneau alte turme de vaci. A mai urmat apoi, din nou, un mic Viehscheid, cam la cateva zile, dar care nu a fost atat de spectaculos ca primul. Apoi au urmat altele in localitatile din jur, programul fiind anuntat in ziarele locale din timp.Totusi nu l-am ratat nici pe acesta si va voi atasa si de atunci cateva fotografii!Chiar mi-e greu sa aleg pozele, pentru ca am facut foarte multe!
Concluzia
Pentru mine a fost o experienta cu adevarat captivanta! Viehscheid este ceva special, este o tradiție de secole, doar o singura data pe an poti vedea atat de multe vaci coborand din Alpi! In anul 1794 a fost menționat pentru prima dată în documente, în Bad Hindelang. Iar pentru turisti a devenit o atractie turistica fotografierea vacilor impodobite cu coroane de flori, insotite de pastorii lor in frumosul port traditional, care aici se pastreaza cu sfintenie. Despre alte obiceiuri si traditii din zona Bavariei mai puteti citisi alte articole pe blog la capitolul Germania.
Un comentariu