Bursa Matasii sau Lonja de la Seda, este un monument gotic ridicat din secolul al XV lea in Valencia, Spania, destinat tranzactiilor comerciale. A fost construit, in mare parte, sub indrumarea arhitectului Pere Compote. Se afla pe Calle de la Lonja, nr . 2, vizavi de Iglesia Santos Huanes si Mercado Centrale si nu departe de Iglesia Del Sagrada Corazon de Jesus . Aceasta constructie fastuoasa, cu aspect de fortareata , atrage privirile trecatorilor indeosebi prin arhitectura gotica, amintindu-ne de perioada de glorie a Valenciei, cand baza economiei era comertul cu matase era la loc de cinste. Din 1996, Bursa Matasii face parte din patrimoniul mondial Unesco.
Am vizitat-o inca de-a doua zi a vacantei mele in Valencia, iar apoi am mai trecut pe acolo de cateva ori si de fiecare data o priveam cu admiratie. Duminica dimineata pe trotuarul din fata constructiei cu aspect de castel medieval se organizeaza expozitii de timbre, bancnote si monede vechi.
Lonja de la Seda, privita din exterior , fara sa fi citit ceva inainte despre ea, poate parea un loc enigmatic si deja imaginatia tese fel de fel de scenarii. Pereti inalti de piatra, zeci de simboluri si figuri alegorice, ziduri crenelate , iar sus- steaguri fluturand in vant !Venind dinspre piata nu gaseam intrarea, aceasta aflandu-se pe partea opusa, pentru ca Bursa Matasii se afla pe un colt de strada. Biletul de intrare era 2 e.
Lunea este inchis, iar in timpul saptamanii programul de vizitare este de la 10-14, si de la 16,30 – 20,30. Duminica de la 9-15, iar vizita este gratuita. Cum am pasit in curte, era plin de vizitatori! Normal, cum sa ratam un obiectiv Unesco, aflat chiar sub ochii nostri. Si cu acesta ocazie ne bucuram a sa intram inauntru sa ne mai adapostim un pic de caldura de afara, in ciuda faptului ca eram in luna octombrie!
In Curtea Portocalilor (Patio de los Naranjos) era mult spatiu verde si in mijloc o fantana in stil maur, unde toata lumea se fotografia. Si ,bineinteles, portocali!
Aceasta hala a matasii – un adevarat altar al comertului – arata impecabil si in zilele noastre, cu toate ca au trecut peste 5 secole de cand a fost ridicata. Scopul ei era ca in acest loc sa se faca negocierile si sa se semneze contractele in comertul cu matase, in Sala Coloanelor. Pe atunci Valencia avea relatii importante cu multe orase port la Marea Mediterana, din Africa de Nord, Franta si Italia. Acest edificiu grandios este unul dintre cele mai importante monumente arhitectonice din Valencia, din epoca respectiva. De fapt, majoritatea obiectivelor turistice din Valencia, adevarate opere de arta, s-au ridicat in acea perioada, cand orasul prospera, fiind un important port comercial.
Exista 3 niveluri: sus este o camera in care putem afla multe lucruri despre istoria matasii. La parter- o mica capela, in stil gotic, iar deasupra ei se inalta turnul.La etaj era inchisoarea pentru cei care dadeau faliment sau care incalcau regulile comertului cu matase.
M-a impresionat in mod deosebit Camera Contractelor, cu coloane spiralate inalte de 17 m,cu ferestre frumoase prin care lumina patrunde bland,cu candelabre mari, cu pardoseala de marmura alb-negru si maron, sub foarma de stele si patrate.
Sala Consulatului Marii (Consulado del Mar) se aseamana cu o sala de judecata. Se ajunge pe o scara exterioara.Fatada in stil renascentist impresioneaza prin galeria de arcade si prin cele 40 de medalionale cu busturile imparatilor romani si ale altor personalitati ale vremii. Ca timp de vizitare nu-ti rapeste mai mult de o jumatate de ora acest obiectiv turistic, pe care va sfatuiesc sa nu-l oc,oliti, daca veti ajunge sa vizitati Valencia.