Prima oprire din Croaziera Mediterana de Vest , cu vasul MSC Lirica, pe care eram imbarcati pentru 7 zile, a fost in insula franceza Corsica, in Ajaccio, iar urmatoarea a fost in portul Civitavecchia, port la Marea Tireniana, aflat la 80 km nord de Roma, port vechi, intemeiat din secolul al II lea, de catre imparatul roman, Traian. Cine nu dorea sa ramana pe vapor, avea doua optiuni: In prima putea opta sa viziteze orasul cu un autobuz care astepta la coborare, primind si o harta, iar in a doua era o excursie la Roma. Pe care fiecare si-o putea organiza, dupa bunul sau plac. Se putea merge si cu trenul la Roma, pentru ca era destul timp, de dimineata, pana seara la orele 18. Erau pe vapor foarte multe variante de excursii optionale, de la 45 de euro, pana la 112. Noi, am ales varianta care ne oferea doar transportul cu autocarul pana in Roma, deci excursia care costa 45 de euro de persoana.
La coborare, erau foarte multe autocare, adeverindu-se proverbul care spunea ca ‘’Toate drumurile duc la Roma’’! Am primit fiecare o harta a Romei si in piept ni s-a lipit la fiecare turist un abtibild cu sigla MSC Cruises si nr 12, nr autocarului cu care urma sa ne si intoarcem pe vapor, seara. Drumul a fost placut si usor, pe autostrada si in aproximativ o ora intram in Roma! Era o dimineata insorita de mai si nici nu ne puteam imagina ca nu va fi asa pana la sfarsitul zilei!
Eu am mai trecut in urma cu un an si ceva pe la periferia Romei, intorcandu-ne din insula Capri, dar nu am avut ocazia sa vizitez pana acum Cetatea Eterna! Si aveam de gand, dar inca nu sosise momentul, putand alege din Timisoara zboruri ieftine la Roma, daca cumparam biletele din vreme. Pe atunci, aveam alte ganduri, adica doream cand voi ajunge prima data la Roma sa nu alerg bifand obiectivele turistice vizitate de toata lumea, ci sa hoinaresc asa la voia intamplarii si sa descopar doar ce-mi va iesi in cale. Dar intotdeauna e loc si pentru surprize!Autocarul ne-a lasat in parcarea subterana de la Vatican si primul loc pe care l-am descoperit acolo a fost Vaticanul mult visat.
Vatican
Vaticanul, aceasta mica cetate-stat, este inconjurata de ziduri inalte. E resedinta permanenta a papilor si cel mai mic stat din lume, cu doar 0,44 kmp, care este condus de un papa! Cuprinde Piata Sfantul Petru, Basilica Sfantul Petru, Muzeul si Gradinile Vaticanul. Din pacate fiind duminica, muzeul era inchis si am vizitat doar primele doua. Am scris pe blog un articol mai amplu despre Vatican, pe care va invit sa-l cititi.
Piata Sfantul Petru
Cum am pasit in piata, deja eram pe teritoriul Vaticanului! Am amutit de atata frumusete! Mii de pelerini invadase piata, dorind sa poata vedea acest mare centru al crestinatatii! Piata Sfantul Petru este opera lui Bernini, la care a lucrat la ea 11 ani, este foarte spatioasa, poate gazdui sute de mii de oameni si are forma ovala. In partile laterale este inconjurata de coloane immense, care se unesc sus printr-o balustrada care este decorata cu statuile a 140 de sfinti crestini. Are o arhitectura grandioasa, care produce un efect vizual coplesitor. In mijloc este Obeliscul si cele doua fantani ale lui Michelangelo si a lui Bernini. Am facut zeci de fotografii aici!
Un mare banner il infatisa pe actualul papa, iar ghidul ne-a aratat si balconul sau loja in care papa isi face aparitia, impreuna cu cardinalii, cu prilejul ocaziilor speciale. Imi si imaginam cat de frumos e de Craciun aici, cu bradul impodobit, langa Obelisc, cand Sfantul parinte, care este si suveranul statului iese si binecuvanteaza orasul in toate limbile pamantului, dupa ce garda de onoare prezinta onorul, garda elvetiaan, iar, fanfara canta imnul papal!
Ne-am si asezat si noi la randul la care erau sute de persoane si care poate descuraja orice turist grabit. Dar nu e asa, pentru ca desi era mare, parcurgand tot semicercul, de langa statuia Sfantului Petru, in aproximativ 30 de minute eram la intrare.
Basilica Sfantul Petru
Am trecut prin controlul de securitate, asemanator celui din aeroport, sau de la imbarcarea pe vapor si nu am observat sa aiba cineva probleme, nici macar cu tinuta, incat sa fie intors inapoi. Se spune ca biserica veche ar fi foar construita chiar deasupra locului in care s-ar fi aflat mormantul Sfantului Petru (decedat in anul 64), de aici si denumirea!
Biserica actuala este deosebit de frumoasa, doar fotografiile o pot descrie. Este veche de secole, la ea se spune ca au muncit 40000 de sclavi. Multi artisti au realizat opere remarcabile aici, dar mai cu seama Michelangelo cu cupola sa si lucrarea intitulata’’ Pieta’’ realizata cand artistul avea doar 22 de ani, pe care am observat-o la intrare, in dreapta, semnata de el chiar pe pe maneca vesmantului Mariei. Apoi baldachinul lui Bernini, facut din bronzul luat de-un papa de la Panteon, foarte impunator, aflat chiar deasupra altarului papal. Tronul de bronz se presupune a fi creeat tot de Bernini.
Alti mari artisti care au lucrat aici au fost Bramante si Rafael Sanzio. Dar arta lui Michelangelo te cucereste, ea este eterna! Daca istoria trece, arta ramane. Regret ca nu am avut timpul necesar sa urc sa vad cupola. Slujba tinuta de papi aici se oficiaza fix deasupra unde este grota cu mormintele altor papi, dupa spusele ghidului. Statuia Sfantului Petru este impresionanta, se poate observa faptul ca pe piciorul drept are bronzul distrus de atatea pupaturi ale credinciosilor care il venereaza.
Autobuzul Hop On-Hop Off ’’
Am cumparat bilet pentru firma’’ Roma Cristiana’’, cu 12,50 euro de persoana, valabil 48 de ore. Eu ador acest de mijloc de transport in orasele mari, data viitoare cand vin la Roma vreau o zi intreaga sa ma tot plimb cu el, pentru ca acum a fost prea putin timp. Ne-am bucurat ca am gasit loc sus si puteam fotografia, filma si admira in voie frumusetile Romei-orasul muzeu, sau orasul asezat pe mai multe coline, cum mai este denumit uneori!De fapt, eu cred ca Roma este cel mai aglomerat oras turistic pe care am vazut pana acum! Masinile trec in siruri dese, incat te gandesti ca ajung pe trotuare! Agitatia expansiva e la ea acasa!
Castelul de Sant Angelo
L-am vazut din autobuz si l-am fotografiat. Ghidul ne-a vorbit cateva cuvinte despre el, dar nu aveam timp sa-l vizitam. Este un castel-fortareata, asezat nu departe de Vatican, pe malul Tibrului, care a fost transformat in temnita. Aici au fost inchisi de inchizitie Cellini si Giordano Bruno. A servit mult timp si ca un bun loc de refugiu pentru papi. Podul din apropierea lui peste raul Tibru este un pod pietonal deosebit de frumos, presarat cu statui de ingeri. Se numeste Ponte Sant’Angelo si a fost realizat de Bernini.
Piazza Navona
Am coborat aici si am fost incantata din prima clipa de aceasta piata, pentru ca este plina de viata! Piazza Navona este unul dintre locurile cele mai boeme din Roma,in opinia mea.Este un loc care reprezinta foarte bine epoca baroca. Pe vremuri aici era scena duelurilor, a carnavalurilor si a spectacolelor de circ. Acum – un loc minunat de plimbare, de petrecerea timpului liber intr-un loc boem. O multime de statui vii, imbracate cat mai diferit, nelipsitii trubaduri ai strazii si pictori care si-au expus spre vanzare lucrarile sau se ofera sa-ti faca pe loc un portret, care il pot realiza si daca modelul absenteaza, doar cu ajutorul unei fotografii! Pe langa cladirile impresionante, sunt o multime de terase, nu stii la care sa te asezi.
Basilica Sant’Agnese se afla tot aici si Obeliscul egiptean al lui Domitian. Dar puntul de atractie cel mai important il constituie cele trei fantani, opere ale marilor sculptori a carei faima va fi vejnica, realizari artistice greu de egalat: in mijloc Bernini a creeat Fantana celor 4 fluvii, din 4 continente (Gange, Nil, Dunarea si Rio de la Plata), apoi in partile laterale sunt alte doua, Fontana Maurului si Fantana lui Neptun, toate trei extraordinar de frumoase, orice turist incerca sa faca macar o fotografie in preajma lor! Daca erau la noi, ma tem ca intr-o dimineata ar fi disparut, ramanand doar apa! Am avut 40 de minute liber, dupa care ne-am si alaturat din nou grupului si am pornit mai departe, cu inca o mica pauza la o gelaterie, pe o straduta ingusta, tipic italiana.
Panteonul-sau Basilica Di Santa Maria ad Martyres
Se afla in Piazza della Rotonda, o piata mica si foarte aglomerata de turisti. Panteonul este o cladire imensa, cu ziduri foarte groase, asemanatoare templelor grecesti, foarte veche, datand din anul 25 i Hr, construita de Agrippa, in scopul de a ne aminti de victoria de la Actium a Imparatului Octavian impotriva lui Antoniu si Cleopatra. A fost templul tuturor zeilor, apoi a fost distrus si refacut, momentan fiind singurul monument roman care arata intact pana in prezent din Roma. Din secolul VII, este biserica crestina si se tin slujbe, cladirea avand o acustica exceptionala.
Panteonul este chiar un paradox! Cand am intrat in cladire am remarcat mai intai deschizatura cupolei catre cer, de 9 m, despre care ne povestise ghidul si am fost uimiti de lumina naturala care patrundea acolo, facand interiorul si mai placut, predominand decoratiunile din marmura galben – pai si pe alocuri visinie. Nu mi s-a parut intunericos. Cu toata deschizatura cupolei catre cer, nu ploua in interior niciodata. Acea deschidere simbolizeaza ochiul atotvazator din ceruri! Usile de la intrare sunt cele originale, pastrate de peste 1800 de ani.
Dupa ce am admirat aceasta cladire foarte armonioasa, cu picturile si decoratiunile ei de pe peretii interiori, am observat cateva morminte ale unor personalitati importante, este vorba despre cel a lui Victor Emanuel al II lea, cel care a fost primul rege al Italiei unificate, cel al regelui Umberto I si al artistului Rafaello Sanzio, care s-a stins la doar 37 de ani. De la Panteon, cu mult timp in urma au fost luate multe prazi, mult aur si bronz de la acoperis de catre imparati si papi (probabil ca proverbul acesta e Italian: ‘’Sa faci ce zice popa, nu ce face popa!).Am iesit afara, am facut cateva fotografii in mijlocul pietii, in fata fantanii arteziene, unde este si un alt obelix egiptean.
Biserica Sfantul Ignatiu de Loyola (Chiesa di Sant’Ignazio di Loyola)
Este o biserica frumoasa, construita in stil baroc, in piata cu acelasi nume. Nu am zabovit mult, slujba se terminase, erau doar cativa turisti. Am admirat tavanele pictate de Andreea Pozzo. Biserica poarta numele lui Ignatiu de Loyola, cel carea intemeiat Ordinul Iezuit, o anumita ramura a bisericii catolice. Altarul este oranament cu aur, argint si multe pietre pretioase. Caracteristica este cupola falsa, care se poate observa doar dintr-un anumit unghi, adica stand fix in cercul de pe culoarul dintre randurile de banci. A fost construita la inceputul secolului al XVI lea. Seara urma sa fie un concert acolo, dar noi trebuia sa ne grabim sa ajungem sa mai vedem cateva din splendorile Romei, pentru ca timpul zbura.
Fontana Di Trevi
Iata-ne ajunsi si aici, nici nu se putea fara! Acest coltisor este unul din minunatele simbloluri ale Romei! Cuvintele sunt de prisos, poate ma vor ajuta fotografiile. Aici am stat mai mult ca in celelalte locuri. Am hoinarit oprindu-ma la fiecare coltisor, pentru a admira zidurile vechi. Apoi am vizitat biserica din apropiere, nu e mare, dar foarte frumoasa.
Am fost la pizza, din nou la inghetata si la magazinele din jur. Cu greu am reusit sa ne putem fotografia in fata fantanii, lipita de peretele decorativ, deoarece erau foarte multi turisti. De fapt, aici era cea mai mare aglomeratie pe care am vazut-o in aceasta vacanta. Aici si la Verona, in curtea Julietei! Cu toate acestea, atmosfera degajat si lipsita de griji se putea citi pe fetele turistilor de toate nationalitatile.
Fontana di Trevi este unul dintre cele mai mediatizate locuri din Roma. Cine ajunge aici poate arunca un banut in apa, pentru indeplinrea dorintei. Se spune ca se adune sume fabuloase de aici, tinand cond cati de multi turisti se perinda. Banutul aruncat acolo se zice ca iti asigura revenirea in Roma! Am remarcat si aici politia italiana, care patrula de zor. Sper din tot sufletul sa ma mai intorc, candva, la Roma, mai ales ca acum sunt multe oferte atractive la zborurile catre Roma!
Piazza Di Spagna,
Intre timp incepuse ploaia si cu greu am ajuns in Piata Di Spania. Piata nu era aglomerata, datorita vremii. Am vazut de sub umbrela un alt obelix, Colonna dell’Immmacolata si cladirea Ambasadei Spaniei la Sfantul Scaun, dupa care probabil si denumirea pietei si in sfarsit am ajuns la celebrele Trepte Spaniole (care practic au fost construite cu fonduri franceze, dar au primit aceasta denumire de la numele pietei). Despre Treptele Spaniole citisem ca aici s-ar fi odihnit candva si Balzac, Byron si chiar Stendhal, veniti aici in cautarea inspiratiei!Bineinteles ca in pozele mele veti avea o alta imagine asupra subiectului, nicidecum nu arata pline de turisti ca in cele ale voastre, pentru ca acum ploua! Mai sus am admirat si Biserica Trinita Dei Monti.
In fata treptelor nu puteam sa nu remarc o alta bijuterie creata tot de marele Bernini – o fantana cu arca la mijloc-Fontana della Barcaccio. Mai este denumita si Fantana vechii corabii. Este absolut superba!Am luat din nou autobuzul Hop On –Hop Off, acum erau scaunele ude de la ploaia care parca se si indesise, nu mi-a mai placut ca si dimineata.
Piazza Venetia
Aici un alt monument imens impresioneaza prin arhitectura si grandoare! Este monumentul lui Vittorio Emanuele al II lea, primul rege care a unificat Italia. Un monument din marmura alba, care atrage instinctive orice privire.In jur sunt multe cladiri spectaculoase, amintesc doar Palatul Venetia, arata ca si un castel, este o capodopera din timpul renasterii, aici avand resedinta pe rand, guvernul lui Musolini (ghidul ne-a aratat si fereastara de unde el iesea si isi tinea discursul), apoi aici au mai avut resedinta cativa papi, iar in perioada lui Napoleon a fost sediul administrativ francez. O perioada de timp a functionat si ca Ambasada a Republicii Venetia. Astazi-este muzeu. Aici se intalnesc multe artere de circulatie din Roma.
Columna lui Traian
Este in apropierea monumentului despre care am scris mai sus, l-am fotografiat de acolo cu zoom. Timpul nu ne-a mai permis sa mergem pana acolo, sa admiram de aproape basorelieful in forma de spirala, care s-a pastrat excelent de-a lungul timpului. Dateaza din anul 113 si a fost ridicat in cinstea victoriei lui Traian pentru cucerirea Daciei. Este construit din marmura de Carrara si la baza lui s-ar afla ingropata cenusa lui Traian. In varful columnei, la inceput s-a aflat statuia lui Traian, dar a fost inlocuita cu cea a lui Sfantul Petru, care se poate observa si astazi.
In timp ce ascultam povestile ghidului, mi-am amintit de Badea Cartan care a venit din Cartisoara la Roma pe jos, sa vada Columna lui Traian si obosit si fericit ca a reusit sa-si indeplineasca marele vis, a adormit la picioarele columnei, iar dimineata ziarele din Roma au scris ca in acea noapte un dac din basorelieful de pe columna s-a dat jos si s-a culcat la baza acesteia!
Cam atat in Roma!Drumul de intoarcere catre portul Civitavecchia mi s-a parut si mai scurt la intoarcere. A fost o excursie frumoasa, nici nu mi-am imaginat ca pot vedea atatea lucruri intr-o singura zi. Mi-ar fi placut sa pot vedea si statuia Lupoaicei, cu Remus si Romulus, intemeietorii Romei, conform mitologiei romane, dar nu a fost sa fie. Ramane pe data viitoare, pentru ca nici Roma nu a fost facuta intr-o zi, din contra, se spune ca nu-ti ajunge o viata de om sa descoperi intreaga Roma. Pentru ca ea are istorie la fiecare colt si pe fiecare strada.
La Roma- am descoperit o alta viata, am ‘’respirat’’secole de istorie! Mi-ar placea ca data viitoare (pentru ca sunt convinsa ca v-a mai exista o ‘’data viitoare’’, pentru ca am aruncat un banut in Fontana di Trevi) sa incerc sa vad noua fata a Romei, sa pun mai putin accent pe istorie si religie, pentru ca intuiesc ca Roma inseamna mult mai mult.
Cum am intrat in port, deja cautam din priviri vasul MSC Lirica si da, era tot acolo unde il lasasem de dimineata si ne astepta sa ne duca catre Salerno. Bine ca am ajuns la timp, pentru ca altfel, deplasarea pana la urmatorul port trebuia facut pe raspunderea fiecaruia. Vaporul nu asteapta pe nimeni, pleaca intotdeauna la ora stabilita! Arrivederci, Roma!