….Denumirea acestui oras a facut inconjurul lumii, in ultimii ani, nu doar al Romaniei! Asa ca …nu zambiti, mai bine cititi!
Dupa ce am vizitat majoritatea statiunilor de coasta Istriei: Umag, Rovinj, Novigrad, Vrsar, Savudrija, Porec si Fazana, intr-una din zilele de vacanta pe care le-am petrecut in Croatia, ne-am gandit sa ne deplasam din Umag, unde aveam cazarea si sa incercam sa vedem si sudul peninsulei Istria. Am ales sa mergem cu masina personala, pe autostrada.
Orasul Pula, sau Pola in limba italiana – port la Marea Adriatica, este cel mai mare oras din peninsula Istia si unul dintre cele mai cunoscute centre turistice, cu un bogat patrimoniu cultural si istoric. Cand am ajuns in statiunea Pula, am cautat un loc de parcare in apropierea portului si de acolo, printre palmieri, am si observant zidurile Arenei, pentru care era renumit acest oras, in primul rand. Am avut la dispozitie doar o jumatate de zi pentru a vedea acest oras, pentru ca veneam din Fazana si intentionam sa ajungem catre seara si in Medulin. In afara de Arena nu aveam ceva dinainte stabilit ca sa vizitam, ne lasasem loc si pentru surprize.Era inceputul lunii septembrie si vremea era deosebit de calduroasa in peninsula Istria.
Este un oras mare, cu 60.000 de locuitori, care pe langa turism, in industrie pune accentul pe constructia de nave, pe metalurgie, pe producerea vinului si pe cea de textile. Un oras cu spatii verzi din belsug. Pe arterele din apropierea portului se construia mult. Totusi, stilul cladirilor era asemanator celor din Serbia, ma refer la Orasul Vechi, pentru ca prin orasul nou doar am trecut cu masina in drum spre Medulin. Dar si influenta italiana este prezenta peste tot.
Fiind o statiune heliomarina, atrage in fiecare an o multime de turisti straini. Predominau germanii si italienii. Pe germani ii inteleg, nu au decat Marea Nordului, care-i cam rece, mare parte din an, dar italienii ce cautua, oare , aici, cand toata peninsula e inconjurata de atatea mari?Dominatia italiana a luat sfarsit odata cu al doilea Razboi Mondial pe aceste meleaguri, dar se pare ca aceste locuri tot ii atrag ca un magnet pe urmasii lor. Astazi, locuitorii din Pula vorbesc mai multe limbi: sarba, italiana, germana si engleza.O vacanta in statiunea heliomarina Pula, ‘’capitala’’ Istriei, este o alegere la indemana oricui, din punctul de vedere al comunicarii, parerea mea.
Arena din Pula
Este magnifica, fiind simbolul orasului si se afla asezata cu spatele la mare! Alaturi se afla si-un Centru de Informare Turistica, de unde ne-am facut rost de o harta, care chiar ne-a fost de mare folos. Amfiteatrul a fost construit inca din secolul I si a supravietuit 2000 de ani. De-a lungul timpului, din el s-au luat materiale si s-au construit case. In secolul al XVI lea, in timpul Republicii Venetiene, chiar s-a dorit transportarea intregii structuri peste Marea Adriatica.
Este unul dintre cele mai importante monumente istorico-culturale din Istria din perioada Imperiului Roman. Pula a fost, de asemenea, centrul administrativ al Istriei in Roma Antica. În acea perioadă, Arena servea ca un fel de teatru unde se ţineau luptele cu gladiatori. Astăzi, aici se desfasoara diverse evenimente culturale, în special concerte, iar vara se tine Festivalul de Film.
Arena din Pula este unul dintre cele mai bine conservate amfiteatre din antichitate si printre cele mai mari din lume! In vremea romanilor a putut gazdui peste 20.000 de spectatori care veneau aici sa asiste la luptele gladiatorilor. In prezent are o capacitate de numai 5.000 de spectatori. Este uimitor cum de s-a putut pastra intreg, neavand nici un zid distrus.
Nu este nevoie sa cumparati bilet de intrare, deoarece ferestrele sunt foarte mari si se poate vedea foarte bine din exterior. Doar 2 cupluri am vazut in interior, in rest toti turistii erau pe afara. Daca retin bine, un bilet pentru un adult costa 8 euro.
La subsol se afla un muzeu care contine anumite piese care au fost gasite in amfiteatru. Am facut o multime de fotografii, apoi ne-am indreptat catre zona unde se afla Muzeul de Istorie.
Am avut ocazia sa pot vizita si Amfiteatrul din Verona anul trecut si regret ca la Roma timpul nu mi-a ajuns ca sa vad Coloseumul decat de la distanta. Arena din Pula este a sasea ca marime dintre cele ramase de pe vremea Imperiului Roman si singura care are toate cele patru turnuri laterale intacte. Aici au concertat nume celebre, precum: Pavarotti, Jose Carrerras, Elton John, Sting si Jamiroquai. Amfiteatrul este impresionant prin marime si prin faptul ca s-a putut pastra de-a lungul timpului atat de bine!
Muzeul de Arheologie
Nu departe de amfiteatru, pe stradutele cu pavaj roman, ce coboara in panta, dupa ce am lasat in stanga o biserica, ne-am indreptat catre acest muzeu in aer liber, situat în parcul din apropierea porții Gates Twin. Intrarea era libera!Colecția sa a fost adunată de către Marshall Marmont în anul 1802. Se pot admira numeroase comori din orașul Pula și împrejurimile sale, din preistorie până în Evul Mediu. Daca harta ne-a indrumat pasii pana aici de ce sa nu exploram minunile lasate Istriei de catre romani? Fragmente din zidurile de aparare romane, Fantani romane, mausoleuri, Teatrul roman, Templul lui Augustus, Poarta lui Hercule, Poarta de Aur, etc.
Alte atractii turistice din Pula
In afara de Muzeul de arheologie se mai poate vizita si Muzeul de Istorie, cele doua catedrale, Arcul de Triumf si alte biserici si monumente pe care le intalnesti la tot pasul. Iar celor mici le recomand o vizita la Acvariu, fiind considerat a fi unul dintre cele mai mari din Croatia. O alta atractie in orasul Pula este Autobuzul turistic Hop on-Hop off.
Portul
Era plin de ambarcatiuni mai mari sau mai mici. Pentru cei interesati sa treaca marea, se organizau din port si excursii cu vaporul in Italia, la Venetia, la pretul de 389 de Kuna.Nu a fost si cazul nostru, deoarece inainte de a ajunge in Croatia, chiar am fost cateva zile la Venetia, avand cazarea la Hotel Dori din Marghera. Dar este bine de stiut. Iar cu masina se poate ajunge si in Slovenia, aproximativ intr-o ora, sa descoperi cele 4 perle ale litoralui sloven: Piran, Isola, Koper si Portoroz, cum am procedat si noi intr-o alta zi, care s-a dovedit a fi una memorabila. La plecarea din Pula, ca tot românul am facut poze cu indicatorul, dar nu mi-am cumparat tricou cu denumirea orasului, apoi ne-am indreptat catre Medulin, unde am descoperit una dintre cele mai frumoase plaje din Istria, cu regretul ca apa era cam prea mica la mal.
Concluzia
Croatia este astazi una dintre cele mai solicitate destinatii de vacanta din Europa. M-am bucurat ca am reusit sa-mi fac o vacanta aici, de fapt era pentru mine ca un mare handicap, faptul ca inca nu reusisem sa calc pe aceste meleaguri pline de frumusete si instorie. Recomand aceasta destinatie in primul rand celor pasionati de arheologie si istoria artei. O zi in Pula este o adevarata calatorie in timp. Si nu plecati din Pula pana nu degustati traditionalele trufe, scoici si fructe de mare, la una dintre terasele aflate la umbra monumentelor istorice, pe care le intalnesti la tot pasul!Neaparat stropite din belsug cu unul din faimoasele vinuri : Teran, Malvasia, Borgonja sau Hrvatica.
Am un prieten care a fost anul acesta in orasul cu nume trivial pentru noi, dar normal pentru restul lumii. Totul e frumos in Croatia.
Vizitati si Muntenegru
http://www.ecronica.ro/jurnal-de-vacanta-ecronica-muntele-s-a-logodit-cu-marea/
Am vizitat si Muntenegru, am cateva articole deja pe blog scrise si mai urmeaza unul in curand, despre Budva!Multumim de vizita!