Unul dintre cele mai vizitate orase din Europa in pragul sarbatorilor de iarna este Praga. Arata superb impodobit, mai ales la ceas de seara, cand cladirile gotice sunt scaldate in sutele de luminite sclipitoare!
Nu pot sa va spun exact cat de mult mi-am dorit sa ajung la Praga!Dar sunt fericita ca acest vis mi s-a implit de curand, ajungand aici chiar in prima zi de deschidere a targului de Craciun. Acest targ este unul dintre cele mai lungi din Europa, fiind deschis anul acesta din 28 noiembrie si se va inchide dupa Anul Nou. Uneori tine pana pe 7 ianuarie, lucru bine gandit, pentru ca si ceilalti care sarbatoresc Craciunul dupa calendarul vechi sa se poata bucura de aceasta sarbatoare.
Fiind in perioada Zilei Nationale a Romaniei, am fost placut surprinsa sa constat ca printre turistii italieni, spanioli si polonezi sa intalnesc in numar foarte mare si romani, aflandu-se in zilele libere in vacanta la Praga.
Targul de Craciun de la Praga se desfasoara in Piata Veche a Primariei, din Orasul Vechi, care este inscris in patrimoniul cultural Unesco. Am ajuns aici de doua ori si tot seara . Este deschis de la ora 10 la 22. Este un targ aglomerat, in mijlocul caruia troneaza un brad urias, impodobit cu zeci de beculete. Nu departe este scena, pe care se poate urmari pe langa spectacole de dansuri populare, concerte simfonice, colinde si alte genuri de muzica.
Atmosfera de Craciun , forfota, muzica, casutele cu suveniruri, cu obiecte traditionale lucrate manual, jucarii din lemn, papusi cehesti, cristaluri de Boemia, scene biblice cu oi sau capre si ieslea amenajata simbolizand nasterea Domnului – intregesc tabloul unei piete ideale de Craciun: Winter Wonderland!
La capitolul mancare cehii se intreg pe ei insisi. Dupe ce am analizat cam tot ce se putea servi acolo, dand o tura completa la toate casutele amenajate si iluminate frumos, am ales carnatii cu musar in prima zi. Nu doar vinul fiert e bun la Praga , ci si berea lor care este considerata a fi printre cele mai bune din Europa. La mare trecere sunt si castanele coapte, langosii,purceii la protap, turta dulce si mai ales Staroceske Trdlo, o prajitura traditionala cu migdale si caramel.
Problema erau banii lor- coroanele cehesti cu care cu greu m-am familiarizat si mai ales denumirile slave atat de grele de pronuntat si mai ales de memorat.Dar in general se vorbeste bine si limba engleza in locurile turistice si comerciale.
In afara de aceasta piata de Craciun din Piata Veche a Primariei din Praga, mai sunt si alte locuri amenajate pentru acest eveniment: Piata Wenceslas, Namesti Republiky, Havelske Trizste, etc.Praga este uimitoare, un adevarat muzeu in aer liber sau amfiteatru natural. Ca sa-l descoperi pe indelete cel mai bine ar fi la pas. Dar nu strica si o plimbare cu trasura sau o croaziera pe Vlatava.
Orasul Praga mai este renumit si pentru traditia de a organiza concerte in biserica. Mi-ar fi placut sa particip si eu la astfel de evenimente, dar din pacate am fost in excursie cu grupul si trebuia sa raman alaturi de ei. Preturile sunt intre 10-20 e si cred ca merita, pentru ca acustica este alta in astfel de locuri si e si-o experienta noua sa stai in timpul spectacolului jos, pe covor!
Dar spiritul Craciunului se simte mai bine seara! Un farmec aparte il confera si cladirle din jur, indeosebi turnurile impunatoare ale Bisericii Sfanta Maria din Tyn. Cumparaturile facute in ritm ametitor, atmosfera festiva si valvataia de lumini sclipitoare , plus 1-2 sau chiar 3 pahare de vin fiert …vor amplifica emotia acestor momente speciale si-ti vor lasa amintiri de nesters!
Mai puteti citi pe blog cum a fost si la alte targuri de Craciun din Europa : in Budapesta (Ungaria), la Viena( Austria), la Dresda si in Bad Hindelang(Germania), la Szeged(Ungaria) si la Bratislava(Slovacia).