Coasta Amalfi este o destinatie de top nu doar pentru italieni, cat si pentru majoritatea turistilor care sunt sunt atrasi de frumusetile naturii, de istoria, farmecul si grandoarea acestei regiuni. Din anul 1997 Costiera Amalfitana, cum o numesc italienii, este inclusa in Patrimoniul UNESCO. Este unul din cele 500 de destinatii turistice recomandate de National Geographic, pe care ar trebui un om sa le vada macar o data in viata. Parerea mea este ca se aseamana foarte mult cu o alta coasta a litoralului italian, scaldata de Marea Ligurica, un alt colt de rai, numit Cinque Terre, despre care am scris pe blog mai multe articole aici: https://vacantareusita.ro/ghid-de-calatorie-cinque-terre-primele-impresii/
Localizare
Coasta Amalfi sau Costiera Amalfitana, se afla in Italia, acolo unde muntele imbratiseaza marea, iar orasele sunt construite in trepte, sub forma de amfiteatru pe muntii stancosi!Acolo unde marea are culoarea azurului, unde plajele sunt mari si acoperite de nisip fin si alb, iar arhitectura constructiilor uimeste prin finete si maretie! Aici se afla unele dintre cele mai luxoase hoteluri si resturante ale Italiei, dar tot aici se practica si unele dintre cele mai mari preturi. Pe harta, se afla in partea de sud-vest a Italiei, intinzandu-se pe o portiune de aproximativ 55-60 de km si este scaldata de Marea Tireniana. Nu este departe de Napoli, iar cu masina ai sansa sa poti admira Vezuviul in toata splendoarea lui. Iar insula Capri, din departare, arata ca o mare ispita pentru noi!
Cum ajungi
Evident cea mai simpla cale ar fi cu avionul pana la Napoli, iar de acolo cu o masina inchiriata, cu trenul pana in Salerno, sau cu vaporul. Cu autobuzul din aeroportul din Napoli pana in Sorrento vei plati 10 e, iar din Sorrento pana in Amalfi 3,5 e. Cu un abonament pe 24h de 7 euro pentru autobuz te plimbi pe toată coasta, cobori și urci când dorești. Noi am avut bucuria sa ajungem de 2 ori pe Coasta Amalfi, prima oara in luna octombrie, indreptandu-ne catre insula Capri, cu masina, iar a doua oara cu un vas de croaziera care a ancorat in portul Salerno. Asadar, am vazut si ziua si noaptea Costiera Amalfitana, de la Salerno la Sorrento de pe sosea, sau din largul marii si de fiecare data am fost uimita in fiecare sec unda de ceea ce am avut ocazia sa descopar aici.
Nastro Azzuro
In apropiere de orasul Positano drumul pare “ sculptat’’ în stâncile aflate pe ţărmul Mării Tireniene si oferă o panoramă spectaculoasă asupra regiunii. Acest drum se numără printre cele mai frumoase şosele din Europa, supranumit de localnici Nastro Azzuro, adica „Panglica Albastră”. Pe harta pare mica de strabatut aceasta distanta de 55-60 km, cat are Coasta Amalfi, dar in realitate lucrurile nu stau chiar asa. Soselele sunt foarte bune, dar cam inguste si pline de curbe. Este palpitant, o adevarata aventura sa circuli pe aici si din acest motiv nu se merge mai mult decat cu 30 km/ ora. Noi am prins week-end-ul si erau si cateva blocaje. Este o adevarata provocare sa incerci sa gasesti pe traseu un loc de parcare in care sa poti opri sa faci niste fotografii. Peisajele sunt coplesitoare, iar soseaua este paralela cu marea si cu asta cred ca am spus aproape totul . Vremea a fost de fiecare data extraordinara, cum de altfel am si sperat, tinand cont ca aceasta destinatie este situata destul de in sud. Doar in Salerno erau cativa nori trecatori.
Cazarea
Am fost nevoiti sa ne cazam in Maiori, pentru ca oboseala isi spunea cuvantul si am avut norocul sa descoperim repede Hotelul De Rosa, vazand un indicator la sosea si l-am ales din prima, pentru cane-a placut. Era si noapte si ne-a convenit si pretul si faptul ca avea si parcarea exact sub balcon. Pretul unei camere duble a fost 50 de e cu mic dejun inclus, tinand cont de faptul ca era extra sezon. In plina vara preturile sunt astronomice pe Coastiera Amalfitana!Iar a doua oara, cand am venit cu vasul de croaziera, am scapat de grija cazarii, bucurandu-ne de luxul si confortulcabinei exterioare de la bordul navei italiene MSC Lirica.
Salerno
Face parte din regiunea Campania si este asezat intr-un golf, la 50 km sud de Napoli, fiind un port animat la Marea Tireniana, unde ancoreaza o multime de vase mari de croaziera. Am avut la dispozitie o dimineata intreaga pana dupa amiaza la ora 14, cand trebuia sa ne intoarcem pe vapor. Salerno este un oras plin de istorie, care a fost renumit inca din epoca medievala datorita Scolii de Medicina de aici, fapt care explica prezenta unor numeroase monumente intalnite aici. Are o promenada superba si un centru istoric deosebit, care incepe de jos, de la prima strada paralela cu marea si urca pe stradute inguste, cu cladiri vechi cu fatade istorice, cu magazine de toate felurile si de restaurante, pana ajunge la catedrala. Desi era inainte de amiaza, centrul era plin de viata! Am vizitat:Catedrala San Matteo, Cripta baroca,Gradina Minerva, Biserica Annunziatta si Castelul Arechi, ne-am plimbat cu ascensorul public si apoi ne-am racorit intr-un parc frumos, la umbra plantelor mediteraneene, predominand strelitiile si bananierii, atat de frumoasi si de mari, cum nu mai vazusem pana atunci.
Maiori
Maiori a fost o statiune foarte populara, inca de pe vremea romanilor. Dupa aceea, era renumit pentru flota sa si pentru productia de matase si lana. Este locul in care ne-am cazat, ajungand noaptea. Asta nu ne-a impiedicat sa nu iesim la o plimbare sub clar de luna, pe sub palmierii care dadeau un aer exotic promenadei . Si tot plimbandu-ne… am ajuns pana in centru si deja era miezul noptii. Dimineata, in schimb, vrajiti de ce descoperisem la lumina lunii, cum am deschis ochii , inainte de micul dejun am si plecat sa vedem cum arata orasul ziua. In Maiori se afla cea mai lunga plaja naturala de pe Coasta Amalfi. Era intr-adevar goala, la acea ora matinala, dar nespus de frumoasa, scaldata in lumina soarelui care deja rasarise. De vizitat: Biserica Santa Maria a Mare, Santa Maria de Olearia si ruinele Abatiei benedictine.Roberto Rosellini a filmat aici o multime din filmele lui care l-au facut celebru, la mijlocului secolului trecut, iar in memoria lui in ficerae an, in noiembrie, are loc aici un Festival de film.
Minori
Peisajele care se succed in goana masinii sunt ametitoare si ma fac ca sa tin aparatul de fotografiat tot deschis. Minori este vecinul lui Maiori si este renumit pentru fabrica veche de paste si pentru barurile sale ampalsate in gradinile de lamai. In trecut era statiunea de vara preferata de imparatii romani . Nu ratati ruinele Vilei Maritime si superba Basilica Santa Trofimena . Evident, va recomand un Limoncello, celebrul lichior facut din lamai, care se serveste foarte rece. Dar e pacat sa nu cereti si-un expresso!
Amalfi
Este statiunea de la care i se trage numele acestei coaste, supranumita si „Bijuteria Coroanei’’ si se afla chiar in mijlocul coastei! Am intalnit aici capodoperele arhitecturale şi artistice! Este unul dintre cele mai scumpe orase de pe Coasta Amalfitana, alaturi de Positano.Un labirint de stradute pe care te poti pierde usor, o statiune aglomerata, plina de masini scumpe si mai ales de scutere. De vizitat: Muzeul de Hartie si Domul din Amalfi. Din fiecare din aceste statiuni se poate ajunge cu vaporul sau salaupa in insula Capri. Deplasarea intre statiuni se poate face foarte usor si cu autobuzele locale.
Ravello
Un alt colt de paradis, pe care si-ar dori sa-l imortalizeze orice pictor! Albul caselor si culorile vii ale florilor stralucitoare care decoreaza zidurile, micii artizani, magazinele… toate acestea creeaza o imagine aproape imposibil de descris! Apoi, mai sunt si mesterii locali care confectioneaza sandalelor si restaurantele renumite pentru specialitatile din peste si fructe de mare, si agitatia specifica fiecarei zi. De vizitat: cele doua vile: Catedrala din Ravello, Villa Cimbrone, Villa Ruffolo, cu gradinile ei superbe si scena suspendata deasupra marii si Villa Cimbrione cu Terasa infinitului.
Positano
Daca prin anii’50 era doar un sat sarac de pescari, astazi lucrurile stau cu totul altfel, fiind supranumit „Perla coroanei’’ . Este un oras deosebit de frumos, plin de turisti. Dupa ce l-am strabatut am reusit sa ajungem intr-un punct de belvedere de unde l-am fotografiat din lateral si l-am putut admira in toata splendoarea lui. Imi aminteam de-o multime de filme italiene care s-au facut aici in care frumusetea naturala se imbina armonios cu luxul, rafinamentul si maretia. Nu departe se afla si Grotta dell Smeraldo , o pestera spectaculoasa pe care mi-as dori sa o pot vizita candva, pe atunci find foarte aglomerat la intrare, deoarece am prins cateva autocare venite de la Napoli cu grupuri de turisti straini aflati in croaziera pe Mediterana.
Sorrento
De aici am luat vaporul pentru insula Capri, pentru ca este distanta cea mai mica de la tarmul continental, masina ramanad aici intr-o parcare subterana, pe toata perioada sejurului, deoarece Capri este o insula pietonala. Orasul e de-a dreptul seducator, la concluzia aceasta am ajuns inca de la inceput, de cand eram in masina, in cautarea parcarii din apropiere portului Marina Grande! Cand l-am parcurs la picior, m-am convins, iar cand l-am parasit, din vapor si l-am lasat in urma …privelistea caselor construite pe o stanca imensa, rosiatica, ca un adevarat perete, pe care se catara diverse plante mediteraneene, te lasa mut de uimire! Ca un adevarat orizont prabusit in mare!!De vizitat: Piazza Tasso, Piazza della Vittoria, fabricile de facut mozzarella, sau fermele de lamai si portocale. In rest, Sorrento este renumit pentru produsele agricole, cum ar fi: maslinele, nucile, citricele si, nu in ultimul rand-vinul! Mai este denumit de unii si ‘’Patria cantonetelor’’! Raiul, daca acesta exista, atunci e aici!
Daca aceste statiuni vi se par aglomerate sau scumpe, puteti alege unul dintre satele mai mici care se afla printre ele: Conca dei Marini, Praiano,Vietri sul Mare,etc. Indiferent ce statiune veti alege, sunt ferm convinsa sa vacanta petrecuta aici va va ramane in memorie ca o una dintre cele mai frumoase amintiri, deoarece Coasta Amalfi este o atractie irezistibila, la fel ca si insulele din apropiere: Capri, Procida si Ischia, pe care va sugerez sa le vizitati, daca timpul si bugetul va permite! Italia ascunde multe surprize, fiind una dintre tarile preferate in care imi place sa-mi petrec vacantele. Bineinteles….dupa Grecia!Vegetatia mediteraneana, gradinile suspendate, clima blanda, mirosul lamailor adevarate, cantoneletele, mancarea traditionala italiana si felul lor deschis de-a fi, sunt cateva atu-uri care va vor vor face sa reveniti…Mai puteti citi pe blog un alt articol despre Italia, intitulat 8 Destinatii romantice din Italia.
Am citit cu drag impresiile postate si abia astept,sa ma bucur si eu de toate frumusetile ce cuprind Coasta Amalfi.
Felicitari!
Multumesc,Violeta!Italia e frumoasa, iar acest colt de rai este emblematic.Iti doresc o vacanta frumoasa!