Vernazza….munte si mare la un loc, case colorate, lamai, limoncello, maslini, vita-de-vie, castele vechi, valuri de turisti, preturi mari si rufe intinse la uscat in vazul tuturor, tipic italian! Vernazza face parte din Parcul National Cinque Terre si este asezat chiar la mijloc in cele 5 sate traditionale de pe Riviera Levante, scaldate de Marea Ligurica.
Cinque Terre se afla in nordul Italiei si este o zona pe care o recomand cu drag celor care iubesc mult natura. Este un loc in care poti evada, iar pentru mine este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am vazut vreodata. Despre alte informatii folositoare in prima vizita in Parcul National Cinque Terre, puteti citi in primul articol despre aceasta zona, in titulat Ghid de calatorie Cinque Terre – primele impresii.
Vernazza a fost declarat sat istoric traditional de pe Riviera italiana. A fost fondat din anul 1000 si a fost condus de Republica Genova. Castelul a caror ruine se vad si astazi a fost construit in anul 1500, cu scop de aparare impotriva atacurilor piratilor.Vernazza are singurul port natural din Cinque Terre. Apa e mica la mal, iar cei curajosi pot face aruncari de pe stanci sau chiar snorkeling. Aici locuitorii au renuntat cu bucurie la masini in favoarea barcilor, incat te poti intreba pentru o clipa ca nu cumva te afli te afli la Venetia! Plaja e micuta, dar simpatica, doar cat un petec de nisip, iar turistii pot alege sa faca plaja si printre stanci. Bogăția istorică Vernazza este evidențiată de stilul elegant de case și străzi, care sunt decorate cu animate forme, galerilei deschise, arcadele rafinate și ușile sofisticate.
Noi am vizitat toate 5 sate intr-o excursie organizata de noi primavara, in luna mai, avand cazare in Corniglia. Ne-am deplasat intre sate cu trenul, cumparand Cardul Cinque-Terre, cu autobuzul sau pe jos.Cu trenul ajungi din Monterosso in Vernazza in 5 minute, iar pe jos in 2 ore, chiar daca sunt doar 3 km, drumul este mai greu si trece printre plantatii de maslini si vita de vie. Gara este micuta, dar plina harti mari si de panori informative, incat fiecare turist stie in ce parte sa mearga. Aici mi-a placut cel mai mult. Punctul de atractie il constituie golful si plaja. Sus este un fort, la care se poate ajunge usor, urcand niste scari, iar privelistea de acolo este una de vis!
Numele Vernazza vine de la denumirea vinului local, care se numeste Vernaccia si inseamna ‘’al nostru’’. In latina se numeste Vulnetia. Din anul 1080 sunt dovezi ca a existat aceasta asezare aici, existand chiar si o fortificatie, deoarece existau pericolele atacurilor raidurilor de pirati. Astazi, pe langa turism, locuitorii se ocupa in continuare cu producerea uleiului de masline, cu pescuitul sau cu cultivarea vitei-de-viei.
Vernazza este cea mai indragita destinatie turistica, din cele 5 sate. Sunt doar 600 de locuitori in Vernazza. La intrarea in sat este o bariera, care nu ne-a permis in prima seara sa ajungem aici sa cautam un loc de cazare. Aceasta bariera nu se ridica decat in zilele de marti, ocazie in care se poate face aprovizionarea cu marfa in zona. Astfel, protejeaza viata linistita a satului de tot ce e nou si modern.
Cu fata catre golf mi-a atras atentia o biserica foarte frumoasa, Santa Margherita d’Antiochia. Alaturi este piazzeta. In rest cladiri mai mari, de 2 sau 3 etaje cu ferestre cu obloane si rufe puse la uscat, pavaj din piatra de sute ani, magazine cu suveniruri la tot pasul si terase. Magazinul de vinuri Santa Marta este la mare cautare personal acest sat mi s-a parut a fi mai bogat decat celelalte.
Vernazza este alcatuita din doua parti distincte: una luminoasa, scaldata in soare, cea cu biserica si plaja, iar cealalta, cea intunecoasa este in zona fortului, unde sunt stancile acelea mari si negre. Castelul Doria sta cocotat acolo inca din secolul al XV lea, veghind asupra orasului, ca o marturie a vremurilor cand satul era atacat de pirate. Capela Santa Marta este un mic paraclis de piatra de-a lungul străzii principale Vernazza, Via Roma. Liturghia se celebreaza doar in duminicile speciale. Pentru cazare sa nu va asteptati la hoteluri mari ,cu dotari extramoderne. Pensiunile si casele de oaspeti traditionale va vor sta la dispozitie si veti fi multumiti, dupa o zi de plaja, baie sau de mers pe potecile ce leaga aceste 5 sate de poveste.
La o anumita perioada de timp, opreste cate un vaporas care aduce sau duce turisti pentru celelalte sate. Nu pot sa va spun pretul sau durata calatoriei, pentru ca nu am fost cu vaporul, pentru ca noi am vizitat Cinque Terre, la intoarcerea dintr-o croaziera de 7 zile pe Marea Mediterana cu debarcarea in Genova si ne mai aveam chef de navigat. Dar erau foarte multi turisti care au ales acest mijloc de deplasare in Cinque Terre. Cred ca e undeva intre 15 si 20 de euro.
Am oprit la restaurantul din piazzeta putin pentru o pauza, era mare forfota, dar am avut o priveliste superba la o masa cu fata catre mare, totul era ornamentat frumos cu cosulete cu lamai si portocale prospete sau siruri de usturoi. Ne-am racorit cu o bere Moretti si-un suc de portocale, dupa care am urcat in sat sa vedem in primul rand bariera cu pricina. Apoi sus, am observat o alta biserica si ruinele unei vechi cetati, de pe vremea piratilor, cand pericolele veneau de pe mare. Peste tot trepte, scari, balustrade, indicatoare catre drumul pietonal care leaga cele 5 sate.
Vernaza a fost pentru noi o experienta magnifica si mi-a ramas in memorie ca fiind cel mai pitoresc sat din cele 5 de pe Riviera de Levanto. Farmecului sau autentic este marit si prin si faptul ca linistea nu este perturbata de circulatia auto in zona, masinile ramanand dupa bariera, la intrarea in localitate.
Ma bucur ca am mai gasit un loc in care sa citesc despre aceasta destinatie. Am tot citit despre ea, ma gandesc la ea dar nu i-a venit inca randul. De cate ori ma gandesc la o destinatie europeana, gandul meu fuge iar la…Asia:)
Ooooo, sunt atatea locuri mult mai aproape si la indemana de vizitat!Dar daca ti-a facut cu ochiul Cinque Terre, e de bine. Am publicat deja 5 articole despre aceasta destinatie si mai urmeaza 3: Corniglia, Monterosso si cazarea.