….Am venit, dar vreau inapoi.…
Imi doream nespus sa vad oceanul anul acesta! Vazusem de-a lungul timpului mai multe mari, dar oare….cum arata oceanul?Pana de curand, insulele Canare erau pentru mine o mare ispita! Sau, poate, doar un subiect interesant de citit sau de vizionat filmulete pe youtube. De ce?Pentru simplu fapt ca erau departe si trebuia sa schimb doua avioane ca sa ajung acolo si acest lucru nu era ceva care sa ma incante!
Ce trebuie stiut inainte de-a ajunge in insulele Canare?
In primul rand … ca este altceva. Arhipelagul insulelor Canare este format din format din 7 insule, de origine vulcanica, situate in mijlocul Oceanului Atlantic, mai mici sau mai mari, locuite sau nelocuite : Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria, Tenerife, Il Hiero, La Palma, La Gomera. Acestea sunt cele mai cunoscute, dar mai sunt cateva mai micute locuite pe alocuri sau chiar pustii.
Insulele Canare, chiar daca sunt sub coroana Spaniei, sunt autonome. Nici macar ora nu este ca in Spania, avand o relatie ’’ la distanta’’ cu tara mama, find situate in Oceanul Atlantic, la 1000 km de tarmul Spaniei si la doar 100 km de coasta Africii. De aceea clima nu este oceanica, asemanandu-se foarte mult cu cea din Africa. Ei sunt cu doua ore in urma nostra si cu o ora in urma Spaniei.Deci au ora ca in Anglia! Predomina foarte multi turisti din nordul Europei, in cautarea soarelui, care aici straluceste in toate lunile anului, de aceea aceasta destinatie este o alegere potrivita in orice anotimp. Preturile sunt accesibile si de retinut este faptul cu nu exista TVA. Limbile vorbite in aceste doua insule din arhipelagul Canarelor este in primul rand spaniola, apoi engleza si foarte putin limba germana.
Cum ne-am organizat vacanta
Surpriza a venit pe neasteptate intr-o seara cand am intrat pe site-ul wizzair.com cautand oferte de zbor pentru sudul Spaniei, la Malaga. Am eu asa un fix sa ajung acolo , sa vizitez imprejurimile si neaparat Gibraltarul!Si tot dand click-uri , am ajuns la aeroportul din Budapesta si ma uitam cam ce destinatii de zbor au ei vara. Si care ma tentau faceam simularea cu datele cand avem noi vacanta si ma uitam la pret. Surpriza a fost sa constat ca au zboruri directe catre multe dintre Insulele Canare si inca la preturi accesibile. Si cum noi locuim in vestul Romaniei, la doar 2 ore si jumatate de mers cu masina pana la Budapesta, am ramas cu gandul acolo. Si ziua….si noaptea. Este minunat visezi si sa traiesti cu intensitate starea aceea de incantare inainte de vacanta! Cand imi reveneam (partial:) continuam studiul pe internet, pentru ca era necesara documentatia, fiind o destinatie indepartata, pe un alt meridian. Nu m-am gandit nicicum sa cumpar pachet zbor+cazare+asistenta turistica de la vreo agentie, chiar daca asta a insemnat multe seri nedormite si mult efort pentru a ne informa ce putem vizita acolo. Intai trebuia sa ne convingem daca este cam ceea ce ne dorim de la aceasta vacanta.Daca rezonam cu ce este acolo! Dupa aceea, daca ne permitem financiar. Intre timp, cam de 2 ori pe zi intram iarasi pe site-ul de zbor sa vad daca nu cumva s-au vandut toate biletele! Dupa o saptamana de studiu ….nu mai stiam nimic, toate denumirile noi mi se invarteau in minte si era mai rau ca la inceput si am schimbat metoda: stuadiam separat insulele, o saptamana doar Lanzarote si faceam notite pe coli albastre si urmatoarea saptamana Fuereteventura si notam pe coli galbene. Aveam nevoie de aceste notite la fata locului, era mai practic sa le am in rucsac, decat in telefon sau in laptop. Asa a fost mai bine, stiam dinainte ce dorim sa vizitam, programul obiectivelor, pretul biletelor si cum ajungem acolo.
Cum ne-am organizat vacanta
Am sa incerc sa scriu si niste preturi, pentru ca foarte multi prieteni care doresc sa se informeze. Am calatorit cu masina pana la Budapesta, plecand dimineata la ora 8, pe autostrada(rovigneta – 14 e, iar benzina dus-intors – un plin).Masina a ramas intr-o parcare Parkvia se numeste, pe strada Uleiului, iar cei de acolo ne-au asigurat si transferul (5 min) de la parcare si de la aeroport dus-intors, totul fiind inclus in pretul de ~ 25 e pentru 9 zile.Este a doua oara cand am apelat la serviciile lor, pentru ca am fost multumiti. Mentionez faptul ca e necesar un GPS ca sa gasiti locatia la dus si iesirea catre autostrada cand plecati.
De ce in Insulele Canare?….
In primul rand, de dragul aventurii pe alt meridian. Apoi, am trait bucuria de-a vedea pentru intaia oara Oceanul Atlantic! Doua insule, 2 masini, 4 hoteluri, un ferry-boat, 2 autobuze, 2 taxi-uri, o camila si 2 avioane. 9 zile de vacanta reusita, o vacanta activa, organizata de noi doi, de la cel mai mic detaliu . A fost un zbor mai lung, de aproximativ 5 ore, dar direct : Budapesta – Lanzarote. Si Fuerteventura-Budapesta, cam tot la fel. Abia asteptam sa descoperim peisajele selenare, plajele cu nisip alb sau negru, renumitele dune de nisip, sa mancam gratare facute direct pe vulcanii care inca mai mocnesc si astazi si sa ne plimbam cu dromaderul.
Zborul
Ne-am hotarat in vacanta noastra de 9 zile sa vizitam doua dintre insulele Canare, pentru ca sunt foarte apropiate, cam la 45 de minute de mers cu ferry-boat-ul: Lanzarote, vestita pentru vulcanii care inca mai mocnesc si Fuerteventura, frumusete unica, cea care ne-a uimit cu dunele sale de nisip si plajele nesfarsite, desprinse parca din realitate. Biletele de avion pentru doua persoane (dus-intors) au fost la un pret nesperat de mic- 170 e, Budapeta – Lanzarote si retur Fuerteventura-Budapesta.In pret a intrat un bagaj contra cost de luat in cabina si un rucsac gratuit. Dar trebuie mentionat faptul ca sunt membru in Clubul Wizz Air si beneficiez de ceva reduceri. Zborul catre Lanzarote a durat 5 ore si a fost cel mai lung zbor al meu de pana acum. Speram ca o sa adorm ca de obicei, dar va marturisesc ca nu am inchis un ochi. Nu am avut loc la geam, dar acela era liber si m-am mutat eu acolo, pt ca…..eram convinsa ca n-o sa se urce nimeni de la urmatoarea statie.Hi-hi! Am recunoscut de sus insulele Croatiei de la Marea Adriatica, apoi am zburat peste Italia si sudul Frantei si deodata am recunoscut momentul cand am ajuns peste Africa. In est mai erau in unele locuri cate un petec de apa, dar catre vest doar tinut arid, fara vegetatie si fara asezari omenesti. Doar uscaciune si pustiu. Dupa 4 ore si jumatate de zbor am putut, in sfarsit, sa vad oceanul !!! De sus, prima oara, bineinteles. Disparuse Sahara si coasta de vest a Africii si incepea Oceanul Atlantic! Imaginea aceea mi s-a intiparit bine in minte pentru totdeauna! Chiar am si facut o fotografie, care, din pacate nu a iesit prea grozava. Pentru unii poate fi un lucrul banal, dar pentru cine si-a dorit acest lucru din tot sufletul poate fi ceva greu de exprimat in cuvinte. La intorcere am zburat de pe aeroportul din Fuerteventura inapoi la Budapesta, tot 5 ore a durat zborul, seara la 8 am decolat si nu am mai putut vedea nimic afara pentru ca s-a inserat si am dormit aproape tot drumul. La aeroportul din Budapesta am sunat la Parkvia, firma unde era masina in parcare si au venit dupa noi si ne-au facut transferul inclus in pretul parcarii , ne-am recuperat masina si in 2 ore si jumatate eram acasa!
Inchirierea masinii
Ajunsi cu picioarele pe pamant, la propriu si la figurat, in Lanzarote, ne-am minunat ca la sosire nimeni nu ne-a mai cerut buletinul sau pasaportul si ne-am indreptat direct catre Paypall, biroul de inchirieri auto, unde facusem in prealabil o rezervare pe internet pentru un Fiat Panda, pentru perioada de 4 zile cat ramaneam in insula Lanzarote. La Arrecife, aeroportul din Lanzarote, sunt numeroase firme de inchiriat masini, dar noi am ales-o pe aceasta pentru ca nu era necesar depozitul pe care ti-l pretindeau altele si ti-l inapoiau dupa predarea masinii. Pretul este mai mic cu cat inchiriezi pe mai multe zile. Noi am achitat suma de 77 de e /4 zile. Am primit si o harta pe care erau marcate si traseele pe care asigurarea avea acoperire, in general doar pe drumurile asfaltate. Am luat masina cu plinul facut si tot asa am avut obligatia sa o inapoiem. Formalitatile nu dureaza, poate doar 5-10 minute. Ne-am bucurat mult ca la inapoiere nu am fost nevoiti sa aducem masina in Arrecife, de unde am inchiriat-o, domnul fiind foarte amabil si ne-a permis ( la cererea noastra) sa o lasam in sud, (de unde urma sa luam ferry-boat-ul catre insula vecina Fuerteventura), la o alta firma de inchirieri, in statiunea Playa Blanca. Masina era noua, de anul acesta, un Fiat Panda, avea doar 6000 km facuti si ne-a purtat pe toate soselele din insula, printre lava vulcanilor din Lanzarote, facand in 4 zile 500km, iar ca si cost al combustibilului am iesit bine, achitand suma 35 de e ca sa facem plinul la inapoiere.
Cazarile
Cum am luat in primire masina din parcul auto, care este vizavi de aeroport, in 10 minute am si ajuns in Puerto del Carmen, cea mai animata statiune din insula Lanzarote, unde aveam cazarea. Toate cele 4 cazari le-am rezervat de pe site-ul Booking.com. Si aici am ceva ’’vechime’’, intre timp devenind client ’’Genius’’ si am putut beneficia de cateva mici reduceri. Primele doua zile am stat la Apartaments Jable Bermudas, aproape de ocean, achitand suma de 88 e/ 2 nopti.Urmatoarea cazare, tot pentru 2 nopti, a fost la Apartamentele Dorada, amplasate tot pe prima strada paralela cu oceanul, intr-o superba gradina exotica. Aici am avut si micul dejun inclus, achitand suma de 106 e/2 nopti. Ambele aveau si piscina.
Am vizitat in acest timp cam tot ce ne-a interesat in insula, ramandu-ne putin timp pentru plaja, dar fiind foarte impresionati de ceea ce am descoperit aici. Tinta noastra era Vulcanul Timanfaya si Muntele de Foc. Lava răcită a rămas solidificată în cele mai diverse forme. Am ales Lanzarote pentru ca vroiam sa vad altceva, ceva care sa ma surpinda si sa ma emotioneze in acelasi timp si care sa devina de neuitat in timp. Adevarul este ca nu am fi zburat pana aici 5 ore ca sa fac doar plaja, care se putea face orinde in apropiere. Este necesar sa revin separat cu inca doua articole, despre fiecare dintre aceste insule pe care le-am vizitat, in care sa povestesc mai amanuntit cum a fost acolo! Fu fain de tot, sa stiti!!!
Cu vaporul pe Oceanul Atlantic
Deplasarea intre insule se poate face si cu avionul, compania Binter Canaris opereaza zboruri intre toate insulele din arhipelagul Canare. Din Playa Blanca, in sudul extrem al insulei Lanzarote am luat ferry-boat-ul pentru a ajunge in Fuerteventura (in Corralejo), cea de-a doua insula in care ne-am petrecut vacanta noastra, dar nu inainte de a preda acolo masina inchiriata. Ma uitasem eu de acasa cam cate de dese sunt cursele si am observat ca sunt 3 linii care deservesc aceasta destinatie. Calatoria a durat cam 45 de minute, fiind duminica erau putin mai rare vapoarele. Fiecare linie are alt pret. Armas este cea mai ieftina-11 e/pers, Romero-14/pers, Fred. Olsen-56 e/pers. Pentru ca mi se parea absurd sa aruncam de 2 ori 56 e ca sa plecam imediat si sa facem cu 10 min mai putin, am preferat sa mai asteptam 2 ore pana pleca Romero si intre timp ne-am mai plimbat pe aleea de promenada din port si am studiat listele meniu de la terasele din port, pana ne-am hotarat la care sa mancam. Si asa am platit 14 e pe un bilet la ferry-boat.
Am stat pe puntea superioara si ne-am putut bucura in voie de prima noastra calatorie pe Oceanul Atlantic, dar privind cu regret catre insula Lanzarote, pradisul vulcanilor si al surferilor, cu multe piete africane, o insula linistita, pe care o lasam in urma si incercam sa intuim cam unde ar trebui sa apara Fuerteventura. M-am inselat din prima, pentru ca prima intindere de pamant care am zarit-o nu era aceea, cu o alta insula – Los Lobos, la care se putea ajunge luand o excursie din Fuerteventura.
Bine te-am gasit, Fuerteventura!
Insula se afla chiar la sud de Lanzarote. Era soare, dar si putin vant pe ocean, valuri mari, ne cam legana vaporul, cu greu reuseai sa faci o poza cu linia orizontului dreapta, dar… repede am ajuns in portul Corralejo si de acolo am luat un taxi si ne-a dus fix pana la urmatoarea cazare in cateva minute, cu 5 e, la Arena Beach Corralejo. Aici mi-a placut, parca, cel mai mult. Am platit 103 e/2 nopti. Statiunea este tare draguta. Seara exista numerose posibilitati de distractie si multa animatie. Primele doua zile nu am avut masina. Ne-am gandit ca meritam si noi 2 zile de relaxare si nu strica sa mai mergem si pe jos un pic. Cazarea se afla cam la 10 min de mers pe jos pana la plaja si la 20 de min de Parcul National Dunas, pentru care alesesem, de fapt acest loc de cazare. Este inedit….sa vezi acest parc in care nisipul auriu este adus de vant din Africa, din Sahara si depus aici, formand movile imense, pana la cer, langa malul marii, iar soseaua trece chiar printre ele. N-am sa pot uita prea curand cum a venit refluxul, care ne-a luat pe nepregatite! Este una dintre marile minuni ale naturii!Exact ca o vraja!Faci baie in ocean si intr-un minut a disparut apa si esti pe uscat!Si te minunezi ca un copil cate lucruri ascundea fundul oceanului si nu stiai!
Fuerteventura este o insula mai mare ca si Lanzarote si este greu sa te deplasezi doar cu autobuzul si iti rapeste mult timp. Firma Payles nu avea birouri decat la aeroport, langa capitala insulei, in Puerto del Rosario. Si aveam rezervata o alta masina pentru 2 zile, de data asta la 50 e, pentru ca daca ar fi fost pe mai multe zile era mai ieftin. Noi eram in nord, iar aeroportul in est si de aceea ne-am deplasat cu autobuzul pana in Puerto del Rosario, unde aveam rezervata ultima cazare, la Hotel Tamasite. Pe 2 bilete si doua bagaje am platit 11 e si in maxim jumatate de ora eram deja in capitala. De la autogara am luat alt taxi care ne-a lasat la hotel. Cu toate ca a fost cea mai ieftina cazare , 80e /2 nopti, a fost peste asteptari. Era situat chiar in fata portului si aveam vedere la ocean din doua unghiuri bune. Si aveam si internet foarte rapid. De fapt cam toate preturile in capitala erau mai mici ca in nord, in Corralejo, care este o statiune mai aglomerata si mai scumpa, fiind mai mult turisti din Anglia. Din nou cu autobuzul (1,40 e/ biletul) ne-am deplasat la aeroport ca sa ne ridicam masina, catre seara, pentr ca avionul catre casa era seara la 20 si masina trebuie predata nu mai tarziu de ora la care ai ridicat-o. Si dupa ce paraseam hotelul in ultima zi ne-a prins bine faptul ca avem masina ca sa avem unde lasa bagajele si cu ce sa ne deplasam in sudul insulei, la alte plaje celebre, preferate de nemti. Si cu aceasta ocazie ne-am si familiarizat un pic cu aeroportul, pentru ca de aici urma sa ne imbarcam pentru zborul de intoarcere la Budapesta. Masina- tot Fiat Panda, am fost multumiti si de ea, doua zile am folosit-o la maxim, in toate punctele cardinale ale insulei. Chiar si in nord, la dune, la Corralejo, ne-am mai intors o data!Benzina costa aproape 1 e/litrul.
Interiorul insulei Fuereteventura este la fel de arid ca si Lanzarote, predominand culoarea maro. Nu creste nimic, vezi doar plantatii de aloe-vera si cateva stane de capre am intalnit. Nu vezi oameni si masini foarte putine. Toata lumea e pe litoral. In Lanzarote era totul colorat in negru, de la lava vulcanilor, in interior, dar macar faceau eforturi si cultivau vita-de-vie, cactusi, aloe vera, porumb si uneori dovleci. In schimb aici, nimic. Dar tot farmecul insulei care este de neegalat il constituie plajele si statiunile elegante din zona de nord si sud. In nord englezii si-n sud – nemtii! In mijlocul insulei altitudinea ajunge la 724 m.In insula Lanzarote la 670 m.
Oceanul
Verde-albastrui…turqoise la amiaza, cand soarele stralucea din plin, in general in est, sud si in nord, unde este relieful mai jos, iar in vest sunt stanci, in ambele insule si culoarea nu este atat de frumoasa, dar asta nu inseamna ca este lipsit de farmec! Apa calda, foarte placuta, chiar de la primii pasi cand intrai in ea. Valurile inspumate , o adevarata incantare pentru impatimitii artei fotografice si nu doar pentru ei. Pentru surferi, un adevarat paradis!
Refluxul , un fenomen care ne-a luat prin surprindere, a fost marea surpriza din Corralejo, Fuerteventura. L-am luat ca pe-un bonus! Intr-un singur minut, apele oceanului s-au retras aproximativ 200 m. Ce a ramas in urma lui?….a ramas , parca, dezbracat, in toata nuditatea lui…
Plajele
Nisipul, fin ca matasea, galben-auriu sau chiar negru. Sunt plaje amenajate si sezlonguri si umbrele si tot ce trebuie, dar sunt si mai rustice, cum nu am mai intalnit pana acum, fiind confectionate adaposturi contra vantului din pietre negre de vulcan, sub forma de semicerc, ca niste cuiburi. La fel sunt si adaposturile pentru vita-de-vie, protejand-o sa nu fie rupta de vant. Multe plaje sunt populate cu nudisti.
Ce mancam acolo?
Bucataria lor traditionala se bazeaza in special pe peste si fructe de mare, cartofi fierti in coaja, preparate din branza de capra, un fel de ardei copti speciali (papas arugadas), cu sosuri speciale, dar se poate opta si pentru preparate din bucataria internationala. Noi am avut in dotare si bucatarie complet utilata la primele 3 cazari si cand nu aveam chef sa iesim, ne pregateam ceva rapid acolo, aprovizionarea facand-o de la lantul de magazine Hyperdino sau de la Spar.Il recomand pe primul, avand preturi mai bune.Ce mi-a placut mult, era faptul ca gaseam papaya si avocado la preturi bune, incat in fiecare zi treceam si ne cumparam.Vinul din Lanzarote, produs cu mult efort din pamant vulcanic este foarte bun. De asemenea am mai degustat si lichiorul de cactus si de banane, produs tot la ei.In afara de acestea, mai adaug faptul ca in ambele insule se cultiva foarte mult si se prelucreaza aloe-vera. Am mancat gratar de pui facut direct pe vulcan si in general cand ieseam la restaurant, alegeam unul situat la malul oceanului, sa ne bucuram si de priveliste, dar si sa ascultam oceanul si comandam doar peste. O masa pentru doua persoane, poate costa intre 15-25 e, in pret era inclus si-o apa si-o bere.
Despre localnici
Sincer, speram sa se vorbeasca mai mult limba engleza aici, dar aproape peste tot limba spaniola, care mi s-a parut foarte usoara.Oamenii sunt amabili, ne-au ajutat de cate ori am avut nevoie. Sunt mici de inaltime, vorbareti si au fizionomii un pic diferite. Sunt caliti de vanturile canariene, fac parte din normalitatea zilei. In Lanzarote pastorii de capre care avea fata aproape toata acoperita ca sa se proetejeze de vant, doar ochii li se mai vedeau, exact ca-n filmele turnate in desert! Peste tot in localitati ca materie prima in constructii este folosita piatra de vulcan. Chiar si suveniruri sau bijuterii traditionale se fac din acest material negru. Din curtea hotelurilor nu lipsesc florile ornamentale exotice, care si ele cresc tot in pamant negru, de vulcan, in loc de gazon !Pentru cine nu s-a informat dinainte cum stau lucrurile pe-acolo, acesta poate fi un soc.
Vremea
Perioada sujurului nostru Insulele Canare a fost la inceputul lunii iunie. Insulele mai sunt denumite si insulele primaverii vesnice pe buna dreptate, deoarece aici vremea este frumoasa tot timpul anului si numarului turistilor este mare si iarna, cand la noi este ger si zapada. Deci si iarna se poate face plaja, doar ca apa oceanului este rece pentru baie. Flora si fauna ca in desert. Daca pe lava vulcanica din Lanzarote nu cresteau decat niste flori roz, nemaintalnite, iar pe dunele de nisip din Fuerteventura doar nsite boscheti verzi, vegetatia in zonele unde se face turism este bogata, palmierii concurand cu leandrii si bouganwila, care aici au culori superbe, nemaintalnite in tarile mediteraneene pe care le-am vizitat, strelitzia, yuka, care era chiar in floare. Nu am vazut lamai sau portocali. Doar cativa bananieri si aia foarte batuti de vant, cu frunzele zdrentuite.
Ceea ce nu se poate observa din poze si nici citi printre randuri, este felul in care aceste insule te cuceresc, incet, dar …sigur si felul placut in care te vei simti acolo! Pentru atmosfera de insula si pentru ’’acel ceva ”m-as mai intoarce, candva acolo, sau poate si-n alte din cele 5 insule din arhipelagul Canarelor, pe care as dori sa le pot vizita. In orice anotimp, pentru ca acolo oricand se poate face plaja, chiar si iarna, cand vrei sa fugi de zapada si gerul de acasa!Este o destinatie pentru tot anul!
Ce nu mi-a placut
In timpul celor 9 zile de vacanta nu m-am confruntat decat cu doua probleme: vantul , care in primele zile atingea chiar si viteza de 42 km/ora , fiind deranjat si internetul slab la primele 3 cazari. Cum am scris mai sus, cu vantul care sufla cu putere, am incercat sa ma obisnuiesc, nelasandu-l sa ne strice vacanta. Dar era musai sa renunt la rochii sau la fuste, ca vantul mi le punea-n cap si neaparat sa-mi tin parul mereu legat. In cea de-a doua insula batea moderat, dar chiar si asa intr-o zi, la dune, am fugit sa-mi recuperez palaria de soare si cu greu am avut sansa!Nu m-a deranajt faptul ca in mijlocul insulelor nu este vegetatie, este o alta lume, e alt meridian, asa este aici, poate ca si in aceasta consta farmecul lor! Regret ca nu am avut bagaj de cala ca sa fac mai multe cumparaturi de la pietele africane si sa-mi luat acasa , ca amintire o piatra neagra, de vulcan!
Concluzia finala
Atmosfera de insula cu greu poate fi descrisa in cuvinte. Eu intotdeauna ma simt bine pe-o bucata de pamant, care-i inconjurat de ape, fie el si negru sau maro, cum e acolo pamantul vulcanic! Dar aici a fost altceva!Nu a fost doar o alta vacanta, a fost o noua experienta, pe care mi-as dori sa o mai repet cat de curand. Mai exact, mi-ar place sa descopar si celelalte insule din arhipelag. Nu am tras linie sa calculez cam cat a costat distractia, dar nu a fost exagerat, prin faptul ca noi ne-am organizat excursia dupa placul nostru si am descoperit doua insule, doua surori atat de diferite. Sa nu ma intrebati in care dintre ele mi-a placut cel mai mult, pentru ca n-as sti sa va raspund decat ca a fost extraordinar!!!A fost chiar vacanta-vacatelor!