Intalnirea cu Malta

Intalnirea cu Malta

Malta mi-a intrat in suflet si a ramas acolo…

Da, Malta a fost altceva!

Intalnirea cu Malta

Undeva departe, unde timpul curge lent, in partea centrala a Marii Mediterane,  in sudul extrem al Europei, la sud de Sicilia,  la nord de Libia  si la est de Africa, se afla un mic punct pe harta, abia perceptibil: insula Malta sau mai bine zis arhipelagul Malta. Este locul mult visat in care chiar era sa- mi pierd speranta ca voi mai putea ajunge vreodata. Si, ce fericire poate fi mai mare, cand  visul  devine realitate chiar atunci cand nu te-astepti? Si daaa, intr-adevar, speranta chiar moare  ultima!

Intalnirea cu Malta

Cum ajungi

Locuind in vestul tarii, am optat pentru un zbor din Budapesta direct la Aeroportul International Luqa Malta, zbor care a durat  2 ore si jumate. Ne-am mirat ca la intrare in Malta nimeni nu ne-a cerut nici un act de identitate.Prima intalnire cu Malta am avut-o  zarind-o din avion si sentimentul a fost coplesitor. Fiind un arhipelag de  insule, in Malta cel mai simplu si rapid este sa ajungi cu avionul. Ar mai fi si varianta cu ferry-boat-ul din sudul Italiei, din Sicilia.

Intalnirea cu Malta

Cazarea

In cele 7 zile cat a durat vacanta noastra in Malta, am fost cazati in Buggiba, la Apartamentele Mavina, sejur achizitionat  de la o agentie din Constanta. Am beneficiat de mult spatiu si dotari care ne-au multumit, locatia fiind destul de centrala, nu departe de  autogara si de cateva magazine si supermarketuri importante, care ne-au facut astfel sa economisim timpul. Sau de ce nu, sa dam o alta valoare timpului petrecut in insula de miere, cum mai este denumita Malta, din cauza cladirilor de culoare galbuie.

Intalnirea cu Malta

Vremea

Am ajuns in Malta in mijlocul lunii noiembrie. Prima zi a fost una memorabila, deoarece inca de la aeroport furtuna ne strica coafura. Marea era nervoasa si ne-am putut bucura sa ne amintim  si de acesta fata  a ei . Valurile uriase, deosebit de frumoase, care se spargeau la mal , atrageau ca un magnet pe impatimitii  artei fotografice. Dupa aceea, marea si-a schimbat temperamentul, s-a poptolit si a lasat ca soarele sa ne lumineze zilele de vacanta, cu temperaturi mari in termometre, incat am putut lenevi pe plaja si chiar intr-o zi am facut baie in mare. Apa marii era chiar mai calda ca vara!

Intalnirea cu Malta

Transportul

Noi ne-am deplasat in insula Malta, cat si in Gozo cu autobuzele, am cumparat de la aeroport Tallinja Card , cu 21 euro, acesta fiind valabil 7 zile, iar calatoriile erau nelimitate. La fiecare urcare in autobuz validam cardul. Autobuzele sunt principala metodă de transport public, circula din oras-in oras, punctual si destul de ieftin. De retinut : in statie cand vine autobuzul e neaparat  nevoie sa faci cu mana cand acesta vine, astfel soferul nu opreste, iar cand vrei sa cobori trebuie apasat butonul de oprire.

Dar in ambele insule exista si autobuzele Hop On – Hop Off, care opresc la fiecare atractie turistica. Calatoria scurta de doar 25 de minute catre insula Gozo am facut-o cu ferry-boatul.Tot cu vaporul am facut si o excursie pe mare din Sliema, cu vasul Suprema.

Intalnirea cu Malta

Ce trebuie neaparat sa stii inainte de-a merge in Malta

Republica Malta este una dintre cele mai mici tari din lume, dar care are o densitate foarte mare a populatiei. Arhipelagul cuprinde 6 insule (Malta, Gozo, Comino, Cominotto, Filfla si Sf.Paul), dintre care 3 sunt nelocuite. Sunt alcatuite din calcar, iar relieful este de podis, in general. Insulele din arhipelag se află pe Platoul Maltez, un platou superficial submarin format din puncte înalte ale unei punți terestre între Sicilia și Africa de Nord, care au devenit izolate după ce nivelul mării a crescut după ultima Eră Glaciară.Nu am observat nicaieri rauri sau lacuri in insula. Este considerata a fi tara cu cea mai buna clima din lume, temperatura medie anuala fiind ziua de de 23 gr, iar noaptea de 16 grade.

Intalnirea cu Malta

Capitala tarii este la Valletta. In Malta se vorbesc 3 limbi: malteza, engleza si italiana, iar religia predominant romano-catolica. Masinile au volanul pe dreapta si se conduce pe stanga.

Intalnirea cu Malta

Fusul orar   UTC+1, iar moneda este euro.

Malta este o destinație turistică populară, cu o climă caldă, numeroase zone de agrement și monumente arhitecturale și istorice, cateva incluse in Patrimoniu Mondial Unesco.

Intalnirea cu Malta

Fereastra Albastra (Blue Window) nu mai exista! Imaginea emblematica a Maltei, o arcadă din piatră cu unul dintre piloni în mare, iar celălalt în stâncă, lăsând să se vadă azuriul apei prin ea, era prezenta pe majoritatea ilustratelor  din insula Gozo. Intr-o dimineata de martie,  a inghitit-o marea, cand era tare furioasa. Ma bucur ca ma numar printre cei care au ajuns acolo inainte de acest trist eveniment. Chiar mi-e greu sa vorbesc la timpul trecut despre acest loc spectaculos!

Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta

Putina istorie

Chiar nu poti vorbi despre Republica  Malta decat pornind de la istoria ei, altfel nu poti intelege cum stau lucrurile. Datorita pozitiei geografice ’’cheie’’, aflandu-se situata intre bazinul oriental si cel occidental, a fost un punct ravnit de mai multe popoare, de-a lungul timpului. Colonizat mai intai de fenicieni, apoi  urmand cartaginezii, romanii, grecii, vandalii, ostrogotii, bizantinii, arabii, cavalerii ioaniti  si normanzii. Si Imperiul Otoman ravnea Malta  si nici Napoleon Bonaparte in drumul sau catre Egipt nu a putut ramane indiferent!In final devine colonie engleza, iar drapelul are si astazi Crucea lui George in partea superioara. A urmat razboiul, cand Malta a fost cel mai bombardat teritoriu,  iar abia in 1964 tara isi dobandeste  independenta!

Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta

Despre Ordinul Cavalerilor Maltezi

Imposibil sa nu fi auzit despre   Cavalerii Ioaniti, nu-i asa?Pentru mine, cel putin, acesta  a fost primul lucru  care il stiam despre aceasta tara!Istoria Ordinului Cavalerilor de Malta incepe din secolul al XI lea si era un ordin  religios romano-catolic, cu relatii diplomatice in peste 100 de tari, recunoscut de Papa, inca de acum 900 de ani!Imprimau monede, timbre si placute de inmatriculare, cat si pasapoarte.

Intalnirea cu Malta

Se pot povesti multe despre acest ordin… Au infiintat in peste 100 de tari case de batrani, spitale si servicii de ambulanta. In timpul vizitei in Tara Sfanta,  in timpul cruciadelor, numerosi pelerini au avut nevoie de protectie impotriva atacurilor musulmanilor din Ierusalim si s-au adapostit in spitalul deschis de un calugar al Ordinul Cavalerilor Maltezi, care in final  insuma candva 13 500 de cavaleri.Ca sa poti intra in acest ordin nu era tocmai o treba usoara, deoarece trebuia sa dovedesti noblete pana la la 8 a generatie. Crucea malteză, cu patru laturi şi opt terminaţii este simbolul Cavalerilor Ioaniţi.

Intalnirea cu Malta

De-a lungul timpului am vizitat Ciprul si insula greceasca Rhodos, care in afara de Malta, sunt pline de dovezi ale existentei Ordinului Cavalerilor de Malta. Daca stau si ma gandesc bine, toate trei sunt cam pe acelasi meridian, in Marea Mediterana.Napoleon este cel care a expluzat ordinul , in 1789, iar maltezii nici in ziua de astazi nu le pot ierta asta francezilor! Adevarul este ca am intalnit foarte multe nationalitati in randul turistilor care vizitau Malta, dar nu prea am auzit vorbindu-se limba franceza.In schimb, am intalnit multi romani stabiliti aici. Si doar un cuplu tanar si simpatic, din  randul turistilor!

Intalnirea cu Malta

Astazi ordinul inca mai are constitutie, guvern, instanta si cod juridic.Plus cateva cladiri importante.Despre personalitatile vremii care au facut parte din randul acestui ordin as aminti pe Tarul Paul I al Rusiei si pe marele artist Caravaggio, ale carui doua lucrari importante le-am admirat in St. John’s Co-Cathedral , din Valletta.

Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta

Si Sfantul Petru se pare ca ar fi trecut pe aici, in drumul lui de la Ierusalim catre Roma, unde a naufragiat 3 luni.  La ei este numit Sfantul Paul. Deasupra grotei in care ar fi fost tinut prizonier, s-a contruit o  biserica , care ii poarta numele in orasul Rabat, Biserica Sfantul Paul.

Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta

Concluzia

Vacanta in insula Malta mi-a mers direct la inima! A fost mai mult decat am visat.  Chiar daca nu este o insula cu o vegetatie foarte bogata, au fost multe alte lucruri care a facut-o  sa ne incante. Fiind  in plina toamna, in luna noiembrie, este o destinatie insorita nu foarte departe de tara si nici foarte scumpa! Ai foarte multe optiuni de a petrece timpul, trebuie doar sa alegi. Despre plaje,  despre bucataria malteza , mare si obiectivele turistice din Malta va uma in curand un alt articol. Sau poate mai multe. Ceea ce nu mi-a placut in Malta, au fost denumirile localitatilor foarte greu de retinut si pronuntat, fiind oarecum asemanatoare cu cele arabesti. Cred ca voi mai merge candva in Malta, pentru ca mai sunt locuri in care nu am ajuns!Dupa ce ati citit si ati vazut toate pozele, va rog sa-mi spuneti la comentarii daca e frumos in Malta!

Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta
Intalnirea cu Malta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *