Meteora este unul din cele mai cunoscute centre monahale ale Rasaritului crestin. Si nu doar atat, ci si un obiectiv inscris in Patrimoniul Mondial Unesco, lucru cu care Grecia chiar se poate mandri. Dupa Complexul de manastiri de la Muntele Athos, Meteora ar fi cel de-al centru religios din aceasta tara, Grecia fiind o tara majoritar ortodoxa. Daca pe Muntele Athos accesul femeilor este interzis, m-am multumit sa vad aceste manastiri de la distanta, folosind un binoclu, in alta vacanta in Grecia, de pe un vas de croaziera, care s-a apropiat de tarm atat cat permite paza de coasta. Si chiar am fost tare curioasa sa vad si granita cu Statul Monahal Athos de la Ouranopolis, despre care am povestit pe blog intr-un alt articol.
Mi-am dorit mereu sa pot ajunge la Meteora! Pot spune acum ca ma numar si eu printre fericitii calatori care au ajuns in Grecia sa poata admira aceste minuni ale naturii, in varful carora s-au construit cu multa credinta si truda Complexul de manastiri de la Meteora! Norocul a facut sa ajung de 2 ori, in ambele imprejurari indreptandu-ne catre insulele grecesti din vestul Greciei , cand ne-am hotarat sa facem un mic ocol, pentru a ne convinge cu proprii ce minunatii se ascund aici. Si ne-a placut mult !!!
Localizare
Undeva in centru Greciei, in Muntii Pindului, la marginea de nord- vest a Campiei Tesaliei , in apropiere de raul Pinos, langa localitatea Kalambaka de afla Complexul de manastiri de la Meteora. Au fost construite la aproximativ 600 de metri inaltime, pe varful unor pietre uriase. Accesul la unele manastiri manastire se facea la inceput pe scara de funie sau cu plasa trasa cu un sistem de roata cu tambur si scripete. Asta in trecut, astazi in schimb, tot drumul este asfaltat, chiar pana sus, la manastiri.
Drumul
De obicei obisnuim sa mergem in Grecia cu masina, tranzitand Serbia si Macedonia, din cauza faptului ca locuim in partea de vest a tarii. In Grecia am intrat pe la vama Evzoni si am continuat catre sud pe autostrada pana apare indicatorul care ne scoate pe Eganatia Odos, cea mai noua autostrada a lor, cautand directia Igumenita si mergem pana ne apare indicator de Kalambaka sau Meteora. Prin Muntii Pindului este solicitant ultima parte, dar foarte frumos. Si cand, in sfarsit, stancile au inceput sa se zareasca… a mai trebuit inca vreo 15 km sa mai mergem pana in Kalambaka. E mult mai spectaculoasa intrarea dinspre partea vestica, decat din est, spun asta pentru ca am intrat si dinspre est, anul urmator.
Imi amintesc cu emotie de prima vizita acolo, fiind ajunsi in localitate, inconjurati de stanci, uimiti peste masura, incat sotul nu mai stia sa mai conduca,pentru ca si pe el il fura peisajul. Ne-am tot invartit de cateva ori in cautarea iesirii spre Meteore. si… nimic, nici urma de drum, am patit ca in proverbul acela… ”Nu vezi padurea din cauza copacilor! ”Ne-am reintors si abia atunci am realizat ca nu vazusem un indicator, fiind absorbiti de minunea aceea de stanci si de bisericile acelea cocotate pe ele.
Ce se poate vizita
Din multe statiuni de la malul marii se fac excursii la Meteora cu autobuzul. Asadar este un loc foarte aglomerat. N-am sa enumar aici numele tuturor manastirilor, pentru ca este foarte mare si nici nu mai functioneaza toate. Doar 6 astazi se mai pot vizita: Manastirea Marele Meteor, Agios Nikolaos, Agios Stefanos, Manastirea Rousanou, Manastirea Valraam si Aghia Triada. In afara de aceste manastiri, va recomand sa nu ratati muzeul, care ascunde multe comori ale otodoxismului grecesc. Si in primul rand bucurati-va sufletul de peisajele care vi se vor deschide inaintea ochilor de la acea inaltime. Ca la oricare lacas de cult este bine sa aveti imbracaminte decenta, dar daca acest lucru ati uitat cand ati plecat de dimineata, puteti lua de la intrare obiectele de imbracaminte pregatite pentru vizita in manastiri de la intrare. Se pot cumpara diferite icoane si alte obiecte de cult, cat si alte suveniruri de la chioscurile din apropiere. Eu mi-am cumparat o carte despre Meteora in limba romana si o iconita pictata de calugarii de la Muntele Athos. Preturile difera, asa ca este bine sa fiti atenti.
Cum au luat nastere stancile de la Meteora
Ca fenomen fizic, este unic in toata lumea. Aceasta formatiune de stanci a luat nastere datorita unui con în forma de delta, alcatuit din pietre de râu si namol, care se varsau în vechiul lac tessalic. Dupa separatia geologica a masivilor muntosi ai Olimpului si ai Ossei, apele lacului au gasit iesire la Marea Egee prin Valea Tembi. Atunci, acest masiv în forma de delta s-a transformat în pietre uriase si stânci cu înaltimi de peste la 400 metri, iar pe varful lor s-au construit 25 de manastiri de o rara frumusete. Dar inca din secolul al XI lea in aceasta zona traiau ca pusnicii cativa calugari, locuind in pesteri. Scarile actuale care fac accesul mai usor au fost construite in anul 1920. In timpul razboiului trupele germane au ocupat acest lacas.
Concluzia
Meteora este de fapt… drumul spre intelepciune!! La Meteora simti nu numai puritatea aerului, ci si o energie pozitiva, ce te incarca spiritual, te face mai bun, mai nobil. Dupa ce am terminat de vizitat manastirile, prima oara, vreau sa va spun ca am trait o stare speciala pe care numai in locurile sfinte o poti percepe. Iar pe drumul de intoarcere, pur si simplu nu am mai putut fotografiat nimic, decat un curcubeu! Totul mi se parea atat mic, neinsemnat si sters, pe langa frumusetea desavarsita de la Meteore!