Pentru cine n-a auzit de Koper, e bine de stiut ca este un orasel in Slovenia, chiar langa granita cu Italia. Anul trecut am avut bucuria sa pot vizita o mare parte din coasta Marii Adriatice, incepand din Italia, de la Miramare,Trieste, continuand cu cele 4 statiuni de pe litoralul sloven : Koper, Isola, Piransi Portoroz, ajungand astfel in Istria, Croatia, unde din nou le-am luat la rand de la Umag pana in sud, la Medulin.
Koperul nu este de fapt o statiune , este un oras istoric! Eu l-am perceput mai mult a fi Italia, decat Slovenia. Majoritatea vorbesc slovena si italiana , indicatoarele si denumirile strazilor sunt in aceste doua limbi, pana si la scoli se preda tot bilingv. De-a lungul timpului, Koper a avut mai multe denumiri: in Grecia antica se numea Aegid, in vremea romanilor se numea Capris si era o insula ,care din 1825 s-a legat de continent printr-un drum pietruit. A primit apoi denumirea de Capodistria, fiind capiatala provinciei Istria si aceasta denumire o vedeti si astazi scrisa sub cuvantul Koper, pe indicatoare. Despre trecutul istoric al orasului ne vorbesc numeroasele monumente pe care le intalniti la tot pasul in oras.
De ce va recomand Koperul?
In primul rand pentru asezarea lui strategica, de unde puteti sa vizitati multe locuri frumoase din 3 tari. In Liubliana, capitala Sloveniei, se poate ajunge si cu trenul din Koper, pentru ca sunt doar 60 de km. Pana in Italia, la vama San Bartolomeo sunt mai putin de 10 km , iar pana in Croatia vreo 20 km. Au autostrada care leaga Italia de Croatia, dar si sosele foarte bune, iar combustibilul este mai ieftin ca-n tarile vecine.
Slovenia, o tara mica, cu iesire la mare la fel de mica, pe care turistii o aleg pentru serviciile deosebite din hoteluri, dar si pentru ca este….altceva! E o tara care si-a dobandit independenta din 1991, o tara care chiar are ce arata! Pentru mine e cel mai apropiat loc la mare,la doar 700 km. La multe dintre hotelurile de la ei, sistemul all-incusive este diferit fata de cel din alte tari. Aici, pe langa preparatele culinare, la capitolul bauturi se servesc doar vinuri si bere , fara spirtoase, dar incude pe langa sezlonguri si accesul la topogane si golf.
Orasul Koper are doua zone importante: Smedela si Zusterna (zona deluroasa).Se tot extinde, pare un adevarat santier in constructii. Este al 5 lea oras ca marime din Slovenia. Noi am venit dinspre Croatia, pe soseaua paralela cu marea. E o adevarata placere sa tot circuli pe ea si in partea stanga sa vezi intinderea nesfarsita a marii! Am intrat in Koper prin zona industriala. Am gasit loc pe parcare undeva, in apropierea portului. Pretul parcarii pe ora a fost mai mic decat in celelalte orase de pe litoralul sloven, cred ca sub 1 euro/ora.
Portul
Koper este cel mai mare port comercial din Slovenia, de pe coasta Marii Adriatice! Dateaza din epoca romana. Este un port important si pentru tarile invecinate care nu au iesire la mare, cum ar fi: Austria, Ungaria si Slovacia. Chiar si noua, in urma cu cativa ani, cand ne-am cumparat masina, tot in portul Koper ne-a sosit! Si uite ca dat Domnul sa mai calce pe aceste meleaguri!
Am ajuns in port pe aleea de palmieri care strajuia zona cu magazine moderne, banci si alte institutii. Cu cat ne apropiam mai mult de port, imi si crestea incantarea! E un sentiment unic cand esti in vacanta intr-un loc nou si abia astepti sa-i descoperi micile taine. Mai intai am admirat parcuri frumoase, cu fantani arteziene si locuri de joaca pentru copii, cu statui cu busturile inaintasilor care au contribuit la progresul orasului, magazine cu suveniruri, copaci foarte batrani, la umbra carora te poti odihni si relaxa .
Am vazut , apoi, chiar si un fel de poarta prin care atunci cand treci prin ea, pulverizeaza vapori reci de apa, ca sa te poti racori! Mai vazusem asa ceva pentru prima oara in Ungaria, in centrul Szegedului, tot anul trecut si ma gandesc ca acest lucru va deveni ”un must see” pentru zilele toride de vara din marile orase.
Aleea de promenada pe care te poti plimba pe langa mare este foarte lata si are un model original de banci, foarte lungi si inalte, cum n-am mai vazut nicaieri. In rest,multi tineri pe role, pe biciclete, cupluri de indragostiti la plimbare pe malul marii, batrani lenevind la soare sau adulti plimband bebelusii sau cateii.
Plaja.
La acest capitol Koperul nu prea are cu ce se lauda ! Cel putin eu am vazut doar o mica bucata de plaja cu pietris si cu un mic ponton amenajat, unde erau cateva persoane care innotau. Este adevarat ca era inceputul lunii septembrie si ca nu era o zi prea insorita. Daca mai exista sau nu o alta plaja in Koper, eu nu stiu. Oricum, noi nu venisem la plaja, ci sa vizitam centrul vechi al orasului, pe care l-am gasit dupa ce am cerut cateva informatii la chioscul de ziare din apropierea portului. Ne-am pornit intr-acolo, mergand pe o strada foarte circulata, tot cu marea in stanga, mergand inspre Italia si pe drum am mai intrebat, pana cand la un moment dat am fost indrumati spre dreapta.Sotul vorbeste destul de bine limba sarba si chiar era incantat sa faca conversatie cu localnicii. Si eu vorbesc, dar nu atat de bine.
Piata Tito (Titov Trg)
In centrul istoric al orasului circulatia masinilor este interiza. Din aceasta cauza, atmosfera este linistita. Piata poarta numele marelui comandant suprem al Iugoslaviei. Este plina de palate venetiene. Aici au loc cu diferite ocazii festivitati si evenimente culturale. Din Piazza Tito, pe sub o arcada, ajungi pe strada Cevlijarska, o strada pietonala foarte populara, plina de magazine, care se intersecteaza cu strazi inguste, cu case vechi, care se infunda la un moment dat. Aici se reflecta foarte mult influenta venetiana.
Koperul este un oras ale caror strazi sunt in panta, deseori am fost nevoita sa cobor sau sa urc trepte. Palatele venetiene nu le gasiti doar in Piata Tito , ci in tot centrul istoric al orasului. Multe au nevoie de renovare. Le veti recunooaste usor dupa obolanele vechi din lemn, dupa culoarea stearsa a fatadei si dupa arhitectura! Daca sunteti atenti, langa fiecare intrare este placuta cu numele palatului in 2 limbi si anul cand a fost construit. Unele au o anumita intrebuintare, altele sunt parasite. Dar fiecare are povestea ei, bine ascunsa intre zidurile inalte si groase,innegrite de vreme.
Asa ca …priviti pozele si lasati-va imaginatia sa zboare:)
Palatul Pretorian
Este cel care se afla in mijlocul cladirilor care alcatuiesc Piazza Tito. Partea de sus a zidurilor e asemanatoare cu cea de la casa lui Romeo din Verona. Este cel mai mare palat din acesta piata , atractia numarul 1 a turistilor.A fost construit in stil gotic venetian renascentist,in secolul al XV lea si este singura cladire restaurata din piata.Este facut prin unirea a doua case alaturate, vechi din secolul al XIII lea, legate printr-o loggie.
Se poate vizita, un bilet costa 5 e/pers, iar programul este de la 8-18, lunea nu este deschis. Sus este o sala de ceremonii si diferite incaperi cu mobilier antic, iar jos se afla un frumos magazin de cafea, biroul de turism si un spatiu destinat diferitelor expozitii de arta.
Palatul Loggia
Construit in anul 1450, in stil venetian -gotic, pe locul unui fost castel. Are 3 etaje, un turn si-o colectie remarcabila de arta antica. Un bilet de intrare costa 3 e/pers, iar daca doriti si sa fotografiati acest lucru mai costa 2 euro.
Mai exista multe palate in Koper, as mai aminti de Palatul Brutti, care gazduieste Biblioteca, Palatul Foresterie, Palatul dell Bello, Palatul Pizzarello, majoritatea construite in secolul al XV lea.
Catedrala Adormirea Maicii Domnului
Nu se cade sa vizitam un oras fara a intra macar intr-o biserica! Aceasta se afla intre Piazza Tito si Piazza Brello si este construita in a doua jumatate a secolului al XII lea. Este renumita prin faptul ca are cele mai vechi clopote din Slovenia, mai exact acestea dateaza din anul 1333. Este deosebit de frumoasa, construita din piatra, cu ferestre largi deasupra carora sunt sculptati ingerasi si este foarte luminoasa. Cand am vizitat-o noi era dupa amiaza si nu erau decat cativa , era racoare si liniste si am putut in voie sa privim si sa fotografiem un pic.
Altarul principal o infatiseaza pe Maica Domnului, iar celelalte laterale , unul pe Issus si celalalt pe Sfantul Rokus, exact ca in Biserica Sfanta Euphemia din Rovign, Croatia. Biserica adaposteste multe opere ale artistilor venetieni, cum ar fi: Carpaccio, Celesti, Gianelli, Liberi si Benedetto.
Turnul orasului
Este construit de la jumatea secolului al XIII lea si pana in secolul al XV lea acolo stateau de straja soldatii romani, ca sa apere orasul de cotropitori. Se poate urca un turn, de unde se vede tot orasul si golful Trieste. Nu am urcat, de lene si acum nici nu stiti cat regret! Programul este de la 9,30-19,30, iar un bilet pentu adulti costa 3 euro. Astazi rolul lui astazi este fix legat de biserica, in fiecare duminica si la sarbatorile religioase de aici se trag clopotele.
Turnul il vezi de peste tot, pentru ca are inaltimea de 54 m si este construit in stil romanic, cu influente baroce si gotice. Este impresionant, da un aer medieval, mai ales prin alaturarea cu celelalte palate din Piazza Tito. Ai impresia ca te-ai reintors in timp !
Ne-am plimbat pret de cateva ore prin stradutele labirintice si abrupte din Koper (Capodistria). Am mai aruncat cate o privire prin vitrinele magazinelor, multe afisau reduceri importante. Cel mai mare mall din Koper se numeste Supernova. La terasele restaurantelor am remarcat multe variante de mancaruri mediteraneene. Erau foarte multe variante de felul I: Ciorba de varza murata, ciorba de peste, ciorba de porumb. Am vazut in alta parte afisat pretul unui meniu turistic care costa 5,80 e. Dar daca te grabesti o alta optiune de a lua masa poate fi si MC Donald’s.
Vizita noastra in Capodistria s-a incheiat, lasandu-ne o impresie frumoasa. Incerc sa revin cat de curand cu alte povestiri din celelalte orase din Slovenia, care se afla pe costa Marii Adriatice.
Ai dreptate, Koper pare tare italienesc:) Mi-am tot planificat sa dau si eu o raita pe acolo dar n-am ajuns, mi-am schimbat mereu directia spre Asia:) Poate in anii ce vor urma, sa ma stabilizez mai pe aproape… Descrierea si pozele tale sunt frumoase! Bravo!
Multumesc. Eu zic ca merita macar o zi sa faci o oprire in Koper. Atmosfera din port si din Centrul istoric , lumea relaxata, o urcare in Turnul orasului si alte atractii turistice , sunt motive bune pentru a te gandi mai serios si la Capodistria.
Foarte frumos si am ras sincer ca am vazut la lista de preturi la copii ”odrasli” :))). Deci ne asemanam oarecum 😉
Pai…. de aceea ne-am si ”intalnit” , avem ceva in comun ,normal, pentru ca exista mii si mii de oameni in lumea asta al carui destin este paralel 🙂
I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.
Thank-you !!!
OK am înţeles EXACT: este despre Capodul Istriei dar ce caută nea Koper ăsta NU am reuşit să.mi dau seama !!!
I just want to tell you that I am just very new to weblog and absolutely loved you’re web blog. Almost certainly I’m want to bookmark your blog . You certainly have incredible articles and reviews. Thank you for revealing your web page.
I just want to tell you that I’m new to blogs and really loved you’re blog. More than likely I’m going to bookmark your blog . You absolutely come with exceptional well written articles. Thank you for revealing your website.
Thank-you !!!
I simply want to mention I’m very new to blogs and actually loved this web-site. Almost certainly I’m want to bookmark your blog post . You definitely have excellent writings. Appreciate it for sharing with us your web page.