Am calcat pentu prima oara pe pamant francez intr-o insula, in Corsica, vecina Sardiniei. Este o insula muntoasa, uneori inaltimile ajung pana la 2700 de m, o adevarata provocare pentru alpinisti. Doar in partea estica este campie fertila, in rest terenul este accidentat. Corsica mai este denumita si ”Insula frumusetii’‘.
Este a 3 a insula ca marime din Marea Mediterana. A fost ocupata pe rand de greci si romani, apoi de 200 de ani este pamant francez. Corsica se apropie mai mult de Italia, atat geografic, cat si cultural.
Se poate ajunge in insula cel mai usor cu avionul, existand 4 aeroporturi importante: Ajaccio, Bastia, Calvi si Figari. Sau se mai poate ajunge de pe continent, din Nisa, cu fery-boat-ul, biletul poate costa de la 75 de euro in sus de persoana.De asemenea, se mai poate ajunge si din Marsilia sau Toulun, iar din Italia din portul Livorno si din Savona (Genova).
Va voi povesti acum cate ceva despre cele mai importante obiective turistice din orasul Ajaccio, pe care le-am vizitat in anul 2011. Sunt convinsa ca majoritatea dintre voi cand auziti Ajaccio, gandul va zboara iute la fotbal si, implicit la Adrian Mutu. Pe langa acest lucru, vreau sa va amintesc ca acest oras este legat de numele lui Napoleon Bonaparte, pentru ca este locul de nastere al acestuia. Corsicanii sunt foarte mandri ca aici s-a nascut Napoleon. Chiar daca nu ai sti acest lucru si vei ajunge in Ajaccio, sunt convinsa ca peste tot sunt atatea lucruri care va vor aminti la tot pasul de Napoleon, incepand cu multimea statuilor prezente in cele mai importante locuri, pana la denumirea strazilor , a magazinelor sau a chiar modelul in forma de coroana de imparat a corpurile de iluminat de pe strada.
Ajaccio a fost fondat de genovezi, in jurul anului 1500.Este asezat in partea de vest a insulei Corsica, intr-un golf de o frumusete rapitoare.Este cel mai mare oras din insula. Cu o harta a orasului, pe care o gasesti la centrul de informare turistica, te vei descurca minunat.
Casa memoriala Napoleon Bonaparte
O veti gasi usor cu ajutorul indicatoarelor turistice. Este declarata muzeu. Intrarea costa 7 euro pentru o persoana si lunea este inchis.
Napoleon s-a nascut aici si a locuit pana la 7 ani in aceasta casa, care arata foarte bine, iar acum este transformata in muzeu si contine o serie de documente si obiecte personale ale familiei sale.A fost botezat tot aici, la caterala din oras.Dupa ce a plecat la scoala, nu s-a mai intors in oras.O veti gasi usor cu ajutorul indicatoarelor turistice.
Cathédrale de l’Assomption de Sainte-Marie
Are hramul in 15 august, la sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului, cand era si ziua de nastere a lui Napoleon Bonaparte, care a fost botezat in acest lacas de cult.Este o biserica veche, construita din secolul al XVI lea, in stil baroc, care adaposteste cateva picturi importante, semnate de Tinoretto si Delacroix. A fost construita de catre arhitectul Giacomo della Porta. Cladirea arata foarte bine si in apropiere, in parcul din fata ei se afla asezata, de ornament, o barca simpla de pescar. Poate ca barca are povestea ei, mi-ar fi placut si mie sa o stiu sa v-o impartasesc !
Piazza Foch
Este in apropierea portului turistic, la capatul unei alei superbe cu palmieri foarte inalti. De cate ori ma gandesc la Ajaccio, imi amintesc de acea dimineata, de strada aceea plina de viata, cu autobuze turistice, cu grupuri de copii veseli, cantand in trenulet, magazine elegante, cladiri si palmieri inalti, care dau un plus de farmec acestei zone a orasului. Denumirile strazilor in franceza, numerele masinilor , aglomeratia , forfota… totul e la fel de viu ca si-atunci ! In mijloc, printre palmieri, atragea atentia statuia lui Napoleon, imbracat in haine romane, iar in fiecare colt erau statuile unor lei.
Citadella
Este asezata la malul marii, nu departe de port. Alaturi este un dig lung, amenajat ca alee de promenada.In cealalta parte este o plaja lunga, cu nisip fin. Exista si o unitate militara in apropiere.In fata cetatii se afla statuia unui general, care s-a jertfit pentru apararea orasului.
Plaja
Este intinsa si lata, deasupra este o alee pietonala, marginita de palmieri. Intrarea in apa este foarte lina, iar apa limpede , nisipul galbui si foarte fin. Nu era foarte aglomerata, pentru ca am fost in extrasezon. Daca doriti sa stati mai mult timp pe plaja e bine sa va aduceti ceva de baut sau de mancat, pentru ca nu am vazut nimic pe plaja de vanzare. Este o plaja frumoasa si linistita, un loc excelent pentru relaxare. Daca v-ati plictisit de balaceala si de plaja, nu departe este si Cazinoul, sau bulevardul Daniele Casanova, unde cei pasionati de cumparaturi vor fi incantati.
Portul
Este un furnicar, mai tot timpul vin si pleaca o multime de fery-boaturi care fac legatura cu Italia si Franta. Si navele de croaziera au oprire in Ajaccio, mai ales ca portul este in apropierea centrului vechi al orasului, nefiind necesar sa folosesti pana in oras nici un mijloc de transport. Daca vreti sa va plimbati cu barca, acest lucru se rezolva usor din port cu 40 de euro, negociabil.
Din largul marii imaginea portului si a orasului este una spectaculoasa, cu multimea de ambarcatiuni ancorate la mal si cu dealurile impadurite care se afla in fundal. Este al doilea port ca marime , dupa cel din Bastia .
Muzeul Fesh
Se afla pe pe Rue Cardinal Fesch . Cine era acest cardinal?….nimeni altul decat unchiul eroului francez, Napoleon Bonaparte, fratele mamei sale, a carui statuie se afla si aici, in fata muzeului.
Un bilet de intrare costa 5 euro , iar programul de vizitare este de la 10-18 pe timp de vara. Muzeul este amenajat pe doua etaje ale unei case vechi si cuprinde o colectie privata de opere de arta a Cardinalului Fesch, semnate de Tizian sau Botticelli.
Este un muzeu de arta, colectiile de picturi datand din secolele XIV-XIX si este al doilea muzeu, dupa Luvru, care contine atatea opere ale artistilor italieni.
Alaturi se afla Muzeul Fesh si biblioteca , care contine o impresionanta colectie de aproximativ 50.000 de volume.
In Capela Imperiala se afla osemintele familiei Bonaparte si a fost construita de catre Napoleon, la dorinta unchiului sau, Cardinalul Fesh, o personalitate remarcanta, al carui nume il poarta si aceasta strada. Pretul de acces este 1.50 euro. Programul de vizita este de la 9-17, cu pauza de 2 ore la amiaza.
Piata De Gaulle
Este o piata mare, situata mai sus decat nivelul marii. In mijlocul ei putem admira marea opera a lui Maglioli, statuia imparatului francez Napoleon Bonaparte calare pe cal, iar in fiecare colt al postamentului urias sunt statuile cei 4 frati ai sai. In jur sunt multe cladiri vechi si frumoase, de importanta istorica . Vegetatia mediteraneana m-a incantat aici in mod deosebit. Mirosea a rozmarin si a dafin ! Am vazut tufe de strelitia , de dimensiuni mari, era prima oara cand vedeam asa ceva ! Dupa aceea am mai vazut si intr-un parc din Salerno , mai multe si mai mari. Sunt printre florile mele preferate si m-am bucurat ca le vad crescand fericite in mediul lor, nu taiate in vaze in florarii si costand ”o avere”:)
Bucataria corsicana
Este formata dintr-un amestec intre preparatele traditionale frantuzesti si italiene. Pun accentul pe produsele naturale, fara aditivi chimici si pe alimentele bogate in proteine si lipide. Gastronomia corsicana se bazeaza pe castane, branzeturi, peste, fructe de mare, pana la diferite tipuri de carne.
Cele mai cunoscute specialitati sunt urmatoarele: aziminu, coppa, lonzo, si un fel de mamaliga obtinuta din faina de castane, friptura de mistret, figatelli (cîrnati din ficat) si brocciu (brînza de oaie).
Castanele au fost aduse in insula din timpul genovezilor si se cultiva in partea nordica a insulei, devenind un adevarat simbol in Corsica, fiind folosite foarte mult in bucatarie, la prepararea prajiturilor, a supei si chiar a berii. Corsicanii iubesc mult si vinul, Porto-Vecchio, Coteaux-du-cap-corse , Nicrosi, Ajaccio, Sartene, si Patrimonio fiind cele mai renimite soiuri.
Am trecut si prin Piata agro-alimentara din Ajaccio si am ramas impresioanata de tot ce am vazut. Recunosc ca unele dintre preparatele lor expuse nu-mi dadeam seama cam ce pot fi. Programul de functionare este doar de dimineata. Nu am vazut piata de peste. Sa nu uitam ca este o insula franceza si ca preturile sunt cam mari !
Denumirea orasului Ajaccio vine de la numele Adjacium, care, de fapt inseamna – loc de odihna. Pe vremuri, aici coborau oierii de pe munte sa se odihneasca si sa isi vanda produsele! Cam atat am reusit eu sa vizitez in Ajaccio si am ramas cu amintiri deosebite din acesta insula, unde memoria eroului francez este prezenta la orice pas. Daca inca nu v-ati facut planurile pentru vacanta de vara, lauti in calcul si insula Corsica, daca v-au placut fotografiile mele !
Ce chef de mare si de soare mi-au facut pozele astea !!!!!!! Corsica e fantastica. Anul trecut am ratat-o dar sper sa recuperez 🙂
Daaa, e fantastica….nici nu stii cat regret ca m-am nascut intr-o tara cu salcami, nu cu palmieri:)
Corsica a fost pe lista mea cu posibile destinaţii de vacanţă de anul acesta, dar am renunţat în favoarea Scandinaviei. Din ce am citit în acest articol şi după ce am admirat peisajele minunate, rămâne pe listă pentru anul viitor.
Iti doresc sa ti se indeplineaca dorinta, Simona. Am incercat alegand pozele sa cuprind cam tot ce am reusit eu sa vizitez in orasul Ajaccio, ca sa va faceti o idee .
O recenzie impresionanta cu fotografii elocvente ! Te felicit !
Merci, Marian. Ma bucur ca te-a incantat !
Foarte frumos!
Abia astept vacanta dupa ce am vazut pozele astea aici :))!
E faina Corsica, trebuia sa mergem anul trecut dar s-au schimbat planurile. Sotul meu si-a petrecut mai multe vacante acolo inainte sa ne cunostem si a ramas incantat. Anul asta nu cred ca ajungem, poate anul viitor.
Atunci il ai ghid pe sotul tau:)
Eu mai visez la Sardinia, ”vecina” ei , la sud!
Este al doilea articol de azi pe care îl citesc cu această destinaţie! 🙂
Nu m-am gândit niciodată la o vacanţă aici, habar nu am să-ţi spun de ce. Dar după ce ţi-am văzut pozele am ajuns la concluzia că este un loc care mi se potriveşte. Aşa că l-am trecut pe luuuuunga mea listă a viitoarelor destinaţii de vacanţă. Când se va transforma în realitate nu ştiu….sunt atâtea locuri în aşteptare…
Asa este, avem prea multe destinatii care ”ne cheama” si nu ne ajung zilele de concediu ca sa mergem unde tot am vrea noi. Imi poti da si mie celalat link despre Corsica ca sa citesc eu, te rog frumos?
Ai citit deja articolul 🙂 E de pe Ghiduri Turistice http://www.ghiduri-turistice.info/ghid-turistic-3-saptamani-in-corsica
Scuze pentru răspunsul întârziat!
PS: La blogul tău nu există opţiunea aia prin care să mă pot abona la un articol? Ca să fiu şi eu anunţată pe mail când cineva a lăsat un comentariu….
Da , foloseste ”Newslatter” , este in partea dreapta a paginii principale
http://vacantareusita.ro/
;
Deja mi s-a facut pofta de vacanta!!
Daaa, cum apar primele raze de soare…cum ne vine cheful de plecare:)
Foarte elocventa selectia de fotografie din Ajaccio, desi la cit e de mic ofera nenumarate posibilitati de a imortaliza cadre deosebite.
Daca in final ordinea va fi Corsica – Sardinia, parerea mea dupa ce am parcurs-o in sens invers, este ca tot de Corsica vei ramine impresionata. Sardinia fiind mult mai vasta, Corsica ofera pe o suprafata mica usor de parcurs, minunatii la tot pasul. Daca ai mai reusit sa vezi si altceva in afara de Ajaccio, atunci cu siguranta stii la ce ma refer.
Si pentru ca nu pot atasa direct o fotografie in continutul acestui comentariu si pentru ca Napoleon este atit de prezent in descrierea ta si in Ajaccio, iti fac cadou pe aceasta cale o fotografie de foarte mare actualitate in aceasta saptamina!
🙂
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=474425652639184&set=pb.442595389155544.-2207520000.1371209862.&type=3&theater
Multumesc pentru fotografie, dar si pentru cuvintele frumoase si pentru faptul ca mi-ai citit articolul. Din pacate din Corsica nu am vazut decat Ajaccio, am stat acolo doar o singura zi, pentru ca sosisem cu un vas de croaziera si doar atat a stationat in Corsica.
Mai mult ca sigur o intreaga zi de simbata?!
Daa, de unde stii?Chiar asa a fost ,ne-am imbarcat vineri, din portul Genova, in 13 mai si a doua zi am oprit dimineata in Ajaccio, Corsica,iar duminica eram la Vatican, in 2011!
Si eu care am crezut ca m-am inselat, uitindu-ma mai atent la fotografii! Piata mare este doar simbata in centru la statuie, dar din fotografiile tale de la statuie si pina la primarie cu se vede nici un colt de taraba, iar cele care sint doar cu tarabele, nu poti observa si ce se afla in preajma lor, mai ales palmierii si de aceea am facut aceasta confuzie. Ma bucur ca in final mi-ai confirmat ca am avut dreptate!
frumos dar oare cat costa un sejur de 7 zile in corsica !!!
Nu stiu, eu am fost doar o zi, cat a avut oprirea vasul de croaziera.
este impresionant,am fost anul acesta in Calvi,in Ajaccio, aici se imbina istoria cu modernismul,am apreciat enorm spiritul lor nationalist in sensul bun ,tin la valorile lor si nu le schimba cu a nimanui ,nici macar cu a francezilor.Sunt un exemplu de luat, de cum isi promoveaza ce au national.
Si pe mine m-a impresionat acest lucru!
Frumoasa descriere, felicitari! Mi-a placut articolul!