Prato della Valle

Imi doream de mult sa ajung la Padova! Am trecut de multe ori prin apropierea ei, in drumul nostru spre alte destinatii din Italia. Ma bucur mult ca macar acum am reusit!

0
Am sosit in Italia cu 2 masini , fiind un grup de 8 persoane. Am intrat in Italia pe la Trieste, iar de acolo am mai facut cam 2 ore si jumatate. Taxa de autostrada a fost aproximativ 13-15 euro. Aveam rezervata cazarea undeva, in zona industriala a Venetiei, in Marghera. De acolo se ajunge in Padova parcurgand doar vreo 25 de km. Si pana in Venetia ar fi fost 40 km.

1
Ne-am tot invartit prin oras cu masina pana am ajuns la zidurile de aparare ale orasului si de acolo am cerut informatii , oprind la o statie de benzina. Scopul principal al vizitei noastre in Padova era Piata Eleftheria.. Cred ca Sfantul Anton este motivul principal pentru care Padova mai poarta astazi si denumirea de ‘’Orasul Ingerilor’’ .

Asum va voi povesti despre primul obiectiv turistic care mi-a iesit in cale, in Padova, imediat cum am lasat masina in parcare! Se numeste Prato della Valle.

2

3
Recunosc faptul ca nu ma documentasem decat despre basilica inainte de plecare si de aceea surpriza a fost extradordinara. Ce este Pratto della Valle si de ce este atat de impresionanta? In primul rand, este unul dintre simbolurile orasului Padova! Dupa statistici , ar fi cea mai mare piata publica din Italia si a doua ca marime din Europa!

4

5
In antichitate si in evul mediu aici era un teren mlastinos, apoi un teatru roman . Chiar s-au gasit ruine in zilele noastre, cand s-au facut lucrari la sistemul de instalatii sanitare pentru canalului artificial ce inconjoara piata. De-a lungul timpului , acest loc a avut tot felul de intrebuintari, fiind un spatiu deschis si foarte amplu , de aproximativ 90.000 metri patrati. A fost folosit si pentru cursele de cai , iar in vremea lui  a fost intrebuintat pentru paradele militare.6

7

Cel care a inceput proiectul pentru acesta piata plina de maretie a fost Andreea Memmo, in anul 1775 , ajutat apoi de Domenico Cerato si de alte persoane pricepute , ale caror nume nu le voi aminti aici, pentru ca ei oricum nu mai sunt demult ca sa le citeasca. Candva aici era centrul orasului Padova , dar intre timp constructiile s-au extins doar pe o anumita parte si asa Prato della Valle a ajuns la margine.8

9

Incercati sa va imaginati o insula verde in centrul careia exista o fantana arteziana deosebit de frumoasa, unde se intersecteaza cele doua alei perpendiculare in forma perfecta de cruce, care practic sunt cele doua alei pietonale , marginite de copaci identici, de talie mica. Aceasta este insula Memmo, care are o suprafata de 20.000 metri patrati si este un loc minunat de relaxare, de citit, de picnic, sau de ce nu, un loc de intalnire pentru cei indragostiti! Este foarte bine iluminata zona si in serile de vara tineretul sta la povesti uneori pana in zori!

10

11
Aceste alei perpendiculare care formeaza o cruce sunt inchise de doua randuri de alei pietonale, sub forma ce cerc, pe marginea carora sunt 78 de statui, iar intre ele exista un canal artifial , ca un inel, destul de lat si adanc. Chiar am citit despre un nefericit incident luna aceasta. Este vorba ca aici a fost gasit inecat roman, care nu a mai putut fi salvat, chiar daca cineva care era in preajma si a vazut incidentul a incercat sa il salveze, dar din pacate fara speranta.

12
Am observat in apa o multime de pesti. Erau crapi mari , unii chiar de 3-4 kg, sub o mini cascada , sub un pod.Pe aleile pietonale vara tinerii de dau cu rolele, iar iarna cu patinele. Deseori acesta piata publica necesita lucrari de restaurare, la care se implica foarte mult si locuitorii Padovei.
Statuile sunt facute din piatra de la Viceza si reprezinta doar personalitati care au marcat viata orasului Padova si care nu mai sunt in viata : dogi venetieni , artisti, profesori de seama, si politicieni.Exista si 4 poduri cu o arhitectura deosebita, o multime de obiecte de ornament si 8 obeliscuri.

13
Dupa ultima alee de promenada este o sosea circulabila si apoi acest mare patrat este delimitat de numeroase palate renascentiste deosebit de frumoase, muzee si case din caramida rosie. Atmosfera medievala se mai pastreaza si astazi peste tot si cred ca acesta este unul din lucrurile care ma atrag ca un magnet in Italia.
Am remarcat o cladire monumentala foarte frumoasa, care dateaza din secolul al XV lea, fiind opera lui Angeli Palazzo , Muzeul Precinema si Bazilica Santa Giustina benedictina, care nu doar ca da foarte bine in acest decor, dar a avut si o importanta deosebita de-a lungul vremii .Tot aici a fost primit in anul 1982 si Papa Paul Ioan al II lea.

14
Fiind un spatiu amplu, un spatiu deschis, aici se organizeaza si anumite concerte de muzica si teatru stradal.In fiecare sambata aici este piata de legume – fructe, iar in cea de-a treia duminica din luna, piata de antichitati.De doua ori pe an, in august si de Anul Nou aici au loc petreceri cu muzica si foc de articiii.
Pe mine m-a impresionat foarte mult acest loc,  mai ales ca nu stiam de existenta lui si m-am gandit ca aceste randuri vor putea fi de ajutor acelora care ajung sa viziteze orasul Padova. Dupa ce am facut inconjurul complet aici, in Prato della Valle, ne-am continuat traseul propus de acasa, vizitand Bazilica Giustina din apropiere, Bazilica Sfantul Anton , apoi ne-am rasfatat cateva clipe la una dintre terasele boeme din centrul orasului, am cumparat cateva suveniruri si ne-am intors in Marghera, iar noptea pana la ora 1, am petrecut in Venetia!

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *