Biserica Fecioarei de pe Muntele Carmel

Am ajuns la Fazana, intr-o zi din vacanta noastra in Croatia, fiind in drum catre Medulin.Aveam cazarea undeva in nordul peninsulei Istria.Fazana se afla in partea de vest, la 10 km nord de orasul Pula.

0

Este un mic orasel turistic si pescaresc, cu vreo 3000 de locuitori.Este frecventat de turisti, deoarece de aici se pleaca cu vaporul catre Arhipelagul Brijuni. Printre obiectivele turistice descoperite aici, unul anume mi-a ramas mai aproape de suflet. Este vorba despre Biserica Fecioarei de pe Muntele Carmel.
Stiam de existenta ei inainte de plecare, chiar o aveam notata .Nu a fost greu sa o descopar, pentru ca orasul Fazana, nu este atat de complicat.Cum am lasat masina in parcare,ne-au si asaltat cei care vand bilete pentru excursia in Parcul National Brijuni.

1
Plimbandu-ne pe faleza, prima oara am dat de cealalta biserica, Biserica Sfintii Cosma si Damian.Am facut rapid diferenta, pentru ca aceasta era mai noua , fiind construita din secolul al XV lea.Dar este foarte importanta, deorece acesti sfinti care ii poarta numele sunt protectorii orasului Fazana. Si inca un amanunt, aceasta biserica este cea mai joasa din Peninsula Istria, fiind situata la doar 1 metru fata de nivelul marii. Despre alte destinatii turistice din zona, mai puteti citi Rovinj, Novigrad, Vrsar,Savudria.

2
Fazana are farmecul unui oras Italian ! Ratacind pe stradutele inguste cu pavaj, ne-am trezit intr-o piazzeta si privirile ne-au fost atrase de acest locas de cult , deosebit de vechi.Este printre cele mai vechi biserici pe care le-am vazut. De fapt, cred ca cea mai veche vizitata este Biserica Sfantul Nicolae din orasul Mira, din provincia turceasca Antalia , aceasta fiind intemeiata in secolul al VI lea.

3
Asadar, m-am bucurat ca am descoperit-o atat de usor !Dar ce pacat, bisericuta era inchisa.Daca tot am venit pana aici am tras cate-o privire pe fereastra.Este o biserica din piatra , cu acoperis din tigla, formata dintr-o singura incapere foarte mica si rustica, asemanatoare chiliilor.In fata are un pridvor unde un mestesugar si-a permis sa-si expuna spre vanzare cateva obiectele din lemn.Nu mi-a placut deloc acest aspect!De ce sa transforme in ceva comercial spatiul din incinta unui lacas de cult?In Casa Domnului avem cu totii loc….dar chiar asa??

4
Pe usa nu era nici un program afisat.Se apropia ora amiezii.Ne-am gandit sa mergem din nou pe faleza, la una dintre terasele unde ne asteptau prietenii cu care am venit si sa mai incercam inca o data aici , inainte de plecare, in speranta ca vom gasi biserica deschisa.Si asa a si fost, spre marea noastra bucurie.Biserica are alaturi turnul campanilla, obicei pastrat la religia catolica.De jur imprejur sunt ghivece cu flori ornamentale si cate-un palmier si un maslin.

5
Cladirea impresioneaza prin aspect si prin vechimea ei, datand din secolul al XIV lea.Pacat ca alaturi se afla o cladire inalta, cu etaj, care strica aspectul bisericii , deoarce nu este bine intretinuta.Incepeau sa soseasca pe rand cate un vizitator, poate erau turisti , sau poate cei care locuiesc aici! Usa din lemn masiv nu cred ca poate fi cea originala, pentru ca au trecut in jur de 600 de ani, de la ridicarea bisericii.Ferestrele nu erau inchise , dar aveau gratii .

6
Deasupra se afla o placa , la intrare, cu denumirea si anul intemeierii ei.Altceva nimic.Nici pe internet nu am reusit sa aflu mai mult despre aceasta biserica , doar ca mai exista una cu acelasi nume in Malta si ca hramul este in data de 16 iulie. Atunci se sarbatoreste de catre Biserica Catolica Fecioara de pe Muntele Carmel.

7
Curioasa din fire, am vrut sa stiu ce este cu Muntele Carmel!Asa am aflat ca se afla in Israel, nu departe de Haifa.Acolo s-au retras cativa pustnici, alaturi de Sfantul Ilie ,in secolul al XII lea , ducand o viata aspra , intemeind apoi Ordinul Carmelit, care mai tarziu a fost decarat a fi o erezie.

9
Interiorul bisericii este la fel de simplu: un mic altar , cateva sfejnice, niste icoane si statuete, un scaun de rugaciune si inca o banca.Pe tavan , cat si pereti se pot observa resturi de fresce datand din secolul al XV lea.De remarcat ar mai fi statuia gotica a Sfantei Fecioare.Exista doua mici ferestre si in partile laterale, pe unde poate patrunde lumina soarelui .Tavanul pridvorului este facut din barne negre de lemn.Pardoseala atat aici, cat si in bisericuta este din piatra foarte veche.

10
In rest biserica pare functionala, erau corpuri de iluminat, era curatenie, dar nu am putut afla daca aici se mai tin slujbe sau chiar aceasta biserica este doar un monument!

11

12

14

16

15

13

5 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *