Timpul trece, blogul creste!

Chiar astazi se implinesc 4 ani de la primul articol publicat pe blogul meu de calatorii! Sincer, nici nu-mi vine a crede cat de repede a trecut!O sa incerc in urmatoarele randuri sa astern pe scurt cateva ganduri . Despre vacantareusita.ro si despre mine, in general. Pentru cine nu stie, blogul vacantareusita.ro este locul meu ’’de joaca’’ de fix 4 ani. Nu am schimbat regulile de la inceput, deci tot eu sunt cea care scriu si public toate articolele, povestind amintiri din calatoriile mele. Aleg destinatii mult visate, impreuna cu familia mea si nu colaborez cu nici o agentie de turism. Deci nu sunt finantata de altcineva in realizarea acestora. ( Asta pentru a lamuri mintile curioase)!Cand am timp si chef scriu, iar cand nu….visez. La ce?…la precedenta calatorie sau la urmatoarea.Si…tot timpul sunt in miscare!

Recunosc faptul ca anul acesta am calatorit mai mult ca intotdeauna si am scris mai putin, deoarece si planificarea unei calatorii iti rapeste mult timp si energie, mai ales cea intr-o alta tara. Dar o fac cu multa placere si emotie.Uneori stau si ma intreb daca nu exagerez, cumva, cu plimbarile mele si nu ar trebui sa ma mai si odihnesc? Dar dupa 2 zile de stat in pat, imi incarc bateriile si o iau de la capat! Pentru mine si calatoria simpla cu autobuzul dintr-o localitate intr-alta imi poate aduce bucurie! Sincer, nu-mi pot imagina cum e sa fii in concediu si sa stai pur si simplu acasa! Niciodata nu am procedat altfel, chiar si atunci cand vremurile au fost mai grele, am avut cort si bani de benzina si tot am plecat. Pentru ca de mancare si acasa aveam nevoie, nu?!

Fie la munte, fie la mare, fie vara, fie iarna, cu masina, cu avionul, cu vaporul, cu funicularul sau cu bicicleta….intotdeauna poti descoperi ceva ce te poate surprinde! Titlul ales pentru blog –Vacanta Reusita– imi place sa cred ca imi poarta intotdeauna noroc, ca un talisman, deoarece vin multumita de fiecare data. Faptul ca inima ma indeamna sa impartasesc cu voi, cititorii, experientele mele din vacante, este pentru ca am ajuns la concluzia ca meritati! Pentru unii pot fi utile in viitoarele lor concedii, iar pentru altii doar o simpla calatorie virtuala, alaturi de mine.

La finalul lunii februarie ma bucuram ca pot vedea Carnaval traditional numit Fasnacht, dintr-o statiune din Muntii Alpii Allgau, in sudul Germaniei , in Bad Hindelang!M-au impresionat participarea numeroasa si daruirea de la mic la mare, cat si grija pentru detalii a celor din zona, care asteapta cu nerabdare in fiecare an aceasta sarbatoare!Da! si nemtii stiu sa petreaca!


Inceputul lunii martie a debutat cu alte activitati de relaxare interesante in Allgau, in primul rand cu vizitarea unui muzeu in aer liber, Muzeul de Transport din Hinterstein. A continuat apoi cu o plimbare la inaltime, cu telecabina, la Obere Horn, la altitudinea de 1320m, pe care n-o puteam rata, pentru ca albul zapezii imaculate peste crestele muntilor este visul oricarui turist indragostit de frumos. Nu puteam rata nici traditionala friptura de cerb, gatita cum doar nemtii o stiu!




Circuitul prin Balcani din luna aprilie, organizat de noi, cu masina, a durat 11 zile. Ne-am intors cu multe amintiri de neuitat, cu sute de fotografii si filmari, dar cel mai important cu multe vise mai vechi care acum ni s-au implinit! Pe traseu am cam moficat itinerariul, iar pana la final traseul a arat cam asa:
Serbia, fara nici o oprire la dus, deoarece pe unde am trecut si erau atractii turistice importante noi le vizitasem in anii precedenti (Zlatibor, Mokra Gora, Drvengrad, Bela Voda, Sarganska Osimca, Parcul National Tara, etc), dar cu un mic popas la intoarcere, Bosnia-Hertegovina ( Sarajevo, Mostar, Medjugorje , Neum), Croatia ( Dubrovnik), Muntenegru (Golful Kotor, Sveti Stefan), Albania (Durres, Vlore, Masivul Cika, Pasul Logara, Sarande, Butrint), Grecia ( in Muntii Pindului-Canionul Vikos-Stone Forest si apoi Paralia Katerini) si retur prin Macedonia si Serbia. De retinut – cazarea in Sarande– Albania, la Hotel Romario, un loc in care m-as mai intoarce candva cu mare drag.







A urmat apoi o serie de drumetii in satele de munte de pe Valea Ostrachului, din sudul Germaniei. Bucuria a fost nemarginita cand am reusit sa urc la Hirschberg, la altitudinea de 1500m. Panorama de sus, de la cruce, te rasplateste din plin, dupa cele aproape 3 ore de urcus.

Vacanta de vara era obligatorie la mare, pentru ca era la sfarsitul lunii iunie. Si unde e mai frumos la mare, decat in Grecia?!!!A fost o vacanta cu avionul in insula Rhodos, o vacanta frumoasa, dar am avut de indurat cea mai mare temperatura, de aproape 50 de grade. Rhodos este cea mai mare insula din arhipelagul Dodecanez, pe care l-am admirat de sus din avion. Vacanta in Rhodos mi-a ramas la suflet in primul rand pentru ca am avut sansa sa vad cu ochii mei locul unde se intalnesc cele doua mari: Egeea si Mediterana!Un mare paradox, minunea minunilor: doua mari intr-o singura fotografie!


Am profitat ca ne aflam acolo si ca putem ajunge in Insula Symi, prin intermediu unei excursii cu vaporul.Insula are unul dintre cele mai frumoase porturi cu care Grecia se poate mandri si au cunoscut prosperitatea facand comert cu buretii de mare si fabricand galere, incat era cunoscuta ca fiind una dintre cele mai bogate insule din arhipelag.

Tot cu ferry-boatul din insula Rhodos am ajuns si in Turcia, la Marmaris, intr-o excursie de-o zi. Ador destinatiile in care pe langa ce ofera ele mai poti avea sansa sa decoperi si ceea e este in vecinatate!

Calatoriile mele in muntii Germaniei continua prin sate traditionale, pe poteci mai grele sau mai usoare la Gailemberg, Bad Oberdorf si Hinterstein, sau pur si simplu la cabane montane renumite (Cafe Horn). Cu telegondola din Oberjoch am urcat pe varful Iseler, la altitudinea de 1876 m. Ce-am simtit acolo sus?…greu de descris in cuvinte! Dincolo era Austria! Tirolul ! In cazul in care uiti, primesti mesaj de la compania telefonica sa stii ca esti in rooming!









Nu putea trece anul fara o vacanta in Romania! Asa ca in luna august ne-am gandit sa ne indreptam spre Transilvania, cu masina, pentru ca erau cateva zone in care nu am ajuns niciodata. In cele 5 zile ne-am bucurat sa constatam ca si la noi in tara se poate face turism de calitate, pentru ca am observat mici schimbari in bine. Calatoria a inceput cu un tur pe Transalpina, cu mici popasuri la Ranca, continuand drumul prin munti catre Alba Iulia, inainte admirand Rezervatia Naturala de la Rapa Rosie. Alba Iulia a fost o mare surpriza pentru noi, in special fortareata. Cetatea Alba Carolina , la portile Apusenilor, am descoperit-o in zi de sarbatoare, in timpul Festivalului Dilema. Aici am avut impresia ca nu sunt in tara mea, ci undeva in occident! Am petrecut o seara memorabila, incheiata cu un concert in aer liber sustinut chiar de formatia mea preferata-Holograf!Si atunci da, mi-am revenit si-am constientizat ca sunt in Romania.



Dimineata paraseam cu regret Alba-Iulia, indreptandu-ne catre Cetatea de Balta, a carui imagine o putem vedea pe reclama vinului de Jidvei, una dintre bijuteriile Transilvaniei, care din pacate se afla pe lista monumentelor uitate!

La Medias am oprit si am vizitat Biserica Fortificata , cosnstruita in secolul al XV lea, al carei interior era in renovare. Asa ca ne-am multumit sa o admiram din exterior si sa ne plimbam prin centrul istoric al orasului.

Drumul catre Biertan, unde intentionam sa vizitam Biserica Evanghelica Fortificata, aflata in Patrimoniul Mondial Unesco, trecea prin mai multe sate, unde am mai oprit de cateva ori sa vizitam alte biserici vechi transilvanene, care ne ieseau in cale. Recunosc faptul ca uneori mi-a fost si frica sa ma dau jos din masina, pentru ca in fata lor erau o multime de copii de tigani care asteptau la cersit, de toate varstele si am si renuntat. Ma intreb ce impact are acest lucru asupra unui turist strain, daca eu am simtit asa ceva?!La Biertan am ramas impresionata de numarul mare de vizitatori, in special de origine germana. Biserica in principiu nu prea mai are prea multe de aratat, este cam goala, in afara de constructie, dar este importanta prin vechimea ei. Sincer, am venit aici cu prea mari asteptari!

Dupa aceea am ajuns si la Sighisoara! Demult imi doream acest lucru si pentru ca inca nu sosise momentul, simteam acest lucru ca pe un mare handicap! Oricum enigma a ramas – inca nu m-am lamurit daca a trecutsau nu Dracula pe la Sighisoara! Am indragit orasul de cum am trecut portile cetatii. Intr-adevar, au preturi mari. M-am minunat ca turistii germani nu se indurau sa dea 5 lei pe biletul de intrare de la biserica din cetate!


Nici la Targu Mures nu avusesem ocazia sa ajungem pana atunci! Si aici, ca si in Alba Iulia am avut impresia ca nu suntem in Ro, ci undeva, in occident! Am petrecut o seara de vara superba, iar dimineata ne-am continuat traseul de vizitat, urcand pe stradutele in panta pana sus, pe Platoul Cornesti.
Salina de la Turda a fost urmatoarea noastra oprire- astazi un adevarat muzeu de istorie a mineritului în sare.

Urmatorul obiectiv turistic a fost Pestera Scarisoara! Si iata-ne in Muntii Apuseni, pe carari serpuinde, admirand peisaje de execeptie, la fel de frumoase ca in Alpii Germaniei. Doar capitele de fan au alt aranjament! Pestera m-a cam dezamagit, dar drumul pana acolo a fost foarte pitoresc si cina de dupa aceea….si tot a meritat efortul! Pentru ca totusi suntem in Romania nu se poate sa nu fie si ceva cu minus in aceasta calatorie! Drumul din Brad pana la Deva drum in lucru…. cu foarte multe semafoare, incat am pierdut mult timp si efectiv posibilitatea de a vedea pe lumina Castelul Huniazilor din Hunedoara. Asa ca ne-am indreptat direct spre casa!



In septembrie, puneam iarasi de-un alt circuit. Si, deoarece ca inca mai aveam zile libere, am pornit in vest, cu masina sa vedem marea! Pentru ca ni se facuse rau dor de mare. Si asa am ajuns la cea mai apropiata mare, in Italia, La Marea Adriatica, la Grado. Daca va tot povesteam ca am ajuns la munte pana la o anumita altitudine, uite ca aici am ajuns mai jos, la 2 m sub nivelul marii! Grado este un asamblu a 30 de insule, ce poarta denumirea de laguna!Chiar a fost un loc interesant.



Am ramas aici doar o noapte si ne-am continuat drumul spre Austria. Primul popas a fost in Parcul National Hohe Tauern, continuind cu Cascada Krimll, circuland pe drumuri alpine private (Gerlos Alpenstrase, Grosglockner Hochalpenstrase si Felbertrauenstrase), uneori aflandu-ne la altitudinea de 1379 m pe sosea. O nebunie, te dureau talpile la volan de atatea frane! Dar spectaculos…e putin spus, mai ales cand ajungi in Zillertal- cea mai mare depresiune traversată de râul Inn în Tirol, Austria. Calatoria continua spre Vilsaplsee, langa Tannheimertal, un lac magnific, situat la 1160 m. De aici in cateva minute am ajuns in Fussen si, chiar daca nu era prima oara, am facut un nou popas la Castelul lui Ludovic- Neuschwanstein, dar si Castelul Hohenschwangau.




- Aniversarea a 4 ani de activitate a blogului Vacanta Reusita






Intrand in Germania, ma asteptau alte ispite: urcarea in turnul Domului din Ulm, unde inălțimea turnului bisericii este de 161,53 m, acesta fiind cel mai înalt turn de biserică din lume. Apoi am vrut sa vedem cum arata si vara Breitachklamm-ul, cel mai adânc defileu din Alpii Bavarezi și cel mai adânc canion din Europa Centrală. Ne-am bucurat ca am reusit sa vedem unul dintre cele mai indragite evenimente din Allgau, Viescheid-ul, adica coborarea vacilor din Alpi pentru iernat, zi in care tot satul petrece. Cum?cu muzica de fanfara, ci wursti si multa bere in halbe mari!Oricum eu mi-am luat pui la gril, pentru ca arata bestial si nu rezist!!!Si bere neagra.










Giebelhaus este un alt loc nou pe care l-am descoperit in aceasta toamna, ajungand din nou pe un drum apin privat cu autobuzul, apoi am continuat urcusul pe poteci de munte, ajungand undeva sus, in punctul in care nici semnal pe telefon nu mai aveam!

Ultima vacanta din 2016 a fost una cu avionul in sud, In insula Malta! La mijlocul lunii noiembrie, cand acasa ardea focul, noi faceam baie in mare, apa fiind mai calda ca vara!Din Malta , cu ferry-boatul se ajunge usor in insula invecinata- Gozo. Nu va mai povestesc despre Malta ca sa fiti curiosi si sa mergeti acolo sa vedeti cum circula masinile pe cealalta parte, avand volanul de dreapta. Sa-i auziti ce limba vorbesc si sa degustati cea mai buna friptura de iepure.











Si iarna e la fel de frumos in satele de munte din Germania. Nu este ger mare, dar e zapada multa si partii faine de schiat. Dar evenimentul important este Targul de Craciun, pe care nu l-am putut rata in Bad Hindelang, cel mai renumit targ din Bavaria.



In ianuarie, mai exact sapatamana trecuta, incercam sa descoperim Lombardia, intr-un city-break cu Ryanair. Am avut 5 zile superbe pe care le-am petrecut la Lacul Como, in Bellagio si Como, apoi la Cassano D’Adda, Milano si Bergamo. Intotdeauna revin cu placere in Bella Italia!!!Cam multa plimbare intr-un singur an, nu de alta, dar imi ingreuneza sarcina astazi, cand scriu articolul aniversar!






Ar cam trebui sa inchei…da,da…V-am plimbat de v-am obosit cu harta in mana, nu-i asa?Dar cand plecam intr-o vacanta, in afara de cu ce mijloc de transport mergem, unde dormim , ce mancam si cat costa, ar trebui sa ne mai preocupe si posibilele probleme medicale care chiar daca nu le dorim pot aparea frecvent. Despre acest subiect am raspuns cu mare drag interviului primului portal romanesc de informatii medicale si de securitate destinat calatorilor: http://safetravels.ro/, pe care va sfatuiesc sa-l cititi.

Ati avut rabdare sa cititi pana la sfarsit? Daca da, sunteti grozavi ! In incheiere vreau sa multumesc tuturor fanilor si cititorilor blogului vacantareusita.ro pentru ca va rapiti din timpul vostru liber ca dati click pe articolele mele. Sper ca v-au fost de folos si de data aceasta sfaturile si experientele mele de calatorie.Va mai astept! Dau o sampanie virtuala de aniversarea celor 4 ani !
Cu drag
- Georgiana & vacantareusita.ro
Aniversarea a 4 ani de activitate a blogului Vacanta Reusita
Multe calatorii inainte ,povestite in stilu original .
Adica iti place si…stilul?
Super fain ne-ai povestit ,parca am fost si noi cu tine.Bineinteles virtual.La cat mai multe vacante frumoase!
Pai anul acesta sper sa ne insotiti si voi intr-o vacanta sau macar un week-end!Multumesc!
Foarte frumos descrise locurile,articolul este super,felicitari si multumesc ca imi dai ocazia sa visez la locuri inca nevazute.
La multi,multi ani !!!
Merci,Gabi!
La multi ani! Astept aniversarea de 10 ani! Si mai mult decat atat, imi doresc sa facem cel putin o vacanta impreuna!
Si eu imi doresc, stii bine, dar cred ca inca n-a sosit momentul!Multumesc de urari!
4 ani ?????????????????? Mamă ce bătrân sunt !!! 🙂
Sunt onorata, domnule Robert!