Manastirea Plumbuita este o manastire ortodoxa de calugari, care are hramul la Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Este unul dintre cele mai cunoscute asezaminte monahale din Bucuresti . Noi am vizitat-o intamplator, descoperind-o intr-o dupa-amiaza de toamna, intr-o plimbare pe malul raului Colentina, din Bucuresti.
Cum ajungi
Dupa cum va spuneam, mai sus, aceasta manastire se afla in Bucuresti. Se afla pe un deal, langa Parcul Plumbuita, pe malul drept al raului Colentina, in cartierul Colentina. Se mumeste ‘’Plumbuita’’, deoarece localnicii i-au dat aceasta denumire, pentru ca era acoperita candva cu tabla de plumb.
Putin stiu ca in cartierul Colentina se afla o astfel de manastire . Cel mai simplu se ajunge ocolind Parcul Plumbuita. Pe acolo ne-am intors. La dus, nestiind drumul, am trecut pe alte strazi cu aspect de mahala, despre care nici macar nu stiam ca pot exista astfel de locuri dubioase in capitala tarii. Nu am avut curajul sa fotografiez, dar in mintea mea acele imagini nu s-au sters.
Despre istoria manastirii
Prima ctitorire a avut loc in secolul al XVI lea, in anul 1560. Constructia a fost inceputa de catre Petru cel Tanar, fiul Doamnei Chiajna si continuata de urmasii sai, printre care si Mihnea Turcitul. Intre timp manastirea a fost distrusa in 1595 si 1614, apoi a fost ridicata din temelii in timpul domniei lui Matei Basarab, in anul 1647si in forma aceasta se afla astazi. A fost ridicata pentru comemorarea unei noi victorii asupra otomanilor. Casa Domneasca a fost adaugata tot atunci.
In 1573 aici s-a infiintat prima tiparnita din Bucuresti. Un calugar a tiparit aici prima carte din Bucuresti, o psaltire, iar 3 exemplare se mai pot gasi si astazi in orasul Cluj, Sofia si Londra. De-a lungul timpului aceasta manastire a marcat viata religioasa si politica din Tara Romaneasca. Mai ales prin asezarea ei strategica, la intrarea in Bucuresti, a servit deseori ca si cetate de aparare. Marturie stau ferestrele mici de la beciul din subsol si de la chiliile manastirilor, numai bune pentru flintele soldatilor care o aparau.
La inceputul secolului al XIX lea, manastirea a fost afectata de un mare cutremur si de un incendiu, care a distus atat manastirea, cat si turnul-clopotnita. Ulterior a fost refacuta, cu spijinul unor persoane care slujeau la manastirile de la Muntele Athos. Manastirea Plumbuita a fost foarte bogata candva, detinand multe ha de teren in Bucuresti, cat si in alte zone din tara, reprezentand paduri sau vita-de-vie. A urmat apoi trecerea in proprietatea statului a averilor manastiresti si apoi manastirea a fost parasita, mai apoi devenind biserica de mir.
Complexul architectonic Plumbuita
Este format din : Biserica propriuzisa, Turnul-clopotnita, Casa Domneasca si chiliile manastirii.
Casa Domneasca
A fost intarita cu ziduri de aparare groase de 1 metru. Gazduieste Biblioteca, care cuprinde o colectie importanta de carti vechi de 500 de ani si Muzeul unde exista o multime de busturi din piatra a unor domnitori romani, picturi murale originale, precum si multe obiecte de arta religioasa.
Biserica
Este un monument de arhitectura din secolele al XVI lea si al XVI lea. In interiorul ei sunt adapostite cateva moaste ale urmatorilor sfinti: Sfantul Ierarh Nicolae, Sfantul Mucenic Gheorghe, Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava si Sfantul Pantilimon. Biserica manastirii are o arhitectura tipic munteneasca, cu influente de tip gotic la ferestre, care scot in evidenta arhitectura moldoveneasca.
Manastirea Plumbuita este un centru monahal foarte apreciat si un loc de rugaciune in acelasi timp. In afara de acestea, as mai aminti de programul social medico-farmaceutic ”Vasiliada” care functioneaza aici din 1999, fiind realizat cu sprijinul Patriarhiei Române şi a Colegiul Medicilor şi Farmaciştilor din România.
Afara, langa biserica, se afla un mic altar din lemn. Cred ca acolo se desfasoara pe timp de vara anumite slujbe. Facultatea de Teologie din Bucuresti are aici atelierele Sectiei de Pictura, Restaurare si Patrimoniu. Daca va aflati in zona si aveti ceva timp la dispozitie, va sfatuiesc sa va abateti un pic sa vizitati si Complexul Arhitectonic Plumbuita. Nu uitati sa alegeti drumul cel bun, cel care trece prin Parcul Plumbuita si pe langa malul raul Colentina!
Interesant! Chiar nu stiam de istoria ei…
Pai noteaza-ti-o ca o alta optiune pentru propunerile de week-end!
Foarte interesanta istoria manastirii. Am vizitat si eu vara trecuta o manastire in Slanic Moldova . M-a impresionat.
Ma bucur ca ti-a placut!