M-am gandit ca primul meu articol pe blog despre o destinatie din Romania sa fie despre un loc tare drag mie!Nu am stat prea mult pe ganduri, chiar daca am vizitat de-a lungul anilor multe din minunatiile acestei tari.O sa va povestesc acum despre … Dunare .Acest subiect care a fascinat si inspirat deopotriva poeti, muzicieni, fotografi sau calatori!
Dunarea, grava si tulbure , al doilea fluviu ca marime din Europa ( dupa Volga ) ,dupa ce izvoraste si strabate in drumul sau spre varsare 8 tari , strapungand o multime de bariere montane, reuseste in tara noastra sa atinga recordul de a avea cel mai lung defileu din Europa, adica de 134 km.
Am avut sansa sa merg in fiecare an la Cazane.Pot spune ca le-am vazut din ambele sensuri si dinspre Moldova Noua si dinspre Orsova.Mi-a placut mai mult a doua varinata!Pentru cine vine sa viziteze Cazanele Dunarii pentru prima data…le recomand ca la Eselnita sa traga bine aer in piept si sa-si pregateasca aparatele de fotografiat, pentru ca ce va urma ii va impresiona peste masura ochii si-i va taia rasuflarea!Fara exagerari.
Noi am fost de fiecare data cu masina, de obicei cu un grup de prieteni. Am fost si cu cortul, asezandu-ne tabara in Satul de Vacanta Mraconia, sau avand cazare in Baile Herculane si de acolo veneam in excursie de-o zi.
Prima oara, imi amintesc ca am veni iarna, pe un ger cumplit, pe 1 ianuarie, la Eselnita, dupa un Revelion petrecut la Herculane. Pescarii erau cu barca in larg, la pescut de fitofag , pe care ni-l vindea la mal deja congelat! Sfidau gerul si incercau sa reziste , incalzindu-si mainile la focul aprins cu cateva lemne, in bidoane de tabla, in barca.Imaginea aceea este una care m-a urmarit mult timp, in special cand ajung acolo sau cand manac peste de Dunare.
Dar cel mai frumos este vara! Te poti bucura mai mult de natura cand totul este inverzit. Un adevarat spectacol in aer liber, in care eroina principala, Dunarea , continua lupta cu muntele, de sute de ani.Cazanele Mari si Cazanele Mici fac parte din 1980 din Rezervatia Naturala Portile de Fier, intinzandu-se pe o suprafata de 215 ha. Zona turistica se intinde doar 50 km , de la Svinita la Orsova.Este una dintre cele mai spectaculoase destinatii din Romania, fiind deseori numita si ‘’Dubrovnikul Romaniei’’ !
Dupa ce ai parcurs cei 3 km cat au Cazanele Mici , pe partea cu Dunarea, exista o placa comemorativa ’’Trabula Traiana’’, ridicata de cativa ani in cinstea victoriei din anul 105. Alaturi, parcarea plina, pentru ca pe partea cealata, chiar la intrarea in Golful Mraconia , sta de veghe , semet, la hotarul tarii, ultimul rege dac, fiul lui Scorillo, Decebal cel priceput in ale razboiului !
Este cea mai mare sculptura in piatra din Europa, care se vede foarte bine si de pe malul sarbesc. Se numeste Decebalus Rex si este impresionanta, avand 55 m inaltime si 25 latime.Cu 8 m mai mult decat Statuia Libertatii ( fara soclu), cu 17 m mai mult decat monumentul Hristos din Rio de Janeiro (tot fara soclu) si cu 7 m mai mult decat Colosul din Rhodos ( cu tot cu soclu)! Este integrata foarte bine in peisaj.Toti turistii fac fotografii cu acest monument.Trebui sa aveti grija pentru ca aici, la Cazane , Dunarea se adanceste pana la 75 m.Curge vijelios printre munti. In rest , aceeasi panorama pe care a avut-o si Traian , acum 2000 de ani, mai putin sculptura!
Cazanele Mari se intind pe o lungime de 4 km.Cazare se gaseste peste tot in acesta zona.Multe unitati de cazare sunt la standarde europene.Va recomand Pensiunea Septembrie, unde vara se si mananca extraordinar peste de Dunare, intr-un decor de vis, pe terasa, la doar cativa metri de apa, cu ochii catre Cazane!
Cei care doresc sa petreaca cateva ceasuri pe Dunare, pot cumpara excursii din Orsova cu salupe si uneori am vazut ca se poate si din Golful Mraconia, dar cu ambarcatiuni mai mici.Pretul difera in functie de locul imbarcarii , dar si de durata calatoriei.
Daca vrei sa mai inveti cate ceva din istoria noastra, poti face 2 opriri la ruinele cetatilor de la malul Dunarii: Tricula si Drencova.
Fortificatia medievala de la Tricule se afla la 3 km de Svinita , datand din secolul al XV lea.Cetatea a fost construita in scop de aparare impotriva otomanilor.La inceput au fost 3 turnuri ( de aici si denumirea de ‘’Tricule’’), unul fiind distrus de gheturi.Celelalte doua au in jur de 11 m si se vad in apropiere de mal.A fost sub ocupatie otomana, austriaca si mai tarziu luata de haiduci. Necesita consolidare!
Cetatea Drencova dateaza tot din secolul al XV lea si se afla pe malul Dunarii, in apropierea localitatii Cozla.A fost construita peste alta cetate mai veche in scop de aparare si de a avea control asupra traficului pe Dunare. Se pot observa doar niste ziduri in apa.
Este zona de frontiera !Soseaua in proportie de 80% era buna, anul trecut cand am fost ultima data, dar se mai lucra la partea cealalta.In toata zona erau o multime de pescari, unii chiar cu corturi , pe malul Dunarii.
Pentru iubitorii de drumetii , va recomand cele 3 pesteri din zona, Pestera Gura Pornicovei, Pestera lui Clemente si Pestera Veterani, cat si traseele montane din Ciucarul Mare, Almajului si Muntii Clisurii, care au in medie cam 700-800 m altitudine.
Frumusetea Dunarii la Cazane, cand muntii se apropie destul de mult si latimea ei scade vizibil, vegetatia, forma si inaltimile stancilor, ambarcatiunile, pesterile din apropiere, clima blanda, Manastirea Mraconia, cea care parca a rasarit direct dintre ape…sunt doar cateva lucruri care m-au convins ca ma pot mandri cu aceasta zona .Pe care sa o pot recomanda cu incredere oricarui strain , care vine pentru prima oara in Romania!
Din pacate nu am ajuns asa de aproape . Am admirat de fiecare data statuia de pe malul sarbesc, dar nici macar nu stiam ca e cea mai mare din Europa…sper sa pot ajunge si eu sa petrec macar vreo 3 zile in zona si sa vad toate minunile astea pe care le-ai vazut tu 🙂
Sper sa reusesti , pentru ca merita, nu doar statuia, ci intreg defileul Dunarii.
Despre Chipul lui Decebal, pot spune ca eu am trecut de nenumarate ori pe langa el in timp ce se lucra la sculptura si am vazut de la sosea oamenii” catarati ”pe fata lui, legati cu funii, iar de departe pareau atat de mici in comparatie cu statuia,incat pareau niste insecte:). Si m-am bucurat nespus cand am vazut-o pentru prima oara! Cred ca vazuta de pe malul sarbesc, pare si mai impunatoare!
Ho semplicemente aggiunto il tuo feed all’RSS Reader… continuo a seguirvi, Grazie!
Sono contento di sentire questo!
**Deosebite sunt imaginile surprinse de tine…..!!!Si frumoase descrierii a locurilor! FELICITARI!
Sa ne bucuram de toata creatiunea lui Dumnezeu si sa-i dam Lui slava si lauda cuvenita!**
Multumesc, ma bucur ca ti-a placut!
Voiam sa plec intr-o vacanta cu cortul si nu ma hotaram. Articolul tau m-a convins. In august voi face cazanele. Multumesc mult si felicitari pentru modul in care ai conceput articolul. Reflecta dragostea ta pentru acele locuri.
Iar tu chiar m-ai facut sa-mi recitesc articolul!Vacanta frumoasa!