Am vizitat Sarmizegetusa Ulpia Traiana in luna mai a acestui an, pentru prima oara. De fiecare data cand vizitez niste ruine raman fascinata de cata istorie pot ascunde niste ramasite! Aici era unul dintre locurile din Romania in care doream de mult timp sa ajung, alaturi de alte obiective turistice importante: Abatia Cisterciana de la Carta,Cetatea Rasnov, Biserica de piatra din Densus si Pestera Valea Cetatii, Cheile Rasnoavei si Manastirea Prislop.
Ruinele acestui oras antic astazi este un complex arheologic in localitatea Sarmizegetuza, care poate fi vizita, iar pretul unui bilet de intrare era pe atunci 10 lei / persoana, iar in pret era inclus si accesul la Muzeul arheologic de vizavi. La intrare era afisat si pretul pentru fotografiat si filmat, dar cum la acea ora eram singurii vizitatori, nimeni nu ne-a cerut bani pentru aceasta. Complexul arheologic se poate gasi usor, gratie indicatoarelor de informare. Exista si o parcare mare, alaturi de care sunt niste magazine de suveniruri si niste terase.
Amplasare
Ruinele fostei capitale a Daciei – Sarmizegetusa Ulpia Traiana-se afla la altitudinea de 531 de m, in judetul Hunedoara ,in comuna Sarmizegetusa, in partea de sud-vest a Depresiunii Hateg, la 40 de km de Muntii Orastiei, la 14 km distanta de orasul Hateg si la 8 km de trecatoarea care face legatura intre Transilvania si Banat. Asezarea in acest loc a orasului antic a avut la baza o anumita strategie, avand la sud Muntiti Retezat, iar la nord Muntii Poiana Ruscai, ca doua bariere de netrecut pentru posibilii atacatori. A nu se confunda cu Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei preromane, cel mai vechi edificiu si cel mai important monument pe care il au romanii in prezent, aflat la altitudinea de 1200 de metri,in Muntii Orastiei!
Pe urmele istoriei
Sarmizegetusa Ulpia Traiana este cel mai important obiectiv turistic din zona si a fost construit cu scopul de a fi garnizoana romana, in anul 101-102, iar din anul 106, cand Dacia a fost cucerita, ea devine capitala noii provincii romane. Dupa invazia hunilor, capitala a fost parasita de romani, dupa anul 255 si urmeaza declinul. Atunci viața orașului a încet, mai ales după moartea lui Attila când haosul a pus stăpânire peste tot.
Colonia dacica Sarmizegetusa a fost fondata de guvernatorul Decimus Terentius Scaurianul intre anii 108-110 si aproape 200 de ani aici a fost sediul politico-administrativ al Daciei. Se mai numea Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa in timpul domniei imparatului Hadrian 117-138, iar intre anii 222-235 purta denumirea de ‘’Metropolis’’. Teritoriul era imens,pe aici trecand si Drumul imperial de la Dunare, urcand catre nord, incepand de la intrarea Jiului in defileu .
Orasul avea forma unui patrulater, cu colturile usor rotunjite, avand urmatoarele dimensiuni: suprafața de 32,4 ha, lungimea 600 m, lătimea 540 m, înălțimea zidului de 4-5 m. Zidul era construit din blocuri de piatră cioplite, îmbinate cu mortar și era prevăzut în partea de sus cu creneluri, având pe fiecare latură câte o poartă. Porțile de pe laturile paralele erau legate între ele prin două străzi principale, care străbăteau cetatea dintr-o parte în alta. Piața era în centrul orașului cuprins între zidurile de apărare și se afla la întretăierea celor două străzi principale amintite mai sus. Dacă în interior se aflau clădirile administrative și religioase, în afară însă se aflau case, gospodarii, unele temple, dar și construcții publice și particulare precum și cimtirele. Din piatra de aici s-au construit de-a lungul timpului multe biserici in vecinatate.
Ce putem vizita
Am vizitat complexul arheologic, plimbandu-ne linistiti printre ruine, fara a beneficia de ghid. De fapt… nu e nici o diferenta, intre a fi turist in Romania sau in alta tara…din acest punct de vedere, deoarece ca sa intelegi mai bine ceea ce ai vazut, cand nu te multumesti doar cu panourile informative, esti nevoit sa citesti pe internet, inainte de plecare si mai ales, dupa.
Complexul arheologic cuprinde urmatoarele: Amfiteatrul, Templul zeitei Nemesis, Templul lui Liber Pater, Templul zeilor Domnus si Domna, Sanctuarul zeilor Aescuapius si Hygia, Templul Mare, Templul zeului Silvanus, Horreum, Praetorum procuratis,Forul lui Traian, Forum novum,Capitoliul, Insulele de locuinta de la vest si necropola estica.
Intentionand sa vizitam si Forul Roman, acesta situandu-se la vreo 5 minute distanta de restul complexului arheologic, am fost nevoiti sa trecem prin noroaie, deoarece …asta era situatia aici: la taxat 10 lei la intrare se pricep, dar ca sa faca un minim de conditii, nu!La un moment dat chair mi-a venit sa renunt si sa ma intorc din drum, dar nu sunt omul care se impiedica de orice obstacol!Cam asa arata drumul catre unul dintre cele mai cautate obiective turistice din Romania:
Muzeul de arheologie Sarmizegetusa Ulpia Traiana
Dupa ce am terminta de vizitat aici, am mers sa vedem si Muzeul de arheologie, situat la vreo 5 minute de intrare, chiar la soseaua principala . Va sfatuiesc daca mergeti acolo sa lasati masina tot aici, in parcare, pentru ca acolo nu exista alta. Muzeul a fost inuagurat in anul 1982, dar cladirea dateaza de la inceputul secololui al XX lea, cand functiona ca han. Am fost lasata sa fac doar o singura fotografie in incinta, neavand platita si taxa de fotografiat sau de filmat, afisata la intrarea principala in complexul arheologic. In schimb, in curte, unde si acolo erau o multime de vestigii arheologice, am putut face cate am dorit.
Muzeul cuprinde o colectie importanta de obiecte din ceramica, aur, argint, bronz, diferite monede, medalioane, pietre de mormant, statui ale zeilor romani, mozaicuri, monumente epigrafice si sculpturaele, fragmente de pictura murala, care au fost descoperite in timp in situl arheologic de vizavi, cat si o multime de panouri informative despre istoria noastra pe aceste meleaguri. Eram singurii vizitatori, iar domnisoara de intrare ne-a dat cateva informatii sumare despre importanta acestui complex arheologic pentru tara noastra.
Concluzia
In fiecare vacanta incerc sa o fac sa fie cat mai diversificata vizitand fel de fel de obiective turistice. De aceea am ales si un complex arheologic, o pestera, o cetate, niste chei, un muzeu si cateva biserici foarte vechi sau manastiri. De Ulpia Traiana Sarmizegetusa auzisem mai inati in scoala si m-am convis ca nu este doar un morman de pietre, cum zic unii! Este un simbol important al istoriei romanilor! Pana acum nu am avut sansa sa ajung prin apropiere si ma bucur nespus ca acum am reusit sa pot vedea ruinele acestei cetati cu o insemnatate deosebita pentru noi, romanii. Sper sa ajung, candva, sa vizitaez si Ulpia Traiana Regia, cu care se confunda uneori acest complex arheologic. Pentru cei carora ruinele le trezesc un viu interes, le recomand sa viziteze si sa citeasca si alte articole de pe blog despre acest subiect, despre alte obiective turistice vizitate in Grecia, Macedonia, Albania si alte tari:
http://www.vacantareusita.ro/bitola-situl-arheologic-heracleea-lyncestis/
http://www.vacantareusita.ro/albania-o-noua-provocare/
http://www.vacantareusita.ro/antalia-un-loc-incarcat-de-istorie-nu-doar-all-inclusiv-si-leneveala/
http://www.vacantareusita.ro/hai-hui-prin-halkidiki-ruinele-manastirii-zygou/