Murano este o destinatie turistica importanta, mai ales pentru cei care ajung in Venetia. Este, poate, cea mai cunoscuta insula din laguna venetiana. Din largul marii vei sti imediat care e Murano, pentru ca se zareste farul inclinat si campanillele celor doua biserici. Renumele insulei a crescut datorita faptului ca aici se produce celebra sticla de Murano, cunoscuta in intreaga lume pentru calitatile sale. Face parte din categoria insulelor nordice din laguna Venetiei. Insula Murano este alcatuita, precum Venetia, din mai multe insulite, legate prin poduri. Este o insula mica si are o populatie de 5000 de locuitori.
Candva era doar un sat de pescari pana in secolul al XIII lea, cand atelierele de prelucrat sticla din Venetia au fost mutate aici, deoarece exista riscul ca in cazul unui incendiu sa fie cuprinse casele ( mai bine zi palatele) , fiind ridicate pe piloane din lemn. Murano se diferentia fata de celelalte insule, pentru ca avea imunitate in fara legii, o buna bucata de timp batea moneda proprie, iar intre timp a devenit un port comercial foarte cautat.
Cum ajungem in insula Murano?
Evident pe calea apei, pentru ca vorbim despre o insula mica. Transportul cu vaporetto ( in traducere=vapor mic), adica un fel de autobuz pe apa, se face cu ACTV, un sistem venetian de transport public bine pus la punct. Orarul difera in functie de sezon, adica in sezonul cald este de la 10-17, iar in cel rece de la 10-16. Biletele se pot achizitiona de la tutungerii sau chiar din apropierea statiilor de plecare. O calatorie simpla costa 7 e si biletul este valabil o ora dupa momentul validarii, dar se pot face abonamente pe 12, 24, 36,48 si 72 de ore sau chiar pe o saptamana. Acel abonament este valabil pe toate rutele unde circula compania ACTV, atat la vaporetto , cat si la autobuz.
La fiecare urcare biletul trebuie validat. Va puteti imbarca pentru Murano de peste tot, noi cand am venit din Mestre am plecat de la Piata Roma, iar cand am coborat venind de la Lido di Jessolo am luat vaporetto de la San Zacaria, de langa Piazza San Marco. Drumul poate dura 10-20 minunte, in functie de statia de unde va urcati. Dar toate ghidurile turistice recomanda un traseu mai scurt plecand de la statia Fondamente Nuova. Am luat vaporetoo nr. 41 sau 42. Dar se poate ajunge si cu taxi-uri barci private, la orice ora . In drumul catre Murano, veti trece pe langa insula San Michele, care gazduieste cimitirul venetienilor, pe care l-am vizitat si eu in februarie anul acesta.
La Murano puteti cobora la statia Muzeului sau la Far. Noi am coborat intotdeauna la statia Muzeului. Am avut ocazia sa ajungem de 2 ori in insula Murano. De fapt, este prima insula in care am pus piciorul , in 2007. Iar de atunci, ador insulele!
Secretul fabricarii sticlei de Murano
Traditia fabricarii sticlei de Murano exista de peste 1300 de ani! Se zice ca aceasta indeletnicire presupunea pe langa pricepere si o discretie absoluta, referitor la secretul tehnicilor speciale de fabricare a acestei sticle. Mesterii sticlari nu aveau voie sa paraseasca Republica, fiind amenintati cu moartea. Deci secretul fabricarii sticlei de Murano ramane adanc ascuns intre cladirile din caramida rosie si in clipocitul apei canalelor insulei, de sute de ani.
In schimb, mesterii sticlari aveau si anumite privilegii si anume, puteau sa poarte sabie, beneficiau de imunitate in fata legii si aveau o adevarata onoare, putandu-si casatori fiicele cu nobilii venetieni. Cu timpul multi venetieni au inceput sa-si construiasca case de vacanta in Murano, deoarece considerau ei ca focul din cuptoarele unde se prelucra sticla face bine pentru sanatate. Preturile erau si atunci astronomice, de aceea oglinzile, geamurile sau decoratiunile deosebit de frumoase produse in aceste ateliere ajungeau sa impodobeasca doar palatele regale si reşedinţele aristocraţilor din Europa, contra unor castiguri fabuloase.
Multe fabrici s-au inchis cu timpul, ramanad doar niste ateliere in insula care se ocupa cu acesta indeletnicire, care se invata din tata-n fiu. Ca sa poti intelege cat mai bine arta fabricarii sticlei de Murano, este necesara o vizita la unul dintre aceste ateliere. Cele mai bune nu fac demonstratii de lucru pentru turisti, dar sunt si altele care practica lucrul acesta, adica isi trimit in statia de vaporetto cate o persoana care ne invita sa mergem la fabrica lui sa asistam , gratuit, la o prezentare in care mesterul in fata noastra creeaza un anumit obiect. Treaba nu e simpla, chiar daca e gratis, pentru ca pana ajungi acolo, unde sunt foarte multi turisti dureaza si va trebui sa astepti cuminte, la rand, pana da drumul la un anumit numar de persoane, in mai multe transe. Cel putin asa a fost in ultima vizita, la atelierul la care am fost noi. Si e gratis, dar undeva exista un loc unde turistii pun cate un ban.
Demonstratia dureaza doar 10 minute si se lucreaza doar din sticla obisnuita atunci. Cel mai mult se lucreaza iarna, caci intr-un asemenea atelier, totul arde. Pasta de sticla pentru a putea fi suflata sau modelata, trebuie sa aiba o mie de grade, iar aceasta temperatura se propaga si in mediul inconjurator. In luna august aceste demonstratii se fac doar la cerere. Eu chiar ma bucur mult ca am reusit de doua ori sa pot vedea cum decurge procedeul nasterii acelor obiecte micute si colorate si stralucitoare : o lebada, o vaza si un cal, asteptandcu totii in locul special amenajat, ca un fel de tribuna.
Fiecare fabrica are alaturi si cate un magazin de prezentare, cu vanzare.Daca dincolo lucreaza doar barbatii, aici lucrau si femei! Magazin sau…muzeu, asa as spune dupa preturi! Sunt piese foarte frumoase, stralucitoare, de toate dimensiunile. In primul an mi-am luat si eu cateva mai mici, o gondola, un peste, un ceas si niste bijuterii. Preturile sunt mai mari, in unele locuri, dacat in Venetia, dar aici ai certitudinea ca sunt facute aici. Preturile sunt , in general, mari, dar obiectele sunt grozav de frumoase!
Anumite obiecte din sticla de Murano le vezi cam peste tot pe insula, in ornamentarea fatadelor palatelor in stil venetian, in curtile lor, pe masa teraselor de pe marginea canalelor, ca vaze de flori , sau pur si simplu in piazzete. La Hotel Dori din Marghera unde am avut cazarea intr-una din vizitele mele aveam atat oglinzile, cat si candelabrele lucrate din sticla de Murano!
Ce mai putem face in Murano
In afara faptul ca Murano este o localitate industriala, poti petrece acolo , daca vrei si-o zi intreaga. E o insula linistita, cu mici piazzete cu bancute unde te poti odihni si poti hrani porumbeii, unde mai peste tot exista cate un ornament din sticla de Murano care infrumusetea locul si ne aduce aminte ca suntem aici, in ‘’patria sticlei’’.
Este o insula fermecatoare, unde te poti plimba si aici ca la Venetia, pe malul Canalului Grande. Atmosfera venetiana, cu palate si case de negustori, poduri arcuite si vitrine incarcate de zeci si sute de obiecte clorate , produse in atelierele lor, din sticla de Murano. Si valuri de turisti neobositi si curiosi, ca si mine, care-i da viata insulei!
Poti pierde ore in sir doar admirand vitrinele magazinelor, care sunt la tot pasul,cu suveniruri din sticla de Murano, de toate formele, culorile si marimile. Vreau sa spun ca si la a doua vizita am fost la fel de impresionata, pentru ca intre timp studiasem mai mult pe internet despre aceasta insula si acum vroiam sa vad mai multe, mai ales despre aceasta indeletnicire de a lucra sticla, care din fericire a trecut testul timpului. Va sfatuiesc sa fiti atenti daca doriti sa cumparati suveniruri din sticla de Murano, de la magazinele din oras, cand ochii va vor fi vrajiti de frumos, pentru ca exista si multe falsuri, produse in China. Ce nu reproduc, oare,c hinezii?
Din cauza faptului ca canalul este mai ingust decat cel din Venetia, navigatia este permisa doar pentru ambarcatiuni mai mici. Albele maluri ale canalului sunt pline de magazine de suveniruri, de cafenele si restaurante. Ici –colo cate un mic pod face legatura intre ele. Intotdeauna este plin de turisti. Nici nu-mi pot imagina cum ar fi Murano asa pustiu !Sau…cum arata noaptea?!
In drumul nostru catre unul din atelierele de prelucrare a sticlei de Murano, ne-am oprit cateva clipe pe marginea canalului, vazand o multime de pestisori viu colorati, unde un pescar isi incerca norocul si care in cateva minute si-a adunat in galeata destul pentru un pranz bun!
Daca doriti sa aflati cat mai multe despre istoria atator dinastii de mesteri sticlari, sechestrati pe insula Murano, creand aici o insustrie infloritoare, puteti merge in vizita si la Museo del Vetro ( Muzeul de sticla), care se afla in centrul insulei, gazduit in Palatul Giustinian. Are mostre de sticla din vremurile egiptenilor si pana in ziua de astazi. Nu aveti cum sa va rataciti, pentru ca insula este mica. Noi nu am fost, miercurea era inchis si am preferat sa ne plimbam , si sa simtitm ‘’pulsul strazii’’ ! Sau mai bine zis, in acest caz, al canalelor!
Chiesa di San Pietro Martire( Biserica Sfantul Petru Martir) a fost ridicata in 1348. Are fatada din caramida rosie si se afla in piazza cu acelasi nume. Ca sa ajungi la ea , trebuie sa traversezi canalul. trecand peste Ponte S. Pietro Martire. Am vizitat-o, in cea de-a doua mea excursie in insula Murano.
Se afla in capatul nordic si adaposteste lucrarile „Madona cu pruncul’’ si ‘’Dogele Barbarigo ‘’si ‘’Sfantul Marcu si Augustin” a lui Giovanni Bellini. Pe langa acestea mai sunt cateva candelabre deosebit de frumoase din sticla de Murano si cateva sculturiinteresante din lemn .
Basilica di Santia Maria e Donato (Biserica Sfinților Maroia și Donato) este o biserica veche si foarte frumoasa, care dateaza din secolul al XII lea. Initial a fost dedicata doar Sfintei Maria, apoi si lui Sfantul Donat. De pe apa se vede si mai frumos, decat din strada. Am remarcat frumusetea alturarii stilui romanic cu anumite influente bizantine. In plus marmura policroma, sticla expusa foarte frumos si o podea din mozaic exceptionala, din secolul al XII lea. Turnul clopotnita (campanilla) este separat de biserica. Este renumita prin icoana Madonei facuta din aur si prin relicvele unui dragon legendar, omorat chiar de Sfantul Donato, care au fost aduse aici pe mare, din Grecia, din insula Kefalonia.
Campo Santo Stefano este o mica piazzeta, in mijlocul careia troneaza Turnul cu ceas, care dateaza din secolul al XIX lea si care este construit in locul unei foste biserici din secolul al XII lea. Alaturi, Simone Cenedese a semnat acesta opera remarcabila din sticla de Murano. Este simbolul insulei Murano, de Craciun si se numeste “Natale di luce in una cometa di vetro” (Craciun luminos intr-o cometa de sticla). Apo am mai vazut inca o ‘’cometa’’ rosie, in alt loc, dar era cred o reclama la un anumit atelier de sticlarie, pentru ca jos erasi denumirea site-ului. Este in apropierea Canalului Grande din Murano , care imparte insula in doua. Este unul dintre cele mai indragite locuri din Murano!
In plimbarea noastra pe malul canalului am descoperit cum localnicii se pot aproviziona zilnic cu fructe si legume de la ‘’aprozarul’’ mobil, care zilnic trece pe canale. Pe noi ne-a amuzat foarte tare acest lucru, vazandu-l pe nenea cu barca pline cu …de toate!Eu l-as propune pe el simbolul insulei Murano, asa de nostima mi se pare aceasta indeletnicire!
Farul din Murano l-am remarcat de pe vaporetto, cum era si firesc, dar am vrut sa-l vad mai de aproape si sa-l fotografiez. Abia mi-a incaput in poza! Inainte era din lemn si a fost de foarte multe ori inlocuit. Pe atunci se facea sus un far si efectul se marea cu ajutorul unor sisteme cu oglinzi. Acesta este de vreo 100 de ani , din marmura alba , iar in partea de sus are si cateva bucati negre.
In apropierea lui este si statia de vaporetto. Si ne-am hotarat sa mergem si noi intr-acolo ca sa ne deplasam catre uramtoarea insula din laguna venetiana. Din pacate nu am putut ramane prea mult aici, ca sa ne bucuram de spectacolul apusului de soare in Murano, ilustrat in atatea vederi! Dar avem amintiri placute in aceasta insula, mai ales ca am avut parte si de-o vreme cu soare. Si de prieteni dragi alaturi! Mai puteti citi pe blog si despre Mazzorbo, Burano, Lido, Torcello, si despre alte insule din laguna venetiana ,sau despre alte vacante in Italia. !
Chiar nu am ajuns in Venetia si daca as merge mi-as dori sa mergem impreuna, cunosti fiecare coltisor! Ai surprins viata venetienilor si starea lor de spirit…Felicitari!
Cu placere! Si asa cum am tot cotrobait prin folderele cu poze….mi s-a facut tare dor de Venetia si insulele ei!
Bună ziua, eu și familia vrem sa mergem săptămâna viitoare la Veneția si am citit ce ați spus mai sus legat de abonamente. Îmi puteți spune cum pot face unul pentru a călători în Veneția și pe insulele din apropriere?
Bună ziua, eu și familia vrem sa mergem săptămâna viitoare la Veneția si am citit ce ați spus mai sus legat de abonamente. Îmi puteți spune cum pot face unul pentru a călători în Veneția și pe insulele din apropriere?
Se pot cumpara de la tutungerie!