Daca ati ajuns la Venetia si v-ati plimbat cu gondola, cu vapoteretto, ati vizitat numeroasele biserici, Piata de Peste , Muzeul de Muzica Antonio Vivaldi, Muzeul de Istorie Navala si alte atractii turistice care v-au iesit in cale, iar timpul va permite, ar fi bine sa va rezervati macar o zi pentru a vizita cele mai spectaculoase insule din laguna venetiana:
Insulele din nord:
Murano, Burano, Torcello, Mazzorbo si San Michele
Insulele din sud:
San Giorgio Maggiore si Giudecca
Apoi :
Lido si Pellestrina
Din total 9, mai am 3 insule nevizitate din laguna Venetiei: San Giorgio Maggiore, Giudeca si Pellestrina. Poate ca mai sunt o multime de insule mai mici, dar care probabil nu sunt locuite.
Dar cea mai mare insula din laguna este Venetia, (pe care n-am pus-o la numaratoare, ca s-ar face 10 insule) avand o suprafata mult mai mare comparativ cu celelalte. Pe harta are forma unui peste. Alaturi de Venetia , insulele din laguna sunt si ele incluse in Patrimoniul mondial Unesco, din anul 1979. Laguna este de fapt un golf ingradit, care s-a format acum sapte sute de ani, cand apele marine au inaintat spre uscat, ca efect de miscare si coborare a scoartei terestre si au inundat coastele inalte ale Marii Adriatice. Apoi depunerile raurilor au compensat afundarea coastei, iar dunele de nisip de-a lungul coastei au reusit sa inchida gura raului .
Multe dintre insule ar fi si astazi niste simple mlastini cu noroi fara intreventia oamenilor care au drenat noroiul prin diferite mijloace, incat ele astazi pot fi locuite. Din Bazinul mediteranean aceasta este cea mai mare zona de habitat in permanenta umeda care cuprinde mlastini, balti si zone joase. Inca din timpurile vechi, laguna oferea securitate romanilor spulberand invadatorii, in special hunii. Astazi tinerii din aceste insule nu prea mai au ce face aici si majoritatea s-au mutat in orasele mai mari, in cautarea unor locuri de munca mai bune.
Viata in insulele din laguna n-a fost nicodata prea usoara .In timpurile stravechi, primele case erau pe piloni de lemn infipti in fundul apei, cu pereti din stuf intariti cu argila si pamant. Abia mai tarziu, cand viata a devenit mai usoara , cand comertul aducea suficiente venituri, au aparut primele case din caramida.
Dintotdeauna pestii, crabii si scoicile au fost un dar natural oferit apele lagunei locuitorilor ei. Despre ce bogatii sunt ascunse in fundul marii, puteti citi si in articolul intitulat Piata de peste de la Rialto. Republica Veneția, a fost cea mai mare putere navală a Europei timp de 800 de ani, stapanind toate tarile de la Marea Ionica, Egee si Adriatica . Despre cat de puternica aera flota puternica ei, puteti citi in Muzeul de istorie navala din Venetia.
Niciodata nu am avut cazare in Venetia, in primul rand pentru ca in 3 din cele 4 vizite am venit cu masina. Nu zic ca nu mi-ar placea! De fiecare data am avut cazari diferite in apropierea Venetiei si am stat in Marghera, in Mestre si de doua ori in Lido di Jessolo. Fiind insule, accesul se face doar pe apa, cu vaporetto, care apartine companiei ACTV.
In functie de destinatie se ia un anumit numar de vaporetto. Acestea circula destul de frecvent , cam la 20 de minute, ordinea statiilor si orarul este afisat la fiecare urcare.Va sfatuiesc sa nu va lasati ‘’purtati de val’’ pe cararile insulelor si sa uitati la ce ora este ultimul vaporetto. Biletele se pot achizitiona de la tutungerie sau chiar din unele chioscuri din apropierea statiilor. O calatorie simpla costa 6,5 e, dar este bine in ziua cand doriti sa mergeti sa vedeti insulele din laguna Venetiei sa aveti un abonament pe vaporetto pe minim 12 ore , daca nu de 48 sau 72 de ore sau pe 7 zile, daca aveti o vacanta intreaga rezervata pentru aceasta destinatie. Dar pentru cine doreste, se pot face din Venetia si excursii cu ghid in laguna .
Daca e nevoie la intoarcere sa schimbati ruta catre alta insula, veti gasi in fiecare statie un functionar care sa va indrume sa alegeti cea mai buna varianta, comunicand in engleza sau italiana. N-am sa uit niciodata emotiile pe care le-am avut cand m-am urcat pentru prima oara, in 2007 pe un vaporetto si cand am pasit pe o insula. Cat de tare ma minunam cum stiu marinarii sa faca slalom printre pilonii aceia de lemn infipti in apa, care delimitau sensul de mers, intocmai ca pe sosea!
Este bine cand v-ati hotarat sa vizitati insulele din laguna Venetiei sa porniti la drum de dimineata, deoarece calatoria va va ocupa intreaga zi. Drumul propriu zis poate fi in jur de 2-3 ore, in functie de ce insule alegeti, iar in rest vizitarea principalelor obiective turistice, pranzul sau pur si simplu hoinaritul pe strazile pricipale si fotografiatul, hranitul porumbeilor prin piazzete,etc.
Laguna Venetiei este unica in lume si are cu se mandri. Are ce arata atat iubitorilor de istorie, cat si celor de arta. In fiecare din aceste insule veti gasi adevarate opere de arta in muzee sau biserici. Doar sa aveti timp sa le descoperiti ! O vizita in laguna v-o recomand in orice anotimp. Eu am fost in februarie, in iulie, in august si in septembrie. Niciodata nu am simtit miros neplacut de apa statuta si nici mizerie in apa nu am vazut. Culoarea apei difera in functie de cum cade lumina soarelui pe ea. Din punct de vedere al securitatii eu m-am simtit mereu in siguranta in Italia, unde ma intorc de fiecare data cu placere, aproape in fiecare an. De fapt, dupa Grecia, ar fi a doua tara de suflet a mea.
Murano este cea mai cunoscuta dintre toate, in primul rand pentru prelucrarea artizanala a sticlei. Este prima insula in care am pasit, candva. De fapt am vizitat-o de 2 ori.
Burano este un adevarat paradis pentru impatimitii fotografiatului. Este renumita in lume pentru dantelariile sale, dar si pentru casele viu colorate . Si aici am ajuns de 2 ori.
Mazzorbo este cea mai mica, sora siameza a insulei Burano, pentru ca ea comunica printr-un simplu pod. Am petrecut totusi o ora, la unul din restaurante, intr-o zona foarte linistita, alaturi de prietenii mei.
Torcello a fost o surpriza pentru mine, desprins parca dintr-o alta lume. Aici am cam asteptat la plecare vaporetto de ne si imaginam….cum ar fi ….daca n-ar mai veni?Dar….. a venit!
San Michele este o insula care gazduieste cimitirul venetienilor. Si…daca am tot admirat palatele somtuoase ale lor din Venetia, chiar eram curioasa sa le vad si locurile ‘’de veci’’!
San Giorgio Maggiore este o insula micuta pe care m-am limitat s-o admir de la distanta, din turnul Campanilla, de pe marginea Canalului Grande din Venetia, din traghetti si din vaporetto, trecand pe langa ea. Din largul marii se confunda cu Venetia, avand o campanilla aseamanatoare cu cea a Basilicii San Marco.
Giudecca este o insula situata in partea de sud a Venetiei si face parte din cartierul Dorsoduro.Este una dintre zonele cele mai populate ale Venetiei , de unde ai o panorama grozava asupra intregii lagune.Nici aici nu am fost! Am lasat ceva nevizitat si pentru data viitoare, pentru ca mie tot timpul mi-e dor de Venetia si insulele ei!
Lido este o fasie de pamant unde se poate ajunge aici si cu masina. O alternativa buna pentru o cazare, unde poti imbina o zi de plaja cu vizitarea Venetiei si a insulelor ei. Am dorit sa vad marea in februarie si de aceea am ales sa vizitez si insula Lido, cand am venit la Carnavalul de la Venetia.
Pellestrina este o destinatie pentru cei care iubesc linistea si plaja. Este formata din 4 mici localitati: San Pietro in Volta, Porto Secco, San Antonio sau Pellestrina. Se invecineaza cu insula Lido di Venezzia. Se poate ajunge acolo din Venetia luand vaporetto pana in Lido, apoi cu autobuzul pana la far, iar dupa aceea autobuzul va urca in fery-boat.
Dupa aglomeratia din Venetia, indiferent de anotimp, aceste insulele vi se vor parea adevarate oaze . Cel putin eu am venit incantat de fiecare data. Farmecul lagunei m-a cucerit pentru totdeauna! Am gasit atatea locuri inedite de tras in poze sau de ascuns in suflet. Acum doar am enumerat insulele din laguna Venetiei, in functie de localizarea lor pe harta lagunei , iar in articolele urmatoare intentionez sa le descriu mai amanuntit, pe rand, pe cele vizitate, scriind cate ceva din ceeea ce imi mai amintesc eu din cele 4 vizite la Venetia in care am fost din 2007 si pana in 2013. Bineinteles ca mai intai am deschis cele 4 foldere cu fotografii si…din nou am oftat, cum mi se intampla de fiecare data cand ajung la subiectul Venetia!… Venetia, ah, Venetia!!!
Am vizitat Murano, Burano, Torcello si Lido, am si scris despre ele. Felicitari pentru articol, Georgiana! Dorsodura e un cartier frumos, merita sa mergi pe acolo.
Multumesc! Voi citit si eu la tine pe blog despre insulele Venetiei cu nerabdare.
Despre cartierul Dorsoduro stiu cat este de frumos si ne leaga amintiri placute din ultima noastra vizita in Venetia, cand am fost la carnaval. Intr-o dimineata rece, de ne inghetau urechile de frig, veneam de la Piata de peste de la Rialto ( despre care am si scris pe blog un articol) si ne indreptam catre Biserica Santa Maria della Salute. O vazusem de atatea ori de pe partea cealalta ca Canalului Grande si din vaporetto si nu vroaim sa plecam din Venetia si de data aceasta fara sa o vizitam, mai ales ca eram pe partea cealalta a canalului. De fapt, in ziua aceea am avut bucuria de a strabate la pas toata partea aceea a orasului de la Piata Roma, pana la acea biserica. Si….o tot cautam si tot intrebam trecatorii si fiecare ne trimitea intr-o anumita directie de ne tot invarteam in cerc si fiecare stramba un pic din nas cand auzeau unde vrem sa ajungem si nu stiam de ce! Ne gandeam ca , poate Dumnezeu ne pune la incercare credinta, sa vada daca avand anumite obstacole, abandonam sau nu ideea de a ajunge la Biserica Santa Maria della Sallute. Cu harta in mana si ….ne rataceam! Dar ce poate fi mai frumos , decat sa te ratacesti in doi, prin Venetia, nu-i asa?
Intr-un final o doamna care locuia in zona ne-a spus ca nu putem decat daca luam traghetti sa ajungem pe partea cealalta a canalului, apoi sa trecem inapoi pe Ponte della Accademia, pentru ca era in zona aceea unde Canalul Grande face acel S, pe care-l vedem noi pe harta. Si-a fost o experienta placuta, mai ales ca era pentru prima oara cand am mers cu traghetti, care este exact ca o gondola, numai ca in interior nu este atat de eleganta, si nici marinarii nu erau imbracti ca ceilalti. Dar au fost draguti si ne-au facut niste fotografii!
Poate la anul ajung si eu in Venetia!
Sa ti se indeplineasca dorinta! Atunci rezerva-ti o zi sa vizitezi si insulele din laguna.