Kavala, oras port la Marea Egee, mai purta si denumirea de Neapolis, Christoupolis, sau…..Micul Monte Carlo. Este unul dintre cele mai frumoase orase grecesti, asezat sub forma de amfiteatru, asemeni statiunii Parga, de la Marea Ionica. Dateaza din secolul al VII lea i. H.r.si este un oras plin de istorie, prezenta la tot pasul.
Pe langa Kavala trecusem cu cativa ani in urma, cand am mers in vacanta in insula Thassos. Vazusem intre timp o multime de fotografii si videoclipuri cu acest oras asezat sub forma de amfiteatru si auzisem despre frumusetea lui multe povesti, dar pana in acest an nu am avut ocazia sa-l pot descoperit. Era luna mai si era o zi splendida. De dimineata, imediat dupa micul dejun am plecat din Nea Vrasna, unde aveam sejurul in Grecia, am pornit catre Kavala, pe autostrada Egnatia Odos. Drumul dureaza in jur de o ora. Mai intai am facut o oprire la Amphipolis, orasul antic grecesc, situat pe raul Strymon, in provincia Macedonia Centrala, un obiectiv turistic pe care il recomand tuturor celor pasionati de istorie si arheologie. O sa revin in curand cu un articol detaliat si despre acest subiect. Kavala este aproape si de Filippi, un alt oras antic ale caror ruine se afla la 16 km.
Asezare
Kavala se afla in partea de nord-est a Greciei, vizavi de insula Thassos, in Gloful Kavala si este asezata sub forma de amfiteatru, cu privirea catre Marea Egee. Se poate ajunge si cu avionul, aeroportul Alexandrul cel Mare aflandu-se la 27 km. Pe autostrada kilometrii zboara repede si iata-ne deja la periferia orasului Kavala, cu prietenii nostri cu care am ales sa ne petrecem aceasta vacanta, intr-un punct de belvedere de unde am putut sa ne convingem cu proprii nostri ochi de ce este atat de indragita de turisti aceast oras grecesc. Scaldata in razele soarelui de la amiaza, Kavala era fascinanta, cu castelul asezat in varful colinei care se oglindea in apele incredibil de albastre ale Marii Egee si cu mutimea ambarcatiunilor asezate la mal, sub palmieri.
Portul
Cautam indicatorul care sa ne duca in port si mi s-a parut destul de bine dirijata circulatia. Strazi in pante ametitoare, blocuri multe si inalte, construite in stil grecesc, strazi aglomerate de masini, dar indeosebi de scutere! Soare, soare si iar soare! Leandri , palmieri si portocali incarcati de rod!Atmosfera de vacanta! Intr-un cuvant – Grecia pe care o ador!
Ajungem in port si gasim cu greu un loc de parcare. Gandul imi fugea la Trieste, Italia, asemanarile fiind multe intre aceste doua porturi. Nu-mi mai amintesc exact cat a costat pe ora parcarea, dar nu o suma extraordinara, sa fie iesita din comun. Prima oprire am fost la o taverna din port sa ne racorim un pic de arsita amiezii. Ne-a prins bine un café-frappe si berea si faptul ca era si internet wireles si ne-am mai salutat cu prietenii si-am mai facut putin in ciuda, cum ne faceau si ei cand plecau departe.
Taverna era asezata fix langa mare, in fata cetatii. Nu ne venea sa ne mai ridicam de acolo, atat era de frumos totul in jurul nostru. Ne-au invadat marocanii, care la fiecare 5 minute veneau sa ne imbie sa cumparam fel de fel de produse. Bineinteles ca in frunte erau ochelarii de soare, ceasurile si posetele. Toaleta era una de care imi voi aminti mereu. Nu pentru ca era la etaj, sau pentru ca era extrem de curata, ci pentru ca pe usile exterioare de la femei si barbati erau picturile lui Adam si Eva. Iar Eva chiar avea marul in mana si mai jos…o frunza!!! Deci nu aveai cum sa gresesti usa!
Cea mai populara piata din port, este Piata Elefterios. Din apropiere, din port, se poate lua fery-boat-ul pana in insula Thassos, dar este mai bine din portul Keramoti, pentru ca traversarea dureaza mai putin si costul drumului este mai mic. Dar este si un minus, nu mai poti vedea cum arata Kavala, din largul marii, un spectacol care face toti banii, pararea mea!Imi pare rau ca doar o zi am avut libera pentru Kavala si nu am reusit sa ne facem si o parere despre capitolul plaje! Stiu doar ca cele mai importante sunt : Plaja Tosca, Plaja Batis, Plaja Kalamitsa, Plaja Rapsani, iar unele dintre ele au si primit distinctia Steagul Albastru. Dar poti petrece aici o vacanta de neuitat, in care sa descoperi incetisor fiecare particica ascunsa , care-i mentine viu farmecul de nepovestit.
Orasul Kavala, pe atunci numindu-se Neapolis, inca din antichitate era vestit pentru productia de vin, pentru productia si comercializarea de tutun, pentru minele de aur si pentru productia de marmura. Aceste bogatii, plus faptul ca orasul era asezat pe drumul roman Via Egnatia, drumul care lega Salonicul de Asia Mica, au fost doi factori importanti care au dus la prosperitatea sa de-a lungul timpului.
Castelul bizantin ( cetatea)
Se afla in Orasul Vechi, sus, pe colina, in peninsula Panaghia, de unde vegheaza de atatea secole intregi orasul. Este unul din simbolurile orasului Kavala. Pe zidurile sale sta marturie istoria. Este construit de catre turci in anul 1425, pe locul in care in antichitate era ridicat Templul Zeitei Atena. De-a lungul timpului castelul a servit ca rol de aparare al portului impotriva cotropitorilor. Se integreaza perfect in vechiul zid bizantin, care a suferit mari probleme in urma cutremurului din anul 925, dar in anul 1600 a fost reconstruit. Se vede foarte bine si astazi acest zid bizantin, care inconjura orasul. Castelul este foarte bine conservat si este vizibil din orice parte a orasului. Aici se tin spectacole de teatru in aer liber sau alte evenimente culturale.
Imaretul
Se poate vedea din port, undeva sub cetate, pentru ca este o costructie remarcabila, asezata cu fata catre mare. Imaretul, acest edificiu turcesc este de fapt casa in care a locuit candva intemeietorul Egiptului modern-Mehmmet Ali . Astazi este un holet de lux elegant, cu statuete si coloane din marmura si cu 18 cupole. A fost ridicat de catre Muhammad Ali, ca o donatie orasului Kavala, in care s-a nascut.
Vechiul apeduct Kamares
Este in apropierea portului, pe o straduta in panta. De fapt, chiar se zareste din port. Este unul din simbolurile orasului Kavala, fiind o constructie monumentala, care atinge inaltimea de 25 m, o lungime de 282 m si are 60 de arce de dimensiuni diferite. In 1550, sultanul Soliman al II-lea Magnificul a construit acest apeduct. Dupa aceea, apeductul Kamares a fost reparat in secolul al XIX lea de catre Muhammad Ali. A fost construit cu scopul de a transporta apa de la munte in orasul vechi din peninsula Panaghia. Cand am zarit Apeductul Kamares de la distanta, imediat mintea mi-a fugit la Colosseum din Roma, la Arena din Verona sau la Amfiteatrul din orasul croat, Pula.
Biserica Agios Nikolaos
Am gasit-o usor, urcand din port catre Apeductul Kamares. La dreapta este si indicatorul care te informeaza ca pe acolo poti urca la cetate. Biserica ortodoxa Agios Nilolaos este renumita pentru o fresca in care este infatisat Apostolul Pavel care a facut primul popas in Europa in orasul Kavala, in drumul sau in scopul de a raspandi credinta pe continent. Chiar exista o inscriptie pe un pilon, care certifica acest lucru.
Din pacate, de aici am ramas cu o amintire deloc placuta in urma unui incident in care am fost implicata fara voia mea. Era amiaza si vizitam biserica, impreuna cu sotul si prietenii cu care venisem. Am ramas un pic in urma lor sa mai fac cateva fotografii si sa ma rog. Inainte, m-a mai interupt niste cersetori foarte insistenti si din prudenta, mereu am grija la buzunare. Nici nu am observat cum rapid toti vizitatorii au iesit si in fata mea vine un individ cu o infatisare care ma cam speria si face niste figuri si imi zice ceva in greceste, dupa care trage zavoarele si incuie biserica pe dinauntru in doi timpi si 3 miscari. Iar eu….in biserica! Speriata de moarte tip la el, el continua sa traga si celelalte zavoare si mai si zambea nenorocitul. Bat cu putere in geamurile din apropiere, unde era sotul meu, dar si el era impacientat, dar in afara bisericii. Individul se distra copios pe seama mea si eu continuam sa tip la el si in acelasi timp sa-l filmez. Dupa 1-2 minute observ ca, totusi, in biserica mai erau 2-3 persoane intr-un colt si ma mai linistesc. Dupa cateva clipe, ne da tuturor drumul din biserica, dar pe o alta usa, prin spate, pentru ca la amiaza biserica se inchide. Si….cam atat! Este unul din foarte putinele moment neplacute pe care le-am trait in Grecia, in cele 10 vacante pe care le-am petrecut aici. Si am amintit de el, ca atunci cand doriti sa vizitati acesta biserica, sa evitati orele amiezii.
\
Muzee
Din cate stiu eu, in Kavala sunt 4 muzee: Muzeul Maritim, situat in port, Muzeul de arheologie, care pastreaza unele descoperiri de la Amphipolis ( dar nu am intrat pentru ca dimineata chiar vizitasem Muzeul de arheologie din Amphipolis), Muzeul de Tutun si Muzeul Folcloric. In afara de acestea alte atractii turistice din Kavala ar mai fi Templul profetului Ilie, Panaghia Iksiofinissa, etc.
Din vechiul oras antic Neapolis (Orasul Nou) nu s-au pastrat vestigii. In schimb, la tot pasul se poate observa prezenta influentei turcesti. E si firesc, Kavala a fost cateva sute de ani sub influenta otomana. Cea mai importanta strada pietonala din Kavala este Megalou Alexandrou. Aici gasesti o multime de magazine de toate felurile. Cafenele si taverne la care grecii stau la un frappe, parand ca nu le pasa de scurgerea timpului. Dar pe mine m-au incantat si micile stradute care faceau legatura intre doua mai mari, fiind mai inguste,mai intime si mai boeme in acelasi timp, care comercializau inghetata, kebab sau suveniruri.
Intr-un cuvant …mergeti la Kavala!! Pentru plaja, pentru relaxare, pentru a te simti turist in Grecia, pentru preparatele culinare din bucataria traditionala greceasca, bazata in primul rand pe peste, fructe de mare si legume de toate felurile, pentru buzuki sau sirtaki, a caror acorduri razbat de la fiecare taverna de la malul marii, sau pentru a descoperi istoria prezenta peste tot! Sau pur si simplu, daca va aflati in vacanta in insula Thassos, trageti o fuga pana in Kavala si veti ramane cu amintiri de neuitat! O vacanta in Grecia nu poate fi decat o vacanta reusita! Deja mi-e dor de-acolo, dar pana la vara viitoare imi pun’’ pofta-n cui’’ !
La ultima vizită în Thassos am vrut să o comit şi pe asta dar m-am supărat ca văcarul pe sat că n-am putut intra la Philippi (fiind ora 15) şi am renunţat. Cum însă soţului meu îi place tare mult în Thassos, sigur vom mai merge pe acolo şi atunci îmi voi lua revanşa:-)
Eu am fost doar la Amphipolis si venisem din Macedonia de la Bitola si erau destule situri arheologice pentru o vacanta, deci am lasat Filippi pe alta data.O,uitase, cu o saptamana in urma vizitasem si Sarmisegetusa si Cetatea Rasnov:)
Am trecut prin Kavala in drum spre Thassos dar eram cu autocarul. Nu am stiut ca e o asa minunatie de oras. Cred ca ar fi minunat un sejur intreg acolo. Acum ma apuc de cautat pe internet sa vad cum sunt plajele 🙂
Sunt foarte ok plajele. Destul de asemănător cu Thassos. Și amenajate, si ne. Nu trebuie frecventate doar cele din Kavala. Cu mașina ajungi f ușor la mult mai multe din afara ei. Si tot asa, intr-unele, daca iti cumperi o băutură…stai gratuit sub umbreluță, pe șezlonguri si la măsuța.
Ma bucur ca ti-a placut!
Ai idee cât ar putea fi un bilet de ferry-boat Thassos – Kavala, dus-întors?
Nu stiu, Simona, eu am fost in Thassos din Keramoti si la dus era cam 22 e 2 persoane plus masina.
Noi suntm fără maşină, dar tare aş vrea să vizitez Kavala, însă nu ştiu cum şi dacă voi reuşi să-l conving pe ăl mic să renunţe la bălăceală şi să umblăm puţin prin împrejurimi!
Dar cu avionul mergeti pana-n Salonic, sau cu autocarul?
Sunt foarte ok plajele. Destul de asemănător cu Thassos. Și amenajate, si ne. Nu trebuie frecventate doar cele din Kavala. Cu mașina ajungi f ușor la mult mai multe din afara ei. Si tot asa, intr-unele, daca iti cumperi o băutură…stai gratuit sub umbreluță, pe șezlonguri si la măsuța.
Kavala din Grecia ma trimite mereu cu gandul in Italia ,la alte orase asezate sub forma de amfiteatru…cele de pe Coasta Amalfitana sau chiar Cinque Terre!