Despre Orsova stiam ca este un oras nou, stramutat pe un nou amplasament, nu departe de cel vechi, pe malul Lacului de Acumulare „Porțile de Fier I” de pe Dunăre, în zona de vărsare a râului Cerna în Dunare. Acest lucru s-a intamplat din cauza faptului ca orasul a fost inundat in timpul lucrarilor efectuate pentru Lacul de acumulare Portile de Fier, in 1970. De atunci energia Dunarii a fost transformata in fulger electric! Deci, fiind un oras nou, vom intalni aici obiective turistice la fel de noi . Asta nu inseamna ca Orsova nu are istorie ei, sau ca nu se vrea a fi un oras turistic!Urme au existat aici inca de pe vremea romanilor, cand a fost construit Castrul Dierna, intreaga zona apartinand Daciei. In secolele XVI si XVII, cetatea Orsova a fost cucerita si locuita de turci. Apoi a fost cucerita si de catre austrieci si eliberata abia in 1916. Orasul vechi a fost construit pe locul vechiului castru roman Dierna, care astazi zace pe fundul lacului de acumulare. Iar povestea Cetatii Ada-Kaleh , insula fortareata ce pazea vasele care indrazneau sa se abata din drumul lor prin apa involburata, a ramas astazi doar o simpla amintire! In 1928, Orsova a fost declarat oras.
De cate ori am trecut cu masina din sudul tarii catre Timisoara, am putut admira in voie orasul Orsova, fie ca era ziua, dar mai ales noaptea orasul ofera privelisti impresionante, prin sutele de sclipiri de diamant de la Lacul de acumulare Portile de Fier! Sa mergi paralel cu Dunarea, pe sosea, trecand prin munti si tunele,e o experienta care te incarca de energie pozitiva.Cred ca oricine trece pe acolo nu poate ramane indiferent, fara sa tresara, cand in stanga vede o apa nesfarsita , iar in dreapta, sus pe colina,Orsova noua, cu casele asezate frumos in trepte, sau blocuri insirate ca margelele pe marginea golfului! Doar soseaua si faleza ce le mai desparte!
De la Drobeta Turnu-Severin si pana la Orsova sunt in jur de 20-25 km, orasul aflandu-se la confluenta raului Cerna cu fluviul Dunarea. Orsova, pana in 1977 era cel mai tanar oras de pe Dunare, atat din tara, cat si din Europa, pana cand locul i-a fost luat de orasul Zimnicea, care a fost inghitit de apa in proportie foarte mare atunci.
Chiar daca orasul apartine de judetul Mehedinti, pana in 1968 era apartinea Banatului. Locuitorii lui sunt banateni pana in maduva oaselor, iar orasul este unul banatean prin istorie si traditii. Aici locuiesc si astazi alaturi de romani, sarbi, nemti, cehi si maghiari.
Datorita asezarii sale privilegiate, dar si a frumusetii naturale, Orsova poate fi un oras turistic, fiind asezata la intrarea in Defileul Dunarii. Orasul nou a fost proiectant de 2 femei arhitect, de aceea, poate, deseori a fost asemanat cu Monte Carlo.
Am fost la Orsova si iarna, dar si vara, fiindu-mi la indemana sa ajung repede aici, sau chiar am oprit pentru un mic popas de-o ora, in drumul nostru catre alte meleaguri. Cel mai frumos e in plina vara, cand dealurile sunt acoperite de copaci inverziti. Uneori urcam pana-n piata agro-alimmentara sa cumparam peste de la pescari. Alteori mergeam pana la Eselnita si-I asteptam seara sa vina la mal, privind firul lenes al Dunarii si pescarusii care vin la mal si cumparam pestele direct de la ei din barca. Mai demult, am vazut chiar si-o broasca testoasa, care incerca sa traverseze soseaua!
Manastirea Sfanta Ana
Am vizitat-o de doua ori. Prima data iarna, pe zapada , cand mi-a fost teama ca nu putem urca cu masina cei 1,5 km de la sosea , drum care se numeste ‘’Drumul eroilor’’, pana sus pe Dealul Mosului. Si a doua oara vara, in luna august.
Manastirea Sfanta Ana are o arhitectura asemananatoare cu vechile biserici din lemn, la care s-au mai adaugat anumite modernizari. Surprinde in primul rand pentru asezarea sa, viind vizibila chiar de la sosea si ziua si noaptea. Are forma literei U, in mijloc fiind manastirea, iar in lateral chiliile. Este o manastire de calugarite, fiind infiintata de Panfil Seicarul, in semn de multumire lui Dumnezeu, care l-a ocrotit scapand cu viata de pe urma unui obuz, care la-r fi putut omora in timpul unei lupte pentru reintregirea neamului.
La intrarea in manastire se afla mormantul ctitorului, iar una din scolile din Orsova ii poarta numele. Peretii au fost pictati de catre I. Ivanescu. Din anii ’70 manastirea nu a mai functionat, de-a lungul timpului avand diferite intrebuintari, adica a fost transformata in restaurant si in camping. Biserica ascunde aceste adevaruri, dar eu am aflat de la o prietena din Baile Herculane care chiar mergea la nunti si botezuri aici.
In ultile decenii manastirea si-a recapatat functia, fiind amenajata foarte frumos, ca o mica gradina a Raiului, fiind plina de leandri si flori de toate felurile. Este o oaza de spiritualitate, aici venind nu doar localnicii , ci o multime de autocare cu pelerini din toata tara. Din Dealul Mosului unde este amplasata Manastirea Ana, este o priveliste deosebita asupra Dunarii si a Golfului Cerna.
Parcul General Ion Dragalina
Am ajuns aici anul trecut, era duminica dupa amiaza si parcul era foarte animat. Cupluri iesite la plimbare, mamici cu copii in carucior, altii mai mari pe role sau plimbandu-se cu ATV-ul. Cativa si-au scos patrupezii pentru plimbarea de dupa amiza si se bucurau ca vremea era frumoasa.
Exista si un mic debarcader de unde se pleaca in excursii cu salupa sau cu vaporasele pe Dunare. Parcul este amenajat pe o peninsula artificiala, undeva pe malul Dunarii. Poarta numele conducatorului Ion Dragalina care a condus trupele romane in 1916 in ofensiva germano-austro-ungara. Cadrul natural este foarte frumos, dar ar fi bine sa existe mai multe facilitati pentru toate varstele. Am inteles de la localnici ca exista sperante sa se construiasca un bazin interior de inot si sa se amenajeze si o plaja artificiala, dar si un debarcader pentru inchirierea ambarcatiunilor mai mici.
Catedrala Romano-Catolica Neprihanita Zamislire
Cum intri in oras dinspre Drobeta, inaintand pe soseaua paralela cu Dunarea, un indicator turistic te indeamna la dreapta sa vizitezi cea mai socanta capodopera arhitecturala a secolul XX in materie de biserici. Se afla in zona centrala , in apropiera ‘’Pietii 1800’’ si domina prin aspectul si inaltimea sa .
Un lacas de cult foarte modern, unic in Europa, care uimeste nu doar prin forma lui asemanatoare cu cea a unui cort, ci si prin acoperisul in forma de cruce si prin faptul ca turnul se afla la cativa metri de cladirea biserici si are si el o forma la fel de ciudata. De asemenea, pictorul Gabriel Popa, cel care a realizat Calea Crucii in maniera moderna in interiorul catedralei, a reusind cu succes sa realizeze un model noncomformist, prin alaturarea in picturile sale fetele unor personalitati precum cea a Nadiei Comaneci, a lui Florin Piersic, a fostului membru al trupei Beatles si a revolutionarului bolsevic Lenin, printre sfinti !!! Biserica este singurul lăcaş de cult catolic construit în timpul regimului comunist si seamana mai curand cu o sala de teatru! Totusi este considerata a fi o pagina de istorie a locului.
Catedrala a fost construita intre anii 1972-1974, fiind proiectata de catre Hans Fackelmann. Sincer, catedrala seamnana mai curand cu un centru de control al zborurilor cosmice din exterior. Si nici interiorul nu se aseamana cu nimic de celelalte Biserici Catolice in care am intrat eu pana cum si…am intrat in cateva, de-a lungul timpului. Nu stiu daca as simti sa se miste ceva in sufletul meu rugandu-ma intr-o astfel de biserica. Daca ajungeti prin Orsova, chiar va sfatuiesc sa mergeti aici sa vizitati biserica cu picturi controversate, pentru ca e ceva care chiar rar poti intalni. Slujba se tine in mai multe limbi: romana, maghiara, ceha si germana.
Orsova mai este vestita si pentru Scoala de canotaj. In port exista un vas, piesa de muzeu, de unde se pot lua informatii despre istoria navigatiei pe Dunare. De asemenea, mai este si un Centru Nautic, pentru sport si agrement si se pot lua si de aici croaziere catre Cazane, daca sunteti doritori de o calatorie fascinanta pe apele Dunarii.
Daca nu sunteti doar in trecere ca noi si doriti sa faceti cunostinta cu toate atractiile turistice din zona, va puteti caza la una dintre pensiunile sau hotelurile din zona, ca sa reusiti sa aflati toata povestea Dunarii la Cazane .
Splendide poze
Uite in zona asta inca nu am ajuns, ma tot pregatesc, poate poate la anu ….
Ma tenteaza sa stau mai multe zile si sa ajung si prin imprejurimi
Daaa, e o zona superba, mai ales daca faci o plimbare cu masina sau cu salupa pana la Moldova noua!
Orsova, orsul cel mai estic al Banatului, va astepta si primeste cu mult drag ! Noi banatenii, am demonstrat si demonstram ca suntem gazde foarte bune pentru toti ,gostii !. Traiasca, banatenii din Clisura !
Da,asa este. Intotdeauna voi reveni acolo cu placere!
Una dintre cele mai frumoase locații din România! Eu mereu închiriez mașini când vreau să călătoresc prin țară și aici îmi vine în ajutor agenția PriceCarz. Am avut o experiență excelentă cu PriceCarz! Procesul de închiriere a fost simplu și rapid, iar prețurile au fost foarte competitive. Recomand cu încredere pentru oricine are nevoie de o mașină de închiriat în țară!