In articolul precedent v-am povestit despre ce am facut in Skopje, si pe unde ne-am plimbat noi in cele doua zile rezervate pentru capitala Macedoniei, punand accentul mai mult pe diversitatea statuilor intalnite la tot pasul prin capitala macedoneana. Acum m-am gandit sa va descriu cateva dintre obiective turistice din Skopje, pe care le-am vizitat. Si sa ilustrez cele spuse prin cat mai multe fotografii ( am pregatit cam 100), ca sa va faceti o idee, iar cand veti ajunge acolo sa va fie totul mai usor. Skopje este unul dintre puținele orașe care au perfecționat arta îmbinării vechiului cu noul în cultură, artă și arhitectură. Si majoritatea obiectivelor de aici sunt apropiate. Le voi descrie exact asa cum le-am si vazut!
Parlamentul Macedoniei
Cladirea Parlamentului Macedoniei se afla pe strada care duce in Piata Macedonia, in apropiere de Arcul de Triumf, peste drum de Templul lui Prometeu. Este constriut din anul 1933, find proiectat de catre Viktor Hudac. Este o cladire modesta as putea spune, daca nu vedeam poza pe tabloul cu obiectivele turistice, nici nu-mi puteam imagina ca acesta este Parlamentul tarii. In fata lui se afla o statuie ecvesta.
Arcul de Triumf
Dupa ce am trecut de grupurile statuare de langa Parcul Femeilor si am lasat in spate cladirea Parlamentului, privirea ne-a fost atrasa de aceasta realizare a artistei Valentina Stevanovska. Arcul de Triumf arata spectaculos venind dinspre Parlament, doar ca parca cam ingramadit intre cele doua cladiri din sticla si blocurile comuniste. Are 21 de metri, nu este mare, e precum tara. Monumentul este nou, din 2011 si are culoarea alba si cateva basoreliefuri si este incadrat de 2 statui in dimensiuni mari. Comemoreaza lupta pentru independenta Macedoniei, care a luat sfarsit in ’91, cand s-a desprins de fosta Iugoslavie. Seara arata foarte frumos, fiind totul iluminat.
Piata Macedonia
Cum am trecut de Arcul de Triumf,dupa cativa pasi am si ajuns in locul cel mai central al capitalei Macedoniei: Piata Macedoniei. Este foarte larga, m-a incantat din prima clipa, mai ales ca ma asteptam sa fie un adevarat santier in constructie, cum aflasem de pe internet. Dar doar o singura cladire era in renovare. In perimetrul pietei se afla o serie de statui, monumente si alte cladiri de mare importanta nationala.
In mijlocul ei se afla cea mai importanta, statuia lui Alexandru Macedon,pe un soclu inalt cu multe basoreliefuri, cu spada in mana, in mijlocul unei frumoase fantani arteziene, incercuite de lei si razboinici. Fantana arteziana seara isi schimba des culorile, iar la ora fixa canta o melodie clasica. Statuia este impunatoare, avand 26 de m inaltime.
Alexandru Macedon este un fel de Decebal al nostru, Hagi, Dracula si Nadia Comaneci la un loc! Este eroul lor legendar, pe care si-l revendica atat ei, cat si vecinii lor mai la sud de granita. Adevarul este ca Alexandru Macedon era trac. Asa stiu eu. Le inteleg supararea grecilor, pentru ca mandria le e ranita, considerand ca li s-a furat nu doar numele (denumirea de Macedonia fiind si a provinciei din partea de nord a Greciei) si istoria, ci si simbolurile nationale.
Seara in piata este o atmosfara placuta, iese toata lumea la plimbare sau sta pe banca la aer curat. Eu m-am simtit foarte bine in Skopje si chiar mi-as dori sa mai ajung candva acolo.
Strada Macedonia
Este o strada pietonala foarte indragita care incepe de la gara veche, care acum adaposteste un muzeu si tine pana in Piata Macedonia. Este plina de magazine de toate felurile si de terase si cafenele dragute. Si bineinteles de statui de toate felurile: un lustragiu, un roker, un cersetor batran, etc.
Memorialul Maica Tereza
Un alt obiectiv turistic important din Skopke! Maica Tereza s-a nascut in Skopje, in anul 1910, din parinti albanezi si este o personalitate marcanta a Bisericii Catolice. A devenit foarte cunoscuta pentru actele sale de caritate cu saracii din India. A fost botezata in Skopje, intr-o Catedrala Romano-Catolica, care s-a daramat la cutremurul puternic care a zguduit orasul Skopje in anul 1963. Pe acest loc s-a construit in memoria ei aceasta casa, care sa ne aminteasca de ceea ce a fost ea. In fata acestei cladiri impresionante se afla si statuia ei. Cladirea a fost proiectata de catre Valentina Stevanovska, aceeasi artista care a facut si Statuia lui Alexandru Macedon din Piata Macedonia, dar si Arcul de Triumf.
Se poate ajunge aici din Piata Macedonia, pornind pe strada pietonala, Strada Macedonia, apoi undeva la dreapta . Exista indicatoare turistice care va vor ajuta si in 10 minute ati si ajuns. A fost ales acest loc pentru constructia ridicata in 2009, pentru a fi destul de aproape de locul unde s-a nascut ea. Am vazut montata o alta placa comemorativa, mai exact intre Arcul de Triumf si Piata Macedonia.
Podul de Piatra (Kameni Most)
Este ridicat peste raul Vardar si face legatura intre Piata Macedonia, din Orasul Nou si Orasul Vechi. Deci face legatura intre trecutul si prezentul orasului Skopje, fiind chiar simbolul orasului. Este construit din blocuri de piatra solide, in secolul al VI lea, din vremea Imparatului bizantin Iustinian, iar intre anii 1451-1469 s-a restaurat din ordinul lui Mohamed al II lea Cuceritorul. Deci este construit cam in aceeasi perioada cu Fortareata Kale. Arhitectura si ingineria este tot otomana. La unul din capete are montat un leu, asemeni Podului cu lanturi din Budapesta. Podul din Piatra are 13 arcade , 6 latime si 214 m lungime. Mai se numeste si Podul Dusan, dupa numele Tarului Dusan al Serbiei.
Vechiul bazar
Este situat in zona veche a orasului Skopje, de-a lungul raului Vardar.Abia am asteptat sa ajung aici! Stiam ca este al doile bazar ca marime din Europa, dupa cel din Istambul si cel mai mare din Balcani. Nu pentru ca mi-as fi dorit sa fac cumparaturi, ci pentru a gusta atmosfera de aici! Aici este locul unde turistii se amesteca cu localnicii, musulmanii cu macedonenii care locuiesc in alte zone ale orasului, si punctul de intalnire al Occidentului si al Orientului !
Am ajuns acolo dupa amiaza, exact la ora cand bazarul era foarte animat. La toate magazinele si terasele am vazut doar barbati lucrand. Femeile musulmane imbracate elegant, cu rochii lungi si baticuri pe cap, se plimbau si admirau vitrinele magazinelor din bazar.
Pe jos este pavaj vechi. Zona este impanzita de magazine care ispitesc vizitatorii.Candva pe o strada se vindeau doar acelasi fel de produse. Adica unde se vindeau papuci, doar papuci se vindea toata strada, iar unde se vindea baclava, la fel se vindea pe toata strada. Bazarul e format din strazi inguste si intortochiate, moscheie, haman-uri, cladiri ingramadite, magazine cu aur si mai ales de rochii lungi, elegante! Plus cateva terase si chioscuri, foarte multe magazine de artizanat si antichitati, ateliere mestesugaresti, cum erau si la noi candva, ateliere de confectionat articole din piele si de facut cazane de tuica din arama.
Ne-am plimbat pe multe strazi, nu ai cum sa te ratacesti. In capat, undeva, este piata de legume-fructe si de carne. Intr-un final ne-a razbit rau foamea si am oprit la o terasa si am mancat mici si fasole. Ei nu au mustar! Atat ne-am tot straduit sa-i spunem ce dorim, dar ei nu au decat kekeap si maioneza. Micii au fost foarte buni, doar din carne de oaie si fasolea….cea mai buna pe care am mancat-o vredata! Iar preturile foarte mici.
Nu am vazut braga pe strazi, considerata a fi cea mai buna din Balcani. Dar am mancat de 2 ori inghetata la cupa si a fost foarte buna si ieftina, comparativ cu preturile din alte tari. Pe strazi erau anumite taverne unde erau doar musulmani sau evrei si jucau sah sau table. Si ce beau ei ? …doar ceai turcesc! Am oprit si noi la intoarcere la o terasa si am comnadat ceai turcesc, pentru ca plimbarea noastra prin bazar nu avea farmec fara o ceasca de ceai! Apoi ne-am pregatit de plecare si atmosfera prin bazar era alta decat la ora cand am venit. Erau tot mai putini oameni pe strazi si magazinele deja se inchideau. Chiar si cersetorii isi incheiase programul pe ziua de azi!
Biserica Sfantul Dumitru
Este o biserica ortodoxa care se afla, culmea, in Vechiul Bazar, mai exact cum treci Podul de Piatra, undeva pe partea stanga. Atrage atentia prin turnul cu ceas inalt, de culoare alba. Este construita din secolul al XVI lea si a fost distrusa si refacuta de multe ori. In curte a existat si un cimitir. Din anul 2002, au existat cateva controverse legate de faptul ca unele frecele au culorile mult mai vii. Acea icoana a fost adusa de o credinciosa si daruita bisericii cu multi ani in urma si era aproape neagra. Fara ca cineva sa fi intervenit sa o curete, pictograma fiind expusa intr-un loc important in biserica si protejata de un perete din sticla, de anul trecut are culori mai intense, in special culoarea rosie si aurie. De aceea, vin mii de pelerini sa se roage la Biserica Sfantul Dumitru din Skopje, considerand acest lucru ca fiind unul miraculos.
Daut Pasha Haman ( Baile turcesti Daut Pasha)
Se afla imediat dupa ce treci Podul de Piatra, undeva in partea dreapta. Nu putea lipsi din Skopje , oras care s-a aflat mult timp sub influenta turceasca un haman! Dupa cati ieniceri si spahii au trecut pe aici in atatea sute de ani de ocupatie turceasca! A fost construit la mijlocul secolului al XV lea, de catre vizirul Rumeliei ( Imperiul Roman de Rasarit) din fonduri proprii, cu scopul de a fi un haman util pentru haremul sau. Constructia are 15 camere si 13 cupole. In 1969 a suferit un incendiu si mult timp nu a mai functionat nimic aici. Apoi in 1948 a fost restaurata cladirea si adapostea Galeriile de Arta Nationala. Cutremurul din 1963 nu a avariat prea mult aceasta constructie .
Suli An
Se afla in centrul Vechiului Bazar, nu departe de Piata Verde. Este o constructie formata din parter si un etaj, sub foarma literei U. Am intrat in incinta, fara sa stim ce este acolo, doar pentru ca arhitectura mi-a atras atentia , fiind asemanatoare cu un han din partea turceasca a Nicosiei. Si exact asta era, un han, asemeni celor din Caravanserai. Adica un han turistic, in care negustorii veneau in oras si poposeau la un han, de preferinta mai la maginea orasului.
Acolo la parter existau camere in care sa-si depoziteze marfa, apoi isi lasau caii sa manance si sa doarma in grajduri. Pentru ei era rezervat spatiul de la etaj , in care se puteau odihni si manca. Existau de asemenea si haman-uri ( Bai turcesti) in fiecare han. Un fel de hotel in varianta contemporana! Nu stiu de ce, dar chiar mi-ar fi placut sa traiesc in acea perioada, prea pare exact ca in filme, nu-i asa?
Suli An a fost construit in secolul al XV lea, de catre Ishak Bey si era un han mare, la etaj fiind 54 de camere. Avea ziduri masive din piatra si caramida si multe arcade. In traducere din limba turca insemna Hanul de langa apa. Era un han cautat, pentru ca nu era departe de Moscheia Mustafa Pasa si de alte haman-uri renumite. In 1689, hanul a fost avariat foarte rau si abia in anul 1972 a fost refacuta cladirea , care astazi adaposteste doua institutii importante macedonene: Facultatea de Arte si Muzeul Vechiului Bazar.
Moscheia Mustafa Pasa
Se afla in Orasul Vechi, deci dincolo de Podul de Piatra. Am ajuns acolo, pe o strada care urca in panta din Vechiul Bazar, dar se poate ajunge acolo si de la Cetatea Kale. Moscheia este cea mai importanta din Macedonia si este construita din 1492. E mare si are un minaret atat de inalt, de 42 m, pe care abia l-am cuprins in poza! A fost restaurata si finantata de Universitatea din Ankara. Am mai avut ocazia sa vad moschei in Albania si in Cipru de Nord. In Nicosia chiar am intrat pe furis , cam un minut inauntru intr-una, dar am iesit repede fiindca eram singura ( si curioasa ) si ma cam incerca un oarecare sentiment de nesiguranta, deoarece nici inauntru nu erau decat 2-3 persoane.
Chiar daca nu ne inchinam lui Alah, am avut acces ca vizitatori in aceasta moscheie, care domina prin inaltimea minaretului sau orasul Skopje si ne aminteste faptul ca ani de-a randul orasul a fost sub dominatie otomana. Cum am ajuns acolo ne-a intampinat un domn care ne-a permis sa vizitam moscheia si chiar ne-a lasat sa si fotografiem. Sotii nostri au vorbit in limba sarba cu el si s-au inteles destul de bine. Aici se afla si mormantul lui Mustafa Pasha si a uneia dintre fetele sale. Ne-a rugat sa ne descaltam la intrare, iar noi, fetele, sa ne luam cate un batic sa ni-l punem pe cap.
Moscheia Mustafa Pasa are forma patrata si cateva inscriptii caligrafice. Am zabovit cateva minute inauntru si am observat cateva detalii din interior si am ajuns la concluzia ca este o moscheie mai simpla decat altele pe care le vazusem eu pe youtube sau in filmele turcesti de la televiziune. Dar m-am bucurat ca am reusit sa o vizitam. Am mai observat ceva in curtea Moscheii Pasa: langa toalete, afara, o instalatie speciala unde credinciosii isi spalau picioarele inainte de a intra in moscheie.
Credinciosii sunt chemati regulat la moscheie, cand este slujba. Chiar am auzit cand am plecat de aici catre Cetatea Kale rugaciunile lor obisnuite. De aceea, pe vremuri, in toate bazarele din Macedonia exista cate un turn cu ceas, ca sa poata fi vizibila ora si ca negustorii sa-si poata inchida magazinele si sa mearga la slujbe, cam de 5 ori pe zi. Sunt o multime de moschei in Orasul Vechi. Intr-o poza din cetate, chiar am surprins o imagine nefireasca cu 5 minarete a 5 moscheie. Ma bucuram ca nu avem cazarea aproape de vreo moscheie, ca adio somn!
Cetatea Kale (Skopsko Kale)
De la moscheie am plecat catre cetate si am ajuns in 5 minute, pentru ca am avut doar de traversat o strada si putin de mers printr-un parc frumos, in care multa lumea statea sa se odihneasca direct pe iarba, la umbra copacilor batrani. Este un alt obiectiv turistic foarte important din capitala Macedoniei si se afla tot in Orasul Vechi. Citisem pe internet ca Cetatea Kale nu poate fi vizitatadin cauza lucrarilor de restaurare si surpriza a fost mare sa constat ca acum se putea si ca nu am platit nimic la intrare. Inca se mai lucreaza in incinta ei la restaurare, dar cum noi am ajuns sambata dupa amiaza, lucrarile erau oprite.
Fortareata Kale e ridicată pe ruinele unei vechi așezări romane, Scupi, care a dat și numele orașului, Skopje. Este construita din timpul Imperiului Bizantin, pe cel mai inalt deal din Skopje, la poalele caruia curge raul Vardar. Si-a schimbat de mai multe ori infatisarea, capatand multe influente bizantine din timpul ocupatiei otomane. Are ziduri de piatra impunatoare care se pot vedea de la intrarea in V echiul Bazar, imediat in partea stanga. Seara cetatea arata si mai frumos, cu zidurile iluminate in intuneric.
Exista mai multe turnuri ale cetatii, iar in varful fiecaruia flutura steagul Macedoniei. Cetatea Kale se intinde pe 121 de metri si zidurile pe care le vedem astazi dateaza din secolul al X-XIII, pentru ca multe s-au daramat in timpul cutremurului si altele au mai fost refacute in timpul ocupatiei turcesti. Era chiar si un sant inconjurator cu apa, care acum e secat, dar si creneluri, bastioane si poduri mobile, care se foloseau la nevoie.
Am parcurs tot traseul cat era deschis pentru vizitatori si am fost foarte incantata, felicitandu-ma ca am acceptat sa vin aici, pentru ca ma cam ajunsese oboseala si nu prea aveam chef si mi-ar fi parut rau in final daca nu veneam. Alaturi am vazut un restaurant traditional turcesc care isi astepta clientii, fiind rezervat pentru o nunta. Sus, in alt turn exista si un telescop, de unde poti privi pana departe in zare frumusetile capitalei Macedoniei.
Crucea Milenium
Din cetate poti avea o panorama deosebita asupra orasului Skopje, pana sus pe Muntele Vodno, unde se observa si Crucea Milenium. Crucea are 66 de metri si simbolizeaza 2 milenii de crestinism si este vizibila chiar de la 50 km. Este una dintre cele mai mari din lume. Se poate urca pana acolo cu telegondola. Noaptea este iluminata atat de frumos, rivalizand cu lumina lunii!
Cam acestea sunt obiectivele turistice pe care am reusit sa le vizitam noi in cele doua zile cat am stat in Skopje. A fost ca un mic popas in drumul nostru catre Grecia, unde aveam rezervat un sejur. Data viitoare au ramas muzeele de vizitat ( care acummulte erau inchise si am vazut doar unde se afla ele )si alte monumente si statui care se vor mai construi pana la anul cand vom ajunge noi.
Foarte frumoasa prezentarea orasului facuta de tine. Am fost si eu vara aceasta acolo si m-a impresionat placut.
Recomand celor ce merg spre Grecia sau Albania sa se incumete si sa faca un popas, fie si doar de catava ore. In mod sigur nu veti regreta.
Multumesc, Daniel.Noi datorita fotografiilor tale din Skopje, care ne-au trezit interesul am ajuns acolo. Pentru ca am trecut de 16 ori pe langa Skopje, de-a lugul anilor, in drum spre Grecia, fara sa oprim. Si-s doar cativa km distanta de la autostrada…Sa sii ca in timp ce rascoleam prin folderele cu fotografii din Macedonia, chiar m-a cuprins nostalgia si dorinta de a merge din nou acolo. La anul poate ajungem si la Lacul Ohrid, care e Patrimoniu Mondial Unesco.
Daca ai adus vorba de fotografiile mele de la Skopje, permite-mi sa pun aici un link spre albumul de pe Facebook, cu acestea:
https://www.facebook.com/popescu.borsa/media_set?set=a.467105216709075.1073741872.100002288019851&type=3
Iar pentru a te ispiti sa vizitezi Ohrid mai pun si un link spre albumul cu pozele mele de acolo:
https://www.facebook.com/popescu.borsa/media_set?set=a.465586606860936.1073741862.100002288019851&type=3
Multumesc, Daniel!
O prezentare excelenta de o persoana din afara acestei regiuni.Bravo!Astept acum prezentarea orasului Ohrid.(Ne-am cunoscut la benzinaria din aprorierea orasului Skopie).
Va multumesc mult. Ma bucur ca v-a placut ce am scris,dar daca aveti ceva de completat,puteti adauga,pentru ca dumneavoastra cunoasteti mai bine orasul Skopje.Am ajuns la Ohrid, am gasit cazare buna si ieftina in apropierea lacului si am petrecut acolo o zi minunata. A doua zi am oprit si in Bitola si am vizitat Orasul Antic.Acum suntem in Grecia,de unde va trimitem salutari si va multumim pentru sfaturile folositoare pe care ni le-ati dat. Si va mai astept pe blogul meu de calatorii.Eram sigura ca voi gasi un comentariu aici de la dumneavoastra si uite ca nu m-aminselat!
Superba descrierea.Am citit cu mult drag totul si acum doresc sa vizitez si eu acest minunat oras.De fapt mi-am propus cu ceva vreme in urma,dar citind aceasta frumoasa descriere,m-am hotarat sa vizitez in aceasta vara capital Macedoniei.
Ma bucur ca ti-a placut!Macedonia ascunde comori nebanuite.Te sfatuiesc sa citesti pe blog si alte articole despre Ohrid si Bitola.
Skopje, Macedonia un oras ce merita a fi vizitat mai ales pentru mixtul de civilizatii care il gazduieste
Corect!
Nota 10! Ce de poze! Si unde mai pui ca-s si frumoase! In septembrie vom vizita neaparat orasul, foarte frumos! Copiat obiectivele de vizitat. Multumim.
Da, ma gandesc cu nostalgie la Skopje acum!Ma bucur ca articolul meu ti-a trezit interesul!
Abia am sosit din Ohrid, am vizitat si Skopje, ai scris frumos, m-ar fi interesat povestea grupului statuar, de la fantana arteziana car porneste de la femeia insarcinata…o stii?
Nu,dar si pe mine m-a impresionat. Veneau acolo mai multe alaiuri de nunta sa se fotografieze. Aveam articol pe blog si despre Ohrid si despre Bitola si mai am inca unul cu Skopje.