Dupa cum va povesteam in articolul precedent, am revenit cu descrierea altor 9 obiective turistice din Romania, pe care le-am vizitat iarna. Continuare de aici.
Statiunea Arieseni
Se afla in Tara Motilor, la altitudinea de 950 m, undeva intre localitatile Campeni si Stei, nu departe de Albac si Garda. Acolo unde ninge ca-n povesti si cam sase luni pe an e zapada, de la inceputul lunii octombrie si pana-n primavara. Iarna si in special in week-end, zona e luata cu asalt de turistii care vin la schi. Si noi am ajuns aici, la insistentele baiatului de a schia pe partiile din Arieseni. Exista 2 partii: Vartop 1 si Vartop 2, ambele dotate cu instalatie de teleschi si avand cam 1 km lungime. Pentru cine nu schiaza exista si alte oportunitati : snowboarding , sanius, se mai pot inchiria ATV-uri, sanii sau, chiar snowmobile. Pentru cei mai curajosi se poate zbura si cu parapanta. Nu ratati in luna februarie ”Serbarile Zapezii’‘, cand atmosfera se incinge cu concerte, premii, vin fiert, bucate traditionale si focuri de artificii. Alte atractii turistice din zona ar fi : Ghetarul de la Scarisoara, Pestera Ursilor, Groapa Ruginoasa, cascada Vârciorog si faimosul Targ de Fete de pe Muntele Gaina! Nu plecati din Tara Motilor pana nu degustati din toate bunatatile pentru care sunt renumiti si pana nu va convingeti de ospitatlitatea lor extraordinara.
Ranca
Am ajuns in Ranca in aprilie, dar pot spune ca era iarna! Ger si zapada din belsug si inca se mai schia de zor pe partie. Pentru cine nu stie Ranca este o statiune montana in curs de dezvoltare, care se afla in judetul Gorj, la poalele Varfului Papusa, la 1600m. Din Targul Jiu ne-am indreptat catre Novaci si apoi pe Transalpina, prin serpentine, cu capul in nori! Acolo am vazut cel mai frumos cer! Ranca este o statiune cu potential pentru sporturile de iarna,in special recomandata pentru schii si snowboard. Se poate si si patina, dar in cele cateva zile cat am fost acolo, fiind in timpul saptamanii, nu am prea vazut animatie.In septembrie, pe serpentinele dintre Ranca si Novaci de desfasoara Campionatul National pentru automobilisti. Se poate vizita biserica si Muzeul Civilizației Montane. Mi-a placut mult zona, pentru peisaj, dar statiunea e inca nedescoperita si mai e mult de lucru, incepand de la problema cainilor maidanezi si a containerelor de gunoi ne ridicate la timp. Se constuieste intr-un ritm infernal si ceea ce mi-a placut mult este faptul ca aici este mai ‘’aerisit’’, constructiile nu sunt ingramadite ca pe Valea Prahovei. Va recomand sa vizitati imprejurimile zonei, sunt o multime de chei, manastiri si pesteri si sa nu ratati orasul Targu Jiu, cu operele nepretuite ale marelui Brancus.
Pestera Muierilor
Este situata in judetul Gorj, la sud de Masivul Parang, in defileu, pe Valea Raului Galbenul. Pestera era foarte bine iluminata, defapt este prima pestera romaneasca iluminata, din anul 1965. Lungimea pesterii este de vreo 7 km, dar noi am putut merge prin ea doar vreo 700-800 m. Sub noi, mai erau 3 galerii care sunt accesibile doar speologilor. Am putut face fotografii fara nici o problema, nu este interzis. Drumul era impartit in 4 trasee.Ne-am minunat de-o multime formatiuni impresionante, cu denumiri ca: Domul Mic, Domul Mare, Amvomul, Sala Turcului, Cascada Impietrita, Candelabrele Mari, etc. Aici s-au gasit , candva multe schelete de ursi, vulpi, hiene si unul chiar de femeie. In ‘’Sala Liliecilor” traieste o coloni de lilieci. Denumirea pesterii vine in vremurile indepartate, cand barbatii plecau in lupte, iar femeile erau nevoite sa se refugieze undeva, alaturi de copii si batrani, folosind aceasta pestera. Este una dintre cele mai frumoase pesteri pe care le-am vazut si am beneficiat si de un ghid bine pregatit.
Statiunea Voineasa
Este situata in nordul judetului Valcea, la altitudinea de 650m, la poalele Muntelui Lotrului si cam la vreo 80 km de orasul Ramnicul Valcea. Este o localitate veche, atestata documentar din 1496, cand era locuita de haiduci! Astazi este un tinut de basm sau de legenda, care incanta ochiul turistului venit aici pentru relaxare, pentru climatul montan tonic, dar si pentru a descoperi atractiile turistice din zona: Cataractele Lotrului, Hidrocentrala Ciunget , Lacul Vidra, Lacul Galbenul si Cheile Latoriteei.Am fost in Voineasa de 3 ori, de-a lungul timpului. Prima oara chiar era ceva! A doua oara….altceva, iar ultima oara si singura data cand am fost iarna aici, era pustiu si sezolant. O statiune care are potential turistic, dar care e abandonata si zace intr-o continua degradare. Rusine celor care trebuiau sa administreze aceasta zona superba si au lasat-o sa se duca de râpă! Nici nu am avut ce fotografia !
Sibiu, orasul de pe Cibin
N-am sa uit niciodata prima mea vizita acolo! Ceea ce m-a cucerit cu adevarat in Sibiu este atitudinea oamenilor, pe care eu i-am invidiat mereu pentru calmul lor, pentru gradul de civilizatie, pentru politete si in general, pentru aerul occidental! Este, poate, cel mai vizitat oras din tara anul acesta, in perioada Targului de Craciun, dupa stirile difuzate la televiziuni. Noi am fost in fiecare iarna, dar de obicei dupa sarbatori si nu am prins acele decoruri de poveste care ii incanta deopotriva pe cei mici si cei mari! Orasul vechi este de o frumusete comparabila doar cu a altor orase din Europa, permanent ingrijit si restaurat. Cei care aveti ocazia, nu ratati Sibiul pentru nimic in lume, chiar daca popositi in Piata Mare numai o ora, priviti porumbeii, plimbati-va apoi pe stradutele din jur, fotografiati-va pe Podul Minciunilor, priviti zecile de turisti de toate natiile sau vizitati, cand aveti mai mult timp, cele 15 biserici ridicate aici, pe care le vezi mai bine din Turnul Sfatului: Catedrala Evanghelica, Biserica Catolica, Catedrala Ortodoxa, Biserica Ursulinelor, Biserica Franciscana, Biserica Reformata si multe altele. Majoritatea sunt foarte vechi, declarate monumente istorice. De asemenea, nu ratati Muzeul Brukenthal si Muzeul Astra, sau luati-va bilete la un spectacol la Teatrul Radu Stanca!
Statiunea Paltinis
Este cea mai inalta statiune din Romania! Am ajuns aici de multe ori, in cam toate anotimpurile. Ultima oara am fost cu baiatul la schii, el in rol de schior, iar eu in rol de fotograf! Din pacate poze cu peisaje de iarna din Paltinis nu am decat una singura. Statiunea Paltinis se afla pe coasta de N-E a Muntilor Cindrel, la 32 km de Sibiu si la 1442 m altitudine . A fost prima statiune montana din Romania (anul 1894). Se ajunge usor din Sibiu, daca vremea nu e capricioasa, pe traseul Cisnadie – Rasinari – Paltinis. Alegand sa urcati iarna la Paltinis, trebuie sa va asumati riscul de a putea ramane inzapeziti, daca ninge mai multe ore. Si daca aveti zile libere si cazare….nu cred ca este un lucru foarte rau, din contra! Un obiectiv turistic important din staţiune este Schitul Pltinis, o biserică de lemn ridicată în secolul trecut, unde se află mormântul filozofului român Constantin Noica , dar si Casa memoriala a acestuia, care si-a petrecut ultimii ani din viata la Paltinis, in mijlocul naturii. In rest, te poti da cu saniuta, cu patinele sau cu bobul. E o statiune linistita si frumoasa pe care o recomand impatimitilor sporturilor albe! Peisajul este de basm, aer curat, dar infrastructura este la pamant. Daca ai o masina mai inalta, nu o sa simtiti toate gropile. Poate s-au mai schimbat intre timp lucrurile si acolo.
Muzeul satesc Badea Cartan
Se afla in Cartiosoara, circuland dinspre Sibiu catre Brasov. Este foarte aproape de Transfagarasan. Badea Cartan este un personaj popular, un simplu cioban, dar invatat, nascut in Cartisoara, anul 1849, care ne-a ramas in memorie pentru faptul ca si-a dedicat viata unui scop anume, unirii Transilvaniei cu Vechiul Regat. A fost de multe ori si la Bucuresti, dar visul sau a fost sa ajunga la Roma, sa vada monumentele care erau marturii ale istoriei formarii poporului roman, dintre daci si romani. Obosit de drumul lung, in care si-a rupt multe perechi de opinci, ajunge in Roma, in fata Columnei lui Traian si adoarme fericit la baza monumentului impunator. Dimineata, l-au descoperit carabinierii si el a fost personajul principal in ziua aceea in ziarele locale ale vremii, sub pretext ca un dac in camasa alba, izmene si opinci s-a coborat de pe columna! Va dau cuvantul meu ca atunci cand am ajuns si eu acolo, primul lucru care mi-a venit in gand a fost aceasta poveste a lui Badea Cartan. Muzeul a fost infiintat in anul 1968 si cuprinde cărţi rămase de la Badea Cârţan, gospodăria ţărănească de la mijlocul secolului al XIX-lea, compusă din casă şi şură, dotată cu mobilierul specific zonei şi perioadei. De asemenea mai este o colecţie de fotografii vechi reprezentând portul popular din secolele al XIX-lea şi al XX-lea,unele lăzi de zestre , precum si ceramica lucrată de meşteri olari din comună. Se mai pot vizita şi două biserici ortodoxe construite în 1806 şi 1818, biserica reformată( în prezent este adventistă), iar cea catolică lăsată în paragină. Este un obiectiv turistic de neratat pentru cei care iubesc istoria si turismul, Badea Cartan fiind un simbol national.
Manastirea Strehaia
Daca pasii vor purta prin tinuturile Olteniei si chiar sunteti pe soseaua care vine de la Craiova si merge la Severin, cand ajungeti prin Strehaia, chiar daca peisajul nu va va spune prea multe, e necesara o oprire in centru, unde la doi pasi, in spatele scolii, se afla Manastirea Strehaia! O recomandare este binevenita fie iarna sau vara, pentru ca este accesibila in orice anotimp. Eu am trecut pe langa ea de zeci de ori vazand indicatorul si nu am dat prea multa importanta, pana intr-o zi. Credeam ca in Strehaia in afara de cocalari, case cu stalpisori si turnulete, clanuri si interlopi… nu se exista si altceva. Si e minunat ca in acel ‘’purgatoriu’’ sa existe un loc plin de istorie si, bineinteles, un loc sfant. Manastirea a fost ridicata de boierii Craiovesti, la inceputul secolului al XVIlea, care erau stapanii Strehaii. O legenda spune ca aici este locul unde s-a nascut si botezat Mihai Viteazul, iar aceasta ar fi ctitorul acestei manastiri. In timpul revolutiei Tudor Vladimirescu a folosit aceasta manastire ca punct strategic, lasand aici 200 de panduri ca sa apere Craiova.
Statiunea Baile Herculane
Se afla in Banat, intre orasul Orsova si Caransebes, la poalele Masivului Domogled. Este cea mai veche statiune romaneasca si una dintre cele mai vechi din lume, cunoscuta inca de pe vremea Romei Antice. Face parte din Parcul National Domogled si este renumita pe langa peisajul incantator, aerul puternic ionizat si de apele termale cu efect tamaduitoar. Puteti face aici si alpinism sau doar sa veniti pentru relaxare. Este un loc in care merg frecvent, pentru ca ajung destul de repede, cu masina sau cu trenul. Chiar am petrecut aici si un Revelion ! Practicantii Yoga vin anual acolo pe Platoul Coronini, primavara, cand se face spirala! In ciuda faptului ca multi spun ca este o statiune ‘’in paragina’’, parerea mea nu coincide cu a lor. Am fost aici si in anii ei de glorie si pot spune ca Baile Herculane inca are ce arata! Si in ultima mea vizita am constatat ca se lucreaza la restaurarea unor cladiri din Centru Istoric, atat de frumos odinioara, fiind vizitat de atatea personalitati din tara si din afara ei. Pentru iubitorii de drumetii recomand Cele 7 izvoare, Lacul Prisaca, Cascada Vanturatoarea si Valea Cernei. De asemenea se poate vizita orasul Orsova din apropiere sau Cazanele Dunarii. Si inca ceva: nu uitati sa faceti o fotografie cu statuia lui Hercules, de unde si provine numele statiunii. Puteti citi mai multe informatii aici, pe blog, in articolul intitulat Baile Herculane, la poalele Domogledului.
Şi bineînţeles că cea de-a 10-a destinaţie turistică de iarnă din România este, PLOIEŞTI, pentru:
Muzeul Naţional al Petrolului
Muzeul Ceasului
Muzeul Judeţean de Artă Ion Ionescu Quintus
Casa Memorială Constantin şi Ion Stere
Muzeul Memorial Nichita Stănescu
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie
Casa de Târgoveţ sec. al XVIII-lea – XIX-lea
Casa Memorială Ion Luca Caragiale
Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii
Muzeul Memorial Paul Constantinescu
Catedrala Sf. Ioan Botezătorul
Statuia Libertăţii
Palatul Culturii
Halele Centrale
OK Acum ce ziceţi oameni buni, când veniţi la Ploieşti !?!? 🙂
Am fost in majoritatea locurilor, dar numai in Ranca si Voineasa iarna.
Foarte frumoase fotografii si cu mare poftă pentru viitoarele călătorii!
Ioana
Merci,Ioana!