Pestera Valea Cetatii din Rasnov este deschisa vizitatorilor doar din anul 2011 si este considerata a fi un monument al naturii, aflandu-se intr-o zona protejata din Masivul Postavaru. Este singura pestera amenajata din judetul Brasov in care se tin saptamanal concerte de jazz. Am ajuns in Rasnov sa vizitam Pestera Cetatii , in aceasta primavara, in luna mai.
Cum ajungi
Pestera Valea Cetatii se afla in Rasnov, in Tara Barsei, la altitudinea de 790 de metri. Dupa ce am vizitat Cetatea Rasnov, principala atractie turistica a orasului, am urmat drumul la stanga si in scurt timp, dupa 1,5 km am ajuns la intrarea Pesterii Valea Cetatii. Candva, purta denumirea de Pestera Fundata, din cauza unei explozii hidraulice in care a fost desfundata intrarea pentru prima oara, in anul 1949. Apoi, in anul 1954 un grup de cercetatori au patruns aici sa studieze pestera, care are 2 intrari.
Dupa ce am parcat masina pana in locul unde este permis accesul, am studiat panourile informative de unde incepea drumul pietonal catre pestera, acesta fiind de 500 de metri lungime. Drumul pana acolo este frumos, trece prin padure, este in panta, iar in unele locuri se urca pe niste trepte. Nu am observat in aria din jurul pesterii sa fie amenajate conditii de campare, in schimb trasee marcate si amenajate sunt in Poienita Dracului, cum se numeste aceasta zona! Probabil ca exista si-o legenda, de unde i se trage denumirea, dar eu n-o stiu, poate mi-o spuneti voi mai jos, la comentarii.
Intrarea
Am ajuns la casa de bilete, care seamana cu o casuta din poveste! Tocmai iesea din pestera un grup de turisti si in scurt timp s-au adunat din nou cateva persoane si am pornit si noi, insotiti de ghid, sa vizitam acest monument al naturii, despre care se vorbeste atat de mult in ultimul timp. Un bilet pentru adulti costa 13 lei, pentru copii 10 lei, iar pentru cei micuti, sub 5 ani, au intrarea libera. Programul de vizitare este de la 10 la 18 din 22 octombrie pana la 1 mai, apoi de la 10 pana la orele 20.
Printre stalactite si stalacmite
Pestera Valea Cetatii este una dintre cele mai frumos amenajate pesteri si Europa, fiind iluminata cu leduri (sa nu deranjeze liliecii care traiesc aici), are scari din fibra de sticla, balustrade, scari, pasaje si bare de protectie. Este amenajata ultramodern o suprafara de 330 de m si este intodusa in circuitul turistic din anul 2011. Dar in intregime pestera are 1000 de metri. Mentionez ca in pestera exista indicatoare in limba romana si in engleza.
Am ajuns in Sala Mare, locul de unde pleca mai multe galerii secundare. Aceasta este imensa, intinzandu-se pe 2500 de metri patrati si fiind inalta de 20 de metri. Exista o anumita cantitate de apa infiltrata in pestera. Este necesara un pic de atentie pe unde calcati, pentru ca puteti luneca. Tavanul s-a pastrat intact. Atat jos cat si pe tavan am observat o multime de stalactite si stalacmite si alte formatiuni calcaroase mai mici de diverse forme, care se formeaza in cateva sute de ani.
Vizitarea Pesterii Valea Cetatii a durat in jur de o jumatate de ora, timp in care am ascultat fascinati informatiile oferite cu generozitate de ghid. In tot acest timp am remarcat uimita in tot interiorul pesterii imaginile miscatoare realizate de video-proietoarele cu lasere colorate. La un moment dat , pentru un timp foarte scurt, acestea au fost oprite, cat si intreaga iluminare a pesterii si pentru cateva secunde am ramas cu totii in liniste si in intuneric. Precum spune si zicala romaneasca ‘’ Frig ca-n pestera’’ si eu va sfatuiesc sa sa luati ceva mai gros cand va hotarati sa vizitati Pestera Valea Cetatii si incaltaminte comoda. Lanterna nu este necesara, pentru ca v-am spus mai sus, este iluminata corespunzator. Tot prin aceasta intrare in pestera, se poate urma doar cu insotitor, traseul destinat speologilor, daca sunteti echipati corespunzator.
Concert in Pestera Valea Cetatii
Sambata se organizeaza in Sala Mare concerte de jazz, care sunt sustinute de artisti ai Filarmonicii din Brasov, iar pentru a participa la concert, este necesara o programare facuta din timp. Pretul unui bilet este de 40 lei de persoana si e necesar sa fie un grup de minim 30 de persoane ca sa se poata sustine concertul, care dureaza cam 45 de minute.
In concluzie
Sunt bucuroasa ca am reusit sa ajungem la Pestera Cetatii! Printre alte obiective turistice pe care le-am descoperit in vacanta din luna mai: cetati,biserici, castele, orase noi, plaje aurii cu valuri inspumate….a fost chiar binevenita o vizita intr-o pestera. Era altceva! In anii precedent, am mai vizitat in Romania Pestera Dambovicioara, Pestera Muerii, Pestera Ialomicioarei, iar in Grecia, Pestera Petralona, Pestera Drogarati si Melisani din insula Kefalonia. Chiar nu pot spune care e cea mai frumoasa, pentru ca toate au ceva interesant! Despre alte lucruri care le puteti face daca va aflati in vacanta prin apropiere, mai puteti citi aici.
Nu am avut ocazia sa vizitez aceasta pestere dar cand o sa am ocazia sa ajung prin Brasov sau apropierea Brasovului cu siguranta o sa imi fac timp sa ajung sa vizitez!
o zi buna!
Va doresc sa ajungeti cat mai curand si sper sa va placa!