Despre Budva
Este cea mai animata statiune de pe Riviera muntenegreana, situata la Marea Adriatica, la poalele Muntilor Lovcen si Pastrovici! Budva-unul dintre orasele cele mai vechi din zona, este o destinatie turistica pe care o recomand nu doar celor care vin aici pentru plaja, baie in mare , sporturi nautice sau pentru viata de noapte intensa, ci si celor pasionati de istorie. Candva a fost o insula ce s-a unit cu tarmul continental.
De ce la Budva?
In ultimii ani Budva devenise o destinatie turistica foarte indragita de majoritatea locuitorilor din vestul tarii!Iar eu simteam acest lucru ca un handicap, deoarece nu fusesem pana atunci in Muntenegru si trebuia sa ma conving cu proprii ochi cat de frumos poate fi acolo! Epitetul de ”Perla ascunsa a Mediteranei’’ folosit pentru Budva, pentru cei din vestul Romaniei nu este de actualitate, deoarece este un fel de ’’Hai si noi la Eforie’’!
Drumul spre Budva
A fost usor si foarte placut, mai ales a doua parte, in ciuda a ceea ce se scrie pe forumuri, de se sperie viitorii turisti. Da, este o mare provocare pentru impatimitii volanului, dar nu este nimic periculos daca circuli corect si cu atentie. Dar pregatiti-va pentru ce frumuseti va vor incanta ochii… pentru ca este cam greu de descris in cuvinte. Nu este autostrada, dar soselele sunt bune , iar costul combustibilului este mic, comparativ cu un drum la mare in alta tara din apropiere, sa zicem, care ar fi mai lung. Am oprit si la dus si la intoarcere in statiunea Zlatibor din Serbia. La dus-doar pentru un mic popas, o pizza si-o cafea, iar la intoarcere – pentru cazare de tranzit, deoarece ne-am aventurat prin munti si ne prindea toata noaptea pe drum si eram obositi. Am ales Zlatiborul, la sfatul unor prieteni care in fiecare an mergeau aici si chiar mi-a placut mult acolo.
Cazarea in Budva
Am facut o alegere excelenta la Slovenska Plaza! Complexul Slovenska Plaza este un sat de vacanta , in stil mediteranean, cu mai multe vile. Erau vopsite in alb, cu ferestre si obloane albastre, plin de plante cataratoare de toate culorile. Ca punct de reper ca sa gasiti usor Slovenska Plaza e bine sa stiti ca e undeva pe malul Marii Adriatice , fix langa cele doua hoteluri noi, care sunt cele mai inalte din Budva si se zaresc de peste tot. Am avut demipensiune. Despre cazare puteti citi un articol intreg pe blog, ilustrat din belsug cu fotografii.
Vremea in Budva
Am avut rezervat sejurul pentru inceputul lunii iunie.Nici prin cap nu-mi trecea ca va fi frig.Dar primele zile a fost chiar foarte frig, pentru ca am fost nevoita seara sa-mi cumpar esarfa pentru la gat si sa ma imbrac cu 2-3 bluze, pentru ca in dotare nu aveam prea multe haine groase. Ultimile zile in schimb, vremea a revenit la normal si am putut face plaja si baie in mare.Dar e bine de stiut acest lucru. De plouat nu a plouat, dar pe cer mai erau adesea nori, dar s-au indreptat catre muntele din apropiere.
Plajele din Budva
Sunt foarte multe si se intind pe o suprafata de 21 de km, de-a lungul Marii Adriatice. Pe plaje o multime de terase, baruri, karaoke si sporturi nautice.In general plajele sunt cu pietris mai mare sau mai mic, dar sunt si plaje cu nisip. Noi am stat mai mult la Slovenska Plaza, pentru ca ne era foarte aproape de cazare, dar le-am vazut pe majoritatea in plimbarile noastre zilnice. Nu puteam sa nu ajungem si la celebra Mogren Beach, dar fiind in primele zile cand era mai racoare nu am facut plaja acolo, dar ne-am bucurat de drumul parcurs pana acolo, care este foarte spectaculos, trecand de la Orasul Vechi, prin niste stanci , unde marea lovea vijelios malul. Am descoperit atunci si statuia cu Dansatoarea din apa, care si ea are legenda ei, considerata a fi unul din simbolurile orasului, fiind prezenta si pe majoritatea vederilor cu statiunea Budva!Am fost si in Becici intr-o zi la plaja si ne-a placut foarte mult. Am mers pe jos, de pe plaja, trecand apoi printr-un tunel care ne-a scos intr-un cartier de hoteluri luxoase si vile si apoi am descoperit plaja!
Orasul Vechi (Stari Grad)
Este principala atractie din Budva si, bineinteles si emblema orasului! Daca vrei sa simti aerul antic e neaparat sa-ti faci curaj si sa pasesti in aceasta lume parca incremenita in timp! Situat la malul marii , cu zidurile sale vechi si portile impunatoare, este un loc unde poti sa-ti petreci si o zi intreaga.De obicei este aglomerat, fie ca mergi seara,sau in timpul zilei. Impresioneaza, in primul rand, prin arhitectura venetiana, prin stradutele inguste cu pavaj vechi, prin vitrinele colorate si prin cele 3 biserici vechi, niciuna semanand cu cealalta. Biserica Sfantul Ioan este considerata a fi un alt simbol al Budvei, Biserica Sfanta Maria din Punta, atat de veche si impunatoare, iar Biserica Sfanta Treime este locul unde este adapostit mormantul scriitorului Mitrov Liubisa!
Muzeul de arheologie si Etnografie, aflat in Stari Grad, adaposteste o multime de comori . Se poate vizita zilnic intre orele 8-21, in week-end de la 14-21, iar lunea este inchis.
Tot plimbandu-ne pe stradutele din cetate am dat si de-o alee ingusta, la la Venetia, care ducea la un bar mic, cu iesire la mare, iar alaturi am descoperit o plaja micuta si intima, cu un farmec aparte.
Portul din Budva
Pe langa barcutele de pescari, yachturile aliniate la mal , la marginea Stari Grad-ului, printre palmieri, este imaginea care mi-a ramas in minte de cate ori imi amintesc de vacanta noastra in Budva!De multe ori stateam la mal si hraneam pestisorii din apa, sau pur si simplu ne relaxam pe o banca, admirand marea si insula din apropiere, Sveti Nikola, la care se poate ajunge usor cu o barca, contra cost, bineinteles.
Alte activitati recomandate pentru vacanta in Budva
In afara de plaja si baie in mare, dau de relaxarea la una din terasele de la malul marii, va recomand zilnic plimbari pe faleza.In mare exista o multime de stanci de diferite marimi, care por spune ca reusesc sa condere peisajului un plus de farmec si autenticitate! Chiar mi s-a parut atunci o destinatie romantica, la inceput de sezon, in iunie, cand inca statiunea nu era plina de turisti ca in lunile de varf.
Si pentru copii exista o multime de moduri de a-si petrece timpul, fiind amenajate pe mal multe locuri de joaca, care mai de care mai ingenioase. Pentru suveniruri -pe strada paralela cu marea sunt o multime de magazine si chioscuri de unde va puteti cumpara suveniruri sau lucruri necesare pentru plaja.
Va recomand si o vizita in Piata Agroalimentara din oras, la care se poate ajunge pornind de la mare pe strada perpendiculara cu blocurile turn, iar la primul semafor, la stanga si in scurt timp o veti observa pe partea dreapta. Veti descoperi si aici, pe langa ceea ce este si firesc, legume-fructe si alte alimente si acel ceva care face ca orice loc sa fie autentic!
Excursii in apropiere de Budva
Noi fiind cu masina, nu am cumparat excursii optionale din Budva. Dar aproape zilnic am plecat undeva. Asadar am vazut Insula Sveti Stefan, ne-am plimbat cu barcuta prin Golful Kotor, fiind denumit si cel mai sudic fior din Europa, am vizitat orasul Kotor, Perast, Tivat, am trecut apoi cu fery-boatul in Croatia si-am descoperit Dubrovnik-ul. Am vizitat si orasul Shkoder din Albania, fiind o mare surpriza, situat nu departe de granita cu Muntenegru si la intoarcere am admirat Lacul Skadar. Alte statiuni de pe litoralul muntenegrean, in care va puteti petrece vacanta mai sunt :Herteg Novi, Bar, Ulcinj, Petrovac si Sutomore.
Cluburi
Pentru cei care doresc in vacanta o viata de noapte intensa in Budva chiar este loc pentru distractie. Puteti alege unul din cluburile urmatoare: Pub Ancor, Rafaelo, Znak Pitanja,etc.
Despre oameni si modul de comunicare
Locuind in vestul tarii, intr-un oras invecinat Serbiei, in care si exista o anumita comunitate de sarbi, pentru noi nu a fost nici o problema sa ne intelegem cu locuitorii , ba chiar sa si legam prietenii. Intotdeauna i-am admirat pe sarbi, fiind oameni calzi, prietenosi , plini de umor si prietenosi. La fel de mult indragesc si dansurile si muzica lor, plina de pasiune! Dar in Budva se vorbeste foarte putin limba engleza.In schimb am intalnit turisti de toate nationalitatile. Cu putin curaj te descurci in orice imprejurare, pentru ca oamenii sunt draguti si te ajuta, fiind incantati ca le suntem oaspeti!
Sper ca v-am trezit interesul pentru statiunea Budva, celor care inca nu ati ajuns aici, iar celor care ati petrecut una sau mai multe vacate pe litoralul muntenegrean…v-am rscolit, poate, niste amintiri.
Da, intr-adevar mi-ati rascolit crumoaze si nesterse amintiri din statiunea Budva in care mi-am petrecut in 2013 un sejur de neuitat. Va multumesc ! prof.Mircea Pelea, jurnalist, realizator-prezentator Televiziunea Nationala INEDIT TV.
Ma bucura nespus acest lucru!